Įkraunama...
Įkraunama...

Kreta

zmogus planuoja, Dievas juokiasi
man pasitvirtino 150 proc., o tai reiskia dvigubai laiko sunaudoji planuodamas cia, ir kai viska pakoreguoja buvimas ten, o jei dar kazkokius grafikus susistatai, tai kur malonumu pojutis???
bet cia kiekvienam savo
kai as jau grizus, tai galiu pasakyt viskas ten daug paprasciau, nei pietu amerikos dziunglese, beveik civilizacija, ir joks zemelapis nepades, jei privaziuosi issisakojusi kelia, o nuorodos gules ant zemes, kaip kazkas jau minejo issaudytos kryptis, isblukes, o geriausias mums nutikes variantas buvo kelias issisakojo kaip V raide, nuoroda per viduri ir parodyta tiesiai
taigi maziau streso dziaukimes saule ir LT
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Raganėlė: 28 gegužės 2008 - 08:38
Man buvo idomu pasiskaityti,gal kazkam irgi bus idomu 4u.gif
KRETA


Kreta – vienas iš 13 Graikijos regionų. Tai didžiausia Graikijos sala, iškilusi Egėjo jūros pietuose, trijų žemynų – Europos, Afrikos ir Azijos – prekybinių kelių sankryžoje. Kretos plotas – 8336 km², ilgis 260 km, pakrančių ilgis siekia 1046 km. Didžiausias salos plotis – 60 km, tarp Diono ir Litinono iškyšulių, o siauriausia salos vieta, Jerapetros sąsmauka, siekia vos 12 km. Kretoje priskaičiuojama virš 800 tūkst. gyventojų. Kretos sostinė – Heraklionas (137 tūkst. gyventojų).
Nepaprastai kontrastingas Kretos kraštovaizdis verčia žavėtis kiekvieną. Kreta – labiausiai saulės lepinama Graikijos sala, o kur dar dangaus žydrumo jūra, puikūs paplūdimiai. Švelnus Viduržemio jūros klimatas ir 300 dienų per metus šviečianti saulė, pakankamas drėgmės kiekis užtikrina Kretos gyventojams kelis derlius metuose.Didžiulis vaisių, daržovių, jūros gėrybių bei vynų pasirinkimas patenkins išrankiausią gurmaną, o kur dar geriausiu pasaulyje pripažintas medus ir alyvuogių aliejus...Didžiausia Graikijos sala siūlo tiek įdomybių, kad vienų atostogų tikrai neužteks aplankyti visas patraukliausias vietas.

Ramaus poilsio mėgėjams – puikios sąlygos mėgautis paplūdimio malonumais, o tiems, kas renkasi aktyvų poilsį – didžiulė pasiūla maršrutų tiek automobiliu, tiek ir pėsčiomis. Kretos sala - tai tikras rojus istorijos ir mitologijos gerbėjams.Pasak legendos, šioje saloje gimė legendinis Kretos karalius Minas, Dzeuso ir gražuolės Europos sūnus. Kretos salos kultūra jo garbei buvo pavadinta Mino kultūra. Įspūdingi Knoso rūmai, vienuolynai, bažnyčios ir nepaprastai jaukūs vietos kaimeliai, kurių ypatinga atmosfera, sukuriama temperamentingųjų Kretos gyventojų, suteikia amžinos šventės ir vasaros jausmą.

KLIMATAS
Būdingos nešaltos ir drėgnos žiemos, karštos ir drėgnos vasaros. Liepos vidutinė temperatūra 25 °C (šiaurėje) ir 27 °C (pietuose); sausio vidutinė temperatūra atitinkamai 4-6°C ir 10-12°C (kalnuose žemiau 0°C). Kritulių mažėja iš šiaurės vakarų į pietryčius. Daugiausia jų vakarinėje dalyje - 900-1500 mm; rytiniuose rajonuose ir Egėjo jūros salose - 400-700 mm, centrinės dalies įdubose - 350 mm per metus (80 proc. žiemą). Keletą mėnesių per metus aukščiausią viršūnę dengia sniegas.

TERITORIJA
Graikija (Hellas), Graikijos Respublika (Demokratia tes Hellados) - valstybė Europos pietryčiuose. Ji užima Balkanų pusiasalio pietinę dalį ir turi daugiau negu 100 salų (19 proc. visos teritorijos). Didžiausios salos: Kreta (Viduržemio jūra), Euboja, Lesbas, Chijas, Kikladų, Pietų ir Šiaurės Sporadų salynai (Egėjo jūra), Jonijos salynas (Jonijos jūra). Šiaurėje ribojasi su Albanija, , Bulgarija, Turkija, vakaruose skalauja Jonijos, pietuose - Viduržemio, rytuose - Egėjo jūros. Plotas - 132 000 km2 (su salomis).
Kreta yra vienas iš 13 Graikijos regionų. Tai didžiausia Graikijos sala ir antra pagal dydį (po Kipro) rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Sala iškilusi Egėjo jūros pietuose, trijų žemynų - Europos, Afrikos ir Azijos - prekybinių jūros kelių sankryžoje. Kretos plotas - 8 336 km², ilgis 260 km, krantų ilgis siekia net 1 046 km. Didžiausias salos plotis - 60 km, tarp Diono ir Litinono kyšulių, tuo tarpu siauriausia salos vieta - Jerapetros sąsmauka, kuri siekia tik 12 km.

MIESTAI
Kretos salos sostinė - Heraklionas su daugybe kavinių, tavernų, parduotuvėlių yra didžiausias Kretos ekonominis centras ir pagrindinis uostas. Salą sudaro 4 regionai: Chanija (didž. miestas Chanija), Retimnonas (didž. miestai Retimnonas ir Plakias), Heraklijus (didž. miestas Heraklionas) ir Lasitis (didž. miestai Agios Nikolajas ir Jerapetra).

GYVENTOJAI
Gyventojų - daugiau kaip 800 000. Kretiečiai turbūt patys spalvingiausi iš visų graikų. Trykštantys gyvenimo džiaugsmu, optimizmu ir sava gyvenimo filosofija. Žvelgiant į juos galima pajusti, jog šie nuoširdūs žmonės visada harmoningai sugyveno su gamta, yra be galo draugiški ir tapę draugais išlieka jais ilgam.

KALBA
Valstybinė kalba - graikų. Egzistuoja dvi jos formos: oficiali literatūrinė (kafarevusa) bei šnekamoji (dimotika).

RELIGIJA
Daugumą sudaro graikai ortodoksai - 98%, musulmonai - 1,3 % ir 0,7% kitų religijų atstovai.

PINIGAI
Euras oficiali Europos Sąjungos, taip pat ir Graikijos valiuta. Kitą valiutą galima pasikeisti bankuose ir valiutų keityklose. Keitimo kursas gali skirtis, todėl rekomenduojama aplankyti keletą keityklų. Visos pagrindinės valiutos ir kelioniniai čekiai priimami ir gali būti išgryninti bet kuriame banke. Paprastai Graikijos bankai ima 2 % komisinį keitimo mokestį. Kreditinės ir debetinės kortelės priimamos daugelyje vietų, bet ne visose degalinėse.

ARBATPINIGIAI
Kaip ir daugelyje Europos vietų, rekomenduojama arbatpinigių suma - apie 10 % nuo atsiskaitomos sumos. Kartais restoranuose į sąskaitą įskaičiuojamas 15 % aptarnavimo mokestis, taip pat galima palikti arbatpinigių taksi vairuotojams ir lagaminų nešikams (keletą eurų).

PASIENIO/MUITINĖS FORMALUMAI
Europos Sąjungos piliečiams įvažiuojant į Graikiją reikalingas tik pasas. Be muito į Graikiją leidžiama įvežti asmeniniam naudojimui: vieną rašomąją mašinėlę, vieną videokamerą arba du fotoaparatus (po 10 juostelių kiekvienam), radijo imtuvą, magnetofoną ir nešiojamąjį kompiuterį; sporto inventorių: žvejybos įrangą, vieną dviratį, teniso raketes, golfo lazdas; 300 cigarečių arba 150 cigarilių, arba 75 vienetus cigarų, arba 400 g tabako; 1,5 litro stipresnio nei 22% alkoholinio gėrimo arba 3 litrus silpnesnio nei 22% alkoholinio gėrimo, 3 litrus neputojančio vyno; 75 g kvepalų ir 375 ml tualetinio vandens; 1 kg kavos arba 400 g kavos ekstrakto, 200 g arbatos arba 80 g arbatos ekstrakto.
Įvežant užsienio valiutos, kuri viršija 10 000 eurų sumą, būtina pinigų deklaracija.

DARBO LAIKAS
Dauguma bankų darbo dienomis dirba 8-14 val., šeštadieniais - iki 12 val. Parduotuvės dirba pirmadieniais - penktadieniais nuo 8.30 iki 21 val. su pietų pertraukomis ir siestomis (13.30-17.00 val.). Vaistinės darbo dienomis atidarytos iki 20 val. Šeštadieniais ir sekmadieniais - nedirba.

SUVENYRAI
Vienas populiariausių suvenyrų Kretoje yra alyvuogių aliejus. Manoma, jog tai pats geriausias iš visų spaudžiamų alyvuogių aliejų Graikijoje. Kretos saloje yra pačios idealiausios sąlygos augti alyvmedžiams, todėl čia išspaudžiama 68% viso Graikijoje išspaudžiamo aliejaus ir jis yra aukščiausios kokybės.
Kretoje, kaip ir visoje Graikijoje, labai didelis visų rūšių vyno - saldaus, pusiau saldaus ir sauso - pasirinkimas. Vynų kainos svyruoja atitinkamai nuo 2 iki 50-60 eurų. Rekomenduojama dovanų vežti tokių rūšių vyno: Kavaleri, Logari, Kritikos, Mavradafni, Katogi, Sitia . Visam pasaulyje garsus graikiškas brendis „Metaxa“ daugeliui bus puikus suvenyras. Niekada neapsiriksite pasirinkę 5 žvaigždučių gėrimą.
Suvenyrų parduotuvėlėse gausus graikiškos keramikos, kurios tradicijos siekia antikos laikus, pasirinkimas. Kreta garsi savo žydrąja keramika, nusipirkę jos namo išsivešite dalelę Graikijos. Žydra - nacionalinė Graikijos spalva.
Didelę paklausą turi ir graikiški aukso dirbiniai. Graikiško aukso spalva skiriasi nuo mums įprastos, nes jis sumaišytas su sidabru ir yra šviesesnis. Visose juvelyrinėse parduotuvėse galite derėtis ir, jei būsite pakankamai atkaklus, nusipirkti graikiško aukso labai patrauklia kaina.

TRANSPORTAS
Graikijoje važiuojama dešine kelio puse. Važiuojant dvirate transporto priemone, reikėtų būti atidiems, kadangi kiti vairuotojai skiria nepakankamai dėmesio motociklininkams ir dviratininkams. Pagrindiniai keliai yra geri, tačiau užmiesčio ir kalnų keliukams reiktų pasiieškoti keturiais ratais varomos transporto priemonės. Greičio apribojimai: mieste iki 50 km/val., užmiestyje iki 80 km/val., greitkeliuose iki 100 km/val.
Automobilių nuoma parai - vidutiniškai apie 30-50 EUR, priklausomai nuo pasirinktos klasės. Daugelyje autonuomos bendrovių gausite ir kelių žemėlapį. Kretoje patogiausia keliauti autobusais arba taksi. Autobusų tvarkaraščiai yra iškabinti visose autobusų stotyse ir stotelėse. Kadangi tvarkaraščiai dažnai keičiasi, rekomenduojama nuolat pasitikslinti išvykimo laikus. Nors šis keliavimo būdas nėra toks patogus kaip taksi, tačiau yra žymiai pigesnis. Taksi automobiliuose yra skaitikliai arba už važiavimą mokama pagal kainoraštį, iškabintą daugumoje taksi stotelių. Vis dėlto prieš sėdant į taksi verta pasiteirauti kainos. Nakties metu, užsisakius taksi iš viešbučio, oro uosto, ar švenčių dienomis kainos gali būti aukštesnės. Vieno kilometro kaina yra nuo 75 euro centų, priklausomai nuo regiono.

TELEFONAS
Kaip ir daugelyje šalių, čia pigiau skambinti iš telefono automatų, naudojant (nuo 3 iki 25 EUR vertės) korteles, kurių galite įsigyti kioskuose arba nedideliuose prekybos centruose. Veikia visi GSM telefonai su įjungta „roaming“ sistema. Tarptautinis Graikijos kodas 00 30.

ELEKTROS SROVĖ
Įprasta 220 V.


SAULĖ /VANDUO
Kadangi Graikijoje vasaros metu klimatas yra pakankamai karštas, nerekomenduojama būti saulės atokaitoje vidurdienį, nes saulė šiuo metu itin kaitri, galima gauti saulės smūgį. Geriausia kaitintis ryte iki 11 val. ir popietę nuo 16 val. Taip pat dėl saulės aktyvumo rekomenduojama naudoti aukšto apsaugos nuo saulės koeficiento kremą.
Išsimaudžius jūroje rekomenduojama nusiprausti gėlu vandeniu, nes jūros vanduo yra prisotintas druskos, nuo kurios gali peršėti odą.

MAISTAS/GĖRIMAI
Graikai nuo neatmenamų laikų buvo gurmanai. Palanki geografinė padėtis ir puikios klimatinės sąlygos suteikia galimybę Kretos salos gyventojams užsiauginti ir apsirūpinti didelę ekologiškai švarių ir sveikų produktų įvairove. Kurortinėse viešbučių zonose yra daugybė tavernų, restoranų ir barų. Bet kurioje tavernoje užsisakę patiekalą būkite ramūs dėl maisto kokybės. Jūrų gėrybių restoranai - brangesni. Patartina užsisakinėti vyną buteliais. Paragaukite specifinio, tiktai Graikijoje gaminamo Retsina vyno, kurio skonį formuoja priemaišos, gaunamos iš medžio sakų. Dažniausiai vietiniai gyventojai maišo šį vyną su gaiviuoju gėrime „Sprite“, santykiu 1:1.

REKOMENDUOJAMI PATIEKALAI:
Suvlaki - kiaulienos, avienos, jautienos šašlykas
Paidaki - ožkos arba avies šonkauliukai
Kleftiko - aviena, kepta susukta į foliją orkaitėje
Sfakiano - vyne troškinta aviena su prieskoniais
Kuneli - troškintas triušis
Taramo - ikrų salotos
Tzatziki - agurkų, jogurto ir česnakų salotos
Kalamaria - kalmarai
Ksifia - ant grotelių kepta kardžuvė
Kakavia - graikiška žuvienė

APRANGA
Rekomenduojama vežtis lengvus medvilninius drabužius bei patogią, lengvą avalynę. Nerekomenduojama eiti į aukštesnės klasės viešbučių restoranus vilkint paplūdimio aprangą. Kaip kuriuose viešbučiuose svečiai be deramos aprangos į restoraną neįleidžiami.

SAUGUMAS
Kretoje, kaip ir visoje Graikijoje, nusikalstamumas yra ženkliai mažesnis, palyginti su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis.

NAUDINGA ŽINOTI
Lietuvos Respublikos ambasada Graikijos Respublikoje
49, Vasilissis Sofias Ave.
GR - 10676, Athens, Greece.
Tel.: (+30) 2107294356, (+30) 2107294357.
Atsakyti
Oi kiek informacijos 4u.gif

prisiminiau patiekala, kai perskaiciau - Kleftiko... kas megsta riebiai ir sociai pats tas... man po jo ilgai negera buvo doh.gif Tik aviena buvo ne folijoje, o tokiame moliniame inde paruosta.. labai riebu buvo blink.gif

QUOTE(jolita.martyna @ 2008 05 28, 14:27)
na va dar naudinga informacija,zinosim 4u.gif


as ta kleftiko valgiau Chania kiek pamenu, viename is toje pagrindineje krantineje esanciu restoraneliu. Emem su drauge kazkokiu uzkandziu, po to po patiekala, labai jau alkanos buvom... seimininkas is laimes, kad tiek maisto uzsisakom, mums nemokamai tik nese ir nese tsipouri ir ouzo, jau galvojau, kiba nugirdyti nori blink.gif
Atsakyti
QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 14:30)
as ta kleftiko valgiau Chania kiek pamenu, viename is toje pagrindineje krantineje esanciu restoraneliu. Emem su drauge kazkokiu uzkandziu, po to po patiekala, labai jau alkanos buvom... seimininkas is laimes, kad tiek maisto uzsisakom, mums nemokamai tik nese ir nese tsipouri ir ouzo, jau galvojau, kiba nugirdyti nori blink.gif

Nusigėrėt? hihihi.gif
Atsakyti
QUOTE(Agotukas @ 2008 05 28, 14:53)
Nusigėrėt? hihihi.gif


na lengvai "apsinesem" nes nese tuose mazesniuose alia suvenyriniuose buteliukuose, tokiuose graziuose, tai drugelio formos, tai smuiko.. gal kokia 8 atnese is viso... drauge ir sako, turbut mato kad moterys tai ir nesa miniatiurinius, geriau viena normalu atnestu biggrin.gif

po to kavos ikalem, aaahh dar tu savo saldumynu is manu kruopu (nezinau kaip vadinasi) dave kad maza nepasirodytu.... isejom siaip ne taip, po to kita diena buvo iskrova:)
Atsakyti
QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 12:57)
na lengvai "apsinesem" nes nese tuose mazesniuose alia suvenyriniuose buteliukuose, tokiuose graziuose, tai drugelio formos, tai smuiko.. gal kokia 8 atnese is viso... drauge ir sako, turbut mato kad moterys tai ir nesa miniatiurinius, geriau viena normalu atnestu biggrin.gif

po to kavos ikalem, aaahh dar tu savo saldumynu is manu kruopu (nezinau kaip vadinasi) dave kad maza nepasirodytu.... isejom siaip ne taip, po to kita diena buvo iskrova:)


mane jau reiktu isnesti biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
bet itariu buvo visai nieko thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
tiesa kokie saldumynai skanus Kretoje...kokius uzsisakyti kavinukese paragauti,ju tradiciniu ir kokius pirkti lauktuvems ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Agotukas @ 2008 05 28, 05:56)
O kur pirkai?  ax.gif Nes vakar baltose lankose teradau tik knygutę apie Graikiją sad.gif Nu plonytė tokia, kietais viršeliais, popierius šilkinis ir fotkės kokybiškos. Ale mažutė ir neverta 100 lt  schmoll.gif Geriau vynelio už tą sumą hihihi.gif

Pirkau knygyne "Humanitas" Dominikonu g.5,bet ji anglu kalba. mirksiukas.gif kaina 63lt ir tikrai stora knyga,paveiksleliu praktiskai nera lotuliukas.gif vien tik informacija,zemelapiai ir t.t ir atskirais miestais suskirstyta 4u.gif
As tos knygos ieskojau irgi ilgai,nes visos kitos knygynuose tokios nevertingos ir apie Kreta mazai aprasoma.O apie sita knyga internete radau daug geru atsiliepimu,kad ji tikrai vertinga 4u.gif

dar vat info apie orus,parasysiu,nes daug kas klausineja kokia oro,vandens tem atitinkamu menesiu 4u.gif
VIDUTINE TEMPERATURA KRETOJE
Menuo/oro/vandens
Balandis-21-25C/17-18C
geguze-24-28C/19-21C
birzelis-28-30C/22-23C
liepa-30-34C/24-26C
rugpjutis-32-35C/25-25C
rugsejis-27-32C/24-25C
spalis-25-28C/22-23C
lapkritis-21-25C/19-21C
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolita.martyna: 28 gegužės 2008 - 14:21
QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 14:21)
prisiminiau patiekala, kai perskaiciau - Kleftiko... kas megsta riebiai ir sociai pats tas... man po jo ilgai negera buvo doh.gif  Tik aviena buvo ne folijoje, o tokiame moliniame inde paruosta.. labai riebu buvo blink.gif

va, va, aš irgi taip pat jaučiausi.. doh.gif iš to alkanumo akys didelės buvo, nesuvalgiau nė pusės, nes be galo, be krašto riebu buvo ir po to dar dvi dienas tik vaisius galėjau valgyt.. tas avienos riebalas gerklėj stovėjo... doh.gif ir man tai atnešė folijoj suvyniotą, kartu su bulvėm ištroškintą...
graikišką virtuvę tikrai mėgstu, bet va su aviena tai nedraugauju.... doh.gif

QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 14:57)
po to kavos ikalem, aaahh dar tu savo saldumynu is manu kruopu (nezinau kaip vadinasi)

jie ją irgi kaip ir chalva vadina... nors šiaip ne vienas saldumynas yra iš manų daromas, tai nežinau apie kurį kalbi... gali būt ir ravani.

QUOTE(jolita.martyna @ 2008 05 28, 15:16)
As tos knygos ieskojau irgi ilgai,nes visos kitos knygynuose tokios nevertingos ir apie Kreta mazai aprasoma.O apie sita knyga internete radau daug geru atsiliepimu,kad ji tikrai vertinga 4u.gif


man šita knyga irgi pagrindinis vadovas buvo pradžioj. Irgi tik teigiamai galiu atsiliept. drinks_cheers.gif

O dėl saldumynų, tai baklavos verta paragaut, kadaifi (aš jį spagečiais vadinu biggrin.gif ), be kalitsounia neišgyvenu nė vienos kelionės ax.gif Galaktoboureko irgi skanu visai. Nu ir koulourakia paragaukit, man su kava pusryčiams labai skanu (riestainiukai su sezmo sėklom). Ir savaime aišku, xalvas. wub.gif kokios jos tik nėra ten...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Šaltmėtė: 28 gegužės 2008 - 14:37
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 05 28, 15:36)
va, va, aš irgi taip pat jaučiausi.. doh.gif  iš to alkanumo akys didelės buvo,
O dėl saldumynų, tai baklavos verta paragaut, kadaifi (aš jį spagečiais vadinu biggrin.gif ), be kalitsounia neišgyvenu nė vienos kelionės ax.gif  Galaktoboureko irgi skanu visai. Nu ir koulourakia paragaukit, man su kava pusryčiams labai skanu (riestainiukai su sezmo sėklom). Ir savaime aišku, xalvas. wub.gif  kokios jos tik nėra ten...


va va, norejau paklausti: tas galaktoboureko - cia tas pjaustomas kaip pyragas su kremo idaru ar ne? o kaip vadinasi toks pats pyragas, bet su spinatu ir surio idaru ir dar ten kitokiu?? mano draugas juos pusryciams pirkdavo kepykleleje, ju maciau visur parduodant... pamirsau pavadinima g.gif man labai patiko tongue.gif ypac su spinatais ir suriu... wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2008 05 28, 13:36)
O dėl saldumynų, tai baklavos verta paragaut, kadaifi (aš jį spagečiais vadinu biggrin.gif ), be kalitsounia neišgyvenu nė vienos kelionės ax.gif  Galaktoboureko irgi skanu visai. Nu ir koulourakia paragaukit, man su kava pusryčiams labai skanu (riestainiukai su sezmo sėklom). Ir savaime aišku, xalvas. wub.gif  kokios jos tik nėra ten...

butu gerai,kad parasytumei kokia forma tie saldymynai,na pyragai,sausainiai,saldainiai,kad orientuotis blush2.gif..na bandau speti xalvas-tai chalva blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolita.martyna: 28 gegužės 2008 - 14:47
QUOTE(jolita.martyna @ 2008 05 28, 15:16)
mane jau reiktu isnesti biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif
bet itariu buvo visai nieko thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif
tiesa kokie saldumynai skanus Kretoje...kokius uzsisakyti kavinukese paragauti,ju tradiciniu ir kokius pirkti lauktuvems ax.gif
Papildyta:



del saldumynu... neskubekit uzsisakykit, valgykite letai, kaip tikri graikai:) siaip kai uzsisakysite uzkandziu, tai jie atnes lekstutes visiems po viena, tai pasidalinsite... o saldumynais jie dazniausiai vaisina patys.. jei neduos, tada uzsisakykite.. siaip baklava ir tie kiti kur aprase saltmete labai skanus, bet labai saldus.. as asmeniskai pajegiu tik 1 suvalgyti prie kavos be cukraus doh.gif

QUOTE(jolita.martyna @ 2008 05 28, 15:46)
butu gerai,kad parasytumei kokia forma tie saldymynai,na pyragai,sausainiai,saldainiai,kad orientuotis blush2.gif..na bandau speti xalvas-tai chalva blush2.gif


na xalvas dar jie vadina ta pyrageli, bet ten ne chalva... nelabai turiu laiko teisybe pasakius paieskoti nuotrauku, bet jei netingi, gali pasidometi graiku virtuve cia:

http://www.greek-recipe.com/

cia yra graiku virtuves visi patiekalai suskirstyti pagal kategorijas (virsuje zaliai), prie "Sweet" rasit pagrindinius saldumynus ir nuotraukas smile.gif
Papildyta:
QUOTE(jolita.martyna @ 2008 05 28, 15:51)
lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif cia reiks vyra perspeti,nes jis megsta viska is karto uzsisakyti,daug  biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif ,o as visada pagrindini patiekala suvalgau ir tik tada galvoju,ko noriu ir ar noriu is saldumynu.


zinai, jie turi labai skaniu atskiru patiekalu, pvz keptas suris (kefalotyri berods), bougurdi (ar kazkas panasaus - kepta feta su paprika, pomidoru), dolma (vynuogiu lapai su idaru) ir t.t., salotos.. vienu zodziu pradzioje uzsisakykite skirtingus kelis is siu patiekalu ir pasidalinsite... su duona ir vynu.. po to pagrindini patiekala.. graikai valgo bendraudami, megaudamiesi, o ne taip, kaip dauguma musu - kai palenkia galva virs lekstes, tai kol nebaigia visko, tol neatsilenkia:) jie net frype kava geria pora valandu... nes eiti gerti kavos graikijoje reiskia eiti susitikti su draugais ir tai ilgas procesas:) taip kad megaukites, skanaukite.. ir svarbiausia - neskubekite smile.gif
Atsakyti
QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 15:44)
va va, norejau paklausti: tas galaktoboureko - cia tas pjaustomas kaip pyragas su kremo idaru ar ne? o kaip vadinasi toks pats pyragas, bet su spinatu ir surio idaru ir dar ten kitokiu?? mano draugas juos pusryciams pirkdavo kepykleleje, ju maciau visur parduodant... pamirsau pavadinima g.gif  man labai patiko tongue.gif ypac su spinatais ir suriu... wub.gif

taip, galaktoboureko, tai su kremu viduj, saldus. Su špinatais ir sūriu - spanakotyropita, tik su špinatais - spanakopita. Man šiaip irgi su špinatais ir sūriu mėgstamiausias.
Visus šituos galima gatvėj užkandžiui nusipirkt. Ir šiaip saldumynus ne tik kavinukėj galima užsisakyt, bet ir tose jų saldumynų/duonos parduotuvėlėse, kur tada supakuoja į gražias mažas dėžutes. wub.gif

QUOTE(jolita.martyna @ 2008 05 28, 15:46)
butu gerai,kad parasytumei kokia forma tie saldymynai,na pyragai,sausainiai,saldainiai,kad orientuotis blush2.gif..na bandau speti xalvas-tai chalva blush2.gif

nui tai pasakysi pavadinimą, ir atneš, taip ir išragausi viską, pati nuspręsi, kas labiausiai patinka... biggrin.gif

QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 15:48)
del saldumynu... neskubekit uzsisakykit, valgykite letai, kaip tikri graikai:) siaip kai uzsisakysite uzkandziu, tai jie atnes lekstutes visiems po viena, tai pasidalinsite... o saldumynais jie dazniausiai vaisina patys.. jei neduos, tada uzsisakykite.. siaip baklava ir tie kiti kur aprase saltmete labai skanus, bet labai saldus.. as asmeniskai pajegiu tik 1 suvalgyti prie kavos be cukraus doh.gif

tai čia dėl to, kad tu saldumynų nemėgėja tongue.gif aš galiu 3 kalitsounia pyragėlius per kartą sukapot ir dar baklavos gabalą ant viršaus cool.gif

QUOTE(dianita @ 2008 05 28, 15:59)
jie net frype kava geria pora valandu... nes eiti gerti kavos graikijoje reiskia eiti susitikti su draugais ir tai ilgas procesas:)

frappe mirksiukas.gif
Atsakyti
Grizom sekmadieni is Kretos smile.gif Neprireike jokiu striukiu, megztiniu. Gal tik vakare plono megztuko reikejo prie juros. Oro temp. buvo apie 27 pavesy diena, vanduo tai dar vesokas, koks 20 laipsniu.
Mano didesnyji vaika labiausiai kankino uodai, gan smarkiai sukandziojo.
Ir dar jam nelabai patiko vazinet kanlu serpantinais, teko ir pavemti verysad.gif
Geriausiai kelione atlaike mazoji bigsmile.gif Daug miegojo, tik nevalge tu konserviniu kosiu, tai mito visa savaite tik mano pienu doh.gif
Daug nepamatem tos Kretos su vaikais nuvaziave, bet vis tiek smagu buvo bigsmile.gif
Atsakyti