mano dukrytei neseniai suejo 2 metukai, ir kartais pagalvoju gal tikrai per mazai su vaiku uzsiimu na ji ziuriu neskuba kalbeti, taria keleta zodeliu, vienus aiskiau, kitus nlb suprantamai, bet mokomes spalvu raideliu, matau kad vaikas lb noriai atkartoja, ir sportuojam mes kartu,ir kambarius tvarkomes kartu, ji mato ka as darau ir lb noriai viska megdzioja, manau kiekvienam vaikui ateina laikas kai jis nori save isreiksti
QUOTE(inetukea @ 2012 04 06, 23:49)
mano dukrytei neseniai suejo 2 metukai, ir kartais pagalvoju gal tikrai per mazai su vaiku uzsiimu na ji ziuriu neskuba kalbeti, taria keleta zodeliu, vienus aiskiau, kitus nlb suprantamai, bet mokomes spalvu raideliu, matau kad vaikas lb noriai atkartoja, ir sportuojam mes kartu,ir kambarius tvarkomes kartu, ji mato ka as darau ir lb noriai viska megdzioja, manau kiekvienam vaikui ateina laikas kai jis nori save isreiksti
Tai žaiskite žaidimus. Mūsiškis (Augustas) labai mielai dėlioja korteles su raidelėmis ir paveiksliukais: rūšiuoja visaip, kai kuriuos žodžius net pasako. Ir matosi, jog jam tai įdomu. O kortelės tai va šitos.
sveiki,
mūsų panelytei 2,4 m, labai mėgsta pirmųjų žingsnių serijos knygelę ir vos aš tik prigulu žindyti mažąją, ji iš karto atsineša tą knygelę ir sako,,paskatiuojam" , na ir skaičiuojam ten esančius daiktus su dideliu entuziazmu, nors dar nelabai iš eilės išeina... bet nereikia ir norėti... kiti į pirmą klasę nueina vos iki 10 mokėdami skaičiuoti.... aš manau nereikia mokinti kažkaip specialiai, bet nevalongai, buitiškai.... skaičiuoja pravažiuojančias mašinas, laiptus kuriais lipame , garažus, pirščiukus ir t.t.
raidelių magnetukus dar tik užvakar prisklijavom prie šaldytuvo... tai dbr vis pati rodo pavienes raideles ir klausia- kas čia? o aš sakau kokia raidė ir sakau daikto pavadinimą iš tos raidės.... bet taip, kad va, eikim dabar mokintis, tai tikrai ne... kada pati nori, tada,. ir kike ji to nori...
o dėl visų kitokių mokinimų- tai dbr jau didelė ,,pagalbininkė: - ir indus paded plaut, ir šluot, ir skalbt, ir kiaušinį plakt- nieko nedraudžiu, vsiks su saiku ir su begaline abipuse kantrybe... nes paksui norėsim kad padėtų, o vaikas jau nebenorės
mūsų panelytei 2,4 m, labai mėgsta pirmųjų žingsnių serijos knygelę ir vos aš tik prigulu žindyti mažąją, ji iš karto atsineša tą knygelę ir sako,,paskatiuojam" , na ir skaičiuojam ten esančius daiktus su dideliu entuziazmu, nors dar nelabai iš eilės išeina... bet nereikia ir norėti... kiti į pirmą klasę nueina vos iki 10 mokėdami skaičiuoti.... aš manau nereikia mokinti kažkaip specialiai, bet nevalongai, buitiškai.... skaičiuoja pravažiuojančias mašinas, laiptus kuriais lipame , garažus, pirščiukus ir t.t.
raidelių magnetukus dar tik užvakar prisklijavom prie šaldytuvo... tai dbr vis pati rodo pavienes raideles ir klausia- kas čia? o aš sakau kokia raidė ir sakau daikto pavadinimą iš tos raidės.... bet taip, kad va, eikim dabar mokintis, tai tikrai ne... kada pati nori, tada,. ir kike ji to nori...
o dėl visų kitokių mokinimų- tai dbr jau didelė ,,pagalbininkė: - ir indus paded plaut, ir šluot, ir skalbt, ir kiaušinį plakt- nieko nedraudžiu, vsiks su saiku ir su begaline abipuse kantrybe... nes paksui norėsim kad padėtų, o vaikas jau nebenorės
Pas mus skaičiai prasidėjo nuo kažkurio šou,balsuojant sakydavo balus.Po kurio laiko pastebejau,kad atpažįsta kai kuriuos skaičius ir knygose,žurnaluose.Atradau daugybę multikų su skaičiais,raidėm (gaila nelietuviški,bet teko kartu žiūrėt ir rėkaut tas raides ir skaičius),knygelių,kaladėlių ir t.t. Šiai dienai moka skaičiuot nuo 1 iki 10,po 10 eina 15 dar pas jį :-D Moka visą abėcėlę. Rašydamas kokią keverzonę apsukinėja ją tol kol pamato kažką panašaus į raidę ar skaičių:-) spalvas gal dar 3 nemoka ištart,bet pažįsta. Aš tos nuomonės,jei matai,kad vaikas kažkuriuo amžiaus tarpsniu yra kažkam gabus,imlus ir reikia su juo tuo užsiimt kuo daugiau,neplauti bliūdai nepabėgs :-)
Pas mus namie yra kilimelis-delione su raidemis. Vaikui jas budavo smagu isimineti, man reikedavo sudelioti. Kai jis isimdavo, as ivardydavau raides, tai 1 m. ir 7 men. jis zinojo beveik pilna lotyniska abecele. Bet po kokiu 4 men. azartas pradingo, nebesidomi raidemis, tai dabar tik retkarciais primenu ar paklausiu raidziu, kad nepasimirstu. Skaicius ismoko dabar, budamas 2 ( irgi turime kilimeli), bet skaiciuoti (eilerasciuoti ) dar nemoka. Situ dalyku specialiai nemokinau, o tik pastebejusi jo susidomejima, zaidimo forma.
manau tikrai dar ankstoka raideles mokinti aisku gerai pakartoti raideles nors kaip ir eilerastuka,manau dabar maziukei uztenka imokti eilerastuka arba kokia dainele
Esu skaičius, jog vaikai turi skaičiuoti tik iki tiek, kiek jiems metų. Vadinasi, dvimečiai tik iki 2, trimečiai iki 3. Na psichologų teorija. Mūsų 2,5 metų mergaitė skaičiuoja iki 22 (po to tęsia: 20, 21, 22, 3, 4, 5....10, 11 etc), skiria beveik visas raideles ( y, h ir f sukelia sunkumų) ir jau rašyti pradėjo (mama, baba, tete ir pan). Bet specialiai nemokėm - žaidimo forma po truputį
Mano dukra irgi zaidimo forma susipazista su skaiciais ir raidelemis. Piesiu jai raideles ir skiaciukus. Tai jau zino 1,2, 5 ir 7. kazko jai sitie skaiciai patinka. Is raideliu irgi zino kelias. Pirma karta pastebejau, kad atpazista raides kai tetis uzejo i vonia su maike ant kurios yra A raide. Tai ji pirstuku parode ir tare A. Tetis buvo nustebintas Galvojo, kad as su vaiku neuzsiemineju. Zino daug spalvu, gyvunu pavadinimu, vaisiu, darzoviu. Daug mes su ja is tiesu zaidziame. Perku tik lavinamuosius zaidimus. Korteles su gyvunais, vaisiai, knygeles ivairias. Daug mediniu delioniu ir pan. Bet siaip vaikams iki triju metu svarbiausia lavinti motorika, ir ne tik smulkiaja. Aisku smulkioji labai svarbi, ypac kalbos lavinimui. Tegu daug laksto, laipioja, sliauzioja, sokineja. Tada ir kalba vystysis sparciau ir smegenys gaus daugiau deguonies.
Mano 2 metu sulaukes sunelis jau mokejo pagrindines spalvas, raides A B C D E I K O S, skaicius tai nelabai, vienu momentu lyg bande sakyt, pavykdavo iki kokiu keturiu. Pradejo suprasti tokius dalykus kaip daug ar mazai, didelis ar mazytis, vienas ar du (pvz. obuoliai, piestukai, akytes...) bet visa tai mokinomes zaidimo forma. Del spalvu tai visada sakydavau kad:- duodu tau dabar zalia piestuka, piesiam geltona saule ir panasiai. Taip vaikas automatiskai isimena spalvas ir mokint atskirai nereikia. Tiesiog reikia bendraut su vaiku labai aiskiai apie viska kalbant ir isamiai apibudinant daigtus, ir tik nereikia manyti, kad jis dar per mazas.
QUOTE(KinderSiurprizas @ 2012 04 24, 23:36)
Mano 2 metu sulaukes sunelis jau mokejo pagrindines spalvas, raides A B C D E I K O S, skaicius tai nelabai, vienu momentu lyg bande sakyt, pavykdavo iki kokiu keturiu. Pradejo suprasti tokius dalykus kaip daug ar mazai, didelis ar mazytis, vienas ar du (pvz. obuoliai, piestukai, akytes...) bet visa tai mokinomes zaidimo forma. Del spalvu tai visada sakydavau kad:- duodu tau dabar zalia piestuka, piesiam geltona saule ir panasiai. Taip vaikas automatiskai isimena spalvas ir mokint atskirai nereikia. Tiesiog reikia bendraut su vaiku labai aiskiai apie viska kalbant ir isamiai apibudinant daigtus, ir tik nereikia manyti, kad jis dar per mazas.
Dukriukas 1m. 5 men. pazino ir pasake visas raides, po poros menesiu ir skaicius. Mums labai pasitarnavo senukuose nupirktos putplascio deliones yra toks drambliukas is raidziu ir gelyte-laikrodis is skaiciu, tai jai labai patikdavo juos isardyti, o kai dedavom as jai vis rodydavai ir sakydavau kokia raide ar skaiciu dedu, taip ir ismoko Is spalvu kol kas atpazista zalia, geltona ir oranzine.
Mes bandom mokintis pagal Domana skaityti. Pagal ji geriausia vaika mokyti skaityti iki 2metu, rodant korteles su zodziais po 5 zodzius per diena zaidimu forma. Pagal Domana, abeceles zinojimas, trukdo mokymuisi skaityti bent jau pagal jo metodika. Na ir gaila, kad daug laiko uzima korteliu darymas.
QUOTE(Agė2 @ 2012 04 29, 14:29)
Mes bandom mokintis pagal Domana skaityti. Pagal ji geriausia vaika mokyti skaityti iki 2metu, rodant korteles su zodziais po 5 zodzius per diena zaidimu forma. Pagal Domana, abeceles zinojimas, trukdo mokymuisi skaityti bent jau pagal jo metodika. Na ir gaila, kad daug laiko uzima korteliu darymas.
Skaityti nemokant raidziu? Nebuvau girdejus dar to. As tik va atkreipiau demesio, kad mano 4- metis taip keistai nezino is kokios raides prasideda zodziai. Pvz sakau, pasakyk kelis zodzius is raides L. Na ir pradeda jis: laivas, stalas, kede, durys... Kaip jusiskaii tokio amziaus, jau skiria?