Virdama vištienos sultinį dedu cinamono lazdelę, suteikia puikaus aromato
Nieko nėra skaniau už spagečius su šviežiais pomidorais ir bazilikais; kokybiškos mėsos išvis priekoniais gadinti nereikia, užtenka druskos ir šviežiai maltų pipirų. Na o Lietuvoje nuo seno mėsai gardinti naudotos kadagio uogos, kmynai...
Daržovių troškimiams labai tinka pasidaryti masalas (sudėtines dalis galima įsigyti parduotuvėlėje Sveiki produktai), barščius gardinu džiovintais baravykais ir čenaku, į tik ką išvirtas daržovienes pridedu smulkiai supjaustytų krapų, petražolių... vasarą daugelį patiekalų pagerins ir šiaip atgaivins mėtos (ne šalmėtės)...
o kiek dar visko yra...nesuvardinsi
QUOTE(suntea @ 2008 05 24, 13:39)
Nugi nežinau, ar kam įdomu, bet imsiu ir pasidalinsiu, kokius prieskonius pasidarau pati, po persirgtos dizenterijos ir lėtinio kasos uždegimo.
Natūraliai nebegalėjau net uostyt nosį kutenančius mišinius. Tai nusikopijavau nuo mėgstamų prieskonių sudėtį, ir darausi juos pati.
Kmynai. Lauro lapai. Druska. Pipirai.
Kmynus sumalu su kavamale. Kažkas rašė, kad paskui neįmanoma išplauti, lieka kvapas. Aš permalu po visko senos bulkos gabaliukus, ar ryžių saują, kokių kruopų, kad išsivalytų. Sumalu lauro lapus. O tada jau makaluoju. tarkim kmynų ir druskos po du šaukštus, pipirų šaukštas, lauro lapai, pusė šaukšto.
Tinka viskam.
Česnakus bandau dabar džiovint. Skilteles sukapojau ir palėpėj džiovinu. Vampyrai mano namų dar ilgai nepuls. galvoju, gal kai sudžius, bus įmanoma irgi sumalt?
Mėgdavau ankščiau arbatas su skoniu. Dabar begeriu tik arba juodą, su citrina išspausta. Arba mėtas, kurias mano šuo aptręšdavo arba ramunėles. Dar melisų gavau. Sunku buvo priprast prie natūralaus skonio. Bet dabar kai praeinu per arbatos skyrių, net nosį rėžia.
Nu galvoju, gal ne į temą, tai labai atsiprašau. Jei įdomu, parašysiu, kokius prieskonius žiemai pasidaryt.
Giliukus kavai tai malt nesiruošiu.
P.S Sultinio kubelių, kuriuos naudojau, irgi nebeperku. labai skanu, jei troškinu kotletus, ar verdu sriubą, ypač barštelius, kopūstienę, įmesti džiovintų grybų kelis. tas pats, kaip kad grybų skonio sultinys iš kubelio.
Natūraliai nebegalėjau net uostyt nosį kutenančius mišinius. Tai nusikopijavau nuo mėgstamų prieskonių sudėtį, ir darausi juos pati.
Kmynai. Lauro lapai. Druska. Pipirai.
Kmynus sumalu su kavamale. Kažkas rašė, kad paskui neįmanoma išplauti, lieka kvapas. Aš permalu po visko senos bulkos gabaliukus, ar ryžių saują, kokių kruopų, kad išsivalytų. Sumalu lauro lapus. O tada jau makaluoju. tarkim kmynų ir druskos po du šaukštus, pipirų šaukštas, lauro lapai, pusė šaukšto.
Tinka viskam.
Česnakus bandau dabar džiovint. Skilteles sukapojau ir palėpėj džiovinu. Vampyrai mano namų dar ilgai nepuls. galvoju, gal kai sudžius, bus įmanoma irgi sumalt?
Mėgdavau ankščiau arbatas su skoniu. Dabar begeriu tik arba juodą, su citrina išspausta. Arba mėtas, kurias mano šuo aptręšdavo arba ramunėles. Dar melisų gavau. Sunku buvo priprast prie natūralaus skonio. Bet dabar kai praeinu per arbatos skyrių, net nosį rėžia.
Nu galvoju, gal ne į temą, tai labai atsiprašau. Jei įdomu, parašysiu, kokius prieskonius žiemai pasidaryt.
Giliukus kavai tai malt nesiruošiu.
P.S Sultinio kubelių, kuriuos naudojau, irgi nebeperku. labai skanu, jei troškinu kotletus, ar verdu sriubą, ypač barštelius, kopūstienę, įmesti džiovintų grybų kelis. tas pats, kaip kad grybų skonio sultinys iš kubelio.
Ačiū.
Papildyta:
QUOTE(Schroedingers Cat @ 2008 05 26, 10:06)
Visada namie turim šių prieskonių: juodų nemaltų pipirų, baziliko, raudonėlio, kmynų, krapų, ciberžolės, cinamono, saldžiosios paprikos ir dar užsipirkę ispanijoje nemažą kiekį turime šafrano.
Labai norėčiau paklausti - o kur tu gauni ciberžolės? Girdėjau, kad tai puikus prieskonis, bet niekur nerandu.
mes naudojam tokius pireskoniu misinius
raso, kad be konservantu, skonio stiprikliu ir dirbtiniu dazikliu. siaip jie is Indijos, negaliu garantuoti, kad taip ir yra, pati nemaciau kaip gaminami
jie tokie truputi specifiniai, indiskiems patiekalams, bet puikiai galima pritaikyti ir lietuviskiems.
raso, kad be konservantu, skonio stiprikliu ir dirbtiniu dazikliu. siaip jie is Indijos, negaliu garantuoti, kad taip ir yra, pati nemaciau kaip gaminami
jie tokie truputi specifiniai, indiskiems patiekalams, bet puikiai galima pritaikyti ir lietuviskiems.
QUOTE(Paragintoji @ 2008 05 27, 15:05)
Labai norėčiau paklausti - o kur tu gauni ciberžolės? Girdėjau, kad tai puikus prieskonis, bet niekur nerandu.
jei esi is Vln, tai VCUP`e 1a. prie maximos yra parduotuvele Skonis ir kvapas. ten vien prieskoniai- ir ju misiniai, ir gryni. tik va pardaveja tai nlb suprato, ko as jos klausiau (apie visokius E) bet ne misiniuose manyciau ju nera. ciberzoles t.p. ten rasi
QUOTE(garbaniukee @ 2008 05 29, 13:24)
mes naudojam tokius pireskoniu misinius
raso, kad be konservantu, skonio stiprikliu ir dirbtiniu dazikliu. siaip jie is Indijos, negaliu garantuoti, kad taip ir yra, pati nemaciau kaip gaminami
jie tokie truputi specifiniai, indiskiems patiekalams, bet puikiai galima pritaikyti ir lietuviskiems.
raso, kad be konservantu, skonio stiprikliu ir dirbtiniu dazikliu. siaip jie is Indijos, negaliu garantuoti, kad taip ir yra, pati nemaciau kaip gaminami
jie tokie truputi specifiniai, indiskiems patiekalams, bet puikiai galima pritaikyti ir lietuviskiems.
čia aš ir perku (pas krišnaitus) .
Ciberžolė ir kurkuma tas pat, tik ciberžolė - lietuviškas vertimas
Išaugs. Esu sodinusi. Čiobrelis tai tikrai. O rozmariną vabaliukai aplipo, tai reikėjo nelaimėlį išmesti.
QUOTE(garbaniukee @ 2008 05 29, 11:54)
mes naudojam tokius pireskoniu misinius
raso, kad be konservantu, skonio stiprikliu ir dirbtiniu dazikliu. siaip jie is Indijos, negaliu garantuoti, kad taip ir yra, pati nemaciau kaip gaminami
jie tokie truputi specifiniai, indiskiems patiekalams, bet puikiai galima pritaikyti ir lietuviskiems.
raso, kad be konservantu, skonio stiprikliu ir dirbtiniu dazikliu. siaip jie is Indijos, negaliu garantuoti, kad taip ir yra, pati nemaciau kaip gaminami
jie tokie truputi specifiniai, indiskiems patiekalams, bet puikiai galima pritaikyti ir lietuviskiems.
per vieną ekoseminarą sakė, kad indijoj surinkti prieskoniai dezinfekuojami švitinant . nežinau kiek tiesos ir ar visi, bet aš turbūt bijočiau pirkt
QUOTE(ingalp @ 2008 06 07, 23:38)
per vieną ekoseminarą sakė, kad indijoj surinkti prieskoniai dezinfekuojami švitinant . nežinau kiek tiesos ir ar visi, bet aš turbūt bijočiau pirkt
o iš kitų kraštų kaip dezinfekuojami nesakė ? Būtų įdomu sužinoti
QUOTE(gabe60 @ 2008 06 07, 22:25)
o iš kitų kraštų kaip dezinfekuojami nesakė ? Būtų įdomu sužinoti
sakė kad es šalyse surinkti prieskoniai tikrai nešvitinami. o azijoj daugumoj šalių švitinami, pvz indijoj, filipinuose, nes ten atseit baisi nešvara, ligos, todėl reikia taip daryt. neva, ta spindulių dozė nedidelė, neviršija leistinų normų. bet man vistiek kažkaip brrr . taigi vistiek augalo dalys kaupia bet kokią radiaciją. tai aš kažkaip stengiuosi pirkt ispaniškus, turkiškus, baltarusiškus, ukrainietiškus, arba geriausia tai lietuviškus prieskonius.