Įkraunama...
Įkraunama...

Mokomės fotografuoti

Getter, labai tiesus ir atviras žvilgsnis vaikiuko smile.gif
Tik šviesūs tonai per šviesūs atrodo, akina, per daug kontrasto ar šviesumo... Gal padėtų rėmelis, nes kairysis kraštas išsilieja į forumą...
Atsakyti
vvvvv, suprantu tave. Man yra panašiai buvę, tik ne su selfportrait. Gal rimtai bandyk susisiekt su puslapio administracija, kad ištrintų.

Smiltis, man antras kirpimo variantas labiau.

Degutė, puikiai naktinis kiaušinis, labai geras apšvietimo sprendimas, ko pasekoje atsiranda trys dimensijos, ir nedaug trūksta iki idealaus auksinio pjūvio, kiaušinio spalva ne problema.

Getter, kompozicija iš viršaus nieko blogo, vaiko išraiška super, dėl kojyčių pati pasakei, ir šešėlio galėtų nebūti.

Atsakyti
QUOTE(Tosk @ 2008 03 16, 22:59)
Gal galit kas atsiliept, kas turit Mac 4u.gif

aš turiu. kas domina? unsure.gif

dėl straipsnio išversto apie kompoziciją. jis yra blog'e
lapkričio mėn archyve, nes tą mėnesį patalpintas. pats apatinis, nes įdėtas pirmas rolleyes.gif labai rekomenduoju visiems pasiskaityt. ir pati peržvelgsiu, kai tik laiko atsiras bent minutė. mirksiukas.gif

vvvvv, pranešk rezultatus, kaip pavyko dėl foto pašalinimo unsure.gif
Atsakyti
Nu ir prirašėt blink.gif Bandau kažką pasakyti.

Pelėdike , man geriausiai žiūrisi trečia nuotrauka. Tik trūksta ryškumo ir gal norisi, kad gėlė būtų mažesnė ir truputį kitu kampu fotografuota. Pirmose dviejuose fonas per daug akina.

Degute, Tavo paningas tikrai thumbup.gif: tik man norisi truputį daugiau vietos dešinėje, na kad dviratininkui daugiau kelio būtų kur važiuoti. Naktinis kiaušinis... na, ką pasakyti? Kiaušiniškas. Kas buvo šviesos šaltinis?

Cinside, pyragas skaniau atrodo, nei tas kitas patiekalas. O jei dar būtų užpilta truputis šokolado 
Dėl žibučių. Efoto straipsnyje „kaip fotografuoti grybus“ buvo patarimas, kad juos fotografuojant reikia senus lapus, kurie gali papulti į kadrą nurinkti. Manau, šitas patarimas tikrų ir fotografuojant tokius mažus augalėlius. Dėl viso kito – jau visi pasisakė.

Peppi, apie pomidorus su lomo ir be. Man abi nuotraukos patinka, taip nuotraukoj su lomo spalvos truputį ryškesnės, bet pomidoras atrodo dar neprinokęs

Grethenn, smėlėtas portretukas visai patiko. Tik man nesižiūri smakras nukirptas. Ir katytės ausų gaila labai. Labai gerai žinau, kad dažnai tokių stačiaausių gyvūnų ausys į kadrą netelpa.

Agniuk*, dėl rožės pati pasakei smile.gif graži spalva. O liūdinti mergaitė atrodo, kad stengiasi sulaikyti šypsnį.

Elina, modeliukas žavingas. Pataisyta nuotrauka patinka labiau.

Anasko, nuotrauka 'kai norisi vienatvės', man panašenė į 'supykau ir nedraugausiu'

Dejavu, žvejys charakteringas. Pagauta akimirka tikrai verta dėmesio. Man norėtųsi lyg vertikalios nuotraukos, kad daugiau meškerės, daugiau žvejo būtų (na, kad būtų aišku ar jis sėdi ar tupi, ar pasilenkęs). Nu vis norisi grįžti ir dar jį patyrinėti thumbup.gif

vvvv, užjaučiu dėl nuotraukos vagystės. Siaubas kaip šlykštu tokie dalykai. Dėl kompiuterio tai nieko negaliu patarti... Tikiuosi išgelbės Tavo nuotraukas.

Getter, žiūrint į vaikiuko foto taip ir kyla mintis, kad lyg valgė paslapčia ir dabar vaidina, jog nieko neturi burnoje biggrin.gif

Va tokie, mano mėgėjiški komentarai blush2.gif

Atsakyti
Įmetu tiesiai čia tą straipsniuką, nes žinau, kad kokie 5-7 žmonės patingės nueit į blog'ą ir susirast. o jei čia įdėsiu manau tikrai perskaitys dauguma lotuliukas.gif

Bendri patarimai fotokompozicijai

nereikia kadro komponuoti simetriškai, išskyrus atvejus kai norima parodyti ritmą ar simetriją, kaip pagrindinę mintį.

nerekomenduojama horizonto ar vandens paviršiaus liniją patalpinti į kadro vidurį - tokia struktūra stengiasi kadrą padalinti į dvi nepriklausomas dalis ir trukdo žiūrovui suprasti, kuri gi dalis yra svarbesnė. Taip pat kadrą gali dalinti: medžiai, stulpai, ryškumo pasikeitimo linijos, spalvos ir namo kampai. Na aišku išimtis - jei tokia yra idėja.

pasistenkite, kad pagrindinis objektas nesusilietų su fonu. Pabandykit išskirti pagrindinį objektą pasinaudodami saulės spindulių, apšvietimo ar šėšėlio kritimo kryptimi, fotoaparato padėtimi arba pasirinkdami kontrastingą fono spalvą.

venkite didelių tuščių erdvių, tokių, kaip žydras dangus be debesų, nuobodi monotoniška pieva ar vandens paviršius. Pabandykit rasti kažką, kad užpildytų tą tuštumą, kaip pvz. nukarusi šaka ar debesėlis.

kadrą formuokite įstrižai. aišku, to nedarykite, jei yra horizontas arba pastatai (tai atrodys keistai). Įstrižinė kompozicija su kryptimi kairė apačia-dešinė viršus yra ramesnė, nei atvirkštinė, kuri yra dinamiškesnė.

jei fotografuojate vandens telkinius, stebėkite, kad vandens paviršius būtų horizontalus, nes vandens paviršiaus pakrypimas labai rėžia akis.

pasistenkite, kad pastatai nebūtų pavirtę atgal. Visų pirma reikia lygiai laikyti fotoapratą, visų antra - jei fotografuojate nustatę maksimalų atitolinimą (pvz. 28 mm), kad daugiau įtipltų kadran, reikia prisiminti, apie kadro kraštuose atsirandančius vaizdo iškraipymus ir apie tai, jei fotoapratą pakreipsite aukštyn ar žemyn, tai tie iškraipymai tik padadidės. Architektūros fotografavimui egzistuoja specialūs šift-objektyvai.

Bandykit kadrą "įrėminti". Naudokitės šakelėmis, medžiais, kad sukurtumėte rėmelio įspūdį ir taip pabrėžtumėte pagrindinį objektą. Taip pat šiuo būdu naudokitės norėdami paslėpti nepageidaujamus vaizdo plotus. taip pat rėmelį galima naudoti norint parodyti kadro trimatiškumą, kaip vieną iš planų. Tačiau rėmelis neturi tapti vienu iš pagrindinių elementų.

užpildykite kadrą siužetu. prieikite kaip galima arčiau. Naudokitės zoom'u. Padarykite nuotraukoje jūsų objektą maksimaliai dideliu. Tai leidžia žiūrovui iš karto matyti foto esmę be ilgo beprasmio klaidžiojimo po visą kadrą.

pabandykite subalansuoti kadro kompoziciją, kad viršutinė kadro dalis neatrodytų sunkesnė už apatinę, taip pat ir su pusėmis, kad viena nebūtų sunkesnė už kitą.

fotografuokite portretą būdami žmogaus akių linijoje. Jie fotografuojate stovintį žmogų, fotoapratą geriausia nuleisti iki jo krūtinės ar juosmens lygio. Pasinaudoję šiuo triuku, negausite žmogaus su trumpomis kojomis naudodami normalų (50 mm) obejktyvą arba maksimaliai atitolinę vaizdą.

nepatingėkite pritūpti fotografuodami vaikus ir gyvūnus. Fotografuokite viename lygyje su jų galva. nefotografuokite iš apačios aukštyn ir iš viršaus, na nebent norite spec efekto. bet kokiu atveju atkreipkite dėmesį į foną. stebėkite, kad horizonto linija ir kitos fono linijos neitų per galvą.

portrete dažniausia svarbiausiu objektu būna akys. todėl jos turėtų būt pats ryškiausias portreto taškas. Jei sunku sufokusuoti vaizdą į akis, galima sufokusuoti ant pirmos kaklo sagos, kuri dažniausia yra toje pat plokštumoje kaip ir akys

puiku, jei nuotraukoje matytume linijas vedančias žiūrovo akį prie pagrindinio nuotraukos objekto. Šias linijas gali sudaryti keliai, tvoros, alėjos. Tik ta vedančioji, neturi būt dominuojanti, nes tada akis, tiesiog, gali pavargti ir nenueiti iki pagrindinio objekto. šios linijos turi būti pasvirusios iš apačios į viršų arba iš viršaus į apačią.

kada fotografuojate judesį (bėgantį žmogų) palikite jam vietos judesiui, t.y. patalpinkite objektą tarsi ką tik įbėgusį į kadrą, o ne paliekantį jį. Kompozicija atrodys dinamiškesnė, jei kadras bus sukomponuotas iš dešinės į kairę. Pageidautina naudoti mažą ryškumo gylį, kad izoliuoti objektą nuo supančios aplinkos.

Neiškraupykite veidų. Fotografuojant iš arti su maksimaliu atitolinimu gausit diiiidelę nosį, o ausytes mažas. Per didelis priartinimas veidą padarys plokščiu. Fotografuojant portreta geriausiai tiks atstumas apie 2 m ir apie 100 mm fokusuojamo nuotolio objektyvas. Tokiu atveju veido proporcijos gausis pačios tiksliausios. na nebent jūs siekiate spec efektų.

Venkite ryškių šviesų ir spalvų dėmių šalia ar už pagrindinio objekto. tai atitraukia dėmesį.

fotografuokite erdviškai. Pvz.fotografuojant namą rakursas, kai galim apžiūrėt fasadą ir dar šoninę sieną yra daug geriau, nei vien fasadas. Įjukite į siužetą pirmojo plano objektus - medžio šaką, turėklą ir t.t., net jei jie atrodys nuotraukoje neryškūs.

Šeimynines foto pagerinsite jei žmones susodinsite ant suoliuko ir kelis pastatysit už jų nugarų, nei nufotografuosite sustatę visus į vieną eilę.

nuobodų vaizdelį galima labai pagyvinti įjungus į kadrą žmogaus figūrą. tai geriau leis pajusti mastelį. O jei žmogus dar ryškiai apsirengęs arba turi margaspalvį skėtį, siužetas taps dar patrauklesniu. Net ir labai gražus peizažas ar gatvė, gali neturėti taško, kuris pritrauktų dėmesį, tokiu atveju, paprašykite draugą atsistoti ir pasigrožėti tuo vaizdu arba atsigulti ant pievelės piknikui. Jei draugo nėra, į kadrą patalpinkite save

fotografuodami žmones nenukarpykite jiems kūno dalių kaip papuolė. fotografuokite visą figūrą arba nukirpkite ties dubens viduriu. Rankas kirpkite ties pečiu, o ne ties riešais. Nestatykite žmogaus kaip lėlės, pasodinkite 3/4 pasisukimu į jus, tegu atsiremia į medį. Suteikite veiksmo, tegu uosto gėlytę (ca_girl vaizdas prieš akis ), arba kemša skanų sumuštinį. suteikite kūnui kompaktišką pozą, kad užpiltytų visą kadrą. Pvz. pritūpusį ar atsisėdusį ir paspaudusį po savimi kojas.

kai fotografuojate žmones, pasisenkite kad iš jų galvų neaugtų ragai, medžiai, elektros stulpai. jei auga, paeikite šiek tiek į šoną. Atidarykite kuo daugiau diafragmą, taip sumažinsite fono įtaką.

fotografuokite gražų dangų. Pilkas dangus, bespalvis baltas ar visiškai žydras - neatrodo įdomiai. Kartais vaizdas atrodo kelis kart įdomesnis su pluksniniais debesimis. Aišku, tai reiškia, kad reikia palaukt ar net ateiti kitą kartą, kad gauti tikrai gražią nuotrauką.

Jei fotografuojate kokius objektus, geriau, kad jų kadre yra nelyginis skaičius: vienas ar trys geriau, nei du ar keturi.

Stebėkite šešėlius, ji natūraliai jie ir yra lengvi ir peršviečiami, fotografijoje jie greičiausia bus sunkūs ir tamsesni, tai gali sugadinti visą vaizdą. Galite naudotis užpildančiąją blyskte.

žinokite savo fotoaparato minimalų fokusuojamą atstumą. kai kurių muilinių šis atstumas yra net 2,5 m, iš arčiau gausit neryškų kadrą.

ir svarbiausia - nesitaikykite su fotoaparatu į objektą kaip su taikikliu. Jūsų tikslas nėra pataikyti į kaktą, o tiesiog gražiai įamžinti žmogų ar gyvūną, todėl bandykit komponuoti kadrą pagal trijų dalių (auksinio pjūvio) taisyklę. netalpinkite objekto į centrą, nors dauguma gamintojų tarsi psichologiškai viduryje ieškiklio įpaišo kvadratuką ar rėmelį, todėl ir fokusuojamas vaizdas ten... galima bandyti nuspaudus iki pusės, t.y. sufokusavus vaizdą centre, laikant mygtuką perkomponuoti kadrą, tačiau sufokusavus ir perkadruojant vaikščioti, keisti kūno padėtį nerekomenduojama, ar esant nedideliam ryškumo gyliui, sufokusuota vieta tiesiog pabėgs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sansara: 17 kovo 2008 - 09:21
Sveiki 4u.gif Nu ir prirašėt blink.gif Kol perskaičiau viską... doh.gif Labai atsiprašau, kad nekomentuosiu nuotraukų, nes jų pridėjot laaaabai daug, taigi jei pradėsiu komentuoti, tuomet nepradėsiu šiandien dirbti ax.gif Buvo foto, kurios įsiminė labiau, tačiau nenoriu nieko išskirt. Bandžiau savaitgalį fotkint daržoves, labai liūdna, bet nieko gero nesigavo verysad.gif

Įmetu vieną, kuri man patinka kažkuo, bet aišku kliūva daug kas...mažai erdvės, kojų galėtų šuns nebūt išvis...ir nžn kaip ta nukirpta paprika g.gif Ir dar šešėliai nepatinka visai čia man.
user posted image

Na va, pati įkėliau, pati pasikritikavau smile.gif dabar galvoju gal bereikalo įkėliau foto g.gif
Atsakyti
Nespėju su jumis doh.gif biggrin.gif

Sunku komentuoti pirmą kartą, ir dar tiek daug nuotraukų, nepykit jei neaptarsiu visų, nes tikrai nebepajėgiu iš naujo apžiūrėt visų.
Kas įstrigo:

peppi, man pomidoras be lomo geriau, nežinau... Kažkokios nemielos spalvos daržovei, be lomo valgyčiau tokį pomidorą, su lomo - ne biggrin.gif . Ir šiaip labiau patiktų, kad pomidoras būtų pasuktas kiek kitaip, tas stiebelis centre man nesižiūri.

Degute, "dieninis" biggrin.gif kiaušinis patiko, puikiai perteikta jo forma, jaučiasi, kad tai tikras kiaušinis smile.gif Na ta melsvas šešėlis nelabai, bet iš esmės netrukdo. O vat "naktinis" kažkoks nemalonus. 4u.gif

Nepamenu kieno kalnai buvo. Bet pataisytame variante spalvos man ne itin patinka. Kontrasto nuotraukai truputį gal ir trūksta, bet pataisytame jau persistengta. O šiaip kompoziciškai man toji foto gerai žiūrisi....

Grethenn, mergina patiko, petys netrukdo, bet kaip jau kažkas sakė - pilkoka. katinas be ausų iš karto nesižiūri(nors pati daug tokių fotkių turiu blush2.gif ) 4u.gif

Elinos šuniukas geriau atrodo vertikalioje nuotraukoje. Nežinau kodėl... tiesiog. O su dičkiu šuniu nepatiko - galima ir įdomiau, nes modelis gana charakteringas 4u.gif

Geterr, man patiko bigsmile.gif Aišku kojyčių gaila, bet žvilgsnis thumbup.gif

Tai tiek pradžiai. Dar vėliau, kai darbo nebus kitas peržvelgsiu. nes tikrai neprisimenu visų 4u.gif Nepykit, dar tik mokausi komentuoti, pažvelgti į kitų foto. kažkaip kol tik skaičiau atrodydavo, jog pasakyti daug ką turiu, o kai teko komentuot, tai pasidarė sunku ir žodžių trukti ėmė biggrin.gif Na bet visi juk nuo kažko pradeda 4u.gif

vvvvv, labai gaila, kad tokie dalykai vyksta unsure.gif nemalonu.

Atsakyti
QUOTE(Stikline @ 2008 03 17, 10:32)
Sveiki  4u.gif  Nu ir prirašėt  blink.gif  Kol perskaičiau viską... doh.gif  Labai atsiprašau, kad nekomentuosiu nuotraukų, nes jų pridėjot laaaabai daug, taigi jei pradėsiu komentuoti, tuomet nepradėsiu šiandien dirbti  ax.gif  Buvo foto, kurios įsiminė labiau, tačiau nenoriu nieko išskirt. Bandžiau savaitgalį fotkint daržoves, labai liūdna, bet nieko gero nesigavo  verysad.gif

Įmetu vieną, kuri man patinka kažkuo, bet aišku kliūva daug kas...mažai erdvės, kojų galėtų šuns nebūt išvis...ir nžn kaip ta nukirpta paprika  g.gif  Ir dar šešėliai nepatinka visai čia man.
user posted image

Na va, pati įkėliau, pati pasikritikavau smile.gif dabar galvoju gal bereikalo įkėliau foto  g.gif

tu teisi, Stikline, šuo čia labai keistai įkomponuotas. ne tik kojos, bet ir snukučiui daugiau vietos norėtųsi
Atsakyti
QUOTE(marakeš @ 2008 03 17, 10:46)
tu teisi, Stikline, šuo čia labai keistai įkomponuotas. ne tik kojos, bet ir snukučiui daugiau vietos norėtųsi

Na čia labai ekspromtu viskas vyko smile.gif kadangi nebuvo kam jo komponuot, tai pagavau tokį kadrą "ant smūgio" smile.gif labai norėčiau pakartot, bet nžn ar išeis dar iki ND pabaigos, tai teks mąstyt ką nors kitką unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Stikline @ 2008 03 17, 09:32)
Na va, pati įkėliau, pati pasikritikavau smile.gif dabar galvoju gal bereikalo įkėliau foto  g.gif

Idėja man labai patinka thumbup.gif Bet tikrai norėtųsi daugiau erdvės.
Atsakyti
QUOTE(Rida_R @ 2008 03 17, 11:00)
Idėja man labai patinka  thumbup.gif  Bet tikrai norėtųsi daugiau erdvės.

bigsmile.gif ačiū. Tiesą sakant varo tos daržovės mane iš proto... doh.gif
Atsakyti
Sansara 4u.gif
Norėjau ir aš tą patį padaryt, bet gerai kad aplenkei mane bigsmile.gif

Patarčiau visiems atsispausdinti ir skaityti bei įgyvendinti idėjau pagal tuos principus smile.gif Bent jau kol kas bigsmile.gif Ir bloge šalia yra tikrai naudingos informacijos, kurią irgi būtų gerai paskaityt bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Smiltis: 17 kovo 2008 - 10:09