Aš visgi manau, kad viskam yra savo laikas - išmokt kalbėt, susipažint su pasauliu, o vėliau ir pradėt mokytis. Na, nebent vaikas super gabus ir pats labai jau tuo domisi. Bet aš nei pirmosios iki 3 metų verčiau kažką bereikalingo grūst į galvytę, nei mažylei to tikrai nedarysiu, nebent bus labai jau imli ir rodys didelę iniciatyvą... Juk vaikučiai turi pajaust kas yra tikroji kūdikystė, vaikystė, spės su tais mokslais...
Dirbtinai mokyti tai iki min 3 metų, manau, tikrai nėra būtina... Mano mažoji irgi tris raides (A, B ir C) žaidimo forma išmoko, nes kartais pritrūkstam fantazijos piešti O skaičiuoti ji pati iki 10 išmoko, tik tas supratimas apie tai, kas yra tie skaičiai, dar nelabai didelis
Baikit mamos !!! 2m vaikas ielerastukus moka !!! as savo mergyte nesiskundziu , jai 2.7m , ir man gana , kad ji iki 5iu suskaiciuoja , nors matau , kad netycia raides tik kelias zino K-Kamile , M- mama , T-tetis , E-Eigardas ... Didziausias pasiekimas , tai kad pries kokias 3sav pradejo R raide tarti ...
Bet as norejau parasyt , kad pvz. mano drauges mergytei 2.6m ir ji dar net nekalba beveik , bet gi tai nereiskia , kad jos vaikas kazkoks .... nzn , bet jus rasydamos ka jau moka jusu vaikuciai tai tokiai kaip mano drauge galit toooooookia depresija ivaryt !!!
Bet as norejau parasyt , kad pvz. mano drauges mergytei 2.6m ir ji dar net nekalba beveik , bet gi tai nereiskia , kad jos vaikas kazkoks .... nzn , bet jus rasydamos ka jau moka jusu vaikuciai tai tokiai kaip mano drauge galit toooooookia depresija ivaryt !!!
Na tikrai paskaicius visu komentarus gali susidaryti vaizdas, kad puse vaiku vunderkindai!!! mano meilei 2 m ir 2 men, bet ji savo kalba sneka ir jai gerai. Gal tik kelis zodelius lietuviskai pasako skaiciuoja tik iki dvieju, ka ismoko gal kokiu 1,5 metuku, moka dainuoti pora daineliu (savo kalba ir tik kai kuriuos zodzius) ir eilerastuka deklamuoja kartu su manim "mano batai buvo du) as daugiau is jos reikalauti net negalvojau!!! ateis laikas, nores, pati rodys iniciatyva. Aisku, kai skaitom knygutes, ji klausineja kiekvieno zodzio kas cia parasyta, kas cia... po kiek laiko jau matau kad isimine ir zino kur kas bet ir manau kad tai tik del butent tos knygutes ir tu paveiksleliu ir pan. Parodytum ta pati zodeli kitoj knygutej ir nepasakytu bet nera ka noreti, tegu dziaugiasi nerupestinga kudikyste, vaikyste. Juk visa gyvenima tures ka mokintis, lai bent dabar prisiduksta, prisizaidzia iki soties
[quote=bulia,2009 03 27, 14:29]
Baikit mamos !!! 2m vaikas ielerastukus moka !!! as savo mergyte nesiskundziu , jai 2.7m , ir man gana , kad ji iki 5iu suskaiciuoja , nors matau , kad netycia raides tik kelias zino K-Kamile , M- mama , T-tetis , E-Eigardas ... Didziausias pasiekimas , tai kad pries kokias 3sav pradejo R raide tarti ...
Vau R raide Oho ho, pirmokai daznai jos neistaria.
Saunuole, kad ir eilerasti ismokinot
Vau R raide Oho ho, pirmokai daznai jos neistaria.
Saunuole, kad ir eilerasti ismokinot
Kiekvienas vaikas skirtingas, manau. kiti vaikuciai 2 metuku net nekalba, tai ka cia kalbeti apie skaiciukus ar raides. Niekas nesako, kad reikia per prievarta kisti vaikui i galva visokius skaicius ir raides, bet jei zaidimo forma ka nors ismoks tai cia nieko blogo. Maniske ( 2 metai ir 4 men), pavyzdziui spalvas dabar nori zinoti, bet ne todel, kad pasodinam ir liepiam kartoti, o todel kad jai idomu. Ateis laikas ir skaiciai su raidem atrodys idomu... lygiai taip pat kaip dainele ar eilerastukas dabar ir tikrai nepergyvena tegul tos mamos, kuriu vaikas nemoka skaiciuoti ar raidziu pazinti niekur neparasyta, kad trimetis turi tai moketi... juk net ir vaikscioti vaikai pradeda nevienodai bukim protingos ir dovanokim vaikams vaikyste
Taip, ne visi vaikai vienodi, kiekvienas skirtingai auga, ugdosi,domisi aplinka. Bet nemanau, kad jau reikia smerkti vaikucius, kurie is tiesu jau 2 metuku pazista visas raideles, skaiciuoja, dainuoja,deklamuoja. Yra vaikuciu,kuriems neidomus zaislai ir ju nepriversi zaisti, tai apie kokia vaikyste kalbame. Tegul "nekrenta" mamos i depresija, kuriu vaikuciai dar tokiu metuku nekalba, sako,kad kalba, kaip ir dantukai- genai. Ir nieko cia nepaspartinsi. Musu sunelio niekas nemoko, bet vaikas pribeges prie kiekvieno zurnalo klausineja: "kas cia parasyta", tai juk nedrausi mokytis raideliu
Ateis laikas, ismoks kiekvienas vaikas.....
Ateis laikas, ismoks kiekvienas vaikas.....
Niekas ir nesmerkia nei tu vaiku, kurie patys nori mokytis skaiciu ir raidziu, nei tu vaiku, kuriems mieliau su zaislais uzsiimti ir nerupi rimtesni dalykai tokio amziaus vaikas pasirenka kas jam idomu ir tegul, kai bus vyresni ismoks, o jei nebus noro - imanoma sugalvoti linksma buda kaip sudominti
mano sūnui 1m 9mėn, šneka mažai, pasak logopedų per mažai, bet raidės jam labai patinka, kažkada vartė siuvinėjimo žurnalą ir parodė pirštuku išsiuvinėtą raidę O, aš jam lyg tarp kitko pasakiau, kad čia raidė O, o jis man kitą kartą atvertęs pirštuku rodo raidę ir sako O, nuo to ir prasidėjo mūsų žaidimas, nesistengiu jo primygtinai mokyti, tačiau kai vartom knygutes karts nuo karto supažindinu su kokia nauja raide, taip jau žinome jų 10. Žinoma aš labiau džiaugčiausi jei jis taip imliai kalbėti mokintųsi, bet gi yra kaip yra, raides dabar jis visur gaudo ar psibaigus filmui einant titrams ar ant autobuso stotelės parašytas. Būtų malonu kad atėjus laikui eiti į mokyklą jam išliktų tas noras mokytis,o juk taip nebūtinai bus
Mokinu maze skaiciuku ,raideliu sunkiai mum gaunasi skaiciuoti is eiles nors kalba puikiai
Mano mažiukas sulaukęs dviejų ir dar nieko praktiškai nepasako, bet pažįsta visas abėcėlės raides ir skaičius iki 10. Tikrai niekas per prievartą nemokino, ir apskritai mamos turėtų puikiai žinoti kad jei ko vaikas nenori to jo ir neišmokysi. O prasidėjo viskas nuo knygelių vartymo, kažkaip netyčia parodė raidę "S" (Didelėm raidėm buvo užrašyta "ŠUNIUKAS"). Aš jam pasakiau kokia ta raidė, tai tiek vaikui ji pasirodė juokinga kad pirštu rodė visą pusvalandį ir kvatojo. Kitą dieną pradėjo domėtis ir kitomis raidėmis, vėliau skaičiais. Išmoko per du mėnesius.
Papildyta:
Mano mažiukas sulaukęs dviejų ir dar nieko praktiškai nepasako, bet pažįsta visas abėcėlės raides ir skaičius iki 10. Tikrai niekas per prievartą nemokino, ir apskritai mamos turėtų puikiai žinoti kad jei ko vaikas nenori to jo ir neišmokysi. O prasidėjo viskas nuo knygelių vartymo, kažkaip netyčia parodė raidę "S" (Didelėm raidėm buvo užrašyta "ŠUNIUKAS"). Aš jam pasakiau kokia ta raidė, tai tiek vaikui ji pasirodė juokinga kad pirštu rodė visą pusvalandį ir kvatojo. Kitą dieną pradėjo domėtis ir kitomis raidėmis, vėliau skaičiais. Išmoko per du mėnesius.
Papildyta: