Viešpatie Dieve mano, aš ciberžolę paminėjau kaip pavyzdį..gali būti 'padažoma' Sudano dažais ir aitrioji paprika
, ir bet kurie kiti prieskoniai (kurie raudoni, oranžiniai, geltoni). Jūs nepriimkit taip iš karto visko tiesmukai
Esmė pasisakymo buvo ne ciberžolė, esmė buvo tai, kad man nepatikimai atrodo Azijos virtuvės prieskoniai
Pvz., nes tingiu perrašinėti, tai cituosiu:
"Daugumoje ES šalių importuojamuose maisto produktuose buvo rasti įvairūs kiekiai Sudano I-IV dažų (2,8-3500 mgkg -1 ). Nustatyta, kad dažniausiai Sudano dažų buvo aptinkama iš Indijos importuojamuose aitriosios paprikos milteliuose. Tai patvirtino tyrimai, atlikti Lietuvoje, kai Sudano I, III ir IV dažų buvo nustatyta prieskonių mišiniuose, turinčiuose importuotų aitriųjų paprikų miltelių.
Vartojant maisto produktus su nedideliu kiekiu Sudano dažų, rizika atsirasti vėžiniams susirgimams išlieka, kadangi Sudano dažai priklauso kancerogeninių medžiagų 2 kategorijai ir bet kokios, net mažiausios, šių dažų dozės yra pavojingos vartotojų sveikatai.
Dažnai, t.y. penkis ar daugiau kartų per savaitę, žmonėms vartojant paprikos miltelius, ciberžolę, palmių aliejų ar jų gaminius, turinčius kelis tūkstančius mgkgˉ1 produkto Sudano dažų, rizika susirgti vėžiu yra didelė. Maisto standartų agentūra (Food Standart Agency) yra pateikusi maisto produktų sąrašą, kuriame nurodomi produktai, turintys ar galintys turėti Sudano I, Sudano II, Sudano III ir Sudano IV dažų." (
http://www.lzuu.lt/n..._kokybe_s/7.htm )
"Kenksmingi prieskoniai
Viena iš įgyvendinamų programų augalinių maisto produktų taršos stebėsena. Programa finansuojama iš ES lėšų. Prieš keletą metų Prancūzija buvo pirmoji ES šalis, kuri pateikė duomenų, kad prieskoniai dažomi neleistinais dažais. Tokius tyrimus atliko ir kitos ES šalys. Nustatyta, kad aitriosios paprikos milteliai falsifikuojami Sudano dažais (dažiklis, kuriame yra kancerogeno).
Nustatyta, kad daugiausia tokių prieskoninių falsifikatų patekdavo iš Pakistano, Indijos, Turkijos, Egipto, Sirijos, Malaizijos, Maroko, Libano."
Suveskit google
Sudano dažai ar
Para red ir skaitykite daug daug..
Aš iš esmės nenaudoju jokių azijinių prieskonių, padažų ir pan.