Įkraunama...
Įkraunama...

Finansinė padėtis

QUOTE(Sandrag @ 2007 01 25, 17:41)
Jei gaunu alimentus(nesvarbu, kad skola siuo metu, bet priteisti yra, o tevysteje nera bruksniuko), tai as skaitausi, jog auginu vaikus viena? g.gif Viena laisva diena-mamadieni-as gaunu blush2.gif

taip, tai reiškia, kad vaiką augini viena.
Yra manančių, kad vaiką auginti viena gali tik vieniša mama, bet tai yra neteisinga mintis. Vieniša mama yra kai vaiko gimimo liudijime nėra tėčio.
O išsituokus arba tapus našle yra vaiką auginanti viena.
Papildyta:
ir dar, jei nori, kad Tau skaičiuotų darbovietėje didesni NPD ir tuo pačiu aišku ilgesnių atostogų, tai reikėtų parašyti prašymą dėl NPD taikymo ir prie jo pridėti vaikų gimimo liudijimu kopijas, ištuokos liudijimo kopija, bei teismo sprendimo kopija. Ir pateikus visų minėtų dokumentų kopijas buhalterijai, turėtum gauti ne tik mamadienį, bet ir didesnį NPD bei ilgesnes metines atostogas.
Papildyta:
alimentai tėra vaiko išlaikymui skirti pinigai ir jie nereiškia, kad tėtis juos augina. Augina tas žmogus, su kuriuo teismas nustatė gyvenamąją vietą.
Atsakyti
QUOTE(Noire @ 2007 01 26, 14:59)
taip, tai reiškia, kad vaiką augini viena.
Yra manančių, kad vaiką auginti viena gali tik vieniša mama, bet tai yra neteisinga mintis. Vieniša mama yra kai vaiko gimimo liudijime nėra tėčio.
O išsituokus arba tapus našle yra vaiką auginanti viena.
Papildyta:
ir dar, jei nori, kad Tau skaičiuotų darbovietėje didesni NPD ir tuo pačiu aišku ilgesnių atostogų, tai reikėtų parašyti prašymą dėl NPD taikymo ir prie jo pridėti vaikų gimimo liudijimu kopijas, ištuokos liudijimo kopija, bei teismo sprendimo kopija. Ir pateikus visų minėtų dokumentų kopijas buhalterijai, turėtum gauti ne tik mamadienį, bet ir didesnį NPD bei ilgesnes metines atostogas.
Papildyta:
alimentai tėra vaiko išlaikymui skirti pinigai ir jie nereiškia, kad tėtis juos augina. Augina tas žmogus, su kuriuo teismas nustatė gyvenamąją vietą.

Vel kreipiuosi i jus pagalbos 4u.gif 4u.gif
Nuejau i darba ir pareiskiau, kad man priklauso 35 dienos atostogu. Finansininkai istrauke Darbo inspekcijos kazkoki 2005 metu isaiskinima, kad "viena augina vaikus" priklauso tik nasles, jei vienas sutuoktinis kalejime sedi ir jei nemoka alimentu tevas. blink.gif Tipo, tu gauni alimentus, vadinasi, augini neviena blink.gif Nuejau pas musu juriste. Ji rado laikrastyje Auksciausiojo teismo senato issaiskinima, kad i ta savoka "viena augina vaika" ieina ir issituokusios mamos(tevo), kurios augina vaikus ir teismo sprendimu vaiku gyvenamoji vieta nustatyta su mama(ar tevu). Kadangi juriste daugiau negali man niekuo padeti, o buhalterija praso rastisko SENATO issaiskinimo, tai gal galit man padeti 4u.gif Imeskit nuoroda, kur tas senato issaiskinimas, kad ji atsispaudinusi galeciau uzdeti juristes vizas ir nunesti i buhalterija 4u.gif
Prasau man padeti 4u.gif 4u.gif Vaikas serga, o biuletenis man finansiskai nenaudingas jau, ir taip dvi savaites atsedejau... blush2.gif
Atsakyti
http://64.233.183.10...v...cd=16&gl=lt

LP konsultuoja
atgalVAIKUS AUGINANČIŲ DARBUOTOJŲ SOCIALINĖS GARANTIJOS DARBE. TEISININKĖ JOLANTA CINAITIENĖ
2006-06-15
VAIKUS AUGINANČIŲ DARBUOTOJŲ
SOCIALINĖS GARANTIJOS DARBE
(LP, 2006,07)

Kokių socialinių garantijų darbe turi darbuotojai, kurie augina vaikus?
Darbo kodekso 129 str. 4 d. darbo sutartis su darbuotojais, auginančiais vaikų iki 14 metų, gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus. Nutraukdamas darbo sutartį šio straipsnio pagrindu, darbdavys privalo tokį darbuotoją įspėti ne prieš 2, bet prieš 4 mėnesius (DK 130 str. 1 d.).
Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui (DK 132 str. 1 d.).
Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis) (DK 132 str. 2 d.).
Darbo kodekso 135 str. numato, kad kai dėl ekonominių ar technologinių priežasčių, ar darbovietės struktūrinių pertvarkymų mažinama darbuotojų, pirmenybės teisę būti paliktiems dirbti turi darbuotojai, kurie vieni augina vaikus iki 16 metų.
DK 146 str. Darbuotojo, auginančio vaiką iki trejų metų, vieno auginančio vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, reikalavimu gali būti numatytas ne visas darbo laikas, t.y. pvz., 4 valandos per darbo dieną, bet tokiu atveju atitinkamai mažėja ir atlyginimas.
DK 147 str. 5 d. Darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki 14 metų, jeigu yra galimybė, turi pirmumo teisę pasirinkti darbo pamainą.
DK 150 str. 4 d. Darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų gali būti skiriami dirbti viršvalandinius darbus tik jų sutikimu.
DK 154 str. 4 d. Darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki 14 metų, gali būti skiriami dirbti naktį, tik gavus jų sutikimą.
DK 155 str. 4 d. Darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, bei darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, budėti įmonėje arba namuose gali būti skiriami tik jų sutikimu.
DK 161 str. 6 d. 162 str. 2 d. Darbuotojus, auginančius vaiką iki trejų metų, bei darbuotojus, vienus auginančius vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų dirbti poilsio ir švenčių dienomis galima skirti tik jų sutikimu.
DK 166 str. 2 d. Darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų, suteikiamos 35 dienų kasmetines minimalios atostogos. Įprastais atvejais – 28 dienos.
DK 169 str. 4 d. Darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki 14 metų, turi teisę pasirinkti kasmetinių atostogų laiką.
DK 184 str. Darbuotojo reikalavimu suteikiamos nemokamos atostogos:
- darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų, - iki 14 kalendorinių dienų; pavyzdžiui, rugsėjo 1 dieną norint išleisti vaikus į mokyklą, galite reikalauti bent 1 dienos nemokamų atostogų, o darbdavys privalo jas suteikti;
- darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų – iki trisdešimties kalendorinių dienų.
DK 214 str. Darbuotojams, auginantiems du vaikus iki 12 metų, suteikiama 1 papildoma poilsio diena per mėnesį arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę. Šių papildomų poilsio dienų prijungimo prie kasmetinių atostogų galimybės, Darbo kodeksas nenumato.
DK 220 str. 3 d. Darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, bei darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, gali būti siunčiami į tarnybinę komandiruotę tik jų sutikimu.

Paaiškinimai
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Senatas išaiškino „vieni augina vaikus" sąvoką. „Vieni auginantys vaikus“ yra pripažįstami darbuotojai, kurie faktiškai vieni augina vaiką (pavyzdžiui, yra našlys, vieniša motina, kitas iš tėvų atlieka bausmę kalėjime, santuoka yra nutraukta ar tėvai gyvena skyrium ir teismo sprendimu vaikas gyvena su vienu iš tėvų). Šis sąrašas nėra baigtinis, nes praktikoje gali būti ir kitų situacijų, kada vienas iš tėvų bus pripažįstamas kaip vienas auginantis vaiką. Šios sąvokos aiškinimui neturi reikšmės, ar darbuotojas vienas išlaiko auginamą vaiką, ar kitas vaiko tėvas taip pat vykdo pareigą materialiai išlaikyti nepilnametį vaiką.

Taigi, siekiant pasinaudoti darbuotojui taikoma garantija, darbdaviui ar teismui reikia pateikti atitinkamus įrodymus, kurie pagrįstų jau minėtas aplinkybes: vaiko gimimo liudijimą, ištuokos liudijimą ir pan.

Atsakyti
O gal geriau buhalterei taktiškai priminti apie VDI egzistavimą?
Atsakyti
Aciu labai, merginos 4u.gif Ir uz nuoroda ooo 4u.gif Jau pasiskambinau i Darbo inspekcija, jei kam reiktu, tai tel Vilniuje 2139772, ten man labai graziai isaiskino, kad man tos dienos priklauso thumbup.gif Ir kad darboviete siustu uzklausima i DI, o jau jie atsius RASTISKA issaiskinima i mano darboviete thumbup.gif
Aciu, aciu, aciu 4u.gif
Atsakyti
Jeigu darbas pamaininis, jūs turite prioritetą rinkdamasi pamainas. Be to, dirbti naktimis ir per šventes jus galima skirti tik su jūsų sutikimu - nesvarbu, kad pamaininis. Renkantis atostogas jūs taip pat turite prioritetą. Deja, savaitgaliais jau teks dirbti - jei pamaininis darbas. Tiesa, aš anksčiau dirbau pamainomis, tai buvau išsireikalavusi pamainas man tinkamu laiku, įskaitant ir laisvus savaitgalius. Bet tada manęs pradėjo nemėgti ne tik valdžia, bet ir kolegos - viena bendradarbė pasipiktino, kad ji nori praleisti savaitgalius su vyru, kodėl jai taip negalima?
O ką reiškia nemokama diena?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo panelė Prym: 07 vasario 2007 - 08:44
QUOTE(Ryto Aušra @ 2007 02 07, 12:10)
Matai, ne as viena auginu vaika. Dar yra besimokanciu galybe aukstojoje, pagal jas ir reikia derintis  rolleyes.gif Savaitgaliais dirbu, taip. Dziaugiuos, kad visa diena nereik dirbti, kaip kitoms, man tik naktimis padaryta  thumbup.gif Tai dienom dar su vaikuciais galiu pabuti smile.gif

Tai suprantama, reikia ir prie kitų derintis. Man buvo taip, kad dirbau už labai mažą algą, samdytis auklę buvo didelė prabanga, o vadovai niekaip nenorėjo nors šiokių tokių nuolaidų padaryti (viena iš sparnuotų frazių - "mes nusprendėme leisti tau atostogauti" blink.gif ). Tada perskaičiau visą Darbo kodeksą, išsirinkau straipsnius, kurie man garantuoja lengvatas ir išsireikalavau viską, kas priklauso. Jei iš pat pradžių būtų pabandę bent kiek pritaikyti grafiką, turbūt nebūčiau iki tiek priėjus... Bet ilgai ten nedirbau, manau, jei nebūčiau pati išėjus, tai būtų sugalvoję, kaip atleist...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo panelė Prym: 07 vasario 2007 - 11:33
QUOTE(Sandrag @ 2007 02 06, 17:18)
Vel kreipiuosi i jus pagalbos 4u.gif  4u.gif
Nuejau i darba ir pareiskiau, kad man priklauso 35 dienos atostogu. Finansininkai istrauke Darbo inspekcijos kazkoki 2005 metu isaiskinima, kad "viena augina vaikus" priklauso tik nasles, jei vienas sutuoktinis kalejime sedi ir jei nemoka alimentu tevas.  blink.gif Tipo, tu gauni alimentus, vadinasi, augini neviena blink.gif Nuejau pas musu juriste. Ji rado laikrastyje Auksciausiojo teismo senato issaiskinima, kad i ta savoka "viena augina vaika" ieina ir issituokusios mamos(tevo), kurios augina vaikus ir teismo sprendimu vaiku gyvenamoji vieta nustatyta su mama(ar tevu). Kadangi juriste daugiau negali man niekuo padeti, o buhalterija praso rastisko SENATO issaiskinimo, tai gal galit man padeti 4u.gif Imeskit nuoroda, kur tas senato issaiskinimas, kad ji atsispaudinusi galeciau uzdeti juristes vizas ir nunesti i buhalterija 4u.gif
Prasau man padeti 4u.gif  4u.gif Vaikas serga, o biuletenis man finansiskai nenaudingas jau, ir taip dvi savaites atsedejau... blush2.gif

Džiaugiuosi, kad gavote atsakymą smile.gif. Atsiprašau, kad neatsakiau iš karto. Užsuku čia retkarčiais. Reikia naudotis visomis teikiamomis privilegijomis, nes niekas kitas nepasirūpins mūsų gerove smile.gif. Geros dienelės
Atsakyti
Labutis . Ar aš teisingai supratau : mes išsiskyrę ir vaikutis 3metų gyvena su manim , ar aš tikrai galiu reikalaut savo darbovietėje( ligoninėje ) vienos dienos į mėnesį laisvos ( ar ji bus apmokėta ), kažkaip atrodo nerealu , nes savo vyresniosios klausiau dėl laisvos dienos tai sakė , kad kai yra 2 vaikai iki 12 metų , duodama 1 laisva diena .Gal čia kokia naujiena .
Atsakyti
QUOTE(elyt @ 2007 07 20, 13:43)
Labutis . Ar aš teisingai supratau : mes išsiskyrę ir vaikutis 3metų gyvena su manim , ar aš tikrai galiu reikalaut savo darbovietėje( ligoninėje ) vienos dienos į mėnesį laisvos ( ar ji bus apmokėta) ....

Reiklauti galite. Bet diena suteikta nebus.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2007 01 17, 11:42)
Šiaip tai yra dar vienas būdas, kuriuo moterys noriai naudojasi ir kurį dažnai noriai priima tėvai. Jei normaliai pakalbėtumėte su vaiko tėvu, gal jis sutiktų "apipirkti" vaiką kartas nuo karto. Nupirktų jam drabužius, tokius kokius norėtų ir nebūtų gaila. Nustebtumėte, kiek daug tėvas gali išleisti savo vaikui.

Taigi...Santykiai buvo normalūs ir dukra su tėvu normaliai bendravo,bet po vieno išvykimo drauge į sostinę,kai tėvas buvo pažadėjęs dukrai nupirkti batus rudeniui,viskas apsivertė aukštyn kojom.Kodėl? Su mergaitės tėte buvo jo tuometinė draugė,kuri pasakė,kad neverta už paauglės demizesoninius batus mokėti 60 Lt. Tėtė paklausė ir dukra grįžo be batų...Štai ir būdas,kurį noriai priima tėvai ir kuris padeda išlaikyti normalius santykius...
Atsakyti
QUOTE(Arktos @ 2007 07 20, 15:24)
Štai ir būdas,kurį noriai priima tėvai ir kuris padeda išlaikyti normalius santykius...

Problema, kad tėvai per daug kreipia dėmesio į moterų nuomonę. Sutikit - tėvas būtų nupirkęs, bet jo draugės noras jam pasirodė baisesnis nei dukters... Blogai. Išsiskyrę vyrai nebeturėtų užmegzti rimtų draugysčių iki užaugs jų vaikai...
Atsakyti