Įkraunama...
Įkraunama...

EKO(b)logas - ekologiškai švarios žinios (2)

QUOTE(Savūnė @ 2008 04 13, 23:34)
„Linea oecologica“ – tai ekologiški, o kokie – „Linea vitae“? Labai panašios žalios etiketės. Gal kas žinot, kuo skiriasi?

Šis prekės ženklas - tai Maximos nuosavybė. Kuo jie skiriasi skaityk čia.
Aš asmeniškai visada žiūriu, kad būtų Ekoagros ženklas dar šalia, nes vien Maximos teiginiu, kad čia neva geri gaminiai nepasitikiu, pvz. Linea vitalis jogurte radau kenksmingų E, jau nepamenu kokių. Tai vat ir sveiki produktai irnesakyk.gif
Atsakyti
Sveikos smile.gif
desiuos ir as prie jusu
perskaiciau visa praejusia tema, tai maisprekes labai atidziai pradejau apziurineti smile.gif vien tik ekologiskais produktais issisukt nemanau kad pavyks bet sis tas geriau negu nieko.
kosmetika ekologiska mane irgi domina, nors netikiu kad jei is augaliuku pagaminta tai jau yra visiskas geris, jei gryna medziaga be priemaisu tai mano odai turbut vienodai is ko ji isspausta ar susintetinta, beabejo gamybos proceso kenksmingumas aplinkai kitas reikalas...
siaip mano siandieninis zingsnis link sveikesnio gyvenimo, pirkau dezodoranta be aliuminio, tiesa ne ekologiska (nes weledos ar kokie ten labai abejotinas skystimelis man pasirode) bet vis maziau tikiuos kenksmingas
Atsakyti
Jungiuos ir aš į jūsų būrį, nors esu tik pradedančioji. blush2.gif Bet užtat su daug energijos ir pasiryžimo. biggrin.gif
Dėkoju už nuorodas apie atliekų rūšiavimą. Apie ekologinį maistą irgi paskaitysiu, versdama atgal, nes bais aktualu. smile.gif
Kažkurią dieną nešdama stiklus ir plastikus link reikalingų dėžių papasakojau savo penkiametei apie rūšiavimą ir pagalvojau - gal vertėtų ir į grupę darželyje nueit pašnekėt. Juk, kaip ne kaip, žmones tokiems dalykams turime užauginti... ax.gif Reiks paklaust auklėtojų, ar jos apie tai nešnekėjo.
Kaip jūsų aplinkoj: darbuose, mokymo įstaigose, bendruomenėse - ar šnekat apie tai?
Dar toks klausimėlis - visuomenėj sklando gandai, kad tos specializuotos dėžės tik akims - realiai vis tiek viskas į sąvartyną eina... Įdomu, kiek čia tiesos?.. g.gif
Taipogi, jei dar čia nebuvo minėta - jungiamės prie Darom2008. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ode: 15 balandžio 2008 - 13:25
O dar turejau klausima ar perkate skintas geles? Kazkaip pastaruoju metu, ypac kai buvo visokios valentino dienos ir angliska motinos diena buvo nemazai informacijos apie tai, kaip tos skintos geles atkeliauja iki musu. Naikinama tropine gamta (dauguma geliu atkeliauja is Ekvadoro, Lotynu amerikos, Zimbabves, Kenijos, o 60% ju perskirstomos Olandijoje), kad butu pastatyta daugiau siltnamiu, darbuotojai (daugelis is ju vaikai ir moterys) dirba baisiose salygose be jokiu apsaugos priemoniu ir serga alergijomis bei plauciu ligomis nuo kaitros, dregmes ir dideles chemikalu koncentracijos siltnamiuose. Taip pat nuo chemikalu patekimo i dirva nyksta augalu ir gyvunu rusys.
Abejoju, kad Lietuvoj butu atsirade fairtrade geliu, nebent tik tos is babyciu darzeliu. Taigi, dovanodami kazkam dziaugsma, tuo paciu dovanojam kazkieno skausma ir ligas bei naikinama gamta. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(svete @ 2008 04 15, 14:29)
O dar turejau klausima ar perkate skintas geles? Kazkaip pastaruoju metu, ypac kai buvo visokios valentino dienos ir angliska motinos diena buvo nemazai informacijos apie tai, kaip tos skintos geles atkeliauja iki musu. Naikinama tropine gamta (dauguma geliu atkeliauja is Ekvadoro, Lotynu amerikos, Zimbabves, Kenijos, o 60% ju perskirstomos Olandijoje), kad butu pastatyta daugiau siltnamiu, darbuotojai (daugelis is ju vaikai ir moterys) dirba baisiose salygose be jokiu apsaugos priemoniu ir serga alergijomis bei plauciu ligomis nuo kaitros, dregmes ir dideles chemikalu koncentracijos siltnamiuose. Taip pat nuo chemikalu patekimo i dirva nyksta augalu ir gyvunu rusys.
Abejoju, kad Lietuvoj butu atsirade fairtrade geliu, nebent tik tos is babyciu darzeliu. Taigi, dovanodami kazkam dziaugsma, tuo paciu dovanojam kazkieno skausma ir ligas bei naikinama gamta.  verysad.gif

jo... apie tai as dar nesusimasciau doh.gif
Atsakyti
QUOTE(svete @ 2008 04 15, 14:29)
Abejoju, kad Lietuvoj butu atsirade fairtrade geliu, nebent tik tos is babyciu darzeliu. Taigi, dovanodami kazkam dziaugsma, tuo paciu dovanojam kazkieno skausma ir ligas bei naikinama gamta.  verysad.gif

Dėl skintų gėlių man irgi nekartą mintis yra kilusi, tik šiek tiek iš kitos pusės. Kad geriau tuos pinigus, kuriuos žmonės skiria skintoms gėlėms pirkti, atiduoti kokiam labdaros fondui... nes džiaugsmo artimam žmogui galima ir kitaip suteikti smile.gif O jei dar tos gėlės taip auginamos, kaip aprašyta....
Atsakyti
Gal reiktu moderatoriu paklausti g.gif Pabandysiu g.gif
Ir dar karta kvieciu jungtis prie ekologisko forumo, kol kas ten tustoka verysad.gif
Vacia

ir man dar filosofinis klausimas iskilo--ar norint ekologiskai gyventi reikia daug uzdirbti, jei perkant vien eko prekes, tai doh.gif Bet gal issibalansuoja, kai perki ir gerai galvoji--imi ta ka isties butinai reikia, o ne siandien pigiau-imu, o po keliu dienu keliauja i siukslyna--ka daro nemazai zmoniu...Pvz zvilgtelejus i pagyvenusiu zmoniu krepselius--kartais rodos--ir tiek imanoma suvalgyti blink.gif
Kaip manot/darot?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo daivaja: 15 balandžio 2008 - 17:29
QUOTE(daivaja @ 2008 04 15, 17:28)
ir man dar filosofinis klausimas iskilo--ar norint ekologiskai gyventi reikia daug uzdirbti, jei perkant vien eko prekes, tai doh.gif Bet gal issibalansuoja, kai perki ir gerai galvoji--imi ta ka isties butinai reikia, o ne siandien pigiau-imu, o po keliu dienu keliauja i siukslyna--ka daro nemazai zmoniu...Pvz zvilgtelejus i pagyvenusiu zmoniu krepselius--kartais rodos--ir tiek imanoma suvalgyti  blink.gif 
Kaip manot/darot?

Prieš kelis mėnesius kai pradėjau ekologizmais domėtis, pradėjau pirkti ekologiškas prekes. Mano išvados - nors labai labai retas ekologiškas daiktas ir pigiau, keletas - panašios kainos, didžioji masė kartais brangiau.

Pvz. cukrus kainuoja 7 kartus brangiau, uogienė - apie 2 x ir t.t. Kartais perku ekologiškas prekes sukandus dantis - pvz. 4 obuoliai - 12,99 Lt, 4 kiviai - 12,99 Lt, 4 citrinos - 12,99 Lt. blink.gif Tada prie kasos sumoku ~3 kartus brangiau nei pirkčiau tą patį, bet neekologiška.

Bet pradėjus gaminti namie (nes nieku nuėjęs mieste ekologiškai nepavalgysi schmoll.gif ), šiek tiek susitaupo. Bet bendoj sumoj vistiem mano nuomone išeina ne pigiau schmoll.gif

Bet kai pagalvoju KĄ aš valgyčiau jei nežiūrėčiau ekologiškumų, tai baisu ir galvot biggrin.gif be to, mažas vaikas, nors ir kuo kiti šeimos nariai blogesni, kad jų nemaitint ekologiškais maisto produktais? biggrin.gif

Tada mąstau, kad atsipirks per gerą sveikatą, mažiau išleidžiant vaistams ir
doctor.gif Tai taip ir gyvenam smile.gif

Ai, dar biškį papildomai kainuoja MB nervų, nes jis per daug nesigilina ir šiupsta nuo mano sąskaitų parduotuvėj ax.gif

Bet uždirbt pageidautina daugiau aišku lotuliukas.gif

Ai, dar tiesa atsakingiau pradėjau žiūrinėti į rūbų ir visokių kt.daiktų pirkinėjimą, pasikeitė priorotetai. Nepirkinėju rūbų tik užsigeidus, o tik kai labai reikia. Užtai daugiau išleidžiam maistui. Bet kaip sako, ką valgai, tas esi tongue.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vaizele: 15 balandžio 2008 - 18:00
Ačiū, kad pasidalinot mintimis dėl vartojimo. Dėl drabužių pirkimo nau - tai man ir taip labai sunku ką nors sau nusipirkti, tai man čia ne bėda. Ta prasme, bėda, kad negaliu nusipirkti, bet tai tuo pačiu reiškia, kad perku tik mirtino reikalo prispausta, tai nevartoju labai daug. Vaikams perku daugiau, bet jų amžiaus nemažai dar būna gražių ir tinkamų iš padėvėtų, o tie po to keliauja pas kitus vaikus, tai irgi negaila smile.gif

O maisto tai aišku neišeina mažiau vartoti. Bet namuose keptos bandelės man vertingos tuo, kad aš žinau iš ko jos padarytos. Kaip ir didelė dalis naminio maisto smile.gif

Mano vyras tai žiūri į ekologiškumą per ekonomiškumo prizmę. Jei ekologija yra ekonimiška, tai tada taip. O jei ne - tai tada jau jis nebe už ekologiją sad.gif

Dėl to ir žaviuosi Vaizelės aistringu ekologiškumu, nes negaliu sau to leisti...
Atsakyti

O kalbant apie eko prekes, tai mylima anyta padovanojo Norwex šluosčių. Jos tikriausiai nepagamintos iš ekologiškos medžiagos, bet man svarbiau tai, ką jos daro. Jos naudojamos tik su vandeniu arba sausos, o plauti galima tik ūkiniu muilu. Jų yra daug rūšių. Turiu valyti langam, nors valiau tik su vandeniu ir dar prieš saulę, bet neliko nė vienos dėmės ar dryžių. Kita dulkėm - taip pat l.gera. Dar yra makiažui valyti - tušą nuvalo, nors šiek tiek užtrunka. Dar turiu riebalam valyt, bet nelabai naudoju. Nors į kokią sodybą vežtis ir gamtoj indus plaut tai thumbup.gif būtų.
O svarbiausia, kad nereikia naudoti jokios chemijos + pinigai susitaupo bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Raideles @ 2008 04 15, 21:42)
Dėl to ir žaviuosi Vaizelės aistringu ekologiškumu, nes negaliu sau to leisti...

kaip gerai, kad ir apie pinigus prakalbot, nes man jau kuris laikas kirba klausimas, kiek reikia uzdirbt, kad galetum leisti sau pirkt ekologiskas prekes. Aisku, turiu minti visu pirma maista, kuriam ir taip nemazai iseina. Maista gaminu pati, niekad nesizavejau pusfabrikaciais ir kavinem, nes nezinia ko prideta. O dabar stengiuosi maista pirkti jeigu ne ekologini, tai bent naturalu, be E priedu.
Man irgi gaila, kad ekologiskumas man dar per brangus...
Kosmetikos as perku mazai, tai tikrai drasiai perku ekologiska, chemijos priemoniu irgi daug naudoti niekad nebuvau ipratus, tai kai dabar turiu kelias eko ir ju uztenka jau puse metu, tai irgi super. Aisku skalbimo milteliu daug reikia, ypac vienkartiniu sauskelniu atsisakius.
Atsakyti
sveikos
užvakar nusipirkau BAMBO sauskelnių su tuo šiaurės gulbės ženklu (ar kaip ten jis vadinasi - priminkit blush2.gif ). skaičiau, kad jos kaip ir MOLTEX - iš dalies suyrančios. o kaina tai mane sužavėjo - žymiai pigesnės už MOLTEX, ir nusipirkt gali norfoje, iki, kokybė thumbup.gif .
taip pat nusipirkau ALTERA veido prausiklį su ramunėlėm. jūs čia daug rašėt, kad ta kosmetika ekologiška. o iš ko apie tai sprendžiat? g.gif nes šiaip bent jau man pažįstamų ženklų ant jos nėra schmoll.gif , tik tiek kad rašo jog be visokio brudo. bet kur įrodymai? g.gif

QUOTE(Vaizele @ 2008 04 15, 23:23)
kokią nusipirkai? mes jau trečią rūšį ekologiškos bandom, dabar Lofbergs Lilla  ax.gif

kurios spalvos Lofbergs yra ekologiška?
QUOTE(xskix @ 2008 04 15, 23:25)
O kalbant apie eko prekes, tai mylima anyta padovanojo Norwex šluosčių. Jos tikriausiai nepagamintos iš ekologiškos medžiagos, bet man svarbiau tai, ką jos daro. Jos naudojamos tik su vandeniu arba sausos, o plauti galima tik ūkiniu muilu. Jų yra daug rūšių. Turiu valyti langam, nors valiau tik su vandeniu ir dar prieš saulę, bet neliko nė vienos dėmės ar dryžių. Kita dulkėm - taip pat l.gera. Dar yra makiažui valyti - tušą nuvalo, nors šiek tiek užtrunka. Dar turiu riebalam valyt, bet nelabai naudoju. Nors į kokią sodybą vežtis ir gamtoj indus plaut tai  thumbup.gif būtų.
O svarbiausia, kad nereikia naudoti jokios chemijos + pinigai susitaupo  bigsmile.gif

vis išgirstu šen bei ten apie tas šluostes. kur jūs jas perkat? kiek kainuoja?
Atsakyti