Kandangi šiemet turėsim svečių, teks man paplušėti virtuvėje...
Karštam darysiu troškintus veršienos šonkauliukus su virtomis bulvėmis ir salotomis.
Šaltiem užkandžiam kepsiu: netikrą zuikį, šoninės, porą mėsos vyniotinių (vieną su džiovintom slyvom, kitą su džiovintais abrikosais), vištą, kelmą būtinai, virsiu 4 kiaulės liežuvius, šaltienos, rūkytą kumpį, padarysiu baltos mišrainės, ryžių mišrainės, dar nupirksiu rūkytos vištos šlaunelių ir porą gabaliukų mėsytės.
saldaus bus želė, iškepsiu varškės pyragą, saldainiai ir pirktinis tortas.
QUOTE(Akrila @ 2007 04 05, 15:39)
Kandangi šiemet turėsim svečių, teks man paplušėti virtuvėje...
Karštam darysiu troškintus veršienos šonkauliukus su virtomis bulvėmis ir salotomis.
Šaltiem užkandžiam kepsiu: netikrą zuikį, šoninės, porą mėsos vyniotinių (vieną su džiovintom slyvom, kitą su džiovintais abrikosais), vištą, kelmą būtinai, virsiu 4 kiaulės liežuvius, šaltienos, rūkytą kumpį, padarysiu baltos mišrainės, ryžių mišrainės, dar nupirksiu rūkytos vištos šlaunelių ir porą gabaliukų mėsytės.
saldaus bus želė, iškepsiu varškės pyragą, saldainiai ir pirktinis tortas.
Karštam darysiu troškintus veršienos šonkauliukus su virtomis bulvėmis ir salotomis.
Šaltiem užkandžiam kepsiu: netikrą zuikį, šoninės, porą mėsos vyniotinių (vieną su džiovintom slyvom, kitą su džiovintais abrikosais), vištą, kelmą būtinai, virsiu 4 kiaulės liežuvius, šaltienos, rūkytą kumpį, padarysiu baltos mišrainės, ryžių mišrainės, dar nupirksiu rūkytos vištos šlaunelių ir porą gabaliukų mėsytės.
saldaus bus želė, iškepsiu varškės pyragą, saldainiai ir pirktinis tortas.
nu as irgi jau isigijau liezuvi o ka su juo darysi? nes jau virtas atsibodes. labai noriu daryt saltiena is liezuvio bet nemoku elgtis su zelatinu ir bijau kad sudai nesigautu.
QUOTE(doovka @ 2007 04 06, 00:37)
nu as irgi jau isigijau liezuvi o ka su juo darysi? nes jau virtas atsibodes. labai noriu daryt saltiena is liezuvio bet nemoku elgtis su zelatinu ir bijau kad sudai nesigautu.
Pirmiausia liežuvius reikia pamarinuot (šiandien vakare marinuosiu, nes rytoj jau virsiu). Marinuoju paprastai: imu puodą, į jį pilu vandens, beriu druskos pagal skonį, lauro lapelius kelis, kokius 10 juodų pipirų ir 5 kvepiančius, įpilu 0,5 l acto ir sumerkiu liežuvius.Palaikau per naktį. Verdu paprastai : išimu jau pasimarinavusius liežuvius iš marinato, dedu į kitą puodą, užpilu vandeniu, vėl dedu lauro lapų, druskos ir pipirų ir verdu (gerą valandą, kol suminkštėja). Išvirusius palieku atšalt, tada nulupu, supjaustau riekelėm ir išdėlioju lėkštėje, šalia dedu žirnelių ir pjaustytų virtų morkyčių, petražolių viską užpilu skysčiu, kuriame virė liežuviai su želatinu (0,5 l skysčio reikės 1 valgomo šaukšto želatinos).
P.S. Tinka ir gatavas želė mišinys skirtas šaltienai, vietoj paprastos želatinos.
Papildyta:
QUOTE(bjaurybe @ 2007 04 06, 09:01)
ot ....apie šaltieną ir nepagalvojau,dabar spėčiau nebent iš vištienos padaryt
Šaltieną aš taip pat iš vištienos darysiu, o kad geriau sustingtų įdėsiu porą kiaulės kojyčių
QUOTE(Akrila @ 2007 04 06, 09:28)
Šaltieną aš taip pat iš vištienos darysiu, o kad geriau sustingtų įdėsiu porą kiaulės kojyčių
vot ir galvoju ,kad gal dar šiandien dasipirksiu porą kulšių ,paskui padarysiu drebučius su konservuotais žirneliais ir morkytėm
QUOTE(doovka @ 2007 04 05, 23:37)
nu as irgi jau isigijau liezuvi o ka su juo darysi? nes jau virtas atsibodes. labai noriu daryt saltiena is liezuvio bet nemoku elgtis su zelatinu ir bijau kad sudai nesigautu.
QUOTE(Akrila @ 2007 04 06, 08:28)
P.S. Tinka ir gatavas želė mišinys skirtas šaltienai, vietoj paprastos želatinos.
Papildyta:
zinok, tai geriausia iseitis - ir grazu ir skanu!!maximuose buna toks pakeliuose jau paruostas uzpilas drebuciams ir zuviai, man labai patinka, skanu, ten su prieskoniais jau, tai kad tik praskiest su vandieniu ir uzpilt darzoves su liezuviu(pakeliuose kainuoja apie 2 lt)
QUOTE(Ugnužė @ 2007 04 05, 21:03)
Papasakokite kas nors kaip tą KELMĄ gaminti. Labai jau aš jo noriu
Kažkur jau buvo rašyta apie kelmą
Reikia kiaulienos šonkauliukų (nesupjaustytų, o visos tos "grandinės") ir kiaulienos faršo.1 bulvės nemažos Prieskonių, razinų dar, ir šniūro surišimui.
Aš tai labai paprastai jį darau: imu šonkauliukus, ištrinu pieskoniais ir juos sulenkiu žiedu (vidurys turi būti tuščias), surišu šniūru, kad laikytųsi, į kiaulienos faršą dedu tarkuotą žalią bulvę (vietoj kiaušinio), pieskonių, razinų, viską sumaišau ir dedu į šonkauliukų žiedo vidurį. Ir dedu kepti. Kai iškepa, palieku atšalt, tada nurišu šniūriuką, dedu ant lėkštės ir puošiu marinuotais baravykais ir petražolėm.
Patarimas: kai surišit šonkauliukus, dar tuščius dėkit ant kepimo skardos ir tik tada kimškit faršu (kad faršas perkeliant neiškristų)
QUOTE(Akrila @ 2007 04 06, 09:44)
Kažkur jau buvo rašyta apie kelmą
Reikia kiaulienos šonkauliukų (nesupjaustytų, o visos tos "grandinės") ir kiaulienos faršo.1 bulvės nemažos Prieskonių, razinų dar, ir šniūro surišimui.
Aš tai labai paprastai jį darau: imu šonkauliukus, ištrinu pieskoniais ir juos sulenkiu žiedu (vidurys turi būti tuščias), surišu šniūru, kad laikytųsi, į kiaulienos faršą dedu tarkuotą žalią bulvę (vietoj kiaušinio), pieskonių, razinų, viską sumaišau ir dedu į šonkauliukų žiedo vidurį. Ir dedu kepti. Kai iškepa, palieku atšalt, tada nurišu šniūriuką, dedu ant lėkštės ir puošiu marinuotais baravykais ir petražolėm.
Patarimas: kai surišit šonkauliukus, dar tuščius dėkit ant kepimo skardos ir tik tada kimškit faršu (kad faršas perkeliant neiškristų)
Reikia kiaulienos šonkauliukų (nesupjaustytų, o visos tos "grandinės") ir kiaulienos faršo.1 bulvės nemažos Prieskonių, razinų dar, ir šniūro surišimui.
Aš tai labai paprastai jį darau: imu šonkauliukus, ištrinu pieskoniais ir juos sulenkiu žiedu (vidurys turi būti tuščias), surišu šniūru, kad laikytųsi, į kiaulienos faršą dedu tarkuotą žalią bulvę (vietoj kiaušinio), pieskonių, razinų, viską sumaišau ir dedu į šonkauliukų žiedo vidurį. Ir dedu kepti. Kai iškepa, palieku atšalt, tada nurišu šniūriuką, dedu ant lėkštės ir puošiu marinuotais baravykais ir petražolėm.
Patarimas: kai surišit šonkauliukus, dar tuščius dėkit ant kepimo skardos ir tik tada kimškit faršu (kad faršas perkeliant neiškristų)
O kiek laiko kept orkaitej?
QUOTE(Akrila @ 2007 04 06, 07:44)
Kažkur jau buvo rašyta apie kelmą
Reikia kiaulienos šonkauliukų (nesupjaustytų, o visos tos "grandinės") ir kiaulienos faršo.1 bulvės nemažos Prieskonių, razinų dar, ir šniūro surišimui.
Aš tai labai paprastai jį darau: imu šonkauliukus, ištrinu pieskoniais ir juos sulenkiu žiedu (vidurys turi būti tuščias), surišu šniūru, kad laikytųsi, į kiaulienos faršą dedu tarkuotą žalią bulvę (vietoj kiaušinio), pieskonių, razinų, viską sumaišau ir dedu į šonkauliukų žiedo vidurį. Ir dedu kepti. Kai iškepa, palieku atšalt, tada nurišu šniūriuką, dedu ant lėkštės ir puošiu marinuotais baravykais ir petražolėm.
Patarimas: kai surišit šonkauliukus, dar tuščius dėkit ant kepimo skardos ir tik tada kimškit faršu (kad faršas perkeliant neiškristų)
Reikia kiaulienos šonkauliukų (nesupjaustytų, o visos tos "grandinės") ir kiaulienos faršo.1 bulvės nemažos Prieskonių, razinų dar, ir šniūro surišimui.
Aš tai labai paprastai jį darau: imu šonkauliukus, ištrinu pieskoniais ir juos sulenkiu žiedu (vidurys turi būti tuščias), surišu šniūru, kad laikytųsi, į kiaulienos faršą dedu tarkuotą žalią bulvę (vietoj kiaušinio), pieskonių, razinų, viską sumaišau ir dedu į šonkauliukų žiedo vidurį. Ir dedu kepti. Kai iškepa, palieku atšalt, tada nurišu šniūriuką, dedu ant lėkštės ir puošiu marinuotais baravykais ir petražolėm.
Patarimas: kai surišit šonkauliukus, dar tuščius dėkit ant kepimo skardos ir tik tada kimškit faršu (kad faršas perkeliant neiškristų)
Dar vienas patarimas - kad šonkaulių kraštai neapdegtų, juos reikėtų apvynioti folga. Kadangi kepamas kelmas iki viršaus neužpildomas faršu (o gal užpildomas ), ta dalis šonkaulių, kurie lieka laisvi, labai apdega.
Kelmą kepu 1 - 1,5 val. Nuo didumo priklauso. Kai įbedus pagaliuką, nebėga žalios mėsos sultys.
QUOTE(Akrila @ 2007 04 06, 10:00)
Kelmą kepu 1 - 1,5 val. Nuo didumo priklauso.
o kuo išdėti tą skardą (folija, kepimo popieriumi)
QUOTE(bjaurybe @ 2007 04 06, 08:01)
ot ....apie šaltieną ir nepagalvojau,dabar spėčiau nebent iš vištienos padaryt
Aš tai šaltieną kad su tais virimais nesiterliot darau taip:
Paimu mėsos arba žuvies kažkur na apie 1 kg - gali būt riebesnė kiauliena, jautiena (nemėgstu asmeniškai), vištiena (geriau ne file), pangasiaus žuvytė (skorpionžuvė), lašiša. Žodžiu kas parduotuvėj nuolaidose.
Išverdu mėsą ar žuvį su prieskoniais - kaip sriubos sultiniui, lauro lapas, svogūnas, pipirai na ir aš dedu vegetos dar ar sriubos prieskonių ir nuskustą morką ar dvi. Mėsytė tai ilgai turi pavirti (valandą +, priklausomai kokio dydžio gabalas, turi suvirti), žuvis pusvalandį.
Mėsą ar žuvį susmulkinu į gabaliukus - galima pjaustyt kubeliais, galima tiesiog supašyt, nes mėsą suvirus. Tada sultinį perkošiu per sietelį ir atskiriu tiek kiek reikės užpilti kad mėsą ar žuvį apsemtų. Pridedu į mėsą žalumynų (petražolių, krapų, kas ką mėgsta, geriau "gyvi"), suplaustytą morkytę, žirnelių - su ranka pamaišau kad pasiskirstytų. Tada virtam vandenį pagal pakelio instrukcijas išsibrinkinu želatiną tūriui, pagal proporciją ant pakelio (vandenuką kuriame brinkinam irgi įskaičiuojam į tą tūrį), sudedam į šiltą sultinį, žiūrim kad ištirptų (dedam palengva ir maišom), užpilam mėsytę-žuvytę ir šaldytuvan - kitą dieną turime tinginio šaltieną, skonis ne ką blogesnis. Tiesa, į žuvį aš dar išspaudžiu pusės citrinos sultis, o šiaip sultinys turi būti truputėlį persūdytas (su protu kaip sakant) nes želatina biškutį skonį numuša.
QUOTE(Nolina @ 2007 04 06, 10:15)
o kuo išdėti tą skardą (folija, kepimo popieriumi)
Galima folija išklot, bet aš paprastai darau, į skardą truputį vandenuko įpilu ir viskas.