QUOTE(BElge @ 2007 08 30, 15:19)
Man prieš atvažiuojant čia irgi toks įspūdis buvo. Ne visai viskas čia idealu, kai jau gyveni ir susiduri su realybe. Una labai gražiai aprašė pagrindinius teigiamus dalykus, tai as paminėsu, kas man įstrigo neigiama.
Man nepatinka šveicarų ksenofobiškumas. Ar matėte reklamas, kur baltos avys iš Šveicarijos išspiria juodą avį? Čia nelabai gali būti kitoks, turi pritapti prie daugumos, nes kitaip gali būti per sunku. Aišku, odos spalvos nepasikeisi, bet mums tai nelabai aktualu.
Nepatinka begalinis biurokratizmas. Leidimai, amžina kontrolė ir neįtikėtinas nelankstumas. Aišku, gal dėl to sistema ir veikia efektyviai. Tik kartais dėl to labai pikta... Beje, atrodo, kad tavo kiekvienas žingsnis sekamas
Sveikatos sistema gal ir labai gera, bet tai kainuoja. Reikia mokėti sveikatos draudimą, ir gan nemažai.
Kol kas aš susidūriau tik su geranoriškais ir be galo draugiškais ir paslaugiais žmonėmis, bet beskaitydama užsieniečių forumus girdžiu įvairiausių neigiamų atsiliepimų apie žmonių abejingumą kito nelaimei ir pan. Man su tuo susidurti neteko, kuo ir džiaugiuosi
Labai slegia pasiskaitymai apie šalies istoriją, o ypatingai poziciją antrojo pasaulinio karo metu, kaip jie pas save neįsileido žydų, supirko nacių auksą, iš ankstesnių laikotarpių - čigonų genocidas. Ar jūs patikėtumete, kad Šveicarijoje tik 1971 metais moterys įgijo teisę balsuoti???
Šiaip ar taip, kad ir kas man čia nepatiktų, viską atperka nuostabi gamta
Kiekvieną savaitgalį aikčioju ir nepaleidžiu kameros iš rankų. Ir dar, čia nereali šalis auginti vaikus, kas tikriausiai mamoms yra pats svarbiausias dalykas
Belge, taip, tu visiškai teisi. Nesinori gražioje temoje rašyti apie vien neigiamus dalykus.
Ta avis yra
pavyzdys. Dėl sekimo - irgi visiškai teisingas įspūdis, manęs tas neapleisdavo ypač Ženevoje. Toks jausmas, kad tave filmuoja nepabaigiamas reality show. Šlykštoka
Istorija irgi iškalbinga, toks nacionalinis egoizmas, nuolatinis "maja chata s kraju ničego neznaju". Gražaus neutraliteto tamsioji pusė.
Tas auksas, taip. Daug ten tokių faktų.
Šveicarija įsileidžia kur kas mažiau imigrantų nei kitos šalys. Jie nenori jų - iš jų taško žiūrint, juos suprantu, bet iš šono tai dažnai atrodo žiauriai. Aš juk minėjau, kaip šveicarai dievina, kad kalbu vokiškai, o štai anglų tikrai nesusilaukia tokio priėmimo, nes tai "svetimas". Tai, kas daro panašiu į juos, jiems patinka.
Aš pati pažinau visokių šveicarų - ir vienišių "lūzerių" mokslininkų, ir patenkintų savimi pasipūtėlių, ir išsiskyrusių mamų, kurios siekia mokslo ir vienos augina vaikus bei stengiasi iš paskutiniųjų, visko... Kaimynystėje gyveno tiek išgerianti negrė, kurią vieną savaitgalį mačiau besivoliojant su alaus buteliais, tiek visai neblogai gyvenantys namukų savininkai (pats kvartalas buvo normalus).
Deja, miestuose tamsiaodžiai dažniausiai pardavinėdavo narkotikus vidury baltos dienos, ir jų ten tikrai nėra daug.
Prancūziškose srityse nemažai libaniečių, ypač Ženevoje. Norinčioms patirti nuotykių rekomenduojama prasieiti ten savaitgalį, jie garantuoti, jei velsitės su jais į pokalbius
Kabinėjimasis užknisa, bet gi niekas neverčia bendrauti...
Šveicarijoj nemažai rusų
Susidurdavau vis su jais Berne (ten praleidau nemažai laiko), bet gal atsitiktinumas.
Leidimai ir popierizmas - viskas turi būti tobulai tvarkinga. Kai aš mėgstanti aiškią dienotvarkę ir planą, tai man netrukdo. Bet visokių oficialių popierių gali reikėti laukti ilgai.
Gali būti, kad abejingumu ten pasižymi "funkcionieriaus" tipas - o pas mus juk ar nėra taip, kad "valdžia" sugadina žmones? Biurokratas - reiškinys, nepaisantis tautybės.
Kasdieniniam gyvenime sutikti žmonės buvo labai draugiški ir malonūs, padėdavo įv. situacijose neprašomi, bet jei būčiau atsidūrusi tikrai sunkioje padėtyje, nežinau... gal ir pamatyčiau tą abejingumą. Dėl sveikatos irgi tfu, tfu neteko niekur kreiptis, o elementariu atveju vaistinėse visada gaudavau ko reikia be recepto. Medicinos paslaugos kilus didelėms problemoms būtų gerai patuštinę kišenę.
Na, apie gamtą ir aplinką nebekalbam, nes susvaigsim, tai tikrai atperka viską ir nustoji galvoti, kas čia blogai.
Ir dar dėl vaikų - turiu durną svajonę ten truputį pagyventi su vaiku, potencialiai dar turiu tokį šansą, nes vaikams ten tikrai rojus - visur nuolaidos, tėvai eina už nepilną kainą, o vaikai dažnai išvis nemokamai, žodž, visokie akvaparkai ir kitos pramogos prieinami visiems.
...Sand in my shoes...