Įkraunama...
Įkraunama...

Velykų vaišės

QUOTE(simoselis @ 2009 04 13, 19:12)
Su sventem 4u.gif

Tiesiog super wub.gif  thumbup.gif
Norejau paklaust del marguciu blush2.gif  Nu man tokie nerealus, labai traukia aki. wub.gif  Tai vat, ant vieno margucio uzmaciau zvaigdutes tokias. Ka daret, kad jas isgautumet? blush2.gif

Ačiū 4u.gif -tas kur su žvaigždutėmis- vienintelis nusižengia svaikam natūralumui - jam naudojau tokius lipdukus žvaigždučių pavidalo- apklijavau žvaigždutėmis, apdėjau smulkiai sukarpytais įviaraus senumo ir spalvos svogūnų lukštais, ir tvirtai aptempiau kojine. Į vandenį kuriame viriau dėjau papildomai svogūnų lukštų didelį kiekį. Išvirus lipdukus nuplėšiau, ir jų vietoje liko šviesios žvaigždutės. Bet Nerytė teisingai pataria- popieriaus karpiniai ne blogiau ir sveikiau tam pasitarnautų- tik man regis, geriau naudoti ne kokį vatmaną, o ploną ir atsparesnį vandeniui- pvz. kepimo popierių ar sviestinį gal kokį- tik karpyti smulkias detales sunkoka iš plono, tai aš tuos lipdukus panaudojau- jie nėra specialiai skirti kiaušiniams. Nelabai gerai šiaip, bet kiti margučiai visiškai natūralūs blush2.gif Esu kažkada dariusi ir su popieriumi- jei perilgai nevirsi, tikrai efektas gausis panašus, jei netingėsi karpyti žvaigždučių smulkių.

Bet kai darai su visokiais tokiais atspaudais- karpinių, nėrinių, augalų lapelių, svogūnų lukštų- pagrindinė taisyklė- neapmūturiuoti kiaušinio storu sluoksniu svogūnų lukštų, o sluoksnis turi būti toks, kad aptrauktas kojine ir apdėtas sv. lukštais bei visu kuo kiaušinis išlaikytų savo kontūrus ir kiaušinio formą- t.y. nebūtų panašus į kokią gniūžtę, ar apvalainą gniutulą, ir ne koks gumbuotas ar grublėtas, o kad būtų akivaizdu iš ryšulio formos, kad tai kiaušinis- taip stipriai viskas turi būti priplota prie kiaušinio- kitu atveju popierėlių ar lipdukų ar žolelių, atspaudai nesigaus, po jais pateks dažų. Todėl pagrindinė taisyklė yra nepaprastai stipriai aptempti kojinę apie kiaušinį- aptrauktą kojine kiaušinį patrynus nykščiu kojinė neturi slankioti faktiškai nei per milimetrą- tik tada raštas garantuotas, nes aptraukta pakankamais tipriai. Aš traukdama kojinę apie kiaušinį netgi pasidedu dubenį po juo, kad ištryškus turiniui neišsiterliočiau- taip stipriai reikia būt nusiteikus aptraukti kiaušinį kojine. Pagrindinės klaidos, kurias daro žmonės dažydami atspaudais- karpinių, žolelių, sv. lukštų- tai, kad jie per silpnai aptraukia kiaušinį medžiaga, vietoj kojinės naudoja visokias medvilnes ar kitas medžiagas kurios yra storos ir nesitampo- todėl jos neprispaudžia deramai tų aplikacijų. Kita klaida- bijant kad žolelės ar lukštai nenusiplautų- apmūturiuoti storai jais visą kiaušinį- tačiau tai duoda priešingą efektą nei atrodo- storai apmūturiuoti lukštai nepakankamai gerai prisiploja prie kiaušinio ir nepriploja tų karpinių ar lepelių (aplikacijų)- nes reikia kad aplikacijos prikeptų arba visiškai priglustų prie kiaušinio- o stori lapai ar storas popierius ar storas sluoksnis lukštų neturi savybiės tvirtai prikepti smile.gif

Sėkmės marginant 4u.gif Velykos jau baigėsi, o aš dar skutinėjau šiandien margutį, ir dar dažysiu- išpūstus žinoma:oh
Atsakyti
Švytėjime ežero dugne 4u.gif - nuoširdžiai dėkoju,kad pasidalinai,savo auksine patirtimi.
Pripažinsiu,kad perskaicius suradau savo šių metų klaidą,kai dažiau kiaušiius su žolelėmis,kag gerai visų neaptempiau.
Noriu paklausti mamyčių,o atvelykiui jūs,dažote kiaušinius.?
Pasidalinkite savo žiniomis.
Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2009 04 13, 20:34)
Bet kai darai su visokiais tokiais atspaudais-

Aciu uz tiek gausybe patarimu thumbup.gif 4u.gif Tik kai as kisu tuos kiausinius i kojine, visi tie zalumynai man nesilaiko ir dugna i pabega doh.gif unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo simoselis: 13 balandžio 2009 - 19:56
Ačiū regna, daivaP, simoseli 4u.gif

Jo, ir aš ilgus metus darydavau tą pačią klaidą, ir neįsivaizduodavau kodėl man nesigauna, kol netyčia išsikalbėjau su viena pažįstama, kuriai pasiskundžiau kad neišeina man su tom žolelėm ar lukštais, su tais visokiais atspaudais, kad jokie raštai nesigauna- tai man ir sako, tu turbūt neįsivaizduoji kaip stipriai reikia aptraukti kojinę.. Nu man tik tiek ir užteko pasakyt- nuo to laiko visada gaunasi šiuo būdu numarginti kiaušinius, ir jokių nemalonių netikėtumų nebūna thumbup.gif thumbup.gif

Ir dar man atrodė kad storai reikia apmūturiuot tom žolėm ir lukštais- tai irgi sužinojau iš jos, kad negalima storai, ypač jei dar aplikacija kokia yra po lukštais. koks lapelis ar karpinys. Nu nuo to laiko- kokius tik noriu raštus galiu išgauti, ir niekada jie nebūna atsitiktiniai, o kokius suplanuoji maždaug tokie ir gaunasi thumbup.gif Kai žinai techniką, kas kaip ir kodėl, viską galima laisvai suplanuoti, ir jokių netikėtumų thumbup.gif

Atrodo tokie elementarūs dalykai, kurių nežinojau nei aš nei mano vaikystės šeima su kuriais dažydavau- ir mums visad su tom žolelėm ir lukštais nieko gero nesigaudavo- jie aišku stengdavosi nuteikti vaiką kad visi margučiai savotiškai gražūs, bet gi vis tiek buvo akivaizdu kad raštų visai nesimato, arba vos vos, tokie paplaukę- tai vyrenė ėmiau domėtis pati, kodėl neišeidavo, ir atradau- o trūko tiek nedaug, ir tokių paprastų patarimų thumbup.gif

Kažkada pernai lyg, apie velykas rodė Kelmickaitės laidą, kur kaimo tradicijas velykų filmuoja, kaip ten kepa pyragus, margina kiaušinius kaimo bobulkos- kaip jos velykoms ruošiasi. Ir ką- rodo kaip margina margučius žolelėmis, svogūnų lukštais, ryžių kruopomis- apmūturiuoja storai kaip sniego gniūžtę tom žolelėm, ir taip laisvai laisvai apsuka medvilniniu skudurėliu, per vidurį pervynioja siūlu blink.gif blink.gif

-aš žiūriu žiūriu- nu galvoju negi joms gausis kas nors- juk mes mano vaikystėje taip darydavome, ir nieko gero mums nesigaudavo- visiškai nieko- ir ką gi- ištraukia išvirtus kiaušinius- absoliučiai vienspalvius lotuliukas.gif lotuliukas.gif Ir sako- nenusidažė, nesigavo doh.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif Aš jau iškart mačiau, kad nieko nesigaus doh.gif nes padarė visas mano išvardintas klaidas, kurias aš darydavau seniau, nes nebuvo šalia manęs žmonių, kurie mėgsta marginti, ir kuriems tai svarbu, kurie moka gražiai tai daryti, kurie netingi gilintis kas ten ir kaip. Pas mus buvo nuoširdžiai, bet paprastai dažoma, per daug nekreipiant dėmesio į rezultatą, tai niekas ir nežinojo kaip padoriai, kad ir paprastai, bet efektingai nudažyti kiaušinius, o aš pati turėjau atskleisti visus niuansus smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svytejimas ezero dugne: 13 balandžio 2009 - 22:34
simoseli, aš nepaminėjau, kad geriau yra ne įmauti kiaušinį į kojinę, o iš kojinės išsikirpti paprastą kvadratėlį, ir ant jo sudėjus žoleles aptempti- taip būsi priversta tvirčiau aptempti, nes ta pagunda dėti kiaušinį į kojinės galą ar į įmauti į kojinę atrodo patogiai, bet tai sudaro klaidingą iliuziją kad kojinė pakankamai gerai aptempia kiaušinį, arba kad kojinės pėdoje jis gerai apsitraukia, nes taip nėra- reikia temti tik savo pastangomis kiek įmanoma stipriau. Išsikerpi kvadratėlį iš kojinės, ar stačiakampį, ar kitokią plokščią skiautę, ant jos -jei dažai svogūnų lukštais- tuos lukštus sudedi į vieną krūvelę vieną ant kito, o ne paskleidi po visą- tada ant jų dedi kiaušinį, ir suėmusi skaitės kraštus tempi apie kiaušinį- tempiantis kojinei lukštai patys išsiskleidžia iš krūvelės ir pasiskirsto po visą kiaušinį- o tu aišku per kojinę turi jiems dar pirštu padėti išsistumdyti tolygiai po kiaušinį.

Lapelių ir augalų atspaudai panašiai daromi- jei nori kad iš abiejų kiaušinio pusių būtų po lapelio atspaudą- tai man geriau tuos lapelius ant skiautės sudėti taip vieną greta kito, o ne ant kiaušinio abiejų pusių, ant jų dėti kiaušinį, ir ir suėmus skiautę už kraštų atsargiai tempti- pradedant tempti- abu lapeliai turi būti vienoje kiaušinio pusėje ( prie stalo), o ta suimta uodegėlė (suimti kojinės kraštai, ir susukti į uodegėlę) turi būti priešingoje kiaušinio pusėje- ir vis sukant tą uodegėlę, tempiant kojinę, ir vyniojant uodegėlę siūlu, beitempdama kojinė išskiria tuos lapelius ir jie atsiduria priešingose kiaušinio pusėse, kaip reikia.

Aišku, nebus taip, kad viens du ir yra- reiks kažkiek ir pirštais per kojinę pastumdyti, ir pasistengti ir nėra taip jau patogu paskirstyti kaip norisi- bet kol kas nieko gudresnio nesugalvojau ir negirdėjau.

Aišku, būt smagu, kad būt galima su kuo laikinai priklijuoti tas žoleles- tada tai šedevrų būtų galima prikurti, išdėstyti kokius ornamentus biggrin.gif Gal kas turi kokią paslaptį- bet aš nežinau- gal bandysiu pati kada ką sugalvoti tuo klausimu, nes visokių idėjų sukasi galvoje, kaip išdėlioti raštus iš žolelių visokių biggrin.gif

O iki atvelykio margučiai pagal senovės tradicijas tai tikrai marginami- turiu knygą apie margučius ir velykas, kur rašo, kad marginami iki atvelykio ir per atvelykį. 4u.gif
Atsakyti
tarp kitko, kiaušinį aptraukus kojine reikia siūlu apvynioti tik tą suimtą iš kojinės kampų uodegėlę- o vynioti siūlo aplink visą kiaušinį negalima- nes ten kur buvo apvyniotas siūlas, bus balzgani siūlų atspaudai- man tai gražiau kai jų nesimato smile.gif O jei kojinė pakankamai stipriai, gerai aptempta, tai aplink visą kiaušinį vynioti siūlą nėra jokio reikalo, tas nieko nepriduos, tik sugadins vaizdą atsispaudę siūlai.

Jau kai atrodo kad kojinė aptemta ir susukta ta uodegėlė iš jos kraštų ir kampų, tai siūlą apie tą uodegėlę reikia vynioti ne į viršų, bet į apačią, prie kiaušinio- ir privynioti siūlo reikia daug apsukų- iiiilgą uodegėlę- taip dar papildomai tempsis kojinė, vyniojant siūlą į apačią, palei kiaušinį, o ne į viršų. Taip išsitempia paskutiniai kojinės milimetrai.

geriausia naudoti kuo tvirtesnius mezgimo siūlus, kurie šiek tiek tamposi- kad būtų šiurkštūs kaip vilna, ir nelabai ploni- tokie geriau padeda aptraukti kojinę stipriai ir verdant neleidžia suimtam galiukui ištysti, išsitampyti ir atsiknoti nuo kojinės, bei kojinei atsilaisvinti.

O marginant lapelių atspaudais- man netgi gražiau marginti natūralius rudus kiaušinius arba jau dažytus kokia šviesia spalva (geltona, oranžine ar pan.)- ant tokio kiaušinio dedamas lapelis ir aptraukiamas kojine, ir verdamas natūraliuose ar pirktiniuose dažuose- tada lapelių atspaudai gaunasi ne balti o spalvoti- tai ant rudų kiaušinių patogu- rudi geriau ima dažus, lygiau nusidažo, o ir lapelio atspaudas man būna gražesnis, jei jis ne baltas kaip kleckas, o su lengvu atspalviu- rudas atspaudas gana skoningai atrodo ir patogu rolleyes.gif

Oi, užsimiršau, kad čia valgių tema- ir kad varau apie marginimą doh.gif Nu baigiu offtopinti doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svytejimas ezero dugne: 13 balandžio 2009 - 23:45
o as pateikiau tai savo velykini ziukuti ax.gif user posted image
Atsakyti
Velykoms kepiau mesos kelma (galite paziureti nuorodoje kaip atrode) ir pirma karta bandziau pagaminti zele kiausyniai, gavosi pasakiski ir lanai skanus smile.gif

Mesos kelmas

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irute1984: 20 balandžio 2009 - 18:20
Aisku, velokai, bet ir as savo keliom nuotraukytem pasidalinsiu ax.gif Siais metais visko buvau priplanavusi, bet gavosi kaip visada- tradiciskus patiekalus pasigaminom ir tiek.
Tik mama viena naujove sugalvojo- papuosimus- boruzeles lotuliukas.gif

user posted image

user posted image
user posted image
Atsakyti
QUOTE(irute1984 @ 2009 04 20, 19:17)
Velykoms kepiau mesos kelma (galite paziureti nuorodoje kaip atrode) ir pirma karta bandziau pagaminti zele kiausyniai, gavosi pasakiski ir lanai skanus smile.gif

Mesos kelmas

user posted image

o kaip tuos žele kiaušinukus gamint??? g.gif
Atsakyti
Is anksto paruosiame kaiusyniu lukstus, pramusam virsuje kiausynio nediduke, (as musiau tokio dydzio kad pirstas listu) skylute pro ja ispilame turini ir luksta praplauname ir dejau i dezute kaiusyniu kad nesuduztu, taip pririnkau apie 10 vnt, tada nusipirkau vaisiu ( vynuogiu ir apelnisu) supjausciau ir idejau i vidu, tada uzpiliau zele ir ledau jiems sustingti smile.gif kai sustingo nulupau juos kaip paprasta kiausyni smile.gif
Atsakyti
Liko truputį daugiau nei 2 mėn. iki Vėlykų, laikas kelti temą smile.gif
Nes atsimenu porą mėn iki vėlykų yra kepamas kažkox superpyragas su džiovintais vaisiais. Gal gali kas nors receptuką įmesti? smile.gif
Atsakyti