QUOTE(dange @ 2011 11 19, 13:22)
Verta pasižiūrėti
Didelė graži studija, kuri iki šiol tęsiama, apimanti Vokietijos vaikų įvarius fizinės ir psichinės sveikatos rodiklius.Dalis duomenų jau skelbiama. Tik va vienas dalykas neaiškus: antivakcininiuose saituose skelbiama "sensacija", jog vakcinos gadina vaikų sveikatą, o pirminiuose šaltiniuose išvados kitokios
Nuoroda
įdomi diskusija užvirė, mėgstu, kai emiamasi konkrečiais šaltiniais
aš dirbu ne medicinos srity, taigi, man dar toli iki supratimo apie vakcinas. nors ir daug domėjausi. bet užtat žinau, kaip galima palyginti labai netolygias imtis, žinau, matau, kad Vokiečių studija netgi reprezentatyvią imtį naudojo, bet vis dėlto lyginti 94 individų grupę su 13 359 ir daryti išvadas, tikrai norėčiau pamatyti kokią statistiką jie tam naudojo... ir net reikalas ne tame, ar galima daryti išvadas ir lyginti. aišku, kad galima. bet reikalas tame, kad kiek tose išvadose yra paklaidos. todėl dabar kiekvienas ir gali tampyti tuos trumpai apibendrintus rezultatus kiekvienas į savo pusę...
viena jų išvada labai rėžia akį,
The evaluation showed that vaccinated children and unvaccinated children differed substantially only in terms of the lifetime prevalence of vaccine preventable diseases.
lygino labai mažą grupę nevakcinuotų vaikų, su vakcinuotais ta vakcina. aš kažkaip vis dėlto norėčiau pamatyti ir palyginimą, vakcinuotų konkrečia vakcina ir nevakcinuotų. nes iš grafiko jau matosi, kad vakcinuoti tom ligom vis dėlto serga, nors ir maesnis procentas. itodėl norėtųsi palyginimo su didesne grupe, darant prielaidą, kad jei skiepytas nuo kitų ligų, tai neturėjo turėti įtakos tavo susirgimui. bet gal iš tikro tokių nedaug ir nebuvo, nes daug kas gi jei skiepijasi, tai privaloma tvarka viskuo...
antras klausimas - kodėl infekcinių susirgimų imta būtent mediana, o ne kita statistika? na, gal tam yra paaiškinimas, bet įdomu kokie kiti pjūviai.
dar akivaizdžiai kai kuriuose pjūviuose negalėjo būti stasitstinių skirtumų dėl per mažos imties, tam tiesiog reikia daugiau tiriamųjų.
manau, kad darbą darė tikrai nusimanantys, to nepaneigsi, bet kai kurių išvadų pateikimas neįrodo atvirkščios tiesios nebuvimo, t.y., kitų pjūviu paėmus, žinau, galima gauti ir kitokius rezultatus. arba juos kitaip išaiškinti. iš tiesų, nekantriai lauksiu platesnių rezultatų aprašymo, kur daugiau skaičiukuose galima bus pasiknist