Aš tai nelabai suprantu, kas gali būti nesuprantamo
Kastruojant iki pirmos rujos, pieno liaukų ligų tikimybė labai sumažėja, tačiau vis dėlto išlieka - juk pieno liaukų tai niekas nepašalina. Tačiau kastruojant iki pirmos rujos, sustabdomas viso organizmo vstymasis, apie tai yra parašyta straipsnyje.
Kastruojant vėliau, po to, kai kalytė pradėjo rujoti - organizmas spėja normaliai subręsti, tačiau pieno liaukų ligų tikimybė išlieka gana aukšta.
Visai nekastruojant, be abejo, yra įvairių ligų tikimybė. Tačiau nėra ji tokia aukšta, kaip dažnai bandoma nupasakoti. Nejaugi visiems atrodo normali mintis - išpjauti sveiko gyvūno organus, tuo pačiu sutrikdant visos organizmo endokrininės sistemos darbą, tik todėl, kad kada nors ateigyje galbūt jis gali susirgti?
Tariamas nėštumas gąsdina? Tai nereikia peršerti ir lepinti. Jau rujos metu reikia sumažinti maisto kiekį. O jei vis tiek pasireikš tariami nėštumai - dvi dienos bado dietos, dvigubai didesnis fizinis krūvi, ir kaip ranka nuima. Patikrinta, ir ne kartą, ir dar su veisle, kuriai tariami nėštumai - įprastas dalykas. Negi tai sunku? Kastruotam gyvūnui visą gyvenimą reikės riboti maistą, ir vis tiek tai neapsaugos nuo poodinių riebalinių ląstelių pokyčių - nes tuos pokyčius reguliuoja hormonų pusiausvyra, kurią jūs lengva ranka ruošiatės sutrikdyti.
Asmeniškai aš savo gyvūnus kastruočiau tik dviem atvejais - dėl medicininių priežasčių, jei tai būtų gyvybiškai būtina; arba tuo atveju, jei neturėčiau galimybės apsaugoti juos nuo nepageidautino nėštumo.
Jūsų teisė rinktis. Tik prieš pasirinkdami - pasieškokit daugiau informacijos ir pasverkit visus už ir prieš. Nes atgal tai neatkastruosit, jei ką.
Galit dabar mėtyti į mane akmenis, bet man jau bloga nuo to kastravimo liaupsinimo. Nebegaliu daugiau tylėti.
Na nežinau o kaip dabar žinoti, kad gyvenime bus galimybė, kai prasidės tas tariamas nėštumas suteikti ta dvigubą krūvį, o jeigu žiauriai tuo momentu nebus laiko, mūsų šuo kambarinis, kartais ir ne kasdien vedžiojamas... Be to senatvėje, panaikinti tuos netikrus nėštumus gali būti išties sunku ir vistiek viskas pasibaigs sterilizacija. Aš tuo tikrai labai daug domėjausi ir man buvo paaiškinta, kad ir nesterilizuotam gyvūnui gali dėlįvairių priežasčių sutrikti hormonų veikla ir bus analogiškas atvejis kaip ir kastruotam. Man kažkodėl atrodo, kad ramiau bus gyvent sterilizavus kalytę, negu kiekvieną dieną baiminantis. Aš dėkinga už patarimus, bet klausau savo nuojautos, jei suklysiu, tai kaltinsiu save, negi kasnors norėtų, kad kaltinčiau jį ir keikčiau visą gyvenimą už tai, kad blogai patarė???
Reikia pasigirti: nemažą straipsniuką apie kalių kastravimą aš su veterinarijos gydytojos Ritos Žilinskienės pagalba parašiau ir patalpinau į žurnalą "Savas šuo", kuris jau bus visur nuo pirmadienio ir tikrai bus parodoje
QUOTE(zay @ 2005 12 01, 14:55)
Reikia pasigirti: nemažą straipsniuką apie kalių kastravimą aš su veterinarijos gydytojos Ritos Žilinskienės pagalba parašiau ir patalpinau į žurnalą "Savas šuo", kuris jau bus visur nuo pirmadienio ir tikrai bus parodoje
Negaliu paneigti, kad tas straipsnis iš tiesų labai naudingas. Ypač socialine prasme. Tik labai gaila, kad jo neperskaitys tokie žmonės, kaip viena mano kaimynė... Jos aštuonių metų nedidukė mišrūnė, kažkada netekusi vienos kojos, veda šuniukus du kartus per metus, paskui tie šuniukai nuskandinami... Į klausimą kodėl nesterilizuoja, atsakė, kad tai būtų kalytės žalojimas. O juk kalytė atrodo baisiai, visai išsekusi, pražilusi, tikrai ilgai negyvens.
Štai tokiuose visuomenės sluoksniuose sterilizaciją reikia propaguoti kiek tik įmanoma.
QUOTE(zay @ 2005 12 01, 13:55)
Zay, prašau, nors mažą užuominą aš teisi ar ne???
Užuomina kales kastruoti reikia, joms tai naudinga
QUOTE(zay @ 2005 12 01, 14:10)
Užuomina kales kastruoti reikia, joms tai naudinga
Ačiū Zay aš irgi taip manau, o be to aš tikiu likimu, kaip jau bus mano džiaugsmeliui skirta, taip jau bus aš bandysiu kiek įmanoma pagerinti tą jos likimą ir tikėsiuos geriausio, o išeis kaip Dievulis duos
Sveiki visi,
tik siandien prisiregistravau, tad esu naujoke . As tai esu tik uz kalyciu sterilizavima, ypac tada, kai nesiruosi tureti suniuku. Pries kelias dienas sterilizavau savo anglu kokerspaniele,buvo gaila , bet kai po dienos atkuto tai neimanoma sulaikyti , vel savo sunybes krecia.
tik siandien prisiregistravau, tad esu naujoke . As tai esu tik uz kalyciu sterilizavima, ypac tada, kai nesiruosi tureti suniuku. Pries kelias dienas sterilizavau savo anglu kokerspaniele,buvo gaila , bet kai po dienos atkuto tai neimanoma sulaikyti , vel savo sunybes krecia.
QUOTE(agotas @ 2006 04 19, 14:57)
Sveiki visi,
Sveika,
Na kol jauna tai viskas tvarkoj, bet idomu kaip bus toliau. Nes hormonine sistema vistiek sutrikdyta. Ir jeigu ta drastiska intervencija labai menkai kalyte apsaugo nuo ligu, tai as ja pateisinciau nebent palaidai laikomoms kalytems, o namines ta "karstaja" savaitele galima ir pasaugot.
as manau,kad jeigu kalyte visa gyvenima netures sunyciu(nebus sukergta)tai nebutinai ji prasides slapimo sutrikimai,ligos ir puls augliai. mano tetos kokerspaniele nesterilizuota ir gyvena 13 metelius,ir nai karto nera turejusi vaikeliu... jos nekamuoja jokie skausmai,augliu nera ir viskas ok... manau priklauso nuo suns tevu,seneliu.. tas ligas gali paveldeti,beto gali buti neatsparus suo ir sirgti daznai...
QUOTE(Destiny's Child @ 2006 05 04, 16:36)
mano tetos kokerspaniele nesterilizuota ir gyvena 13 metelius,ir nai karto nera turejusi vaikeliu... jos nekamuoja jokie skausmai,augliu nera ir viskas ok... manau priklauso nuo suns tevu,seneliu.. tas ligas gali paveldeti,beto gali buti neatsparus suo ir sirgti daznai...
Niekas ir nesako, kad nesterilizuota kalyte butinai susirgs. Yra statistika, kuri rodo, kad pas streilizuotas kalytes tu susirgimu skaicius yra daug mazesnis nei pas nesterilizuotas.Is vienos puse tai lyg ir apsidraudimas.
Tik sterilizacija 100 proc apasaugo nuo piometros, tai yra gimdos uždegimo, o dėl šios ligos dažnumo dereėtų spręsti ne iš savo patirties, ypač jei auginate mažiau nei 5 šunis, o pakalbėkite su veterinarais - tai be galo dažnas susirgimas, jo numatyti ir apsisaugoti neįmanoma, ir jis neretai baigiasi mirtimi, apie tai straipsnis yra "savas šuo" antrajame numeryje, ten iš vis apie kalių sterilizaciją, jau ne kart esu sakiusi, jog tai prailgina kalės gyvenimą ir jo kokybę, nes taip jau gamtos surėdyta, jog patelės savo gyvybinę energiją naudoja reprodukciniam ciklui, net kalės nekergiant, vyksta cikliškas pasirengimas motinystei, net tai reikalauja nemažai energetinių sanaudų, tai nutraukus visa ši energija skiriama būtent kalės gyvenimo kokybei. Iš savo praktikos (15 metų su šunimis, savas veislynas), galiu pasakyti, jog teisingai auginamos, nenušertos sterilizuotos kalės, net gražiau atrodo, jos linksmesnės ir teigiama, jog ilgiau gyvena.