QUOTE(ingalp @ 2008 05 07, 08:41)
na pasidalinsiu savo žiniomis apie prieskonius:
prieš keletą metų buvau vienam seminare, kuriam paskaitas skaitė mūsų savivaldybės ekologas ir dar moteriškė iš maisto ir veterinarijos tarnybos. ten buvo daug kalbama apie ekologiškus produktus. tai jie sakė, kad parktiškai visi prieskoniai, kurie atvežti pas mus iš tolimų azijos šalių (tailandas, šri lanka, filipinai ir kt) yra ten dezinfekuojami švitinant radioaktyviais spinduliais (na atseit, ten baisi nešvara, neįmanoma sukontroliuot, kas ten kokiom rankom juos renka, todėl švitinama, kad užmušt visą tą brudą). ir tuo metu buvo lietuvoj neprivalomas ženklinimas dėl to, nes atseit ta spinduliuotė labai minimali ir žalos nedaro . dabar jau nebežinau kaip yra su tuo ženklinimu, pvz santa marija prieskoniai yra lygtai iš filipinų rinkti, bet aš kažkaip nepastebėjau, ar yra ten koks ženklinimas.
na mums tada patarė pirkt prieskonius, rinktus ES šalyse (pvz ispaniškus), nes čia uždraustas jų švitinimas.
na žodžiu, nežinau kaip ten yra iš tikrųjų, bet mane labai nemaloniai nuteikė tas švitinimas ir aš praktiškai nebeperku azijietiškų priekonių, nebent vyras nuperka ką nors . aš mėsai dažniausiai perku ekologiškus raudonėlius, jie labai tinka visiems mėsos patiekalams, pridedu dar pipirų, druskos, ir skani mėsytė gaunas . o šiemet tai iš vis prisisėjau savų visokių prieskonių, tai iš vis tikiuosi nieko nebereiks pirkt.
dar tam seminare sakė, kokie mūsų prekybcentriuose esantys įprasti produktai turi mažiausiai konservantų. ne viską atsimenu, bet ką pamenu galiu paminėt - iš kečupų - HEINZ, iš majonezų - Helmans (o lietuviški majonezai tai sakė iš vis tragiški tuo atžvilgiu ), iš aliejų - perla, iš miltų - kauno grūdų EXTRA. tai vat aš stengiuosi ir pirkt arba ekologiškus, arba šiuos produktus.
prieš keletą metų buvau vienam seminare, kuriam paskaitas skaitė mūsų savivaldybės ekologas ir dar moteriškė iš maisto ir veterinarijos tarnybos. ten buvo daug kalbama apie ekologiškus produktus. tai jie sakė, kad parktiškai visi prieskoniai, kurie atvežti pas mus iš tolimų azijos šalių (tailandas, šri lanka, filipinai ir kt) yra ten dezinfekuojami švitinant radioaktyviais spinduliais (na atseit, ten baisi nešvara, neįmanoma sukontroliuot, kas ten kokiom rankom juos renka, todėl švitinama, kad užmušt visą tą brudą). ir tuo metu buvo lietuvoj neprivalomas ženklinimas dėl to, nes atseit ta spinduliuotė labai minimali ir žalos nedaro . dabar jau nebežinau kaip yra su tuo ženklinimu, pvz santa marija prieskoniai yra lygtai iš filipinų rinkti, bet aš kažkaip nepastebėjau, ar yra ten koks ženklinimas.
na mums tada patarė pirkt prieskonius, rinktus ES šalyse (pvz ispaniškus), nes čia uždraustas jų švitinimas.
na žodžiu, nežinau kaip ten yra iš tikrųjų, bet mane labai nemaloniai nuteikė tas švitinimas ir aš praktiškai nebeperku azijietiškų priekonių, nebent vyras nuperka ką nors . aš mėsai dažniausiai perku ekologiškus raudonėlius, jie labai tinka visiems mėsos patiekalams, pridedu dar pipirų, druskos, ir skani mėsytė gaunas . o šiemet tai iš vis prisisėjau savų visokių prieskonių, tai iš vis tikiuosi nieko nebereiks pirkt.
dar tam seminare sakė, kokie mūsų prekybcentriuose esantys įprasti produktai turi mažiausiai konservantų. ne viską atsimenu, bet ką pamenu galiu paminėt - iš kečupų - HEINZ, iš majonezų - Helmans (o lietuviški majonezai tai sakė iš vis tragiški tuo atžvilgiu ), iš aliejų - perla, iš miltų - kauno grūdų EXTRA. tai vat aš stengiuosi ir pirkt arba ekologiškus, arba šiuos produktus.
o aš girdėjau,kad lietuviams viskas sveikiausia kas auga Lietuvoje...todėl stengiuos užsienietiškais prieskoniaia nesižavėt...labai pikantišką skonį suteikia pakepintas česnakas...
QUOTE(katutis @ 2008 10 22, 15:59)
išvada - man neutraliausias ir universaliausias, o kartu ir skaniausias yra šveicariškas iš žalio pakelio Jis lyg šiek tiek, labai neįkyriai kvepia grybais. Bordinis turi kažkokį prieskonį, kurį paskui užuodžiu bet kuriame gamintame patiekale, bet irgi visą sunaudojom
naturata produktas yra daug aštresnis, vakar išbandžiau - irgi nieko, skaniai gavosi, bet į švelnaus skonio patiekalus jo nedėčiau
naturata produktas yra daug aštresnis, vakar išbandžiau - irgi nieko, skaniai gavosi, bet į švelnaus skonio patiekalus jo nedėčiau
Katuti, sitas tau labiausiai patiko?
http://sanga.lt/index.php?cid=51
QUOTE(Dagilis @ 2008 11 06, 14:35)
pavieniai prieskoniai, kuriuos ne visada zinau kaip naudoti, kam tinka, ka su kuo ir prie ko derinti . Na gal ismoksiu per laika
gal padės
QUOTE(agnuta @ 2008 11 06, 18:17)
aha, šitas pats Man jis pats universaliausias, švelniausias
QUOTE(Dagilis @ 2008 11 11, 17:41)
Ireja, labai tau aciu
Ir aš prisidedu prie padėkų
Oi įkišiu savo trigrašį apie prieskonius.
Užtikau praeitą savaitę Kaune urmo bazėje (rytų rampoje kur mėsos, daržovių ir žuvies turgus yra) prieskonių skyrelį. Ten parduoda sveriamus prieskonius. Jau kai prasinešiau aš ten. Ten kiek suprantu natūralūs prieskoniai, nors yra ir mišinių. Nežinau kiek ten ekologijos, manau tiek pat kiek maximoj optima linijos. jie ten be nieko būna...
O labiausiai man kaina patiko, ten 100g po 1 - 2Lt. Pamaniau kas tie 100g., tai kai pvz. rozmarino man pasvėrė, tai toks neblogas pusmaišis gavosi .
Na aišku jie ten pilsto į polietileninius maišelius
Užtikau praeitą savaitę Kaune urmo bazėje (rytų rampoje kur mėsos, daržovių ir žuvies turgus yra) prieskonių skyrelį. Ten parduoda sveriamus prieskonius. Jau kai prasinešiau aš ten. Ten kiek suprantu natūralūs prieskoniai, nors yra ir mišinių. Nežinau kiek ten ekologijos, manau tiek pat kiek maximoj optima linijos. jie ten be nieko būna...
O labiausiai man kaina patiko, ten 100g po 1 - 2Lt. Pamaniau kas tie 100g., tai kai pvz. rozmarino man pasvėrė, tai toks neblogas pusmaišis gavosi .
Na aišku jie ten pilsto į polietileninius maišelius
QUOTE(egle.k.k @ 2008 11 26, 18:58)
Oi įkišiu savo trigrašį apie prieskonius.
Užtikau praeitą savaitę Kaune urmo bazėje (rytų rampoje kur mėsos, daržovių ir žuvies turgus yra) prieskonių skyrelį. Ten parduoda sveriamus prieskonius. Jau kai prasinešiau aš ten. Ten kiek suprantu natūralūs prieskoniai, nors yra ir mišinių. Nežinau kiek ten ekologijos, manau tiek pat kiek maximoj optima linijos. jie ten be nieko būna...
O labiausiai man kaina patiko, ten 100g po 1 - 2Lt. Pamaniau kas tie 100g., tai kai pvz. rozmarino man pasvėrė, tai toks neblogas pusmaišis gavosi .
Na aišku jie ten pilsto į polietileninius maišelius
Užtikau praeitą savaitę Kaune urmo bazėje (rytų rampoje kur mėsos, daržovių ir žuvies turgus yra) prieskonių skyrelį. Ten parduoda sveriamus prieskonius. Jau kai prasinešiau aš ten. Ten kiek suprantu natūralūs prieskoniai, nors yra ir mišinių. Nežinau kiek ten ekologijos, manau tiek pat kiek maximoj optima linijos. jie ten be nieko būna...
O labiausiai man kaina patiko, ten 100g po 1 - 2Lt. Pamaniau kas tie 100g., tai kai pvz. rozmarino man pasvėrė, tai toks neblogas pusmaišis gavosi .
Na aišku jie ten pilsto į polietileninius maišelius
Man kazko kelia itarima kaina - ar nebus is kokiu treciuju saliu atvezti, kad tokie pigus... o ten jau apie higiena
QUOTE(Dagilis @ 2008 11 26, 23:11)
Man kazko kelia itarima kaina - ar nebus is kokiu treciuju saliu atvezti, kad tokie pigus... o ten jau apie higiena
tai kad siaip ar taip dauguma prieskoniu is treciuju ar antruju saliu atvezta nes juk veza ne pagal salies geruma, o pagal tai, kur jie auga
QUOTE(Hopeidea @ 2008 11 28, 22:41)
tai kad siaip ar taip dauguma prieskoniu is treciuju ar antruju saliu atvezta nes juk veza ne pagal salies geruma, o pagal tai, kur jie auga
Bet matai, geriau is antruju, nei is treciuju , kadangi pvz. Indijoje ir pan. tuos prieskonius svitina visokiomis kenksmingomis medziagomis tam, kad sunaikintu visokius brudus, kuriais jie buna uzterzti - juk ten toks higienos supratimas... Tai viska prasvitina, mikroorganizmus ir parazitu nelieka, bet... mes paskui tuos svitintus dedame i sriuba
Neturiu konkreciu irodymu apie tai, bet skaiciau - gaila, kad nuorodos neissaugojau.
QUOTE(Dagilis @ 2008 11 29, 01:46)
Bet matai, geriau is antruju, nei is treciuju , kadangi pvz. Indijoje ir pan. tuos prieskonius svitina visokiomis kenksmingomis medziagomis tam, kad sunaikintu visokius brudus, kuriais jie buna uzterzti - juk ten toks higienos supratimas... Tai viska prasvitina, mikroorganizmus ir parazitu nelieka, bet... mes paskui tuos svitintus dedame i sriuba
Neturiu konkreciu irodymu apie tai, bet skaiciau - gaila, kad nuorodos neissaugojau.
Neturiu konkreciu irodymu apie tai, bet skaiciau - gaila, kad nuorodos neissaugojau.
Pritariu, kad geriau Bet ,deje ,tada tektu atsisakyti dalies vertingu prieskoniu...muskato, kardamono nes yra tokiu, kurie tik vadinamose treciosiose salyse auga, arba jei auga ir kitose, tai yra maziau vertingi( prieskonine prasme)
http://www.prieskoni...i...0&Itemid=33
o cia toks senas, bet verciantis susimastyti straipsnis apie dazus ,kuriais pagrazinama prieskoniu prekine isvaizda
http://www.bernardin...=articles/20567