Įkraunama...
Įkraunama...

Kalytės sterilizacija (kastracija)

QUOTE(Vitra @ 2009 02 25, 12:22)
patarkit, kaip man geriau ARGUMENTUOTI, kad vyrui išgaruotų bet kokios mintys apie kalytės vienkartinį sukergimą  verysad.gif

Atidžiai perskaitykite šią temą, ypatingą dėmesį atkreipdama į 2 psl. esančią žinutę Nr. 22, kurią parašė Seterių_mama, - tikrai rasite joje visus atsakymus.
Atsakyti
QUOTE(Vitra @ 2009 02 25, 12:22)
Veterinaras mano vyrui PATARĖ sukergti pirmiausia kalytę (jau praėjo pirma ruja), o po to sterilizuoti, na ir vyriškis užsikabino... Tuo labiau, kad PATS veterinaras pasisiūlė paimti vieną šuniuką. Aš vos neapsiblioviau išgirdusi šias vyro fantazijas ir VETERINARO patarimą. Kalytė mūsų  be dokumentų, bet labai graži, aš ją pirkdama veisti NIEKADA nesiruošiau. Nu patarkit, kaip man geriau ARGUMENTUOTI, kad vyrui išgaruotų bet kokios mintys apie kalytės vienkartinį sukergimą  verysad.gif

Veterinaras veterinarui nelygu...
Tegu jūsų vyras paskaito čia http://www.vetklinik...index.php?id=45

Ir žinoma, būtinai duokite jam paskaityti tai, ką šiame forume rašė Seterių_mama:

Aš tai norėčiau iliuzijas apie "gamtos šauksmą", "motinystės džiaugsmą" ir "gražią romantišką meilę" sugriauti.
Visų pirma net gamtoje, toli gražu ne kiekviena patelė ir kiekvienas patinas susilaukia vaikų. Pas socialinius gyvūnus tik geriausi - stipriausi, vikriausi, gudriausi ir kitokie "iausi" susilaukia palikuonių. Natūrali atranka ypač žiauri, todėl pareiškimus, kad "visos kalytės- tiek veislinės, tiek neveislinės" turi teisę patirti motinystės džiaugsmą, laikau visišku briedu.
Pats kergimas ne visada sklandžiai pavyksta, manatiems, kad viskas įvyks paprastai, 2 šuniukai susipažins, patiks vienas kitam ir pasimylės deja pasakysiu, kad labai dažnai šunys patys, be profesionalo pagalbos pasikergti negali. Tai gali atsitikti dėl ūgio, anatominių poros neatitikimų, taip pat dėl kažkokių anatominių ypatumų, pvz. dėl netradicinės kalės lytinių takų formos, taip pat dėl neteisingai paskaičiuotų vaisingų dienų, dėl to, kad abu ar vienas iš šunų yra visiškai nepatyrę, dėl psichikos - dažnai išlepintos, nesocializuotos kalės, išsigąsta sueities, neprisileidžia patinų, agresyviai elgiasi, o ir pati sueitis dėl įvairių priežasčių gali būti labai skausminga ir visam gyvenimui traumuoti gyvūną tiek fiziškai tiek morališkai. Beje, profesionalo pagalba tikrai nepigiai kainuoja.
Net jeigu kergimas pavyks, tai nebūtinai kalė pastos. O jeigu pastos, tai jai reikės ypatingos priežiūros - kokybiško raciono, papildų, antroje neštumo pusėje teks dažniau į lauką vedžiot, nes gimda pradės spausti šlapimo pūslę, teks reguliariai apiplauti pauodegį, nes stora kalė negalės susriest ir susitvarkyt..Galimas ir šlapimo nelaikymas. Be to kalei reikės paruošt specialią vietą gimdymui ir šuniukų auginimui - reikės pasirūpint speciale dėže su borteliais, kad kalė netyčia nenugultų šuniukų, vieta, kur kalė augins šuniukus turės būti šilta, sausa, šviesi, lengvai valoma ir vėdinama..
Gimdymas deja, ne visada būna sklandus ir lengvas. Gali visko nutikti - pvz. gali prireikti Cezario pjūvio, jeigu kalė (ypač jauna ir fiziškai nesusiformavus) nesugebėtų išsigimdyti. Po narkozės kalė gali elgtis neadekvačiai - nepripažint savo vaikiukų, taip pat ji gali neturėti pieno, todėl šuniukus teks maitint mišinukais iš buteliuko kas 1-2 valandas kiaurą parą, masažuot jiems pilvukus, "nukakint ir nusysint", nes tokie mažiukai patys nesugeba to padaryt. Net jeigu kalė ir pati gimdys, tai ji gali labai išsigąsti, rėkti iš skausmo ir baimės, net gali įkasti bandančiam jai padėti žmogui, ne visada ir šuniukai gimsta sveikučiai ir gražučiai, būna visokių apsigimimų, pradedant galūnių trūkumu, baigiant nesuaugusia pilvo siena, kai klykiančiam mažyliui iškrenta žarnos ar būna kaukolės išvarža ir šuniukas gimsta su išvirtusiom į išorę smegenim..Juos reikės likviduot savom rankom, ar sugebėsit? Patikėkit, gimdymas tikrai nėra estetiškas dalykas, o siplnesnių nervų žmogus šoką gali gauti, net vyrai-ažuolai išvirsta iš klumpių nualpę, ką jau apie vaikus kalbėt..
Net jeigu pasigimdysit sklandžai, tai nereiškia, kad bus lengva po to - Kai kurios kalės(ypač jaunos, nesubrendę ir nepatyrę) būna labai prastos ir nerūpestingos mamos, todėl šuniukams reikalinga nuolatinė priežiūra 24 val per parą net keletą savaičių. Kalė gali nugult arba numint šuniukus, gali nespėt visais pasirūpint, jeigu didelė vada, todėl jai reikia pagalbos. Teks pasiklot čiužinuką šalia kalės guolio ir nakvot kartu, laikant ranką ant kalės ir šuniukų.
Kai šuniukai paaugs, kalė pradės jų vengti, juk jiems išdyks dantukai ir jie tiesiog perforuos kalės spenius iki kraujo, ji dantis sukandus kentės ir maitins, be to suvargs, sulys, vaikščios perkarus su tešmeniu iki žemės. O dar kur mastito pavojus? Jums vis dar atrodo, kad tai yra "motinystės džiaugsmas"? Jeigu bent kiek sveiko proto turit, tai neturėtų taip atrodyt.
O kai šuniukai pradės kakot ir sysiot ir reikės valyt š..kiaurą dieną, be to išlaidos tikrai didžiulės, jeigu kalbėt apie normalų šuniukų išlaikymą, tai aš iš viso nesuprantu, kaip žmonėm gali kilt tokių idėjų - ai vat taip sau imt ir sukergt..
Atsakyti
Ačiū visoms atsiliepusioms 4u.gif
Atsakyti
sveiki, norejau paklausti tu, kurie yra sterilizave savo kalyte. Ka tik savaja sterilizavau ir dabar jau praejo 2 dienos, bet ji tik guli ir visko bijo, slepiasi po manim jei kas, ar praeis? ar neliks tokia traumuota, kazkaip liudna ziureti, dabar turim laukt 10 dienu kol gales siulus isimt, reikia priziuret kad nesikasytu tos vietos kur susiuta, bet ji nei valgo, nei vaiksto, tik guli visa laika ir ziuri issigandusiom akim . Man labai neramu. Diena nakti turiu buti prie jos, kad nepasikasytu ir siiap bijo..
Atsakyti
QUOTE(nerijay @ 2009 03 26, 15:03)
sveiki, norejau paklausti tu, kurie yra sterilizave savo kalyte. Ka tik savaja sterilizavau ir dabar jau praejo 2 dienos, bet ji tik guli ir visko bijo, slepiasi po manim jei kas, ar praeis? ar neliks tokia traumuota, kazkaip liudna ziureti, dabar turim laukt 10 dienu kol gales siulus isimt, reikia priziuret kad nesikasytu tos vietos kur susiuta, bet ji nei valgo, nei vaiksto, tik guli visa laika ir ziuri issigandusiom akim . Man labai neramu. Diena nakti turiu buti prie jos, kad nepasikasytu ir siiap bijo..

Toks elgesys nemanau, kad yra tiesiogiai susijęs su sterilizacija. Galėjo jautresnės psichikos šuo sureaguoti į pačią vet kliniką taip. Į tai, kad ją paliko, kažkas kažką darė ir pan. Bet 2 paros jau gal daugoka tokiam užautrėjimui. Mano kalei po operacijos pasireiškė baimė eiti miegoti. Stovėjo galvą įrėmusi į sienas, nors kojos jau nelaikė. Bet tai buvo tik pirmą vakarą. Kitą dieną tokių bajerių nebuvo. Jeigu tai tikrai nesusiję su kokiom medicininėm problemom (siūlyčiau bent jau temperatūrą pasimatuoti), tada Jūs mažiau ten dieną naktį sėdėkite prie jos. Tam, kad nesikasytų yra spec. žiurstai. Jeigu tokio neturite, imate paprastą trikotažinę maikę. Sukišate šuns kojas į rankoves, galvą ten, kur ir žmogus kiša, apačioje prakerpate skyles galinėm kojom, o viršuje surišate mazgą, kad medžiaga netabaluotų. Taip pasipuošusi ji nenusikasys. Ir elkitės kaip su sveiku šuniu (Jūsų tonas, kalba ir pan) nes tik taip ir jis pradės elgtis kaip sveikas šuo. Čia kalbu tik apie psichologinius dalykus, t.y. nereikia atmesti, kad gal kažkas negerai po operacijos su pačiu organizmu.
Atsakyti
norejau paklausti tu, kurie yra sterilizave savo kalyte.

Mes vieną iš saviškių kastravom praeitų metų rugpjūčio 13 d.

jau praejo 2 dienos, bet ji tik guli ir visko bijo, slepiasi po manim jei kas, ar praeis?

Nė nežinau ką ir bepatart jums, nes mūsiškė „kastruotoji“ jau kitądien po operacijos jautėsi lyg niekur nieko, t.y. buvo lyg naujai atgimusi thumbup.gif: - ir dūko, ir šėliojo, ir kvailiojo, ir etc. lygiai taip pat kaip ir prieš operaciją kad elgėsi..

Beje, o argi jūs su šiais klausimais dar nesikreipėt į operavusįjį chirurgą? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Borzika: 26 kovo 2009 - 15:31
ka tik skambinau, bet tik pasake, kad ziuret kad nenusikasytu ir nepasilaizytu tos vietos, ir gal kad vaistai dar veikia, nu bet man kazkaip idomiai.
siaip mes esam vilniuje, o operavom kaune, tai sake jei jau tikrai neramu tai atvezti parodyti, dar vaitu nuo skausmo suleis, bet man jiani labiau psichologiskai atrodo issigandus, negu kad jai skaudetu, net nezinau ka bedaryt schmoll.gif bijau kad tokia ir neliktu....
Atsakyti
QUOTE(nerijay @ 2009 03 26, 15:49)
ka tik skambinau, bet tik pasake, kad ziuret kad nenusikasytu ir nepasilaizytu tos vietos, ir gal kad vaistai dar veikia, nu bet man kazkaip idomiai.
siaip mes esam vilniuje, o operavom kaune, tai sake jei jau tikrai neramu tai atvezti parodyti, dar vaitu nuo skausmo suleis, bet man jiani labiau psichologiskai atrodo issigandus, negu kad jai skaudetu, net nezinau ka bedaryt  schmoll.gif bijau kad tokia ir neliktu....

Neliks, o visa kita surašiau viršuje.
Atsakyti
ka tik skambinau, bet tik pasake, kad ziuret kad nenusikasytu ir nepasilaizytu tos vietos, ir gal kad vaistai dar veikia

Mūsiškės operacija buvo kiek kitokia (siūvis padarytas su paslėpta siūle, t.y. siūlai savaime ištirpsta).
Tačiau bet kokiu atveju nemanau, jog būtų normalu, jog kalė, praėjus 2 dienoms po operacijos, vis dar nebūtų atsigavusi po narkozės... g.gif

siaip mes esam vilniuje, o operavom kaune

O kodėl gi vežėte į Kauną?

bijau, kad tokia ir neliktu....

Visiškai sutinku su Redos nuomone.
Atsakyti
Veziau nes ten man atrode geriausia, visada ejom pas ta veterinara, labai moka su gyvunais elgtis, ir t.t. siaip nuo narkozes manau tikrai atsigavo, nes ji jei atsistoja, tai pajaucia jog kazkas apacioj ten yra, ir gulasi...manau cia jai trauma, nes visko dabar bijo, tikiuosi atsigaus... siaip dar viena problemele, buvau isnesus i lauka, bet sysiuko nedaro... tai irgi nezinau su tuo ka daryti.
Atsakyti
QUOTE(nerijay @ 2009 03 26, 17:29)
siaip nuo narkozes manau tikrai atsigavo, nes ji jei atsistoja, tai pajaucia jog kazkas apacioj ten yra, ir gulasi...

manau cia jai trauma, nes visko dabar bijo, tikiuosi atsigaus...

siaip dar viena problemele, buvau isnesus i lauka, bet sysiuko nedaro... tai irgi nezinau su tuo ka daryti.

Sorry, jei nepastebėjau, bet kokio dydžio/kokios veislės jūsų kalaitė?

Beje, nelabai suvokiu, apie kokią a la traumą kalbate... g.gif (Galbūt tiesiog neteisingai interpretuojat kalaitės elgseną ar ne?).

Pvz. mūsiškė tądien, kai buvo operuota, ir dar nebuvo visiškai atsigavusi po narkozės (čia maždaug 4-6 h laikotarpy po operacijos) namuos mažąjį reikalą net pora sykių padarė...
Atsakyti
Manoji misrune, pustreciu metuku, kalbu apie trauma po sterilizacijos, na neatlikus reikalu yra jau dvi trys dienos, taigi viska parasiau virsuje
Atsakyti