Įkraunama...
Įkraunama...

EKO(b)logas - ekologiškai švarios žinios (2)

QUOTE(xskix @ 2008 04 18, 10:31)
Mama iš draugės buvo ketaus 2 keptuves pasiskolinus išbandyt. Kadangi virtuvėj nesisukioju, tai nepamačiau ir nebandžiau. Jai didžiausias trūkumas pasirodė jų svoris. Net mažąją keptuvę vos pakėlė  g.gif Čia jos iš tikrųjų tokios sunkios ar čia mamos rankos silpnos( dėl šito abejoju)

O sojų grietinėlę drąsiai galima į kavą pilt, pagal LR įstatymus, kiekvienas GMO turi būti pažymėtas. Pvz. kad ir per tuos pigius aliejus pereit, ant visų parašyta, kad modifikuoti rapsai, sojosir pan. kad ir kažkada pirkau meduolinių grybukų (sudėties nepaskaičius  doh.gif ) tai net ir ant pakuotės prie visų miltų, cukraus ir pan. buvo parašyta, kad genetiškai mod. sojų al.

Sunkios - tas tiesa. Kai kas traktuoja tai kaip puikų sporto įrankį, kai kas - kaip šaltą (karštą?) ginklą. biggrin.gif
Aš didesnius ketaus indus palieku plaut vyrui, o gaminant tas svoris nelabai ir pasijaučia.

Kaip gerai, kad prašnekot apie soją... Pastebėjau, kad mano mažius alergiškas karvės pienui, tai bandau rasti pakaitalų. Ar būna Lietuvoje sojos sūrio/varškės (tofu)? O dėl tų organiškų, modifikuotų - nemoku aš dar lietuviškų etikečių skaityt... doh.gif blush2.gif
Atsakyti

Sveikos,

įdėsiu jums nuorodą, kokie produktai su genetiškai modifikuota soja buvo aptikti Vokietijoje. Šis sąrašas paskelbtas Greenpeace prieš metus: http://de.einkaufsne...iste1942007.pdf

Tofu specifiškas skonis, nedažnai galiu valgyti.
O ožkos sūrio man nei kvapas, nei skonis nepatinka ax.gif

Noriu patarimo:
Deja, mano plaukams netiko nei vienas šampūnas iš natūralios kosmetikos verysad.gif : nei Logonos, nei Weledos, nei alverde. Mano plaukai greit riebaluojasi, tai jei plaunu juos su paprastu šampūnu, tai kas antrą dieną, o natūralūs šampūnai man turbūt neišplauna švariai, reiktų kasdien plauti, o nesinori. Gal kas nors iš jūsų irgi susidūrė su tokia problema ir rado gerą sprendimą?

Dėl skalbimo rutulių. Aš tokių nesu bandžiusi. Bet Vokietijoje kaip ekologiški siūlomi skalbimo riešutai (Waschnüsse), dažniausiai indiški. Aš pati galvojau juos išbandyti, bet atbaidė faktas, kad skalbiniai jais skalbiant papilkėja, reiktų naudot baliklį, kuris, beje, irgi kartu parduodamas. Šiaip tie riešutai labai taupiai naudojasi, skalbimas gaunasi pigus.
Atsakyti
QUOTE(Ode @ 2008 04 18, 11:36)
Kaip gerai, kad prašnekot apie soją... Pastebėjau, kad mano mažius alergiškas karvės pienui, tai bandau rasti pakaitalų. Ar būna Lietuvoje sojos sūrio/varškės (tofu)?  O dėl tų organiškų, modifikuotų - nemoku aš dar lietuviškų etikečių skaityt...  doh.gif  blush2.gif


Aciu Ode, kad pasidlinai apie keptuves.
Esu didziuose prekybos centruose macius ir sojos pieno, gal tavo maziui tiks
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 04 18, 12:46)
dėl modifikuoto krakmolo pasikartosiu n-tąjį kartą, kad LT nesilaikoma. Nes skaičiau straipsnį, kur berods VET tarnyba išvardino Lietuvoje esančius maisto produktus su GMO konkrečiais pavadinimais, pas mus namie būtent vienas iš majonezų, o ant jo buvo parašyta "modifikuotas krakmolas", o ne GMO. Iš esmės modifikuotas nereiškia GMO. Nors tarnyba nurodė būtent šį konkretų produktą. Taip kad manau, kad Lietuvoje nėra griežtai laikomasi šio nurodymo.


Na matai, dirbu aš toje linksniuojamoje tarnyboje, bet ne su GMO, tai galvos guldyti negaliu dėl produktų pavadinimų biggrin.gif

O šiaip LT etikečių su tokiu ženklinimu esu mačiusi smile.gif

QUOTE(xskix @ 2008 04 18, 13:05)
Kaip pasižiūrėjau į nesaugią kosmetiką, tai ten daugiausia, ne jos sudėtis nesaugi, o pakuotė. Tikriausiai kokie jos užvalgę žmonės kreipėsi ir  skundėsi. Bet kai žioplas esi, tai jau niekas nebepadės  tongue.gif

Nesaugi pakuotė, tai gali būti ir kuri savo išvaizdą primena maisto produkto pakuotė ir tokia pakuotė iš kurios migruoja tam tikros, kenksmingos cheminės medžiagos, pvz. tai labai aktualu virtuvėje naudojamiems reikmenims.
Tarkim stalo įrankiai, virtuvės reikmenys, indelių dangteliai ir pan. sąlytyje su karštu maistu pradeda intensyviai išskirt medžiagas, kurios kenkia arba būna, kad žmogus atsidaro skardinę, o maistas turi negerą prieskonį. Vadinasi, galima įtarti, kad jau įvyko tokių medžiagų migracija į produktą esantį toje pakuotėje.
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 04 19, 12:50)
Beje, priminkit, kokiu adresu yra ekologiškų prekių parduotuvė Vilniuje, Užupyje? Google paieška neišmeta jokių rezultatų kažkodėl  g.gif

Ir įdomu, iki kelių dirba šeštadienį?

Ačiū

„Holos“ (Užupio g. 4) neturi savo tinklalapio, atrodo, kad išsamiausia info čia.
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2008 04 19, 12:08)
„Holos“ (Užupio g. 4) neturi savo tinklalapio, atrodo, kad išsamiausia info čia.


Labai ačiū thumbup.gif matau dar dirba, tai lėksiu.

O kol jūs man surašėt kontaktus, aš irgi laiko veltui neleidau - surašiau eko ženklus. smile.gif
Atsakyti
Apie ispaniškų maisto produktų ženklinimą Katalonijos ekologiškų žemės ūkio produktų tarybos tinklalapyje. Ten pat – kiti europietiški ž. ū. gaminių sertifikavimo ženklai.
Nors mums nelabai aktualu, bet ką žinai, gal kada bent kokių ekologiškų apelsinų iš ten užveš rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(daivaja @ 2008 04 18, 11:44)
Vakar paklausiau, o po to pasieskojau, gal ir kitom bus naudinga info :
ketaus indai

Ketaus keptuvę buvau nusipirkusi prieš pora metų, bet kadangi buvo neįmanoma joje kepti dėl maisto kibimo prie dugno, tai numečiau į rūsį. Šiandien ištraukiau ir bandau kaip tik dabar reabilituoti pagal šias instrukcijas. Tik riešutų aliejaus neturiu. Tepsiu alyvuogių ax.gif
Tik gaila, kad jau krašteliai pradėję rūdyti verysad.gif Gal atsišveis. Papasakosiu kaip pavyko vėliau, kai jau bandysiu ką kepti.
Atsakyti
Ode, gal žinai arba gal gali paklausti vyro, ar reikia kaip nors paruošti naują ketaus puodą?
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2008 04 19, 14:45)
Ode, gal žinai arba gal gali paklausti vyro, ar reikia kaip nors paruošti naują ketaus puodą?

Priklausomai nuo to, ar jis prisotintas, ar ne. JAV būdavo pirkti ir tokių, ir tokių. Jei nėra prie etiketės paminėta, tai galima spręsti pagal spalva - šviesus neprisotintas, tamsus - pri. Tad jei neprisotintas, tai reikia ištepti aliejumi ir pakaitinti (kaip aprašyta aukščiau).

ziezulablond, jei tepsi ir kaitinsi, alyvuogių aliejus gali labai rūkti. Nebent jis tinkantis kaitinimui. g.gif
Atsakyti
Prieš daugiau kaip metus nusipirkau norvegišką ketaus keptuvę, tai kepant labai kibo prie dugno doh.gif Jau norejau mest lauk, bet prisiminiau seną patarimą - įpilti į keptuvę druskos ir pakaitinti. Pabandžiau ir thumbup.gif Iki šiol naudoju ir esu labai patenkinta (niekas nebekimba) smile.gif
Atsakyti
Ačiū, Ode, pasižiūrėjau vėl, ten savo bloge jis ir apie puodus kalba, o man susirodė, kad tik apie keptuves ax.gif

Paskaitykit, kaip turtingos šalys baigia išpindėti doh.gif Šiandien nusiskyniau keturis baziliko lapelius, kaži mane jau svarstytų komisijoje? Ir ar padėtų mano pasiteisinimas, kad juos tikiuosi nors ne tokiu gražiu, bet irgi natūraliu pavidalu atiduoti Gamtai blush2.gif
Atsakyti