Pabuvojus Svedijoje nerusiuoti siuksliu neimanoma. Jie uzkrecia geru pavyzdziu. Ir draugus stengiames i ekologijos kelia atvesti, kad nesiukslintu gamtos ir ypac poilsiavieciu. Po metu jau matosi rezultatai mes jau senokai rusiuojam siuksles, taciau noriu paklausti: gal kuri mamyte yra uzmaciusi siuksliu deze su keliais skyriais, kad ir 3. Ar teks savidarbe konstruotis... nes mazoje virtuveje nepatogu kai reikia atskiru maisu popieriui/plastmasei/metalui/stiklui/buitinems atliekoms. Kaip sprendziate sita problemele?
QUOTE(be*starlet @ 2008 07 30, 14:56)
Pabuvojus Svedijoje nerusiuoti siuksliu neimanoma. Jie uzkrecia geru pavyzdziu. Ir draugus stengiames i ekologijos kelia atvesti, kad nesiukslintu gamtos ir ypac poilsiavieciu. Po metu jau matosi rezultatai mes jau senokai rusiuojam siuksles, taciau noriu paklausti: gal kuri mamyte yra uzmaciusi siuksliu deze su keliais skyriais, kad ir 3. Ar teks savidarbe konstruotis... nes mazoje virtuveje nepatogu kai reikia atskiru maisu popieriui/plastmasei/metalui/stiklui/buitinems atliekoms. Kaip sprendziate sita problemele?
Ir as prisijungsiu prie sio klausimo,nes labai sunku tarp siuksliu virtuveje, ir maziukas pastoviai ropineja, neturine tiek vietos kad viska isdelioti, todel manau tokia siuksliadeze - butina ir labai patogi butu reikes pradeti rimtas paieskas.
Ir dar norejau pasaktyti, kad labai malonu matyti tiek bendraminciu! Juk, sutikite, ne karta is noro gyventi ekologiskai kokie bendri pazistami, ir net tevai! pasijuokia ir sako:"Na ir ka! kiti juk nedaro, kodel as turiu, man ir taip gerai gyventi..." Ir net nesusimasto koki pasauli paliks savo vaikams ar anukams. Todel labai labai dziaugiuosi ir didziuojuos visais zmonemis kurie stengiasi kurti svaresni ir grazesni pasauli. Kartais pakanka tik zinoti kasd nesi toks vienas...
QUOTE(Mintee @ 2008 06 03, 07:55)
Merginos, o kaip jus rusiuojate siuksles- turite tris siuksliu dezes, ar popieriu kazkur kitur kaupiat, kur dedat stiklinius indelius?
Pas mane vietos trukumas, kazkaip norisi issisukt neuzgriozdinant namu
Pas mane vietos trukumas, kazkaip norisi issisukt neuzgriozdinant namu
Mes irgi kai pradėjom rūšiuot, tai supratom, kad neįmanoma to daryt namuose normaliai tam neįsirengus vietos Dėkui MB, jis viską sukonstravo ir padarė, kad dabar rūšiuot yra tikrai patogu jeu nufotkinau, pasistengsiu kuo greičiau įkelti fotkes į savo blogą, gal kam pravers idėja.
QUOTE(Abi @ 2008 07 07, 20:01)
Prieš išmesdami riebalais užterštus indelius, juos išplaukite, tik tada juos bus galima vėl perdirbti.
Įdomu, jei aš perskalauju po kranu šiltu tekančiu vandeniu tiek, kad matomų jogurto ar grietinės atliekų nėra, ar čia jau tinka? Nes jei taip praplaučiau sau indą, tai jį laikyčiau dar riebiu, nes be ploviklio neišsiplauna riebalai iki galo. Na, bet aš indaplovės tai nesuku su tuščiais indeliais nuo grietinės
QUOTE(Aneri @ 2008 07 09, 12:34)
500 m - siaubas
O kur galima daugkartiniu rasti? Ar jus cia turite omeny tas skalbiamas sauskelnes/vystyklus?!
O kur galima daugkartiniu rasti? Ar jus cia turite omeny tas skalbiamas sauskelnes/vystyklus?!
Aneri, va tema Natūralios daugkartinės sauskelnės.
QUOTE(ingalp @ 2008 07 11, 11:19)
tai naudok ekologiškas suyrančias vienkartines sauskelnes , pvz. BAMBO arba Moltex. mes naudojam BAMBO (jos pažymėtos tuo skandinavišku žaliu ženklu su gerve ar gulbe), tai tikrai labai geros, o ir nedaug brangesnės už neekologiškas, ir pirkt Norfose visose būna
MAMBO yra laikomos ekologiškomis, nes gamyba yra tausojanti išteklius ir nenaudojamos kenkmingos balinimo priemonės ir pan., bet nemanau, kad jos suyrančios Va Moltex suyrančios 95%
QUOTE(saulyte525 @ 2008 07 19, 09:28)
nes kai ateinu su maišais prie konteinerių, tai truputį nejauku būna kol išrūšiuoju ir sudėlioju, o dar stiklas dūžta krisdamas
O kaip Jūs jaučiatės tada?
O kaip Jūs jaučiatės tada?
Papasakosiu kaip mes kai buvom išvykę į užsienį su kūdikiu, visą laiką maitinome jį iš buteliukų, tai kasdieną prigeneruodavom kalną stiklinių buteliukų. Užsispyriau juos surinkti ir išmesti į spec.konteinerį. Išvakarėse prieš išvykimą po lietučio įsisodinau leliuką į vežimėlį ir patraukėme prie jūros, nes ant kranto buvau pastebėjus stiklui konteinerį. Po lietaus nei vieno žmogaus, tuščia tuščia, atėjom ir pradėjom mėtyti buteliukus. O konteineris tuščias, kiekvienas buteliukas krenta ir dūžta tokiu trenksmu, kad vos ne sprogimas Iš pradžių buvo nejauku, o kuo toliau, tuo linksmiau. Svarbiausia, šalia - ***** viešbutis, iš jo išėjo pasivaikščioti prabangi porelė. EIna baugiai dairosi, kas čia per chuliganai siaučia. Ir už kampo pamato mus - priplaukusią besilinksminančią mamą ir leliuką vežimėly
QUOTE(be*starlet @ 2008 07 30, 13:56)
gal kuri mamyte yra uzmaciusi siuksliu deze su keliais skyriais, kad ir 3. Ar teks savidarbe konstruotis... nes mazoje virtuveje nepatogu kai reikia atskiru maisu popieriui/plastmasei/metalui/stiklui/buitinems atliekoms. Kaip sprendziate sita problemele?
Esu mačiusi dviejų ir trijų dalių šiukšlių dėžę. Kiek pamenu, vieną iš jų mačiau Thomas Phillips, berods apie 75 Lt kainavo. Bet kai MB perkonstravo spintelę po kriaukle, tai ir jos neprireikė Pasistengsiu kuo greičiau įkelt fotkes.
Ar kas nors bandot kompostuoti greit suyrančias atliekas? Aš jau bandau ir kai pradėjau praktiškai, irgi daug klausimų kyla
Nusprendžiau prie šiukšlių rūšiavimo plastiko kodus parašyti. Tikriausiai pastebėjote, kad tarp trijų rodyklyčių yra skaičiukas įterptas, nuo 1 iki 7. Pvz.
Nerašysiu kuris ką reiškia, tiesiog prieš pirkdamos plastikinę pakuotę atkreipkite dėmesį į numeriuką.
Plastikas nr 1 ir nr 2 paprastai perdirbamas, todėl tokį rinktis geriausia.
Po jų ieškoti nr 4 ir nr 5, jis taip par perdirbamas, nors kai kurios įmonės nenori jo priimti.
Venkite plastiko nr3, nr6 ir nr7, nes tai didžiausi teršalai ir yra mažiausia galimybė, kad jis bus perdirbtas.
Žinoma, geriausia biodegraduojantis plastikas
Nerašysiu kuris ką reiškia, tiesiog prieš pirkdamos plastikinę pakuotę atkreipkite dėmesį į numeriuką.
Plastikas nr 1 ir nr 2 paprastai perdirbamas, todėl tokį rinktis geriausia.
Po jų ieškoti nr 4 ir nr 5, jis taip par perdirbamas, nors kai kurios įmonės nenori jo priimti.
Venkite plastiko nr3, nr6 ir nr7, nes tai didžiausi teršalai ir yra mažiausia galimybė, kad jis bus perdirbtas.
QUOTE(Žirklutės @ 2008 07 31, 15:53)
Ačiū už info
Aš kažkaip dažnokai pastebiu būtent nr. 7
Beje, kaip tik kilo klausimas - mano vaiko sauskelnės sudėtos į suyrantį maišelį, kuris iš jausmo kaip plastikinis, tik šiek tiek kitoks. Tai negi mesti prie plastiko šiukšlių? MB kaip tik ten ir įmetė, bet aš pamaniau, kad jis neperdirbamas ir permečiau į bendrą šiukšlinę, tipo suirs ir tiek sąvartyne
Aš "tamsiame kambariuke" laikau du didelius šiukšlių maišus. Į vieną dedu plautą plastiką, į kitą - plautą stiklą. Jei neplaučiau - smirdėtų, o išvežti dažnai neturiu nei galimybių, nei didelio noro Kai maišai prisipildo, išvežu, o maišus pasilieku ir vėl į juos kraunu, kol visiškai susidėvi. Popierių kraunu į dėžes ir vežu rečiau, nes galima rūsy sustatyti
O kompostuoti nebandžiau. Patiko man ta idėja su sliekų dėže, kur temoje DIY aprašyta. Gal reiktų pabandyti. Vasarą balkone galima laikyti, bet kur dėti žiemą o žiemą tie sliekai nemiega? Smagiausiais dalykas būtų tai, kad gaučiau trąšų ir gėlėms, ir anytos daržui
Klausimas: o stiklą, užterštą riebalais, galima perdirbti? Naudoju aliejų stikliniuose buteliuose. Dabar galvoju, plaut ar tik praskalauti?
Dar klausimas: ar prie plastiko galima dėti plastikinę pakuotę nuo ekologiškos buitinės chemijos? Skaičiau, kad nuo pavojingų chemikalų - negaliama, bet čia juknepavojingi? O juos plauti kruopščiai?
O kompostuoti nebandžiau. Patiko man ta idėja su sliekų dėže, kur temoje DIY aprašyta. Gal reiktų pabandyti. Vasarą balkone galima laikyti, bet kur dėti žiemą o žiemą tie sliekai nemiega? Smagiausiais dalykas būtų tai, kad gaučiau trąšų ir gėlėms, ir anytos daržui
Klausimas: o stiklą, užterštą riebalais, galima perdirbti? Naudoju aliejų stikliniuose buteliuose. Dabar galvoju, plaut ar tik praskalauti?
Dar klausimas: ar prie plastiko galima dėti plastikinę pakuotę nuo ekologiškos buitinės chemijos? Skaičiau, kad nuo pavojingų chemikalų - negaliama, bet čia juknepavojingi? O juos plauti kruopščiai?
QUOTE(Žiogelis @ 2008 07 31, 20:04)
Juos reikėtų laikyti tamsioje vietoje, pvz. po kriaukle, taip net ir patogiausia būtų. Ir geriausiai tinka raudonieji arba mėšlo sliekai. Daugiau nežinau, nes tik vakar apie tokį dalyką sužinojau.
O plastiką visą plauti reikėtų, nuo skalbinių skysčio išplaunu kruopščiai, nes putojančius likučius panaudoju sauskelnių kibirui plauti.
Beje, ačiū Žiogeli už jūsų pirmojo Jurgio mėnesio aprašymą žurnale, l. nuotaiką pakėlė
As cia paskaiciau ir supratau kad daug kas plauna stikla ir plastika. Bet juk pries perdirbant ir stiklas ir palstikas susmulkinami ir plaunami! tai kodel reikia plauti namie???maza to kad vanduo yra nykstantis zemes resursas - jis juk ir kainuoja...kazkaip man nekyla ranka siuksles plauti...Musu draugas uzsiimineja antrinem plastiko zaliavom, ir jis sake - kad plauti tikrai nereikia.
Ir dar - siandien Tomas Philips parduotuveje kaune radau dveju skyriu siuksliadeze. Visai simpatiska. Kaina 24Lt
Ir dar - siandien Tomas Philips parduotuveje kaune radau dveju skyriu siuksliadeze. Visai simpatiska. Kaina 24Lt
Kaip jums ką pavaro kai kurios šiukšlių išvežimo įmonės?
http://www.lrytas.lt...-nuotraukos.htm
Aš tai stipriau užterštus stiklainius įmetu į indaplovę kartu su indais. Stiklas gali būti perdirbamas be jokių nuostolių daugybę kartų
O aš skaičiau berods Ozone, kad LT šiukšlių perdirbimo įmonės neturi plovimo įrengimų ir tai, kas nešvaru tiesiog išmeta
Kalbėjau su pažįstama, kuri buvo Kanadoj, ten irgi praplauna indelius prieš išmetant perdirbti.
http://www.lrytas.lt...-nuotraukos.htm
QUOTE(Žiogelis @ 2008 07 31, 19:04)
Aš tai stipriau užterštus stiklainius įmetu į indaplovę kartu su indais. Stiklas gali būti perdirbamas be jokių nuostolių daugybę kartų
QUOTE(aniuta241 @ 2008 07 31, 19:59)
As cia paskaiciau ir supratau kad daug kas plauna stikla ir plastika. Bet juk pries perdirbant ir stiklas ir palstikas susmulkinami ir plaunami! tai kodel reikia plauti namie???maza to kad vanduo yra nykstantis zemes resursas - jis juk ir kainuoja...kazkaip man nekyla ranka siuksles plauti...Musu draugas uzsiimineja antrinem plastiko zaliavom, ir jis sake - kad plauti tikrai nereikia.
O aš skaičiau berods Ozone, kad LT šiukšlių perdirbimo įmonės neturi plovimo įrengimų ir tai, kas nešvaru tiesiog išmeta
Kalbėjau su pažįstama, kuri buvo Kanadoj, ten irgi praplauna indelius prieš išmetant perdirbti.
QUOTE(Vaizele @ 2008 08 01, 09:34)
Aga, o kaip jie idomu tikrina svaru ar ne ??? man tai juokingas toks poziuris - tai koks cia perdirbimas, jei nera normaliu irengimu???tai gal jie ne tik plovimo irengimu neturi? as sutinku, kad nereiketu mesti su maisto likuciais stambesniais pvz, bet plauti...manau kad tai truputi absurdas. As seniai ir saziningai rusiuoju siuksles, bet kartais pagalvoju, kad is sito musu darbo perdirbimo imones tiesiog saiposi...na bent jau mano sazine rami, ir as ismokysiu savo vaikus rupintis musu planeta
Na aš tai kai sužinojau, kad žmonės rūšiuoja atliekas, rankomis žiaukčiodami išrankioja nešvarius indelius su maisto atliekomis, irgi buvau nustebusi, kad LT toks lygis bet yra kaip yra, ką darysi.
Va mes tuo domėdamosis ir ugdome savo vaikuose visai kitokį požiūrį
Va mes tuo domėdamosis ir ugdome savo vaikuose visai kitokį požiūrį
Vyras baisiai juokėsi iš mano idėjos namie auginti sliekus O vyresnėlė iš karto pareiškė, kad ji tuomet gyvatę augins
Labai smagu, kad patiko Ačiū
QUOTE(Žirklutės @ 2008 07 31, 19:40)
Beje, ačiū Žiogeli už jūsų pirmojo Jurgio mėnesio aprašymą žurnale, l. nuotaiką pakėlė
Labai smagu, kad patiko Ačiū