na..pirmaji gimdziau su epiduru, bet ne savo noru - kadangi buvau uzskatinta del nesciuju cholestazes, saremiai pasidare jau nenormalus - buvo su mazdaug sekundes tarpais ir net be ju, o valandu jau nemazai buvo praeje, o kaklelis neatsidarinejo, tai dare epidura, po kurio kaklelis atsidare. tarsi kazkur nugrimzdau po to epiduro, siaip jo veikimas bbaigesi iki stumimo fazes, skaudejo vel, bet vat stumiant epiduras savo padare - buvo zymiai sunkiau isstumti, nes kazkodel stumimo fazej tie saremiai kazkaip atbuko, buvo sunku suprast, kur jo pradzia, kada stumt - ta ir sake gydytojas..o siaip tai juk veikimas epiduro jau buvo i pabaiga..tai neisivaizduoju, kaip kitos stumia tada, kai epiduras dar veikia normaliai.. epiduras prailgina stumimo faze, o tai vaikui tikrai ne i sveikata, o ir moteris ne super kazka jaucia ir gali jam padet.. man tuomet atrode, kad jauciu, bet kas yra stumimas supratau tik po antro gimdymo.
Antro gimdymo eiga buvo visiskai normali (isbuvau namie praktiskai iki stumimo stadijos
), tai nereikejo skatint - saremiai uztat normalus buvo, su pertraukom. Siaip, manau, kad ir koks tas skausmas butu, jei yra pertraukos, ju uztenka atsikvept iki kito saremio. Epiduro ir jokio kito nuskausminimo nesidariau per antra gimdyma, labai gerai jauciau saremius per stumimo faze, jauciau, kaip juda vaikiukas ir tikrai galejau jam padeti - lengvai ir greitai pagimdziau dukra.
galiu pasakyt, kad ir vaikai, gimdyti su epiduru r be jo, skiriasi. Ta sake ir akuseres ligoninej, ir sesuo neonatologe, o ir pati ant savo vaiku maciau. Nezinau, ar epiduras kazkaip tiesiogiai juos veikia, ar del to, kad su epiduru stumimo faze uztrunka ilgiau ir vaikutis daugiau prisikankina, bet ir pagal statistika su epiduru gimusieji - mazas procentas tik sugeba per pirma pusvalandi normaliai pazisti, buna labiau nuvarge, silpnesni. Siaip prisimenu, kad sunus sunkiai pazindo tik gimes, daugiau gulejo toks isvarges, o dukra pakele galva jau pas mane ant pilvo paguldyta, inirtingai zyst pradejo iskart, buvo aktyvi iskart.
Del mano pacios savijautos, tai su epiduru buvo daug prasciau - ir spaudimas iskart smarkiai krito, atsijungus buvau, ir galvos skausmai uzejo, neetgi po gimdymo kelios dienos buvo tokie uzeje, kad atrode lyg gimdymo saremiai galvoj
ir pati ne taip greit atsistaciau, kaip kad pagimdzius naturaliai..
o siaip tai visaip buna, ir visaip matyt reikia. Yra, kuomet reikia to epiduro, kai kazkas blogai vyksta, gimdymo veikla neprogresuoja, ar kai gimdyves skausmo slenkstis zemas ir ji jau del skausmo nelabai susigaudo aplinkoj. Visos mes skirtingos.. Bet siaip tai geriau be epiduro.. o del skausmo.. zinot, man tvirtumo ir pasitikejimo dave pats paprasciausias suvokimas - "ir tai praeis".