QUOTE(simbail @ 2010 09 11, 12:56)
Sveikutės

Ruošiuosi į Slovakiją, bet šeip nelabai ką apie ją žinau išskyrus apie lankomus objektus. Bet mane domina tie visi praktiniai dalykai, apie kuriuos šeip niekur nerašo

Tarkim ką galima parsivežti lauktuvių ir ar kainos panašios kaip Lietuvoje? Ką verta paragauti? Ir beje gal kuri žinote koks oras, ar reikia imtis šiltus drabužius šiam laikui, nes turbūt bent jau į kalnus tai turbūt reikia?
Sveiki,
Slovakijoje dabar oras permainingas. Todėl rekomenduočiau pasiimti šiltesnius drabužius, būtinai kepures ir pirštines, patogią, aukštesniais auliukais avalynę ir nuo lietaus ar sniego

kainos panašios kaip Lietuvoje. Kai kas net pigiau, o kai kurių prekių aukštesnės kainos. Žinoma, nereikia jų lyginti su tomis kurios buvo prieš dešimt metų. Visiems atrodo, kad Slovakijoje viskas pabrango įvedus eurą. iš tikrųjų tai mitas. Viskas pradėjo brangti daug anksčiau. O euro įvedimas tik labai nežymiai pakoregavo jas. Gal taip grubiai sakykim - suapvalino. Tiesa, kai kurie muziejai kokiais 50 euro centų pabrango.
Slovakijos virtuvė yra labai įvairi, bet tuo pačiu ir daug ką perėmusi iš kitų (vengrų, čekų, austrų), žodžiu - susimaišiusi.
Trumpas sąrašas ką rekomenduojama ar tiksliau kas nacionalinio slovakų virtuvėje:
Valgiai:
Cesnaková polievka česnakų sriuba
Kapustova polievka (Kapustnica) raugintų kopūstų sr.
Údený pstruh keptas upėtakis (deja pats skaniausias gaminamas tik užsisakius iš anksto - dažniausiai pikniko po atviru dangumi metu)
Bryndzove halušky bulvės tyrės ir brynzos mišinio virtinukai ar varškėtukai
Pirohy s bryndzoj virtinukai su brynzos įdaru (m
an asmeniškai labai panašu į lietuviškus virtinukus, bet tik su avies sūriu)
Guláš s knedľou guliašas su kniedlikais
Vyprazany syr s tatarskoj omačkoj keptas sūris su totorišku padažu (
aš asmeniškai labai mėgstu, bet tai nėra labai lengvas maistas)
Parené buchty saldžios bandelės su įdaru, šokoladu ir grietinėle (desertas) (jį geriuusia valgyti kalnuose - kalnų nameliuose - chatose)
gėrimai:
Demenovka žolelių likeris
Borovička nacionalinė kadaginė degtinė
Slivovica slyvų degtinė
Tuzemsky um romas
Tatransky čaj stiprus (52 laipsnių) alkoholinis gėrimas ([I]ypač nedidelis kiekis sveika ir skanu kai šalta, slovakai jį skiedžia su arbata ar kitais gėrimais)
Goralsky čaj stiprus (62 laipsnių) alkoholinis gėrimas
Zbojničnij čaj stiprus (72 laipsnių) alkoholinis gėrimas
Karpatsky brendy brendis (
slovakai jį labai vertina)
Baltieji vynai: Tokaj, Rizling vlašsky, Vetlinske zelene, Muller-Thurgau
Raudonieji vynai: Frankovka modra, Svatovavrinecke
Alus: Smädný mních, Topvar, Šariš, Zlaty bažant (
man asmeniškai skaniausias tamsus (slovakiškai Tmavy) Šariš alus).
Suvenyrais vežasi įvairius daiktus: magnetukai, puodeliai, populiarūs sieniniai kalendoriai su kalnų vaizdais. Ir žinoma, nacionaliniai gėrimai ir avies sūriai. populiariausi Liptovo. Man asmeniškai skaniausi susukti į rutuliukus (parenica udena).
Sėkmės keliaujantiems ir nuvežkit linkėjimus Slovakijai.