Įkraunama...
Įkraunama...

Priežiūra vaikam ir mamai po gimdymo

2006 m. teko sulaukti vaikučio Vilniaus gimdymo namuose (VGN). Priežiūra vaikučiui ir mamytei likome labai patenkinti. Pasitaikė geranoriški ir mandagūs darbuotojai, jokių nusiskundimų neturėjome. Jaučiau, kad šioje ligoninėje yra tvarka, aiški dienotvarkė ir darbuotojai dirba labai atsakingai.
Kiekvieną dieną apie 9 val. apsilankydavo vaikučių gydytojas (-a) ir sesutė ir apie vaikučio priežiūrą ir jo būklę suteikdavo informacijos. Kas buvo neaišku, visada klausdavau ir visada sulaukdavau aiškaus ir konkretaus atsakymo.
Apie 11 val. apsilankydavo mamyčių gydytojas (-a), besirūpinantis (-i) mamytės būkle ir jos sveikata.
Vakare visada apsilankydavo budintis gydytojas (–a), pasiteiraudavo, ar nėra jokių problemų, o jei kas atsitiktų, ar būtų neaiškumų - nedelsiant informuoti sesutes.
Dienos metu, nuolatos apsilankydavo akušerė, pasižiūrėdavo, kaip jaučiasi vaikutis ir paklausdavo, kaip jaučiasi mamytė. Vaikutis atpylinėjo vaisiaus vandenimis – iškart buvo suteikta pagalba. Suteikdavo labai daug informacijos apie vaikučio maitinimą krūtimi, pamokė, kaip taisyklingai maitinti, informavo, kas kiek laiko reikia keisti sauskelnes. Mūsų vaikutis buvo išbertas (man suvalgius šokolado) ir VGN jį maudė kiekvieną vakarą pašildytoje šildytuvu palatoje specialioje vonelėje su lakyšių žolelių nuoviru.
Akušerė iškart informavo, jeigu bus kokių nors problemų, iškart kviesti, paspaudus pagalbos mygtuką ir jį laikyti įjungtą, kol ji ateis. Teko nevieną kartą juo pasinaudoti ir iškart sulaukėm pagalbos.
Akušerė besilankydama palatoje, pasiteiraudavo, gal ko nors trūksta, ar yra problemų.
Neiškilo ir jokių buitinių problemų: buvo keičiama patalynė, marškiniai, atnešdavo palučių vaikučiui, įrankių valgiui nepritrūko, palata buvo valoma kiekvieną dieną, eilių prie dušų ar tualetų nebuvo.
Visoms besilaukiančioms linkiu gražaus laukimo ir lengvo gimdymo. Tegul jokios smulkmenos, neaiškumai ar dėmesio stoka jums neužgožia nuostabaus vaikučių gimimo ir niekados nesugadina geros nuotaikos. O sulaukus vaikučio, linkiu sveikai augti ir laimingai gyventi.

P. S. Dėl vagysčių, manyčiau, kad ši problema yra aktuali visose gydymo įstaigose. Ir dažniausiai tai būna atsitiktinių žmonių, vagių - profesionalų darbas.
Pvz. 2001 m. Kauno klinikose, kartu su manimi palatoje gulėjo dar viena mamytė. Tuo metu ji buvo trumpam išėjusi, kai palatoje pasirodė moteris. Ji pasiteiravo – „Kur yra palatos draugė?“ Aš pasakiau – „Ji tuoj sugrįš.“ O ji ir sako – „Aš jai palieku saldainių dėžutę ir ateisiu.“ Aš nieko neįtariau ir pamaniau, kad ją atėjo aplankyti giminaitė, ar draugė. Po tariamo saldainių dėžutės padėjimo į spintelę – nei piniginės, kurioje buvo visi dokumentai ir piningai, nei saldainių dėžutės mano kolegė nerado.
Esant gydymo įstaigoje, visada reikia būti labai atidiems dėl svetimų žmonių buvimo. O einant į dušą ir tualetą, ar kitur – visada su savimi pasiimti dokumentus, telefoną, piniginę.
Atsakyti
Pati gimdžiau VGN ir esu labai patenkinta. Bet va draugės gimdė Antakalnyje tai aš pakraupau kai vaikui atnešė gerti mišinį nors ji pati turėjo pieno. Nesuprantu tokio požiūrio. VGN labai geros sąlygos buvo. Atskira palata su šaldytuvu ir dušu, vaikučiui lovytė graži plastmasinė, tėveliui lova. O Antakalnyje sąlygos prastesnės kiek teko matyt. Nors gydytojai tai Antakalnyje puikūs, pati ten gulėjau patologiniame
Atsakyti
Gimdziau VGN'e. Po gimdymo ligonineje teko praleisti savaite laiko, taigi "susipazinau" su visomis budinciomis slaugemis ir galiu pasakyti kad tikrai nenusivyliau. Ypac geru zodziu galiu pamineti viena slauge (tik gaila dabar vardo neprisimenu), kuri tikrai rupinosi kad tik vaikutis butu maitinamas krutimi, kelis kartus parode kaip reikia taisyklingai maitinti ir t.t.
Nei vienam is aptarnaujancio personalo nedavem jokiu dovanu.
Ir palatoje atskiroje gulejau (kadangi dar vyras pora naktu nakvojo), tad teko uz tai papildomai susimoketi, bet dziaugiausi kad sioje ligonineje yra tokia galimybe.
Atsakyti
Na bet pasakykit, kurios susidūrėt su VGN, ar neužknisa tokia kategoriška ligoninės nuostata dėl tik gimusio vaikučio maitinimo? Turiu omeny, kad griežtai draudžiami buteliukai, pientraukiai ir pan.
Labai šaunu, jei mamytė iš karto gali maitinti, t.y. yra priešpienis, po to pienas, vaikutis noriai ima krūtį, žodžiu viskas kaip iš knygos. Bet būna ir kitokių atvejų. Vienas toks mano pažįstamas naujagimis belaukdamas mamytės (po cezario pienelis atsiranda vėliau) pieno buvo maitinamas tik iš puodelio, ir ne kitaip. Tai paskui griežtai atsisakė imti krūtį, o taip pat ir buteliuką. Daug vargo mamytė - pienelio turėjo nedaug, vaikelis žįsti atsisako, pienelis dar labiau mažėjo, buteliuko vėlgi atsisako. Žodžiu galų gale viskas baigėsi maitinimu mišinukais.
Aš tai esu prieš bet kokias kategoriškas nuostatas. Pati abu vaikus maitinau iki 1,2 metų savo pienu, nors tik gimus beveik tris paras buvo maitinami mišinukais iš buteliukų. Aišku, kiekvienas vaikas individualus, bet argi tik gimęs vaikutis gali taip greitai priprasti prie buteliuko su guminiu čiulptuku, kad paskui neimtų šiltos, raminančios ir kvepiančios mama krūties?
Ir dar kaip teko išgirsti iš VGN gimdžiusių draugių - kas draudžiama mamytėms, tas leistina ligoninės personalui: ten kur niekas nemato (naujagimių priežiūros skyriuje) maitinami tie vaikučiai iš buteliukų labai sėkmingai smile.gif
Aš pati gimdžiau Jokūbo ligoninėje (dar spėjau) ir Antakalnyje. Žinoma, Antakalnio priežiūra baisoka palyginus so Jokūbo ligonine - ne aplinka, o personalo atžvilgiu. Deja, nebėra jau Jokūbo ligoninės, o Antakalnis (nors daug darbuotojų ten perėjo iš Jokūbo ligoninės) tai konvejeris. Gerai, kad ten gimdžiau antrą vaiką, tai nelabai reikėjo man kokios nors pagalbos su naujagimiu.
Atsakyti
Paskutiniu metu daug leliuku is VGN patenka i Santariskiu vaiku ligonine su itariama infekcija...Atsitiktinumas ar ten kazkas negerai su hospitaline infekcija...?Gal kas turit kokiu ziniu?
Atsakyti
QUOTE(swarcas @ 2007 01 23, 11:26)
Paskutiniu metu daug leliuku is VGN patenka i Santariskiu vaiku ligonine su itariama infekcija...Atsitiktinumas ar ten kazkas negerai su hospitaline infekcija...?Gal kas turit kokiu ziniu?

VAT VAT! Visiška teisybė - turiu netiesioginę patirtį. Joks ne atsitiktinumas, tikrai kazkokia infekcija, bet kas labiausiai piktina, kad nieko nepaaiškinę (matyt bando nuslėpti) tik gimusį vaikelį šeria baisiais antibiotikais. O Santariškėse gydymo antibiotikais kursas dar pratęsiamas. Mamos, būtinai reikalaukit iš gydytojų informacijos!!!
Aš tai buvau šokiruota gydytojų veiksmais...
Atsakyti
Gimdžiau VGN, na nuomonė mano,kad galėjo būti ir geriau,bet šiaip nesiskundžiu.Negaliu lyginti su kitomis ligoninėmis,nes neteko kitur būti,o tik girdėti atsiliepimus.O mūsų visų atsiliepimai skirtingi.Vienos patenkintos VGN,o kitos ne. Manau,priklauso nuo budinčio personalo.
Kai gimdžiau,buvo nuostabi akušerė,kuri savo darbą myli,gydytoja taip pat nesiskundžiu thumbup.gif
Bet kai pervežė į palatą po gimdymo,tai va tos sesutės,ar kaip jos ten vadinasi,labai nusivyliau,grubios,viena tik pasitaikė,kuri mielai padėjo.
Norėjom ir mes su vyru tos palatos,kur ir gimdai,ir kol išleidžia tave namo,būni ten. Bet ji buvo užimta verysad.gif ir dar neturėjo atskirų tuščių palatų,kad visi trys-mažiukė,aš ir vyras,galėtume sau praleisti 2 paras be kitų gimdyvių.Pati mačiau kaip buvo perpildytos palatos.
Manyčiau reikia nuvažiuoti prieš gimdymą į kelias ligonines ir išsirinkti,kuri jums patiks. 4u.gif
Atsakyti
kadangi pirma vaikuti gimdziau pries beveik 13 metu antakalni,tada atrodydavo viskas OK-jauna buvau,o dabar ,kada yra supratymas kaip kas turi vykti ir kokia turetu buti prieziura,pasakysiu,kad ir gimdit ten galima ir vaiku prieziura gan normali,BET!!!!! kokia antisanitarija tualetuose!!!! stoti svariau!nors ir valo,bet tikrai retoka.o gal mes pacios moteris esam tokie?nesvaruoliai?svarbu paciai sugebeti apsiprausti,o kas po manes-dzin.bet ir visa ta apsiprausimo sistema ten turbut vyrai sugalvojo blush2.gif apie vaiko prieziura- galiu tik padekot personala-sunus gyme men anksciau termino,tai 10d.gulejo neisniesiotuku skyriuje-ten tokios rupestingos seseles ir daktares thumbup.gif niekam ne linkesiu tenais patektii,bet butent prieziuros atzvilgiu man pasirode visai ne baisu.
Atsakyti
Visai neseniai pagimdžiau sunelį VGN, negaliu nieko blogo pasakyti apie šiuos gimdymo namus. Su nieko nesitarėme ir niekam nemokėjome, bet mane ir pataloginiam ir po gimdymo daktarai ir seselės visai gerai prižiūrėjo 4u.gif Papuoliau pataloginiam pas tokį ganėtinai jauną daktarą Evaldas Loda, jeigu neklystu, labai rimtai žiūri į savo darbą, per dieną kokius penkis kartus vis ateidavo pasiteirauti kaip mano sveikata, kai pasiskundžiau, kad gerklę skauda - tuoj nusiuntė pas terapeutą, vietoj standartinių dviejų kartų per dieną, vaisiaus širdies tonus ir spaudimą liepė matuoti tris kartus. Galų gale man buvo atlikta Cezario pjūvio operacija, visai neblogai. Ir po operacijos vis ateidavo, apžiūrėdavo. Priežiūra po gimdymo irgi buvo gera, man labai sunkai pienas bėgo, vaikui sunku žįsti buvo, tai seselės vis lakstydavo pas mane, padėdavo teisingai pamaitinti, patardavo. Taigi jeigu sugalvosiu antrą vaiką gimdyti, tai pasirinksiu VGN vėl. biggrin.gif
Atsakyti
As irgi neseniai pagimdziau suneli, o gimdziau irgi VGN. Palyginti ir as negaliu su kitomis ligoninemis. Buvom susitare su akusere, ji zinojo kad mokesim gydytojui, kuris budes ir siaip, anesteziologei irgi buvo sumoketa. Pats stumimas buvo itin sunkus, tad ir akusere, ir daktaras, ir anesteziologe su savo padejeja, ir vaiku daktare su padejeja, visi buvo pas mane. Nors tuo paciu metu gimde kita mergina ir veliau kartu gulejom toje pacioje palatoje, nes pagimdem 10 min. skirtumu. Mane priziurejo siek tiek geriau. Ir siuvo pats daktaras o kaimyne - akusere. Nors velesne prieziura niekuo nesiskyre, nors mes dar ir sesutems mokejom, kurios budejo pirmaja nakti, viskas buvo taip pat. g.gif
Atsakyti
Nezinau, kaip VGN, bet Antakalnio tai niekam nerekomenduociau. Be zodziu... Jokio susidomejimo, nei prieziuros nei mamai, nei vaikui.
Atsakyti
na as sitos temos taip ir nesuprantu, kokios jums prieziuros reikia?
As gimdziau abu vaikiukus VGN gavau tiek prieziuros kiek reikejo, vaikui bamba pavalydaco sesute, apziuredavo gydytoja, ir mane gydytojas karta per diena apziuredavo ir viskas. Jokios man daugiau prieziuros ir nereikejo, juk mama pati turi savo vaika priziureti pampersa pakeisti apiprausti, nereikia cia priprasti prie cackinimosi, juk namuose tarnaites nesamdysit, kad vaika pamaitintu ir pampersa pakeistu. Nemokejau nei gydytojai nei akuserei ir namanau, kad gavau maziau nei kitos, tiesiog ir vieni ir kiti atliko savo darba- tai kas jiem priklauso.
Atsakyti