Įkraunama...
Įkraunama...

EKO(b)logas - ekologiškai švarios žinios (2)

QUOTE(kunigunda78 @ 2008 09 09, 18:26)
greiciau jau buna priesingai, nes as kai negerianti pastoviai turiu klausyti paskaitu apie tai, kad as turbut nesveika, nes visi "sveiki" zmones geria  doh.gif Pati niekada neaiskinu kitiems, kad gerti nesveika  schmoll.gif, nes cia kiekvieno reikalas  ax.gif

Čia kaip man nėščiai daug kas sakydavo, kad šiek tiek alkoholio ne tik kad nepakenktų, bet būtų man labai į sveikatą doh.gif lotuliukas.gif .

Gražiai diskutuojat, yra apie ką pamąstyti 4u.gif .
Atsakyti
Man straipsnis visai normalus pasirodė - tiesiog gal kai kurios mažiau žinojot apie PSO rekomendacijas dėl žindymo ir gimdymo (apie ką ir kalba straipsnio gale Daiva Šniukaitė). Ir lyg nei viena iš pašnekovių neperša savo nuomonės, tik pateikia savo argumentus, kodėl taip daro. Gi kaip kažkuri minėjot, kiekviena mama intuityviai jaučia kas geriausia jai ir jos kūdikiui. Tai kodėl gi užsipulti... g.gif

QUOTE(Vaizele @ 2008 09 10, 20:08)
Bet manau, kad esminis skirtumas KAIP maitint. Galima daryti parodomąjį maitinimą, o galima ir labai korektiškai, kad net šalia prie gretimo staliuko sėdintieji kavinėje tikriausiai ir nepastebės  mirksiukas.gif Taip kad aš manau, kad galima derinti viską - ir mamos išėjimą visur, ir vaiko maitinimą krūtimi visur, tai svarbu tai daryti korektiškai, o ne iššaukiančiai  smile.gif

Ir tikra tiesa (moksliniai tyrimais įrodyta), kad maitinti gali 99% moterų. Tik krizės atveju reikia turėti žmogų kuris patartų, parodytų ir padėtų.
Na gal mūsų tokia kultūra, kad maitinti pvz. viešumoj yra smerktina ir pan. Aišku, galėtų būti daugiau Mamos ir vaiko kambarių, o jei nėra, tai ką - važiuoti per kamščius su klykiančiu vaiku namo ir pan? Nežinau, ar kada bus pas mus taip, kaip JAV kur daug kur yra mamos ir vaiko kambariai. Ir tikrai nieko baisaus nematau, jei kavinėj ar parke kūdikis maitinamas. Niekas gi nedemonstruoja ir kiek mačiau maitinančiu mamų, nei viena nedarė pasirodymo, nes kam to reikia biggrin.gif

P.S o iš tikro tai įlindau paklausti, gal kuri žinot, kel val prasideda Tymo kvartale ekologiškas turgelis šiandien?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sienna: 11 rugsėjo 2008 - 11:44
QUOTE(Sienna @ 2008 09 11, 12:35)
Man straipsnis visai normalus pasirodė - tiesiog gal kai kurios mažiau žinojot apie PSO rekomendacijas dėl žindymo ir gimdymo (apie ką ir kalba straipsnio gale Daiva Šniukaitė). Ir lyg nei viena iš pašnekovių neperša savo nuomonės, tik pateikia savo argumentus, kodėl taip daro. Gi kaip kažkuri minėjot, kiekviena mama intuityviai jaučia kas geriausia jai ir jos kūdikiui. Tai kodėl gi užsipulti... g.gif
Ir tikra tiesa (moksliniai tyrimais įrodyta), kad maitinti gali 99% moterų. Tik krizės atveju reikia turėti žmogų kuris patartų, parodytų ir padėtų.
Na gal mūsų tokia kultūra, kad maitinti pvz. viešumoj yra smerktina ir pan. Aišku, galėtų būti daugiau Mamos ir vaiko kambarių, o jei nėra, tai ką - važiuoti per kamščius su klykiančiu vaiku namo ir pan? Nežinau, ar kada bus pas mus taip, kaip JAV kur daug kur yra mamos ir vaiko kambariai. Ir tikrai nieko baisaus nematau, jei kavinėj ar parke kūdikis maitinamas. Niekas gi nedemonstruoja ir kiek mačiau maitinančiu mamų, nei viena nedarė pasirodymo, nes kam to reikia biggrin.gif
P.S o iš tikro tai įlindau paklausti, gal kuri žinot, kel val prasideda Tymo kvartale ekologiškas turgelis šiandien?

Turetu praseidet penkta mastau.gif
As nelabai tikiu tokiais statistiniais duomenimis kurie sako 99%. Kodel ne 97,5 pvz?
Dargi smalsu KIEK, KOKIU shaliu, KOKIO amziaus moterys buvo istirtos ir KELINTAIS METAIS? cool.gif
Jei kas isvestu statistinio japono ugio vidurki 1976 metais ir teigtu, kad viso pasaulio zmoniu vidutinis ugis yra mazdaug kokie 1,56 m, tai cia chi chi chi lotuliukas.gif
Skaiciau tokius supermamu postus, kad "kam Jus nusitraukinejat piena ar maitinat misinuku? STAI AS va matinu savo pienu metus, pieno upes teka. Nesuprantu kodel Jus taip nedarot" blink.gif cia mazdaug, perfrazavau. Zinoma, sotus alkano neuzjaucia. Buna juk ivairiu situaciju ir tikrai nebuna to pieno
Atsakyti
QUOTE(Vaizele @ 2008 09 10, 20:08)
Na, aš irgi iš tų, kurios maitina visur bet kur tuo momentu esu su vaiku, ir kai jam to reikia.

QUOTE(dilditele @ 2008 09 11, 11:29)
Na koks cia jau nukrypimas ar nepagarba?
As tai sakyciau turetu but pagarba mamai, kuri matina savo vaikeli savo pienu.

g.gif matyt as neturiu tokiu motinisku instinktu, nes man nepriimtina maitinti vaika kazkur mieste, net giminaiciu akivaizdoje to nedaryciau schmoll.gif, kadangi man tai labai "imtymus" dalykas (taciau tai nereiskia, kad turiu kazka pries maitinancias motinas apskritai, mano teta pusbroli gal iki 4 metu maitino)
Atsakyti
Labas vakaras,
jungiuosi ir aš į jūsų būrį. Ilgai skaičiau skaičiau kol viską perskaičiau... doh.gif
Jau kuris laikas stengiuosi prisidėti, kad ir labai nedaug, prie gamtos išsaugojimo, rušiuoju atliekas jau turbūt kokie du metai, kai tik atsirado spalvoti konteineriai prie namų. Pastebėjau, kad šiukšių išmetamų į bendrą konteinerį sumažėjo per pusę. Stengiuosi neimti tų cielofaninių maišelių, kai tik galiu, turiu tą "žaliąjį" iki maišelį. Kadangi auginu du mažus vaikus, tai maistą stengiuosi rinktis geresnį, gaminu dažniausiai pati, nes tai man patinka, aišku einam kartais ir į miestą pavalgyt, nes tiesą sakant, kartais atsibosta tas galvos sukimas ką čia šiandien pagamint... doh.gif Ačiū dievu, abu vaikai neturi jokių alergijų, todėl valgom viską, bet vistiek noras yra gaminti sveikiau. Ne būtinai tik iš ekologišku produktų, turiu omeny nenaudoti pusfabrikačių, gaminti šviežią maistą. Šiaip stengiuosi daržoves jeigu įmanoma pirkti turguje ir lietuviškas, pusbrolis agronomas sakė, kad lietuviai vis dar ne tiek daug tos chemijos naudoja, be to turguose galima nusipirkti ir pvz ne kondicinių pomidorų, t.y. ne tų apvalių, bet visokiausių kitų rušių. Galbūt palaikysit mane naivuole, bet man atrodo, kad tie žmonės kurie neaugina masiškai, kad ir tų idealiai apvalių pomidorų, galbūt ir trešia juos mažiau. Uogienes aš pati verdu arba šaldau, mama gyvena sode, tai ten turim nediduką daržą, kur savos morkos, svogunai, aguročiai, cukinijos, moliūgai, truputį braškių, be to tai viena tai kita kaimynė kviečia pas save tai serbentus nusiskint, nes jai nereikia, tai rinktis oboulius jeigu norim, tai vat, gal ir ne visiškai ekologiškai, nes dirva ten netirta, bet kad bent jau patys chemijos nepilam tai tikrai žinom. ax.gif
Dabar statomės namą, tai jame irgi bus tausojantis aplinką geoterminis šildymas, dar su vyru audžiam mintį su laiku saulės kolektorius įsirengti, kad mažiau nuo visokių RST priklausomi būtumėm. g.gif
Šiuo metu mašinos neturim vaikštom pėsti, arba važiuojam autobusu, išskirtiniais atvejais taksi, bet kai įsikelsim į namą tapsim teršėjai, nes vistik užmiestis ir jau pėsti neprivaikščiosi ir neprivažinėsi autobusais, teks pirkti automobilį.
Perskaičius apie baisiasias kosmetikos sudėtines dalis, išmečiau savo kremą, žiūriu ir kaukę reikia trenkt lauk, o atrodė visai nebloga, kol nepaskaičiau sudėties... net 5 parabenai doh.gif Ta proga nupirkau sau ir vyrui weledos kremuis veidui. Kitą kosmetiką keisiu palaipsniui, nes piniginė neleidžia viską iškart keist. schmoll.gif
Va šiandien buvau toj Tymo kvartalo mugėj, pripirkau to dieviškai skanaus saldaus pieno sūrio, ekologiškos dešros, mažasis labai mėgsta dešrą, o parduotuvėje kažko normalaus sunku rast, medaus, iš kurio vyresnėliui darau gėrimą, truputį vaisių, nes atsivežtus iš sodo jau suvalgėm. Dar tiesa juodos duonos nupirkau, irgi labai skani. thumbup.gif
Ale ir prirašiau... doh.gif
Atsakyti
SVEIKOS MAISTO GAMYBOS PATARIMAI - angliskai.
Atsakyti
Nu ir aš maitinau savo sūnus abu viur ir kavinėse ir parke ir svečiuose ir visur kur būdavau su vaiku, tuo metu kai jis norėdavo valgyti ir niekam nesidemonstruodavau, tiesiog pasirinkdavau nuošalesnę vitą, kur mažiau žmonių, užsidengdavau skara, ar megstuku, kad neatkreipčiau aplinkinių dėmesio ir pasimaitindavau.
O tuose straipsniuose nematau nieko šaukiančio apie savo gyvenimą, tiesiog žmonės apie jį pasakoja ir tiek, taip pat kaip ir mes čia forume kalbamės ir pasakojamės ką valgome iš ko valgome, kuom rengiamės, kuom prausiame vaikus, į kokius maišelius dedame pirkinius ir t.t.
Atsakyti
Teko bendrauti su kai kuriais straipsnyje minimais herojais ir patikekit ekologija skelbiama komerciniais sumetimais. Po tokiu straipsniu pradedi visiskai nepasitiketi Lietuvos spauda.
Atsakyti
GREEN MAVEN - Gal kam naudinga nuoroda. Technologijos, gyvensena ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(Viola fiola @ 2008 09 11, 13:08)

As nelabai tikiu tokiais statistiniais duomenimis kurie sako 99%. Kodel ne 97,5 pvz?
Dargi smalsu KIEK, KOKIU shaliu, KOKIO amziaus moterys buvo istirtos ir KELINTAIS METAIS?  cool.gif
Jei kas isvestu statistinio japono ugio vidurki 1976 metais ir teigtu, kad viso pasaulio zmoniu vidutinis ugis yra mazdaug kokie 1,56 m, tai cia chi chi chi  lotuliukas.gif
Skaiciau tokius supermamu postus, kad "kam Jus nusitraukinejat piena ar maitinat misinuku? STAI AS va matinu savo pienu metus, pieno upes teka. Nesuprantu kodel Jus taip nedarot"  blink.gif  cia mazdaug, perfrazavau. Zinoma, sotus alkano neuzjaucia. Buna juk ivairiu situaciju ir tikrai nebuna to pieno

Na nesulygnama man cia - ugis ir pieno liaukos schmoll.gif
Mes nekalbam apie krastutinius atvejus, kai del ligos (pvz. onkologines), rimtos operacijos, pieno liauku disfunkciju moteris negali maitint naturaliai. Kalbam tik apie sveikas, gimdziusias moteris. (apie negimdziusiu moteru laktacija reiktu dometis atskirai)
O jei pienuko tikrai sumazeja, nes taip buna tikrai (del to niekas cia nesigincija), ji reikia sugrazinti i vieta atitinkamais budais.
Laktacija yra sugazinamas dalykas, net tais atvejais, kai pienas buvo visiskai dinges (zinoma, nuo paskutinio maitinimo neturi praeiti metai biggrin.gif ) Gamta yra taip sutvarkiusi, kad moteris gali persigalvoti del maitinimo, atstatyti laktacija, bet svarbu nepralaukti 'termino' - kazkur esu skaiciusi, kad tas laikotarpis nuo pieno visisko dingimo (paskutiniu lasu, tarkim kokiu 2 ml per para) yra berods 2 savaites. Kelias ilgas ir sunkus. Ne vienai jis nera lengvas, ne viena nesijaucia drasiai. Oi kiek baimiu as turejau blush2.gif
O kelios is musu imasi kokiu nors veiksmu? Kaip Egle Markuniene raso savo knygose - praktiskai ne viena. Jos nieko nedaro. Pieno nebuvima, jo dingima priima kaip norma, kurios nereikia taisyti. Atstatyti laktacija galima ja skatinant, tai pagrindinis kelias, tai visiskai ne tas, ka daro dauguma - geria kmynu arbata, valgo chalva ir pan doh.gif Su laktacijos skatinimu tai mazai turi ka bendro ax.gif Esme tame, kad mazai moteru apskritai ka nors daro, kai pieno pradeda mazeti ir jis palaipsniui dingsta. O didziausia problema tai, kad ju seimos nariai ju neremia ir absoliuciai nepalaiko zindymo klausimu doh.gif Cia tiek moters, tiek vaiko teisiu pazeidimas. Vaikscioti is paskos ir bambeti, kad tu blogai darai ta ir ana doh.gif Jiems daug paprasciau atrodo paimti misinuka. Kaip mano akusere vienos mano drauges vyrui pasake - misinuku galit balinti sau kava, o ne vaika valgydinti biggrin.gif Zindymas yra sunkus ir sudetingas dalykas, reikalaujantis daug pasiaukojimo, butent todel si darba gamt skyre moteriai, o ne vyrui - jie NIEKADA nesugebetu to padaryti -neturetu tiek kantrybes ir stiprybes. Ne musu vyrams, seimos nariams reikia vaikus ismaitinti, tad ir ne jiems spresti, kuom ir kada valgydinti leliukus doh.gif
Na bet neissipleskim labai, apie zindyma yra atskiras skyrelis 4u.gif
Jauciu, dabar tasysit mane per kelis puslapius blush2.gif rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(me_gustas_tu @ 2008 09 13, 11:34)
Jauciu, dabar tasysit mane per kelis puslapius  blush2.gif  rolleyes.gif

jei atvirai - tai paskaicius siuos"kaltinimus" tikrai nebesinori tureti vaiku, nes jei vaiko nemaitini pora metu savo pienu -tai jau pazeidi vaiko teises blink.gif
Gal nereikia cia vaidinti "tobulu" mamuciu (gimdymai be nuskausminimo, rankomis skalbiami vystyklai, mamos pienas iki 2 metu, jokiu aukliu ir t.t.) kol vaikai dar neuzaugo, a? Juk ne sie dalykai lemia kokius vaikus uzsiauginsite (tikrai zinau ka sakau)
Kiekviena moteris turi teise pati nuspresti kaip ilgai jai maitinti ar is vis tuo pienu nemaitinti, ir nereikia del to jos kalti prie kryziaus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(kunigunda78 @ 2008 09 13, 12:54)
jei atvirai - tai paskaicius siuos"kaltinimus" tikrai nebesinori tureti vaiku, nes jei vaiko nemaitini pora metu savo pienu -tai jau pazeidi vaiko teises  blink.gif
Gal nereikia cia vaidinti "tobulu" mamuciu (gimdymai be nuskausminimo, rankomis skalbiami vystyklai, mamos pienas iki 2 metu, jokiu aukliu ir t.t.) kol vaikai dar neuzaugo, a? Juk ne sie dalykai lemia kokius vaikus uzsiauginsite (tikrai zinau ka sakau)
Kiekviena moteris turi teise pati nuspresti kaip ilgai jai maitinti ar is vis tuo pienu nemaitinti, ir nereikia del to jos kalti prie kryziaus  mirksiukas.gif

As toli grazu nesu tobula mamyte, kas cia dabar per kaltinimas blink.gif Is kur jus zinot, kaip as vaika auginu, ar samdau aukle, ar skiepiju ji ir pan. Prasom manes nelygint su Liepa - nelabai panasi i ja esu biggrin.gif Yra nemazai dalyku, kuriems nepritariu, arba kuriuos bent jau kol kas darau toli grazu ne taip, kaip uzkieteje ekologai, ir mane tai siai dienai tenkina. Butent sakau siai dienai. Nes zadu judet pirmyn. O jums rekomenduociau niekada nesakyti 'niekada' 4u.gif
Del vaiko matinimo pora metu as nieko neminejau, dar karta skaitykite mano posta 4u.gif Cia kiekvieno reikalas kiek maitinti savo vaika, kaip jau rase ne viena - kiekviena zino geriau 4u.gif Kalba buvo apie tai, kai nori maitinti, bet nesupranta kodel nepavyksta 4u.gif
Atsakyti