Įkraunama...
Įkraunama...

Kalytės sterilizacija (kastracija)

QUOTE(Borzika @ 2010 05 03, 10:48)
Indra A., kastracija turi ir pliusų, ir nemažai minusų.
Dėl kokios priežasties norite kastruoti?

Kad neatsirastų netyčiukų, nors ir retai paleidžiu arba, kai vienos laukuose esam. O didžiausia priežastis ligos. Girdėjau, kad nesuleidus būna gimdos uždegimų, bet ir po sterilizacijos irgi, nesuprantu g.gif

QUOTE(Aist @ 2010 05 03, 18:09)
Rujos normalios.  mirksiukas.gif  Kalei viskas ok, man, žinoma, nepatogu- neišsilaižo, tai dedu kelnaites ir keičiu įklotus, nors vis tiek kažkaip randu ant užuolaidų raudonų dėmių, 3 savaites negaliu paleisti nuo pavadžio. Ne tragedija. Bet... geriau jau tų rujų nebūtų.  rolleyes.gif  Brač, kaip sunku apsispręsti  doh.gif
Borzika, mieloji, bet Taviškės magaitės juk sterilizuotos sėkmingai. Aš pas tą pačią Tavo veterinarę užsirašyti ketinau.  unsure.gif

Pas mus tas pats, kai raujuoja nelabai sunku, pampersą uždedu ir viskas, bet labiau ligų klausimas svarbesnis ir, kad kas netyčia neužliptų... Kokia veterinarė, kuri gerai sterilizuoja, Vilniuje geriausia?
Atsakyti
QUOTE(Indra A. @ 2010 05 04, 08:43)
O didžiausia priežastis ligos. Girdėjau, kad nesuleidus būna gimdos uždegimų, bet ir po sterilizacijos irgi, nesuprantu g.gif
uždegimų pasitaiko ir suleidus ir nesuleidus, bet sterilizavus, tiksliau kastravus kalytę, kai pašalinama gimda tai jos uždegimo jau tikrai nebus. Va čia gali paskaityti: http://www.vet-klini...p;subcontent=62
ir http://www.lrytas.lt...2...550661&sk=5

p.s. kažkur buvo neblogas straipsniukas ir apie sterilizacijo/kastracijos minusus, bet db nerandu
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo villijaa: 04 gegužės 2010 - 08:50
QUOTE(villijaa @ 2010 05 04, 09:40)
uždegimų pasitaiko ir suleidus ir nesuleidus, bet sterilizavus, tiksliau kastravus kalytę, kai pašalinama gimda tai jos uždegimo jau tikrai nebus. Va čia gali paskaityti: http://www.vet-klini...p;subcontent=62
ir http://www.lrytas.lt...2...550661&sk=5

Juk patinai yra kastruojaami, o kalytės- sterializuojamos ax.gif
Dėkui už info, pasiskaitinėsiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Indra A. @ 2010 05 04, 09:50)
nea, perkeliu citatą iš kito forumo:
Cituoju: Canine (ji veterinarė) kitame forume taip paaiškino "sterilizacija yra lytinės funkcijos nutraukimas nešalinant lyties organų, pvz., perrišant kiaušintakius. Kastracija yra lyties organų šalinimas. Kalėms šalinama gimda ir kiaušidės - vadinasi kastruojama. Nepriklauso nuo lyties."

Atsakyti
QUOTE(Aist @ 2010 05 03, 18:09)
Borzika, mieloji, bet Taviškės magaitės juk sterilizuotos sėkmingai.

biggrin.gif Tai kad tik jauniklė tongue.gif "Senoji" sėkmingai ir toliau kavalieriams smegenėles suka flirt.gif hihihi.gif - kaip tik šiuo metu rujoja.
Jauniklę (beje, po I-os rujos) kastravau vien dėl to, nes baiminausi, kad 2 nemažas, beveik tuo pačiu metu rujojančias kales man bus per sunku nusaugot blush-anim-cl.gif
Taip kad aš - nei šalininkė, nei priešininkė - kažkur per viduriuką rolleyes.gif

QUOTE(Indra A. @ 2010 05 04, 09:50)

Nesinori kartotis - perskaitykit visą temą mirksiukas.gif

P.S. man labai patiko, berods, Daivos D. palyginimas: "kiekvienas konjakas yra brendis, bet! ne kiekvienas brendis yra konjakas" biggrin.gif
(konjakas būtų kastracija, brendis - sterilizacija)

QUOTE(villijaa @ 2010 05 04, 09:40)
p.s. kažkur buvo neblogas straipsniukas ir apie sterilizacijo/kastracijos minusus, bet db nerandu

Radau:
QUOTE(Seterių_mama @ 2009 05 27, 18:24)
Jeigu įdomu, tai, Kanadoje šunų kastravimas/sterilizacvimas yra labai populiarus ir plačiai taikomas, nes atleidžia savininkus nuo mokesčių už laikomus gyvūnus. Štai kokia statistika buvo pateikta:

Teigiamas patinų kastracijos poveikis:
1.Pašalina ir taip mažą sėklidžių vėžio tikimybę.
2.Sumažina prostatos veiklos sutrikimų tikimybę.(Ne vėžinių)
3.Sumažina perianalinių liaukų fistulių tikimybę
4.Galbūt gali sumažinti diabeto tikimybę.(tyrimai neišsamūs)

Neigiamas patinų kastracijos poveikis:
1. Jeigu šuo kastruotas iki vienerių metų, ŽYMIAI padidėja osteosarkomos(kaulų vėžio) tikimybė, ypač būdinga vidutinėms ir stambioms veislėms.
2. Padidina širdies kraujagyslių vėžio(cardiac hemangiosarcoma) tikimybę 1,6 karto.
3. 3 kartus išauga skydliaukės nepakankamumo išsivystymo tikimybė.
4. Padidina su amžium susijusių elgesio pakitimų(progressive geriatric cognitive impairment) tikimybę.(Požymiai, kaip žmonių Alzheimerio ligos).
5. 3 kartus padidėja nutukimo tikimybė, kuris savaime yra daugelio kitų ligų priežastis
6. 4 kartus padididėja prostatos vėžio tikimybė,
7. 2 kartus padidėja šlapimo takų vėžio tikimybė.
8. Padidėja ortopedinių susirgimų tikimybė
9. Padidėja neadekvačių reakcijų į vakcinaciją tikimybė.

Kalių sterilizacijos teigiamas poveikis:
1. Jeigu kalė sterilizuota iki 2,5 metų sumažėja pieno liaukų auglių tikimybė.
2. Praktiškai visiškai sumažina piometros tikimybę, kuri dažna, tarp nesterilizuotų kalių(23 proc. atvejų iš kurių 1 proc. baigiasi mirtimi)
3. Sumažina perianalinių liaukų fistulių tikimybę
4. Galbūt gali sumažinti diabeto tikimybę.(tyrimai neišsamūs)

Neigiamas kalių sterilizacijos poveikis:
1. Jeigu kalė sterilizuota iki vienerių metų, ŽYMIAI padidėja osteosarkomos(kaulų vėžio) tikimybė, ypač būdinga vidutinėms ir stambioms veislėms.
2. Iki 2,2 karto padidėja blužnies vėžio(Splenic hemangiosarcoma) ir iki 5 kartų padidėja širdies kraujagyslių (cardiac hemangiosarcoma) tikimybė.(kai kuriose veislėse tai dažna kalių mirties priežastis)
3. 3 kartus išauga skydliaukės nepakankamumo išsivystymo tikimybė
4. Iki 2 kartų padidėja nutukimo tikimybė, kuris savaime yra daugelio kitų ligų priežastis.
5. Sukelia posterilizacinį šlapimo nelaikymą 6-40 proc. kalių.
6. 3-4 kartus padidėja chroniškų šlapimo takų susirgimų tikimybė
7. Padidėja makšties uždegimų tikimybė, ypač kalėms sterilizuotosms iki pirmos rujoms.
8. 2 kartus padidėja šlapimo takų vėžio tikimybė.
9. Padidėja ortopedinių susirgimų tikimybė
10. Padidėja neadekvačių reakcijų į vakcinaciją tikimybė.

Pvz. Kanados veterinarų duomenimis, sterilizuojant kales pooperacinės komplikacijos pastebimos 23proc. atvejų, kastruojant patinus - 19 proc. atvejų. Kalbant apie komplikacijas,90 proc. atvejų komplikacijos buvo vidutinio sunkumo ir sunkios.

Šaltinis, kur galima išsamiau pasiskaityti čia:
http://209.85.135.10...F...;cd=1&gl=lt
Atsakyti
O Vakaruose veterinaari irgi pasisako už gana ankstyvą sterilizaciją ir kastraciją - teko susidurt D.Britanijoj. Ir nieko, patirtis matyt teigiama. ax.gif
Atsakyti
musu kalytei po pirmos rujos pasireiske tariamas nestumas. jau nuo pat pradziu galvojam apie kastravima, bet vis dvejones kazkokios pradeda imt... tai ar galim ta nestuma tariama priskirt prie argumento operacijai? ir kaip daznai sunim pasireiskia ta hormonine alergija?
Atsakyti
QUOTE(tvikse @ 2010 05 04, 18:45)
musu kalytei po pirmos rujos pasireiske tariamas nestumas. jau nuo pat pradziu galvojam apie kastravima, bet vis dvejones kazkokios pradeda imt... tai ar galim ta nestuma tariama priskirt prie argumento operacijai? ir kaip daznai sunim pasireiskia ta hormonine alergija?

Hormoninė alergija, kai kalei porujiniame periode atsiveria žaizdos ant kūno, tos vietos plinka ir šlapiuoja, reikia naudoti antihistamininius preparatus, kurie, kaip žinia, irgi sveikatos neprideda... Mūsų kalytei per abi jos gyvenimo rujas buvo labai sunkios komplikacijos, visi šie simptomai išnyko sterilizavus...
Atsakyti
skaiciau visa tema, cia tik sterilizacija arba kastracija... o jei nenoriu sito bet ir pirmos rujos nenoriu nes kalyte kol kas ne pas mane ir zinau kad tikrai jos nunusaugot gali... gal yra kitokiu priemoniu? na katems zinau vaistai yra gal ir sunims yra kazkas tokio? veterinaras tik sterilizacija pasiule kas man kol kas nepriimtina. tiesiog noriu ta laika kol suo ne pas mane kad nerujotu.
Atsakyti
QUOTE(Frekė @ 2010 09 15, 10:50)
skaiciau visa tema, cia tik sterilizacija arba kastracija... o jei nenoriu sito bet ir pirmos rujos nenoriu nes kalyte kol kas ne pas mane ir zinau kad tikrai jos nunusaugot gali... gal yra kitokiu priemoniu? na katems zinau vaistai yra gal ir sunims yra kazkas tokio? veterinaras tik sterilizacija pasiule kas man kol kas nepriimtina. tiesiog noriu ta laika kol suo ne pas mane kad nerujotu.

tie vaistai - didžiausia blogybė rolleyes.gif
Atsakyti
bet gal geriau viena kart tokia blogybe nei jauna nesubrendusi kale su suniukais g.gif negi man ja i buta reiks veztis kai buto ji nemacius nuo gimimo... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Frekė @ 2010 09 15, 11:10)
negi man ja i buta reiks veztis kai buto ji nemacius nuo gimimo...  g.gif
na jei gerai supratau, kalytė dar pusmetinukė, tai manau jokia čia tragedija jai bute atsidurti, na aišku pastresuos porą dienelių, pacypaus dėl pasikeitusios aplinkos, bet juk tokio amžiaus viskas įdomu, viskas rūpi, turėtų greitai apsiprasti.
Atsakyti