Įkraunama...
Įkraunama...

Šeimos politikos koncepcija

Apklausa: Ar pritariate Šeimos politikos koncepcijai? (80 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Svečiai balsuoti negali
QUOTE(insi @ 2008 06 10, 06:43)
tačiau būtų įdomu išgirsti bent vieną argumentą, kodėl nepilna šeima laikytina šeima. kol kas girdėjau tik 'aš manau', 'aš laikau'.. o į klausimą ar pusę obuolio vadinat obuoliu taip ir neatsakėt ax.gif

Na, gal (sąmoningai) nepastebėjai, bet aš pateikiau nuorodas, kuriose kiti asmenys (beje, koncepcijos kūrėjai) sako, kad nepilna šeima yra šeima. Kartoju: straipsnio pav. ir toliau

Ir dar čia : "Nepilna šeima vadinama šeima kurioje vaikai netekę vieno ar abiejų tėvų, todėl oponentų teiginys, kad: “našliai, našlės, išsiskyrusios šeimos nepripažįstami šeimomis ir nepalaikomi valstybės” yra visuomenę klaidinantis teiginys".

O dėl to obuolio oxikas_777 puikiai atsakė. Nuo to, kad tai pusė obuolio, o ne visas, jis netampa morka mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Vynė @ 2008 06 06, 14:54)
Tai niekas ir nedraudžia tau ką nori vadinti šeima, bet apibrėžimas turi būti tam tikras.

todėl šeima ir yra iš  dviejų žmonių (susituokusių) sudaryta sąjunga, kurioje santuokos faktas ir pasako, kad ABU savanoriškai nori būti šeima, o ne kuris nors vienas.

Ir vėl tas pats. Tas savanoriškas junginys jau turi teisinį pavadinimą - SANTUOKA. Kam daryti sviestą sviestuotą tą pačią santuoką dar pervadinant šeima? Koks to tikslas? Jūs norite pasakyti, kad teisiniam aiškumui gal vienos sąvokos neužtenka? Prikabino dabar tą "teisingą šeimą" ant santuokos galvos. Briedas ir tiek. Tai mano nuomonė.

Dar pasakykite, kad tikite, kad dviejų degradų šeima yra tokia šeima, kuria reikia didžiuotis,. ir aš daugiau nebediskutuosiu.
Atsakyti
QUOTE(dali_m @ 2008 06 10, 10:52)
zygiuojat jau antroj temoj (kiek as skaitau) ir kimbat prie nuomoniu.
gal rimtai deretu susimastyti kad jums kazkas negerai? o ne kiti kazko protinga nepasako.  doh.gif

argumentacijos prašymas yra kibimas? nuo kada? biggrin.gif
QUOTE(Snape @ 2008 06 11, 16:44)
Aš tik stebėjaus, kodėl apie mane kalbėdama vis sakot "nepilna šeima" ir " va va ko jums pinigai rūpi" blink.gif Nežinau, gal ne taip supratau, bet man pasirodė, kad jūs laikot mane našle ar išsiskyrusia. Kaip kitaip reikėjo šitą suprast?
(insi @ 2008 06 05, 17:04)
tai vis dėl to, esat nepatenkinta, kade šeimos paramą gaus, o nepilnos šeimos ne? visgi pinigai terūpi
(insi @ 2008 06 05, 19:11)
4. parama yra pinigai. jūs nepatenkinta, kad šeimos juos gaus, o nepilnos - ne. preziumuoju, kad jums tai rūpi, jei jau nuomonę turit.
Nepilna šeima laikoma"šeima" t.y. turi teisę į šį didžiai garbingą vardą pagal koncepciją, TAČIAU  tik tiek - moralinė dovana, šeimos pavadinimas, nors ir nepilnos (nepilnavertiškos? blink.gif ). O išmokos, privilegijos, lengvatos ir tt. pagal koncepciją ir jos pagrindu rengiamus įstatymus nepilnos šeimos nariams nepriklauso. schmoll.gif Teigiama, kad tai reguliuoja kiti įstatymai. Tačiau pagal kt. įstatymus tokių privilegijų nėra, nebent menkos vienkartinės ir kasmėnesinės išmokėlės ir tt.

klaustuką sakinio gale matot? neteigiau, o klausiau. jūs ir vėl reiškiat nusivylimą, kad nepilnos šeimos pinigų negaus. o man tai atrodo didžiausias koncepcijos pliusas. ir daugelis moterų kaip pastebėjau pyksta ne dėl sąvokos, o dėl to, kad teks užsidirbti, o ne tikėtis iš valstybės. jei jau remti - tai remti visus arba nieko. tas daugelį metų propaguotas vienišųjų rėmimas irgi buvo diskriminacija, nes jos gavo lengvatas, kurių negavo šeimas, o dabar turės dirbti ir užsidirbti.

QUOTE(saulala @ 2008 06 11, 18:01)
Na, gal (sąmoningai) nepastebėjai, bet aš pateikiau nuorodas, kuriose kiti asmenys (beje, koncepcijos kūrėjai) sako, kad nepilna šeima yra šeima. Kartoju: straipsnio pav. ir toliau

Ir dar čia : "Nepilna šeima vadinama šeima kurioje vaikai netekę vieno ar abiejų tėvų, todėl oponentų teiginys, kad: “našliai, našlės, išsiskyrusios šeimos nepripažįstami šeimomis ir nepalaikomi valstybės” yra visuomenę klaidinantis teiginys".

O dėl to obuolio oxikas_777 puikiai atsakė. Nuo to, kad tai pusė obuolio, o ne visas, jis netampa morka  mirksiukas.gif

perskaičiau. bet pusė obuolio pavadinta obuoliu juo irgi netampa ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo insi: 11 birželio 2008 - 17:54
QUOTE(insi @ 2008 06 11, 17:53)
jūs ir vėl reiškiat nusivylimą, kad nepilnos šeimos pinigų negaus. o man tai atrodo didžiausias koncepcijos pliusas. ir daugelis moterų kaip pastebėjau pyksta ne dėl sąvokos, o dėl to, kad teks užsidirbti, o ne tikėtis iš valstybės. jei jau remti - tai remti visus arba nieko. tas daugelį metų propaguotas vienišųjų rėmimas irgi buvo diskriminacija, nes jos gavo lengvatas, kurių negavo šeimas, o dabar turės dirbti ir užsidirbti.

Jūs labai painiojate sąvokas - vienišos mamos, nepilna šeima... Kai tuo tarpu tai yra skirtingi dalykai. Nepilna šeima yra išsisiskyrę ir našliai/našlės.
1.1.6. Nepilna šeima artimos giminystės ir gyvenimo kartu siejamų asmenų grupė, kurioje nėra vieno iš sutuoktinių dėl įstatymų nustatyta tvarka nutrauktos santuokos arba mirus vienam iš sutuoktinių, dėl ko yra sunkiau atlikti šeimos funkcijas.

Tai yra, gyvena sau šeima, miršta sutuoktinis ar išsiskiria - išmokos ir privilegijos nutrūksta. Žmonės (ir jų vaikai) baudžiami už vieno iš tėvų mirtį / skyrybas?? Tarsi jiems ir be to lengva būtų... Žinoma, našlės ir tt. gali staigiai save legitimizuoti ir vėl patekt į privilegijuotųjų klasę, tučtuojau ištekėdamos. blink.gif Realu, teisinga ir protinga? Nemanau schmoll.gif

Kaip bepavadinsi nepilną šeimą - į kurį žodį bekreipsi dėmesį (ar vis dėl to šeima, ar vis dėl to nepilna), jai privilegijos pagal koncepciją ir atitinkamus įstatymus nenumatytos, atseit kiti įstatymai reglamentuoja.
Čia yra teisinė spraga, nes sąvoka iš vis neaišku kam numatyta, jei į taikymo sritį nepatenka (taip teigia rengėjai), todėl yra ir vietos ginčytis. 4u.gif

Dėl vienišų mamų - nemanau, kad šiuo metu jos nedirba ir sėdi valstybėms ant sprando. Kiek tokių pažįstu - aria daugiau už teisingąsias sutuoktines. Dar daugiau, būtent ištekėjusios moterys Lietuvoje pratinamos nedirbti - atkreipkite dėmesį į tai, kad motinystės atostogos pas mus visi du metai, kai daug kur Europoje vos keli mėnesiai... Be to, žr naują Paramos šeimai pagrindų įstatymą... Net komentuot neverta, kalba pats už save 4u.gif

6 straipsnis. Parama motinai, šeimoje auginančiai vaikus

1. Motinai, pagimdžiusiai ir auginančiai iki 18 metų ne mažiau kaip du vaikus toje pačioje šeimoje iki 18 metų, ir per šį laikotarpį neturinčiai su darbo santykiais susijusių pajamų, suteikiamas asmens, valstybės lėšomis privalomai draudžiamo pagrindinei socialinio draudimo pensijos daliai bei privalomajam sveikatos draudimui, statusas.

2. Motinai, šeimoje užauginusiai ne mažiau dviejų vaikų, senatvės pensijos amžius nustatomas 55 metai, minimalus valstybinio socialinio draudimo stažas valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai - 10 metų, būtinasis valstybinio socialinio pensijų draudimo stažas valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai - 20 metų.

3. Motinai, auginančiai šeimoje ne mažiau dviejų vaikų, kol vaikams nesukako 18 metų, priėmimo į valstybės tarnybą metu Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka suteikiama pirmenybė būti priimtai į valstybės tarnybą.

4. Motinai, šeimoje auginančiai bent du vaikus, kol vaikams nesukako 18 metų, suteikiamos papildomos atostogų dienos.

5. Motinai, šeimoje auginančiai vaikus iki 10 metų, Darbo kodekso nustatyta tvarka yra trumpinama darbo diena, suteikiamos galimybės gauti dalinai apmokamas atostogas sergančio vaiko priežiūrai bei kitos reikalingos lengvatos, padedančios motinai suderinti vaiko priežiūrą su darbo santykiais.
Atsakyti
QUOTE(insi @ 2008 06 11, 18:53)

O kuom tampa? unsure.gif Kriauše? mastau.gif Nu valgau aš obuolį, tai ir sakau, kad valgau obuolį, nesvarbu kiek ten jo likę g.gif Ar Jūs sakote, va dabar valgau obuolį, dabar pusę, dabar ketvirtadalį obuolio, dabar penktadalį g.gif Nors kokis gi skirtumas - pagrindinis žodis - obuolys, t.y. daiktavardis smile.gif visi kiti - tai būdvardžiai, apibūdinantys tam tikras to pačio obuolio savybes, argi ne taip? g.gif Vat kai obuolį visą suvalgai, belieka tik graužtukas tada smile.gif O jei dar nors keli kąsniai yra, tai vis tiek bent dalis obuolio yra biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Snape @ 2008 06 12, 09:19)
Kaip bepavadinsi nepilną šeimą - į kurį žodį bekreipsi dėmesį (ar vis dėl to šeima, ar vis dėl to nepilna), jai privilegijos pagal koncepciją ir atitinkamus įstatymus nenumatytos, atseit kiti įstatymai reglamentuoja.
Čia yra teisinė spraga, nes sąvoka iš vis neaišku kam numatyta, jei į taikymo sritį nepatenka (taip teigia rengėjai), todėl yra ir vietos ginčytis.  4u.gif

Nasliai ir nasles mirus sutuoktiniui gauna naslio ar nasles pensija. Ju vaikai iki pilnametystes gauna naslaicio pasalpa. Taigi kiti istatymai sitoj vietoj nepilnos seimos ant ledo nepalieka 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Snape @ 2008 06 12, 09:19)
Dar daugiau, būtent ištekėjusios moterys Lietuvoje pratinamos nedirbti  - atkreipkite dėmesį į tai, kad motinystės atostogos pas mus visi du metai, kai daug kur Europoje vos keli mėnesiai... Be to, žr naują Paramos šeimai pagrindų įstatymą... Net komentuot neverta, kalba pats už save 4u.gif

A tai tik istekejusioms tos motinystes atostogos du metai? Vienisos eina pirma diena po gimdymo dirbt? Nereikia perlankt lazdos.

Man tai vieniso mamos is viso yra fenomenas. Nu jei vienas vaikas, tai suprantu-taip isejo, nepasiseke, o gal moteris samoningai taip. Bet kai yra trys pvz. vaikai ir visi nuo skirtingu tevu, o ji vis vienisa, tai kaip cia? Visi vaikai is tiesu tera artimi giminaiciai, kitaip visus zmones reiktu vadinti seima, nes visi vienaip ar kitaip susije kraujo rysiais bent jau ant Lietuvos bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(rainiukas @ 2008 06 12, 10:05)
Nasliai ir nasles mirus sutuoktiniui gauna naslio ar nasles pensija. Ju vaikai iki pilnametystes gauna naslaicio pasalpa. Taigi kiti istatymai sitoj vietoj nepilnos seimos ant ledo nepalieka 4u.gif
Papildyta:
A tai tik istekejusioms tos motinystes atostogos du metai? Vienisos eina pirma diena po gimdymo dirbt? Nereikia perlankt lazdos.

Man tai vieniso mamos is viso yra fenomenas. Nu jei vienas vaikas, tai suprantu-taip isejo, nepasiseke, o gal moteris samoningai taip. Bet kai yra trys pvz. vaikai ir visi nuo skirtingu tevu, o ji vis vienisa, tai kaip cia? Visi vaikai is tiesu tera artimi giminaiciai, kitaip visus zmones reiktu vadinti seima, nes visi vienaip ar kitaip susije kraujo rysiais bent jau ant Lietuvos bigsmile.gif

Nu bet našlės pensija koks 100 litų (tiksliai nežinau, gal svyruoja, bet praeitais metais kalbėjau su viena močiute, tai ji sakė, kad gauna 124 lt našlės pensiją). blink.gif Tai nesulyginama su mokesčių lengvatom, papildomom atostogų dienom, pirmenybe priimant į darbą, garantuotu soc. draudimu, ankstesne pensija ir tt.

Ne, aišku kad ne tik vienišos mamos eina mot. atostogų ( nors vargu ar sėdi vienišosios po du metus g.gif ), bet tik ištekėjusios gaus tas privilegijas pagal 6 straipsnį. Apskritai moterys Lietuvoje skatinamos nedirbti, mano nuomone... bet ar tai gali sau leisti vieniša mama? Taigi šiuo atžvilgiu daug didesnė tikimybė, kad ištekėjusi mama nedirbs, nei vieniša. 4u.gif

Aj, man tai visokios šeimos gražios, bele būtų meilė ir darna. wub.gif Jei galva neišneša, kaip kita moteris taip gali - pasirinkt ne vyrą, o sugyventinį, arba ne vyrą, o moterį, arba išsiskirt tris kartus, tai ir negalvokit ax.gif Juk niekas neverčia svarstyt (tuo labiau, svarstyt kito lytinį gyvenimą nėra labai moralu) ir moralizuot. Tai kitų žmonių pasirinkimas, ir tiek - jums jis neprimetamas. Kodėl jūsų pasirinkimas turi būti primestas kitiems?
Atsakyti
Man įstrigo kad Degutienė pasakė: paklauskite bet kurio vaiko ir jis pasakys kad šeima tai mamytė tėvelis broliukas ir sesutė.
Bet ji napastebėjo tokio fakto, kad vaikas išties tai pasakys, bet tikrai nepasakys ar jie susituokę ar išsiskyrę 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*Širdelė* @ 2008 06 12, 11:24)
Man įstrigo kad Degutienė pasakė: paklauskite bet kurio vaiko ir jis pasakys kad šeima tai mamytė tėvelis broliukas ir sesutė.
Bet ji napastebėjo tokio fakto, kad vaikas išties tai pasakys, bet tikrai nepasakys ar jie susituokę ar išsiskyrę  4u.gif

Cia pritariu. Del to man labai uzkliuna "demagogija" mano akimis ziurint, kad mokyklose prasides vienu vaiku zeminimas is kitu puses, tipo benkartais prades vadinti doh.gif Manau jei kels kipisus tai davatkos mokytojos (tokiu esama). Patys vaikai mazai gilinjasi i tevu statusa biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(rainiukas @ 2008 06 12, 11:05)
Visi vaikai is tiesu tera artimi giminaiciai, kitaip visus zmones reiktu vadinti seima, nes visi vienaip ar kitaip susije kraujo rysiais bent jau ant Lietuvos bigsmile.gif

Aha, papasakokit tai vaikams rolleyes.gif Nu jei visą gyvenimą vadinosi šeima, tai dabar gla priėmus tą koncepciją artimais giminaičiais persivadins? biggrin.gif Briedas...
Atsakyti
QUOTE(*Širdelė* @ 2008 06 12, 11:24)
Bet ji napastebėjo tokio fakto, kad vaikas išties tai pasakys, bet tikrai nepasakys ar jie susituokę ar išsiskyrę  4u.gif

Man irgi šitas Degutienės pasakymas,skirtas E. Masiuliui užkliuvo.
Na tikrai ji teisi, taip sakydama! biggrin.gif (tik nesuprato, kad toks argumentas atsisuka prieš ją pačią).
Vaikui tikrai nesvarbus santuokos faktas ir jam į galvą nešautų dėti lygybės ženklo tarp šeimos ir santuokos.
Onutė sakys, kad jos šeima - mama ir močiutė.
Petriukas - kad tėtis, mama ir kanarėlė.
Na ir pasakykit, kad jie neteisūs? Su kuo vaikas gyvena, tas ir yra jo šeima!
Atsakyti
QUOTE(rainiukas @ 2008 06 12, 11:42)
Cia pritariu. Del to man labai uzkliuna "demagogija" mano akimis ziurint, kad mokyklose prasides vienu vaiku zeminimas is kitu puses, tipo benkartais prades vadinti doh.gif Manau jei kels kipisus tai davatkos mokytojos (tokiu esama). Patys vaikai mazai gilinjasi i tevu statusa biggrin.gif

Bet vaikai labai greitai viską pagauna. Teko stebėt tokį vaizdelį Palangos pliaže, kur 3 metukų mergytė parėjo verkdama, nes ją šiek tiek vyresni berniukai išvadino "senmerge". Aišku, gal ji ir nesuprato to žodžio, bet močiutė dar paantrino "tai tu su jais nežaisk, kad jie taip negražiai vadinasi". Ir vaiko sąmonėj užstrigo, senmergė = blogai, baisu, įžeidimas. Užaugus ji sužinos, ką tas žodis reiškia, o neigiamos emocijos išliks. unsure.gif

O jei įtvirtins klases pagal santuoką, tai vaikai nugirs iš tėvelių ar mokytojų ir tokių terminų kaip "merga su vaiku", "susimetėliai skudurus" (kur neišgirsi, kai Gedimino prospekte per megafoną staugia blink.gif ), na dėl "benkartų" nežinau, bet jei soc. klasės įsitvirtins, atgis manau ir šis žodis, ar kitas įžeidžiantis bus sugalvotas. Nu neįmanoma, kad valstybei įtvirtinus tam tikrą požiūrį, žmonės apie tai nesikalbėtų ir vaikai nenugirstų (ar iš TV, ar iš mokytojų, ar tėvų)...

Vaikai gali būti labai žiaurūs. Ypač Lietuvoje, kuri pirmauja Europoje pagal patyčias mokyklose. doh.gif
Atsakyti