Įkraunama...
Įkraunama...

Slovakija II

QUOTE(Makarska @ 2009 07 30, 07:31)
vasarą buvau Aukštuosiuose Tatruose dar prieš praūžiant baisiajam uraganui, kuris suniokojo visą Aukštųjų Tatrų grožį. Prieš porą metų pravažiavau pro tas vietas, tai anot klasiko iš skausmo man plyšo širdis. Vietoj gražaus miško likę kelmų išvartos ir plikos kalnų papėdės. Gal dabar jau ten kraštovaizdis pasikeitęs? Labai būtų įdomu išgirsti neseniai buvusiųjų ar jau auga nauji medžiai ?

buvom 2 vasaras ten, vaizdas buvo labai panašus, šiemet tik pravažiavom su 1 nakvyne, tiesą sakant kai kurių vietų nebeatpažinau, konkrečiai man labiausia pasikeitusi pasirodė pagrindinė vieta aplink Lomnitski štit: daug miško išvalyta (toks vaizdas, kad kai kur dar naujai iškirsta, nors turbūt taip nėra), pristatyta naujų atrakcijų, būdelių visokių... nažinau, gal jei būtumėm ten išlipę, tai atrodytų viskas kitaip, bet aš tik žiūrėjau pro langą ir stebėjausi, kaip per pora metų pasikeitė, sukultūrėjo ir pasigedau natūralumo sad.gif nors miškai jau atsigauna thumbup.gif
Atsakyti
[quote=Makarska,2009 07 30, 08:31]
Papildyta:

Makarska o tai jau nekarta gal buvot Slovakijoj; kur ir kiek laiko praleidot?
[/quote]
Slovakijoj buvau ne kartą. Gal šešis ar septynis kartus žiemą ir vieną kartą vasarą. Žiemą renkuosi Žemuosius Tatrus, o vasarą buvau Aukštuosiuose Tatruose dar prieš praūžiant baisiajam uraganui, kuris suniokojo visą Aukštųjų Tatrų grožį. Prieš porą metų pravažiavau pro tas vietas, tai anot klasiko iš skausmo man plyšo širdis. Vietoj gražaus miško likę kelmų išvartos ir plikos kalnų papėdės. Gal dabar jau ten kraštovaizdis pasikeitęs? Labai būtų įdomu išgirsti neseniai buvusiųjų ar jau auga nauji medžiai ?
[/quote]

Grizom savaitgali, tai svviezios zinios... tas kas buvo isversta - ispjauta, nauju medziu nera, vienas kitas senas stacias likes ir viskas... nyku, tik kazkokios rausvos lauku geles isbujoje zydi... bent tiek grazu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Makarska @ 2009 07 30, 07:31)
Gal dabar jau ten kraštovaizdis pasikeitęs? Labai būtų įdomu išgirsti neseniai buvusiųjų ar jau auga nauji medžiai ?

Sveiki, keliautojai,

mes ir ketvirtadieni pargrizom. Visom buvusion Andrase linkejimai nuo Annos.
Medziai dar neauga ir artimiausius 10 metu panasu kad taip ir bus, bet isvartu irgi nebematyt. Tikrai auga tos grazios rozines geles, tai visa papede dar vis pleso sirdi, bet bent zydi... Kai buvau 2006 viskas atrode daug tragiskiau.

Na o apie musu kelione - kalnai nuostabus, kaip ir tikejomes. Vyrai uzlipo i Rysyj virsune ir iki to Morsko oko vare ilga kelia (nes tas marsrutas per ji eina), o as perlipau Bystro sedlo nuo Strebske Pleso. Labai ispudingas marsrutas, nes yra gal 4 ar 5 ezerai, krioklys, siedlo neaukstas palyginus su Precne sedlo, o dali kelio eini upeliu. Ispudinga kai po tavo kojom gurguliuoja vanduo.

Pensionas - Anna super, gyvenimo salygos tikrai geros, nu bet maistas... doh.gif Nezinau kaip jusu skrandziai, bet musu tokiu kiekiu neatlaike. Suvalgydavom po puse porcijos... Per sotu, visko per daug. Be to pasigavom kazkokia bacila ir visa seima (su mazuoju kuriam nepilni 5 men.) sublogavom. 2 dienas teko ismesti is atostogu. Ir Anna pergyveno, ir net pats Anrasas mano vyresneliui dziuvesius nese... Na bet gi cia yra kaip yra, niekas nekaltas.

Kainos Slovakijoje is tiesu nera dideles. Net viesbuciai zenkliai numete kainas. Ne vienoj vietoj matem 9 eurai zmogui ir pan. Zinoma, salygas jau reik tikrint vietoj.
Maisto kainos nera dideles - zinoma, restorane didesnes, bet Tesco - tikrai normalios ir kai ko mazesnes negu pas mus. Alus pas Anna kainavo po 1 eura uz bokala. Vyno slovakisko butelis apie 2-3 eurus, vaisiai pigesni negu pas mus - slyvos 40 euro centu, bananai 99 euro centai, obuoliai 60 euro centu. Mineralinis apie 40-60 euro centu na ir pan.

Bandysiu turbut kurt koki foto reportazda, kad galeciau palyginti ispudzius 2006 ir dabar.
Sekmes visiems keliaujantiems ir nesirkit, nes per atostogas grumtis su ligom visai neidomu...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ziulyte: 04 rugpjūčio 2009 - 09:28
paskaičiau tavo komentarą ir vėl grįžau mintimis į Slovakiją. Nors negyvenamone Andraše, buvome apsistoję vos per kelis namus. Taip gera panirus į darbus padaryti atokvepį ir perversti nuotraukas, pasvajoti... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jouk @ 2009 08 04, 09:44)
paskaičiau tavo komentarą ir vėl grįžau mintimis į Slovakiją. Nors negyvenamone Andraše, buvome apsistoję vos per kelis namus. Taip gera panirus į darbus padaryti atokvepį ir perversti nuotraukas, pasvajoti... biggrin.gif

Oi, bet kuri kelione tikrai ikvepia tolimesniems darbams. Neisivaizduoju, ka daryciau, jei nebegaleciau keliauti...
Si kart mums buvo sunku - sirgom visi, per Lenkija su maziuku vaziavom, o termometras rode 34 oro, 48 dangos... Ziauru, bet vistiek, tos kelios dienelytes kalnuose atpirko viska wub.gif Tas grozis, net tas fizinis kruvis toks malonus. Atrodo tuoj krisiu, nebegaliu, bet paziuri i virsu, paziuri kiek kelio jau iveikei ir vel atsiranda jegu... Lipi lipi - atrodo jau jau pasieksi virsu, kur auksciau tik dangus, o cia paukst - dar vienas pakilimas, kuris slepesi...
Ech, ka cia ir kalbet wub.gif
Atsakyti
o ta rysy virsune nepatyrusiems imanoma pasiekt ir pavyzdziui su kedais
Atsakyti
QUOTE(ernis123 @ 2009 08 04, 18:48)
o ta rysy virsune nepatyrusiems imanoma pasiekt  ir pavyzdziui su kedais

galima, jei sveikata gera, nes netoli viršūnės būna žmonėms sukasi galva, norisi sėsti ir pan., tik kedų reikia tokių masyvesnių, su storesniu padu
Atsakyti
QUOTE(ernis123 @ 2009 08 04, 17:48)
o ta rysy virsune nepatyrusiems imanoma pasiekt  ir pavyzdziui su kedais

nieko nera neimanomo. musiskiai irgi nera alpinistai - uzejo be problemu. tik va del tu kedu, tai...
jus sakykit ka norit, bet batai turi but geri. jie nera jau tokie be proto brangus. paskui itvarai kojoms bus brangesni tai tikrai. nu gi vaziuojam visi pro Lenkija, pro Decatlona. Ten dabar toookios nuolaidos, o batai liuks. juos tikrai galima nesiot visur Lietuvoje. nebutina pikrkt zymiu firmu. galima i tuos kalnus ir su sliurem eit, bet man asmeniskai kojos svabiau... daug jau diskutuota sia tema, bet kaskart vis dziaugiuosi turedama normalius batus kalnuose...
Atsakyti
QUOTE(ziulyte @ 2009 08 04, 20:39)
nieko nera neimanomo. musiskiai irgi nera alpinistai - uzejo be problemu. tik va del tu kedu, tai...
jus sakykit ka norit, bet batai turi but geri. jie nera jau tokie be proto brangus. paskui itvarai kojoms bus brangesni tai tikrai. nu gi vaziuojam visi pro Lenkija, pro Decatlona. Ten dabar toookios nuolaidos, o batai liuks. juos tikrai galima nesiot visur Lietuvoje. nebutina pikrkt zymiu firmu. galima i tuos kalnus ir su sliurem eit, bet man asmeniskai kojos svabiau... daug jau diskutuota sia tema, bet kaskart vis dziaugiuosi turedama normalius batus kalnuose...

pritariu, bet variantai visgi išlieka mirksiukas.gif
aš žalioje jaunystėje prieš 10 metelių su neblogais, išformuotu padu kedukais neblogai ten sulaksčiau tikrąja to žodžio prasme, nes nekopėm kaip normalūs žmonės, o bėgom, daužėmės po tuos kalnus ir nieko, visi sveiki likom visas 10 dienų smile.gif po to po dviejų ar trijų metų Lenkijos Tatruose iš viso buvau su platforminiais tokiais kedukais irgi suėjo blush2.gif
manau, kad viskas žmoguje ir jo sėkmėje, bet jei kas neatsargus ir nepasitiki savo sėkme, tai tik spec. batai ir didelis susikaupimas smile.gif
Atsakyti
Va va - zalioj jaunystej lotuliukas.gif As ir zalioj jaunystej daug pasitikejimo turejau ir sekme lydejo smile.gif
Siuo metu nesiskundziu - nu gi neissisukam kol kas koju ne tik po kalnus lakstydami, bet ir slidinedami tfutfutfu.
Ale su metais ziuriu visokiu baimiu atsiranda. Neesu as dar senute. Kristaus amzius tik ant nosies, bet vadovaujuosi gera rusu patarle - berezonava i boh berezot...
O griztant prie batu temos, tai pries 5 metus nusipirkau tam paciam Decatlone. Mokejau gal 200 Lt tada, bet gi pirkau La sportiva, Vibramo padu (nu cia tipo biski geresnius...). Po siai dienai batukai tarnauja ir nezada galu atiduot. Manau dar 5 metus drasiai jie man tarnaus. Nu tai kai pagalvoji tie 200 Lt 10 metu ne tokia jau ir ta suma didele susidaro. Tai kam ta sekme tampyt uz usu - kitur jos prireiks hihihi.gif
O bendrai tai galiu paskyt, daugiau negu puse liaudies ten varineja su kedukais. Keleta maciau su sliurem per pirsta. Nu sveiki vaiksto ir gyvi doh.gif Jei su normaliais batais, tai vokieciai, vienas kitas lenkas nu ir dar vietiniai. Litovcai ant batu is vis kaip sakoma deda kai ka skersai hihihi.gif Tai mes biski is konteksto iskritom hihihi.gif
Atsakyti
eik tu, aš dar geriau žinau: lenkų Tatruose ant kulniukų viena ėjo biggrin.gif nu ne su špilkom, bet buvo kulnai doh.gif smile.gif
o jei rimtai, tai reik tikrai atsargiai, yra ten žūčių, dalis širdžių priepuoliai, jei vyresnis amžius, o dalis iškrypus iš trasų ar neatsargiai užsižioplinus filmuojant, fotkinant... rolleyes.gif atskirai batų dėl žūties lyg niekas nemini, bet kaip sakoma viskam savo vieta, į pliažą juk su žieminiais neinam, tai kokios tapkutės kalnuose? doh.gif
Atsakyti
Na, mes parsibeldem is Sovakijos liepos 15, bet vis nebuvo kada per mazes bedas parasyt. Na tai viskas mums praejo sekmingai, palyginus. Sunkiausia buvo kelione, nes karstis buvo virs 30, o kondisas parejes buvo. Tai su metinuku vaiku teko vaziuot naktim. Isvaziavom is Klp 12 nakties ir apie 11 ryto buvom jau prie pat Radomo. Apsistojom motelyje, kaina nakvynes buvo apie 200 Lt pavertus, bet mes tik iki 2 nakties pabuvom ir toliau i trasa, tuomet siaubinga audra uzpuole, na bet 10 ryto buvom jau Zdiare. Orai pasitaike superiniai, visas dvi savaites mums nei karto nelijo, na, gal karteli ir pakrapijo,bet tai atsigavimui tik smile.gif
Gyvenom Starij Smokovec name privat Iva. Didele terasa, tai vaikas ten sau vezimuke ir pamiegodavo, vaizdas-Zemieji tatrai, o per sona pasiziuri tiesiai i Lomnicki. Mokejom 54 eurus parai, nes emem dvi savaites, tai padare nuolaida, turejom du kambarius, virtuve, gera vonia.
Tai pacia pirma diena issiruosem su vaiku ir seneliais "pasiziuret kriokliuku". Oras buvo geras, vaikui nesyneje patiko, tai isijaute nusprendem eiti iki pat Terycho chatos. Nors jau antra karta ejau tuo marsrutu, bet, matyt, kalnai apsuko galva, kad su maziuke taip "uzsigriebem". Baisoka buvo paskui, kai silto kombinzono neturejom, o ejom per sniega ir tas kopimas gal ilgas iki tos Chatos, nors regis, kad cia pat. Zodziu, eme vaikas kriokt, atgal negalim eit, nes reikia susilt, vaika pamaitint, tai vyras pirmas uzleke su vaiku, as is paskos, o seneliai dar veliau, vos gyvi, bet tai ju neatgrase nuo kalnu lotuliukas.gif Chatoj susilom,pavalgem cesnakines sriubos, vaika pamaitinom, siaip taip silciau aprengem ir nusileidom visai gerai, maze nesusirgo.
Na, o po tokio "apsilimo" isijautem, ir visur kartu su maze varem-i Spis pili (2006 buvom tik isoreje, dabar iki pat Neboisia boksto su maze uzlipom, tik uzstrige buvom truputi, nes labai siauras lipimas i ta boksta doh.gif ). doh.gif Varem ir i Zboinicka chata su maze, tai seneliam truputi baimes tos grandines ivare, bet nieko, isgyveno lotuliukas.gif Buvom ir Slovaku rojuje, bet ten mes tik del seneliu vaziavom, nes jie nebuve, tai perejo greit Sucha bela trasa, bet po to paklydo ir nugrybavo ne i ta puse, tai tik po 3 val, murzini kaip sernai parsibelde prie masinos lotuliukas.gif
Pasimegavom Levocos miesteliu, pavalgem ten. Ejom ir iki Skalnata chata, o tada kelemes iki Lomnickio, bet buvom "eziukai ruke", nieko nematem, oi kiek nervu buvo, juolab, kad visas kitas dienas, is musu terasos ziurint, regis, juokes jis is musu, visad atsidenges buvo schmoll.gif
Starij Smokovece buvom susirade netoli nuo namu tokia Terasa Alpina, labai patiko maistas ir aptarnavimas, tai du vakarus beldemes ten vakarieniaut, ir maze net skanavo kepsniu smile.gif
I viena zygi isejo tik musu vyrai, kadangi norejo i virsune ikopti, o as su vaiku jau nebenorejau rizikuoti. Tai jie pamuse visus rekordus, net nesikele iki Hrebionoko, o jau nuo pat Smokoveco kope i Slavkovski. Raso, kad pirmyn yra 5,5 val. O jie, be musu , moteru, ir vaiko, leke netausodami jegu ir per tris valandas uzkope. Pradzioj net nesuprato, kad jau virsune, nes buvo debesys ir nieko nesimate, tik kryzius. Na, nusifotkino su trispalve, o tada uzkope slovaku porele, tai ju paklause, "zdes stit?",o tie tik "stit stit", tai negalejo patiket slovakai,kad per toki trumpa laika uzkope, sake, red buli, matyt, geret lotuliukas.gif Na vyras mano tai aisku, bet senelis maloniai nustebino, turi dar jegu smile.gif Zadejom dar ir i Krivana kaopti, bet man antra karta buvo nebeidomu, tai patingejom,siaip ir sunkoka buvo, kiek pamenu blush2.gif
Siaip buvom ir Poprado akvaparke, man patiko, vyrui -pusiau. Na, atrakcionu tai nelabai ten yra, bet dziakuziu daug, vanduo atviram baseine yra nuo labai salto iki man net per karsto - +38 berods.
Maisto ir alaus kainos Tesco pardej tai , man regis, mazesnes nei Lietuvoj, na o restorane ar bare Smokovece tai jau kaip ir nepigu, bet iperkama.
Zodziu, daug mes ten ka darem, bet buvo vienas baisokas atvejis, del kurio norejom ir skunda koki tai sukurpti, bet buvo priespaskutine diena Slovakijoj, dar mociutes gimtadienis, tai palikom viska, bet kitus ispeti noriu. Tai va, uzkopem nuo Strbske pleso iki chatos pod Soliskom, pavalgem chatoj, ir patingejom leistis atgal, ziurim keltuvai kelia, bet atviri, toks metalinis strypukas uzsileidzia, bet daugiau psichologiskai jis tik saugo.Na, galvoju, reiks paklausti bilietus pardavinejancio, ar galima su metu vaiku leistis, o jis tik eurus ciupt, ir mus jau tempia prie tu keltuvu. Kas buvo, supras, jie vaziuoja nesustodami, galutiniam taske yra tokia stotele, jie apvaziuoja toki puslanki ir leidziasi. As jo klausiu, ar sustabdysit keltuva (nes maciau, kad kartais sustoja), jis mums sako "da, da, ostonovim"ir zasinas, blyn, nusiveda mus prie pat galo, kur jau tie keltuvai pakimba belekokiam aukstyje ir liepia sestis, mes tik spejom isokti ir jau musu kojos mataruojasi virs prarajos, vyras net maziukes nespejo pasisodint ant keliu, taip prie peties prisiglaudusia laike viena ranka, o kita vos spejo ta metaline apsauga uzleist, bet jau viskas buvo ore. Tai tu jerguteliau, priesui nelinkeciau to, ka mes patyrem, vaikas eme isterikuot, nes tevelis persigandes ja tiek spaude prie saves, o ji stengesi istrukti. Man kone paralyzius, as isikibusi irgi i dukryte,stengiuosi nulaikyti, o ji is visu jegu priesinasi, tiesiog kaukia, nes nemato, nugaryte taip ir nusileido. As tai stulpus skaiciavau ir i auksti ziurejau, galvodama, kad uzsimusim cia mes visi, ar yra sansu isgynenti, zodziu, buvo visa amzinybe, o ne gerejimasis vaizdais. Grize namo ir asarojom galvodami, kas galejo buti ir net snukin norejom vaziuot duoti tam "priziuretojui". Seimininke musu pakraupo isgirdus, sake, visada su mazais vaikais ir seneliais stabdomas keltuvas,isodinami zmones, o cia, kaip sakant,nusivede kone prie prarajos ir tik spejom isokti i ta keltuva, vis dar galvodami, kad sustabdys, uzleis ta apsauga, vaika patogiai pasisodinsim,bet kur tau... Greiciausiai girtas buvo, snukis raudonas, dar jis mums sauke pats issigandes, rode, apsauga nusileiskit, kai jau kabojom aukstyje doh.gif doh.gif doh.gif
Tai va sis ivykis vienintelis apkartino kelione, o grizom tai per viena nakti, 8 vakaro isvaziavom is Smokovco, 11 jau buvom Lietuvom, mazute gerai atlaike kelione, miegodavo naktim savo kedutej, tik karsciai net ir nakti buvo, 2 nakties vaziuojant perLenkija rode +26 doh.gif
Tai cia butu trumpai tiek lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti