Įkraunama...
Įkraunama...

Maistas užsienyje

QUOTE(TYN @ 2008 09 11, 16:58)
Nuo ko pradeti?  biggrin.gif

Taip panasiu yra visose salyse, nes dauguma receptu yra is kazkur, pritaikyta vietinem salygom ir pan. tas pats galioja ir lietuviu "virtuvei" ir vokieciu ir t.t.

Tai tą aš ir turėjau omeny, kad juk dauguma patiekalų yra atkeliavę kartu su imigrantais ir adaptuoti.

QUOTE(MichGirl @ 2008 09 11, 20:04)
kaip ir leituviai beje: cepelinai, saltibarsciai ir t.t.

na, kad cepelinai ne originalas, tai žinau, bet apšviesk nuo ko lietuviai nusikopino šaltibarščius g.gif
Atsakyti
Nesuprantu, kame nuostaba dėl pateikalų autentiškumo. Nėra turbūt nė vieno patiekalo, kuris turėtų 100% tėvynę. Tautos nuo neatmenų laikų giminiavosi, prekiavo, dalinosi savo kultūrine patirtimi, tradicijomis, tame tarpe ir kulinarinėmis. Todėl ir mušasi dabar į krutinę Vidurinės Azijos tautos, kad tikriausias plovas tik jų, o Pietrytinės - kurių baklava autentiškiausia. biggrin.gif Balandėlius pusėj pasaulio galima rasti, cepelinus taip pat. Žinoma, visur tas pats patiekalas gaminamas su tam tikromis variacijomis, bet tai esmės nekeičia.
Na, čia MB galėtų labiau šia tema pasireikšti, nes domisi kulinarijos istorija. smile.gif
O apie JAV tai iš viso atskira kalba, turint omeny, kad šalis jauna, o tauta susiformavo iš įvairių tautų mišinio.
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 09 11, 14:29)
bet apšviesk nuo ko lietuviai nusikopino šaltibarščius g.gif

man atrodo, kad nuo lenku... nors gal ir klystu...
Atsakyti
QUOTE(Ode @ 2008 09 11, 21:43)
Nesuprantu, kame nuostaba dėl pateikalų autentiškumo. Nėra turbūt nė vieno patiekalo, kuris turėtų 100% tėvynę.

Ode, pilnai pritariu viskam, ir nematau problemos šiaip, tik man nepatiko, kad lazanija amerikietišku patiekalu pavadino, kai šiaip, atrodo, daugiau ar mažiau visi žino, kad tai grynų gryniausia itališka išmonė, kaip ir visi kiti 'makaroniniai' patiekalai.

QUOTE(MichGirl @ 2008 09 11, 21:46)
man atrodo, kad nuo lenku... nors gal ir klystu...

nežinau, negaliu sakyti taip ar ne, bet skamba abejotinai.. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 09 11, 14:52)

nežinau, negaliu sakyti taip ar ne, bet skamba abejotinai.. unsure.gif

na pas juos patiekalas yra berods chlodnik vadinamas, nu nors gal ir jie nuo lt nusibezdzionavo, na neesme - norejau tik pasakyt, kad ir lietuvoj yra tokiu patiekalu, kurie atrodo grynai lietuvishki, bet is tikro tai ne. Dar tiesa del saltibarsciu, Indijoj jie turi beveik analogishka patiekala blink.gif tik daro su daug daugiau burokeliu, agurku ir t.t. toki tirsta ir valgo kaip salotas daugiau, o ne kaip sriuba doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 09 11, 21:29)
Tai tą aš ir turėjau omeny, kad juk dauguma patiekalų yra atkeliavę kartu su imigrantais ir adaptuoti.

o as ne ta. as sutinku su Ode del autentiskumo. dauguma mano isvardintu yra gime cia, bet tai nereiskia, kad kazko panasaus nerastum kitur - pvz meatloaf Jav yra lietuviskas zuikis, tik lietuviai ji valgo salta, o cia karsta.
kad dauguma patiekalu atkeliave taip, bet tas pats ir Lt, nors lietuviai taip ironiskai ziuri i Jav menu, lyg turi kazkuo pasigirti baisingai, o net nezino ir nera ragave amerikietisku gerybiu tikraja prasme.
Atsakyti
QUOTE(MichGirl @ 2008 09 11, 21:56)
na pas juos patiekalas yra berods chlodnik vadinamas, nu nors gal ir jie nuo lt nusibezdzionavo, na neesme - norejau tik pasakyt, kad ir lietuvoj yra tokiu patiekalu, kurie atrodo grynai lietuvishki, bet is tikro tai ne. Dar tiesa del saltibarsciu, Indijoj jie turi beveik analogishka patiekala  blink.gif tik daro su daug daugiau burokeliu, agurku ir t.t. toki tirsta ir valgo kaip salotas daugiau, o ne kaip sriuba  doh.gif

nu tai va, viskas aišku dabar iš kur šaltibarščiai kilę biggrin.gif indoeuropiečiai, ateidami į žemes, kur baltai gyveno, atsinešė ir šaltibarščius. biggrin.gif laugh.gif žinom gi, kad lietuvių kalba gimininga sanskritui...
Papildyta:
QUOTE(TYN @ 2008 09 11, 22:02)
kad dauguma patiekalu atkeliave taip, bet tas pats ir Lt, nors lietuviai taip ironiskai ziuri i Jav menu,  lyg turi kazkuo pasigirti baisingai, o net nezino ir nera ragave amerikietisku gerybiu tikraja prasme.

na, drįsiu teigti, kad vistik lietuvių patiekalai (turiu omeny tikrus lietuviškus patiekalus) yra tikrai daaaug labiau autentiški nei amerikiečių. Nes amerikiečių net kaipo tautos nebuvo keletą šimtmečių atgal.
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 09 11, 22:07)
na, drįsiu teigti, kad vistik lietuvių patiekalai (turiu omeny tikrus lietuviškus patiekalus) yra tikrai daaaug labiau autentiški nei amerikiečių. Nes amerikiečių net kaipo tautos nebuvo keletą šimtmečių atgal.

tai tu nuspresk, ka gi visgi gini: 1. kad JAv yra tik hamburgeriai, 2. ar kad lietuviu patiekalai autintiskesni?
nes pirma tau uzkliuvo pirmas variantas, i kuri jau atrasiau, bet kaip ir daugeliu atveju buna tokiose diskusijose, prasideda ejimas i pievas apie Jav tautos jaunuma (ir kas cia tame blogo???) ir nebuvima tradiciju (o kas nusprende, kad tradicijos turi gyvuoti pora tukstantmeciu, kad butu vertinamos, kaip tradicijos? biggrin.gif ). man geriau valgyti kazka skanaus ir vertingo is jav menu, kuris kad ir naujas (cha, na tarkim kad ir simto metu senumo) nei kad pvz labai autentiska (ir susigalvota is bado ir skurdo) ir turbut keliu simtmeciu senumo valgi, kuri kiek esu girdejus (bet tai dar nereiskia, kad kitur jo nera) turi tik lietuviai - juka doh.gif
Atsakyti
QUOTE(MichGirl @ 2008 09 11, 21:56)
na pas juos patiekalas yra berods chlodnik vadinamas, nu nors gal ir jie nuo lt nusibezdzionavo, na neesme - norejau tik pasakyt, kad ir lietuvoj yra tokiu patiekalu, kurie atrodo grynai lietuvishki, bet is tikro tai ne. Dar tiesa del saltibarsciu, Indijoj jie turi beveik analogishka patiekala  blink.gif tik daro su daug daugiau burokeliu, agurku ir t.t. toki tirsta ir valgo kaip salotas daugiau, o ne kaip sriuba  doh.gif

Čia kaip pažiūrėsi - gal jie iš tiesų lietuviški, o nusibezdžioniavo kaimyninės tautos. wink.gif MB kolekcionuoja antikvarines kulinarines knygas, tai juokas ima, kai skaitai XIX a. lenkų receptų knygą, o ten pavadinimai: "litevskij... "litevskij" biggrin.gif

O Uzbekistane gėrėm ale-kumisa (užmuškit, dabar nepamenu kas, iš ko ir kaip vadinasi) - kažkokio žinduolio rauginto pieno gėrimas su priedais: svogūniukais, prieskoniais... Sakytum, primesk burokėlių ir agurkų, šaukštą į rankas - ir šaltibarščiai. biggrin.gif Tuo labiau, kad mes patys gi ne tik tuos 'rūžavus' darom.

TYN, tikrai nieko blogo tautos ir jos tradicijų jaunume. Bet kadangi ir dėl įsišaknijusių tradicijų senosiose šalyse kyla autentiškumo ir kitokių abejonių, tai jaunoj šaly - tuo labiau. 4u.gif

Nežinau, ko čia tokia putojanti diskusija užvirė. Nu faktas, kad Lazagna ne JAV gimė, bet juk tai tiesiog nesusipratimas, ir tiek. A, Šaltmėte? wink.gif
Atsakyti
QUOTE(TYN @ 2008 09 11, 22:17)
tai tu nuspresk, ka gi visgi gini: 1. kad JAv yra tik hamburgeriai, 2. ar kad lietuviu patiekalai autintiskesni?

1. niekada to nesakiau schmoll.gif 2. tas išėjo iš tolimesnės diskusijos ir yra teisybė.

QUOTE(Ode @ 2008 09 11, 22:29)
Nežinau, ko čia tokia putojanti diskusija užvirė. Nu faktas, kad Lazagna ne JAV gimė, bet juk tai tiesiog nesusipratimas, ir tiek. A, Šaltmėte? wink.gif

ok, priimkim už nesusipratimą ir nežinojimą. Tiesą pasakius, aš ten tame poste tik pakoregavau ir tiek, o va kokia diskusija užvirė biggrin.gif na bet tik diskusijose gimsta tiesa cool.gif daug naujo sužinojom...
Atsakyti
Juka, kiek zinau vokieciu patiekalas. O saltibarscius zino ir rusai smile.gif
Ode, kumisas ar tik ne is kumeles pieno g.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 09 11, 15:34)
man atrodo, kad tokių kaip amerikietiškų patiekalų išvis nėra... g.gif  hamburgeriai ir tie iš Vokietijos kilę.. lotuliukas.gif  tik amerikonai savinasi viską... biggrin.gif

nuo ko viskas prasidejo tongue.gif
As papriestaravau. Tu uzklausei, kokie. Daviau sarasa kas papuole i galva, bet atrodo tas sarasas uzbaige ana tema, nes prasidejo visai kita diskusija apie autentiskumus. Jei pradesim grybauti ir knysinetis, nuklysim i tai, kad buvo ieva ir adomas arba homo sapiens ar jo pirmtakai (kas kam patogiau) ir vel nieko nesigaus.
man pvz lietuviska virtuve yra bulviniai blynai, kugelis, zem. blynai ir kt. patiekalai randami pvz "Zemaiciu smuklej" (toks restoranas Vilniuj). Bet kai prasideda knysinejimas, o vat sitas tai jau ne ju, o va situ, tai as irgi ta pati galiu pasakyti, apie dauguma lietuvisku patiekalu.
ko reikejo, tik patikslinti, kad lazanija yra italu,o ne amerikieciu ir niekas nebutu prikibes, nes tai faktas kaip blynas. mirksiukas.gif
Atsakyti