"Ohoho, kokias vaišes ruoš Švytėjimas ežero dugne O kaip gaminamas tas velykinis sūris pascha???? "
Taigi, kad velykinių sūrių receptų turiu gyvą biesą- nes turiu knygą "Didžioji virėja"
o ten jų gyvas biesas- tačiau aš dar nebandžiusi nei vienos paschos, tik paprastą sūrį esu dariusi- o paschos ypatingos tuo, kad būna riebesnės, su įvairia grietinėle ar grietine, su daugiau sviesto, ir įmaišytais įvairiais priedais- uogomis, šokolado drožlėmis ir pan. - tokie ne šiaip sūriai, o desertiniai tokie- dažnai gaminami tortų ar keksų formose..
Paprastai tai receptai remiasi tokiu principu- išsiverdi varškę kokią gudresnę, su daugiau grietinėlės, giretine ar pan, tada į ją įmaišai viso ko- sviesto, uogų, aguonų, riešutų, kažkur lygtai buvo plakta grietinėlė paminėta, kuriame tai recepte, beri kokios nors vanilės - ir suslegi. Kažkas panašaus- kiekvienas paschos receptas skiriasi šiek tiek.. Tai dar neišsirinkau pagal kurį gaminsiu...
O šiaip tai turbūt negaminsiu tiek daug kiek čia surašiau:)- čia tik viską, kas galvoje prieš šventes suminėjau- o iš to sąrašo liks tik keletas patiekalų- daug kam jaučiu laiko neužteks ir jėgų- o darysiu tai, ko tom dienom norėsis
Žmonių bus mažai, svečių turbūt, kol kas bent jau, nenusimato- tai visko po labai mažai- visai po trupinėlį darysiu matyt, jei ir visus patiekalus iš suminėtų (bet visus vargu ar išeis) ... Tiesiog norisi, jog stalas įvairesnis atrodytų, margesnis ir spalvingesnis toks, kaip tas margutis- tada kažkaip šventė jaučiasi, kai yra daug įvairių patiekaliukų, kad ir po trupinėlį..
Beje, tie sūriai, kurie gaminami namų sąlygomis, ir ypač paschos- turi būti gaminami iš kaimiško pieno, nes parduotuvinis pienas pasterizuotas ir privarytas konservantų, ar pan. - ir jis nesurūgsta taip, kaip reikia- be to, yra per liesas, ir varškė sunkiau susiformuoja- o kaimiškas pienas, ne parduotuvėje pirktas, o pas kaimiečius- surūgęs būna toks kaip želė- kai tuo tarpu parduotuvinis- lieka skystas, ir tik sugįžta, o varškės iš jo gaunasi - iš poko pieno- vos ne šaukštas varškės
Taigi sūrius iš tokio gaminti sudėtinga, ir gali neišeiti, arba neskanūs būti- tai gal kas žino, kur Vilniuje galima nusipirkti naminio pieno- bet tokio, kuris pardavinėjamas su leidimais, gal geriau organizuotai?- turgumi aš kažkaip nepasitikiu- bijau, kad ten daug kam pavyksta išvengti higienos kontrolės - baisu užsikrėsti visokiom salmoneliozėm, kad nebūtų pripilta kokių chemikalų ir pan.
Negi man reiks važiuoti į kaimą prie Kauno, pas žinomus kaimiečius, kur pirkdavome vasarą, ir prie mūsų pamelždavo, ir surūgdavo puikiai.. Matyt tada teks pirkti turguje.. O gal yra kokia užtikrinta vieta, ar ekologiška parduotuvė, kur naminio pieno yra?
Toji pascha sudomino Na, pasitelkus savo fantaziją pasidarysiu. Pabandysiu taip: paimti pakelį varškės, jį ištrinti su trupučiu sukraus, vanilino, įpilti šlakelį grietinėlės, įberti kokių džiov. vaisių, riešutų ir suspadudus paslėgti .
Arba turiu idėją kito deserto, kurį norėčiau pabandyti velykoms. Pabandysiu namie pasigaminti tokį kremą, kaip paukščių pieną: varškę ištrinti su cukrumi, vanile, įpilti grietinėlės ir želatinos. Taip išeitų kaip Advokato pyragėliai iš IKI.Tik ten, kaip pamenu dar sviesto ir kt. nelabai reikalingų dalykų deda.
Arba turiu idėją kito deserto, kurį norėčiau pabandyti velykoms. Pabandysiu namie pasigaminti tokį kremą, kaip paukščių pieną: varškę ištrinti su cukrumi, vanile, įpilti grietinėlės ir želatinos. Taip išeitų kaip Advokato pyragėliai iš IKI.Tik ten, kaip pamenu dar sviesto ir kt. nelabai reikalingų dalykų deda.
QUOTE(jurvite @ 2008 03 16, 04:29)
Toji pascha sudomino Na, pasitelkus savo fantaziją pasidarysiu. Pabandysiu taip: paimti pakelį varškės, jį ištrinti su trupučiu sukraus, vanilino, įpilti šlakelį grietinėlės, įberti kokių džiov. vaisių, riešutų ir suspadudus paslėgti .
Arba turiu idėją kito deserto, kurį norėčiau pabandyti velykoms. Pabandysiu namie pasigaminti tokį kremą, kaip paukščių pieną: varškę ištrinti su cukrumi, vanile, įpilti grietinėlės ir želatinos. Taip išeitų kaip Advokato pyragėliai iš IKI.Tik ten, kaip pamenu dar sviesto ir kt. nelabai reikalingų dalykų deda.
Arba turiu idėją kito deserto, kurį norėčiau pabandyti velykoms. Pabandysiu namie pasigaminti tokį kremą, kaip paukščių pieną: varškę ištrinti su cukrumi, vanile, įpilti grietinėlės ir želatinos. Taip išeitų kaip Advokato pyragėliai iš IKI.Tik ten, kaip pamenu dar sviesto ir kt. nelabai reikalingų dalykų deda.
Jurvite, jei darysi- įmetu patikslinimą, ir keletą konkrečių paschų receptų.
Jei su grietinėle, tai kai kur reikia virti tą sūrį. kai kurie sūriai virti, kai kurie tik iš varškės ir norimų priedų suslėgti. Beje, iš tokių, regis didelių kiekių produktų, sūriai gaunasi visai ne gigantiški- baš dariau iš šešių litrų pieno paprastą sūrį- ir gavosi mažas Beje, nežinau ar tinka parduotuvinis pienas ar varškė- nes man parduotuvinis pienas nesurūgdavo, o sugiždavo. Surūgęs kaimiškas pienas būna tirštas kaip želė-šaukštu galima kabint- o parduotuvinis išlieka skystas visai, arba, geriausiu atveju, kaip kefyras- be to, parduotuvinio, jaučiu reiktų daugiau, nes jis būna skiestas gi , pasterizuotas visaip, konservantų, galimas daiktas, privarytas, ir iš jo išeina labai mažai varškės- aš bent jau nemoku su juo elgtis- nors girdėjau, jog sūris šioks toks ir iš jo pasidaro. Geriausiai paschoms tinka kaimiškas pienas. Ir jo reikia nemažai. O ar tinka gatava parduotuvės varškė- nežinau, reiktų pabandyti.
Tai vat esmė ta, kad kai kuriuos sūrius reikia virti, kai kuriuos užtenka tik iš varškės padaryti įmaišant į ją ko nors. Dėl grietinėlės- kadangi ji skysta- man regis, kad reikia sūrius su ja visada virti, o ne šiaip įpilti į varškę...
Įmetu keletą receptukų paschos, tokių skirtingų, o paskui galima improvizuoti, dedant mėgstamus priedus:
Pasaba:
Visi rusiški velykiniai sūriai (paschos) paruošiami iš šviežios varškės, kuri turi būti gerai išspausta. Jau paruošta tokiam sūriui masė sudedama į tam tikrą formą, kurią reikia iškloti švaria servetėle, kraštus aplyginti, ir sudėti masę; servetėlės kraštus užlenkti, ant viršaus uždėti lentelę ir prislėgti akmeniu ar kokiu kitu sunkumu. Laikyti šaltoj vietoj, tik paduodant ant stalo atsargiai išimti, ir padėti ant lėkštės. Varškę visuomet reikia gerai ištrinti su cukrumi, sviestu ar grietine.
Paprastas velykinis (pascha):
Tris svarus šviežios presuotos varškės, pertrinti per rėtį. 1/4 svaro šviežio gero sviesto ištrinti iki baltumo, pridėti pusę stiklinės geros grietinės, pusę svaro cukraus ir vanilės. Viską gerai ištrinti, po truputį pridedant varškės, gerai ištrynus varškę, sudėti į formą, ir toliau elgtis kaip nurodyta pastaboj.
Grietinėlės velykinis sūris (pascha):
penki puodukai tirštos grietinėlės
penki puodukai geros grietinės
du puodukai pieno.
Viskas supilama į vieną puodą, pastatoma į šiltą krosnį dešimčiai valandų (ta knyga tokia liaudiška kalba parašyta, ir receptai senoviniai kaimiški, tai ten tokia ir kalba savotiška, ir rekomendacijos- į krosnį- bet manau orkaitė būtų atitikmuo ). per tą laiką turi pasidaryti varškė, paskui viską išpilti į servetėlę (medžiaginę, kaip suprantu), pastatyti šaltoj vietoj, kad visisškai nusivarvėtų vanduo. Įdėti ketvirtadalį šaukščiuko druskos, vieną kiaušinį, sukraus ir vanilės pagal skonį. Viską gerai ištrinti, sudėti į formą, išklotą švaria servetėle, ir pastatyti šaltoj vietoj. Servetėlės kraštus užlenkti, ir viršų paslėgti kuo nors sunkiu.
Grietinėlės velykinis (pascha) kitaip:
Du litrus pieno užvirinti, ataušinti taip, kad liktų tiktai šiltas. Įpilti litrą tirštos grietinėlės, pastatyti šiltame kambaryje, kad surūgtų ir sutirštėtų, tada pastatyti į neperkarštą krosnelę. Kai pasidarys varškė, supilti į servetėlę, pastatyti ant ledo. Po to sudėti į puodą, įmušti du kiaušinius ir cukraus su vanile pagal skonį. Gerai ištrynus sudėti į formą, pastatyti šaltoj vietoj.
Migdolinis velykinis (pascha):
Tris svarus presuotos varškės, pertrinti per sietą, pridėti du litrus tirštos grietinėlės, išmaišyti, sudėti į servetėlę, pakabinti. Du puodukus išvalytų saldžiųjų migdolų, ir dešimt vienetų karčiųjų- sugrūsti, pridėti vieną stiklinę cukraus. Pridėjus varškę, gerai ištrinti, sudėti į formą. Nakčiai pastatyti ant ledo.
Karališkas velykinis (pascha):
Penkis svarus presuotos varškės pertrinti per sietą, pridėti dešimt trynių, vieną svarą sviesto, du svarus šviežios grietinės. Viską sudėti į prikaistuvį, ir kaitinti maišant mediniu šaukštu, kad neprisviltų. Tik pradėjus virti, nukelti, pastatyti ant ledo, maišyti kol atauš. Pridėti vieną ar du svarus cukraus su vanile, pusę stiklinės nuvalytų supjaustytų migdolų ir pusę stiklinės korinkų (kas tai yra - nežinau - bet spėju, kad kažkas panašaus kaip razinos ar cukatai). Viską išmaišius sudėti į formą, prislėgti, pastatyti ant ledo.
Ružavas velykinis (pascha):
Paimti du svarus presuotos šviežios varškės, pusę svaro uogienės be sirupo (aviečių ar kitos), pridėti pusę stiklinės cukraus. Gerai ištrinti, pridėti tris kiaušinius, pusę svaro sviesto ir dvi stiklines šviežios tirštos grietinėlės, viską gerai ištrynus sudėti į formą.
Dėkui dėkui, kiek receptų Iš tokios gausybės pasirinkau Velykinę migdolinę paschą, (nes čia be kiaušinių trynių) tik dar dėsiu gal džiov. braškių (ar vyšnių), džiov. abrikosių. O su parduotuvine varške manau pavyks. Nors gal nedidelis kiekis išeis, bet paragavimui pakaks, juk daug kitų skanumynų dar bus
QUOTE(jurvite @ 2008 03 16, 21:12)
Dėkui dėkui, kiek receptų Iš tokios gausybės pasirinkau Velykinę migdolinę paschą, (nes čia be kiaušinių trynių) tik dar dėsiu gal džiov. braškių (ar vyšnių), džiov. abrikosių. O su parduotuvine varške manau pavyks. Nors gal nedidelis kiekis išeis, bet paragavimui pakaks, juk daug kitų skanumynų dar bus
Na tai jei gaminsi, tai pranešk kaip pavyko su parduotuvine varške Man tai tei kur nevirti sūriai, o tik iš varškės ir priedų, ir be kiaušinių- kažkaip įtarimą kelia tuo požiūriu, ar psvyks išimti iš formos, ir ar nesigaus tiesiog kaip trinta varškė su cukrumi, arba kaip sūrelis su razinom.. Kažkaip norisi, kažko ypatingesnio, kad įspūdingai atrodytų, nekasdieniška būtų...
Aišku, dėl kiaušinių- daug kas bijo salmoneliozės, bet man taip skaniai skamba su tais kiaušiniais, taip desertiškai, kad aš jaučiu neatsispirsiu pagundai Tik pirkti juos reiks kur patikimesnėj vietoj, ne turguje... Girdėjau kažkada, kad salmoneliozę išnaikina lašas acto ar citrinos rūgšties, įlašintas į kiaušinį, nes rūgščioje terpėje negali daugintis bekterijos, o nuo lašo skonis turbūt nepasikeistų taip jau labai... Bet man kažkaip tai kelia abejonių...
Bet šįkart surizikuosiu jaučiu, jei tik pieno pavyks gauti tinkamo... Labai jau traukia..
Kažkada per vienas krikštynas valgiau nerealiai skanų sūrį- tiesiog kaip koks plaktos grietinėlės tortas - toks jo skonis, ir purumas minkštumas- jis ne toks kietas ir trupantis kaip būna sūriai, o toks minkštas, šaukšteliu kabinamas, kaip koks paukščių pienas.. Tai buvo šeimininkės firminis receptas- ji sakė, kad ten skaitosi varškė, bet suslėgta kaip sūris, sūrmaišyje, ir labai lugus, aiškios, dalios, tradicinės sūrio formos, dar tas sūrmaišis, matyt buvo iš gražaus audinio drpbonio, su tokiu rašteliu- tai tas raštelis (skrituliukai, austi kitokiu audimu nei fonas)- atsispaudęs ant sūrio- labai dailiai atrodė Iškart dingo nuo stalo, nors buvo gigantiškas- nes skonis man - grynai "karališko" pyrago- Prašėme recepto kelis kartus net- vis prižadėdavo užrašyti a atsiųsti, be to nepadarė - matyt saugoja firminio recepto paslaptį Bet aš vis tiek kažkada išsiaiškinsiu kaip tai padaryta- nebūčiau aš Bandysiu atspėti iš skonio, nors valgiau žiauriai seniai tą daiktą- ale toks skonis išlieka labai ilgam atminty Aš turiu tokią savybę- atspėti technologijas, kaip padaryta- ir eksperimentų keliu man dažniausiai pavyksta- gal kada atspėsiu ir šį receptą
Pradžioje bandysiu tas paschas, gal, arba varijacijas pagal karališko pyrago receptą (jo kol kas neturiu, bet info technologijų dėka manau gauti nebus sunku ), nes skonis labai panašus buvo, kaip ano pyrago varškinė dalis..
Man velykinės vaišės - tai tos, kurių nereikia tą dieną nei pjaustyti, nei ruošti.
Taigi:
šaltiena
žuvis drebučiuose
keptas veršio kumpis (ech būdavo geri laikai kaime, kai kepdavome VISĄ kumpį) (kumpis susūdomas, prieskoniuojamas, prismaigstomas rūkytų lašinukų ir džiovintų slyvų, palaikomas parą ir kepamas)
pascha,
margučiai
Pyragai ( su džiovintais vaisiais)
Taigi:
šaltiena
žuvis drebučiuose
keptas veršio kumpis (ech būdavo geri laikai kaime, kai kepdavome VISĄ kumpį) (kumpis susūdomas, prieskoniuojamas, prismaigstomas rūkytų lašinukų ir džiovintų slyvų, palaikomas parą ir kepamas)
pascha,
margučiai
Pyragai ( su džiovintais vaisiais)
QUOTE(Dvi @ 2008 03 19, 00:55)
Dar jums Velykinis avinėlis. 100% sviestas ir nieko daugiau Bet vaikai sako, kad sviestas ne toks skanus, avinėlis skaniau
labai gražus, kaip pvyksta jį tokį paryti?
Sveikos,
Velyku pusrycius valgome pas mano tevus. Buna sunestinis balius (mano mama, sesuo ir as). Velyku ryta 8:00 varom i bazne, pries iseinant pasausiu kumpi, kad kai grisim butu siltas. Sestadieni kepsiu simtalapi (man skanaiu nei visos mielines bobos). Butinai ant stalo turi buti pavasariniu zaliu salotu, t.y. ridikeliai, laiskiniai svogunai, agurkai, salotos ir zinoma su grietine (senoviskai). Pas aukstaicius ant stalo ne pascha buna, o eilinis varskes suris.
Na ir zinoma ir visokie siuolaikiski skanumynai...(tuno salotos, vieno kasnio sumustiniai, kreveciu salotos, krabu lazdeliu suktinukai, darysiu tiramisu ir t.t)
Velyku pusrycius valgome pas mano tevus. Buna sunestinis balius (mano mama, sesuo ir as). Velyku ryta 8:00 varom i bazne, pries iseinant pasausiu kumpi, kad kai grisim butu siltas. Sestadieni kepsiu simtalapi (man skanaiu nei visos mielines bobos). Butinai ant stalo turi buti pavasariniu zaliu salotu, t.y. ridikeliai, laiskiniai svogunai, agurkai, salotos ir zinoma su grietine (senoviskai). Pas aukstaicius ant stalo ne pascha buna, o eilinis varskes suris.
Na ir zinoma ir visokie siuolaikiski skanumynai...(tuno salotos, vieno kasnio sumustiniai, kreveciu salotos, krabu lazdeliu suktinukai, darysiu tiramisu ir t.t)
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 03 19, 00:43)
Aš tai ketinu daryti su česnakų spaustuve- panašu, kad ir čia kažuo tokiu padaryta tos vilnelės...
Šiaip manau galima tokias drožlytes išgauti tarkuojant sušaldytą sviestą
QUOTE(Deep Blue @ 2008 03 21, 03:47)
Šiaip manau galima tokias drožlytes išgauti tarkuojant sušaldytą sviestą
Bet čia ne drožlytės, o ilgi makaronai- ir tokie apvalūs- drožlytės taip negultų, bet gal irgi gražiai atrodytų. . Planavau daryti su česnakų spaustuve, bet šiandien išbandžiau sviestą leisti per kulinarinį švirkštą- rezultatas Taip turbūt ir darysiu avinėlio vilneles
O šiaip, dar su mėsmale galima turbūt, bet man atrodo, kad su kulinariniu švirkštu patogiausia išgauti norimas formas Tai turbūt bandysiu su juo kurpti...
Kažkas klausė kaip padaryti- na aš nežinau kaip čia jis tiksliai darytas, bet aš tai pradžioje išsipjoviau iš to stčiakampio sviesto gabalo maždaug karsto formos figūrą- t.y. tam stačiakampiui nupjoviau visas briaunas, galvą ir snukuytį irgi iš kubelio ir stačiakampio sudėjau, vienas ant kito uždėto, snukutį tik užapvalinsiu kokia mentele ar peiliuku, ir tada tą visą kampuotą, kaip iš konstruktoriaus sudėtą avinėlį-robotą gražiai, aptakiai apspausiu sviesto mase, leidžiama per konditerinį švirkštą, formuodama vilneles, kad uždengtų visus kampus, ir gautųsi aptakus avinėlis- tikras, jau ne robotukas O pagrindą, ant kurio jis gulės, irgi darysiu iš sviesto, konditeriniu švirkštu. Tai bus žolytės imitacija, todėl tą pagrindą darysiu iš sviesto, kurį sumaišysiu su įvairiais prieskoniais- džiovintomis prieskoninėmis daržovėmis, krapais, ir pan. ir įbersiu kokių prieskonių, duodanių žalią spalvą, kad nusidažytų žaliai- gal kario, gal ciberžolės, kaparėlis lygtai žaliai dažo...