
Gaminti rikotos sūrį namų sąlygomis nėra labai sudėtinga. Svarbiausia reikia turėti pieno ir rūgšties varškės gumulėliams suformuoti. Ką tik pagamintas sūris, laikomas šaldytuve, išliks šviežias savaitę laiko. Jei norite jį išlaikyti ilgiau, užšaldykite.
I būdas:
3 l. natūralaus pieno, 1 su trupučiu šaukštelio citrinos rūgšties, 1 nepilnas šaukštelis druskos.
Supilkite pieną, citrinos rūgštį ir druską į didelį puodą apsaugotą nuo cheminių reakcijų. Įkaitinkite turinį iki 90 laipsnių celsijaus reguliariai maišydami. Kuomet pradeda formuotis varškės gumuliukai, atsiskyrę nuo pieno išrūgų, užsukite ugnį ir leiskite mišiniui 15 minučių pabūti. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Džiovinkite sūrį apie 1 valandą arba tol kol pasieksite norimą konsistenciją. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
II būdas:
3 l. natūralaus pasterizuoto pieno, 1/4 puodelio balto distiliuoto acto, nepilnas šaukštelis druskos.
Puode įkaitinkite pieną iki 85 laipsnių celsijaus. Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite likusius ingredientus. Lengvai išmaišykite. Varškės gumulėliai pradės formuotis akimirksniu. Uždenkite puodą 2 valandoms. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Leiskite sūriui džiūti valandą ar dvi, priklausomai nuo to, kokio kietumo/drėgnumo norite. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
Sėkmės gaminant savo rikotos sūrį ir taupant pinigėlius, vistik minkštieji sūriai mūsų parduotuvėse kol kas egzotika!