Įkraunama...
Įkraunama...

Onkologinės ligos 8

QUOTE(upsikaz @ 2008 05 05, 23:52)
bijau to topotekano, nerimauju dėl trijų dienų, jaudinuosi, kad mamytės kraujas nesuprastėtų,

Suprastės kraujas, atsistatys.
Topoteknas naujas vaistas, tai II kartos medikamentas. Greičiausiai pasikaitei medikams skirtą EMEA (European Medicines Agency) vaisto pristatymą ir leidimą juo naudotis. Išvardinta visi niaunsai niuansėliai.
Jei pasiskaitytum palčiai visuomenei pristatomą aprašą taip baisu nebūtų. smile.gif
Europos viešo vertinimo protokolas visuomenei – Topotekanas

Kadangi ne tik tavo mama bus gydoma, bet ir Gabija, turėdama šiek tiek laiko, pasidomėjau Topotekanu. Topotekanas gydymui naudojamas nuo 1996 m. Brangus medikamentas. Todėl, kai yra galimybė, gydoma pigesniais vaistais. Jei lyginsi cisplatinos kainą ji kainuoja tik 13-40 Lt, priklausomai nuo koncentracijos ir gamintojo, o Topotekanas 340 -700 Lt.
Kadangi tai naujas vaistas, tai jo šalutiniai požymiai ir nagrinėjami labai atvirai ir viešai. Nebūtų naudos, niekas juo negydytų. Net yra parašyta: Žmonėms skirtų vaistų komitetas (CHMP) nusprendė, kad gydant šiuo medikamentu metastazavusį kiaušidžių, gimdos kaklelio, smulkeląsčio plaučių vėžio atkritį nauda yra didesnė už keliamą riziką.Jei internete pasiieškotum anglų kalba apie kitus medikamentus naudojamus vėžiui gydyti ir jų visus šalutinius veiksnius, plaukai šiauštųsi nė kiek nemažiau. biggrin.gif
Vėžio gydymas nėra ledų laižymas...Sunkokas. Visoks. rolleyes.gif Išlaukiamas, išgyvenamas, iškenčiamas.

Aš iškart gavau agresyvų II kartos gydymą. Peršokau I fazę. Vien tame mačiau didelį privalumą, nes buvau gydoma šiuolaikiniais medikamentais. Jei neramu, pasidomėk kaip gydoma kitur, anglų k. daug info. Pamatysi, kad gydymo schemos vienodos tiek Lietuvoje, tiek užsieniuose. Beje, dabar linkstama prie agresyvesnio gydymo iškart, nei prie švelnaus: viską apsprendžia ligonių bendrą būklė ir numatomas išgyvenamumas (gydymo rezultatas), pinigai taip pat.
Atsakyti
Laba diena 4u.gif

Buvom su seimyna Palangoje. Labai pasiseke su orais. Tiesiog, Dievo dovana.
Jei prisimenat, rasiau apie sunkumus darbingumo lygio nustatymo komisijoje. Tikiuosi, kad vis del to gausiu ta nelemta buvusia II grupe. Bet jau prisivaiksciojau doh.gif doh.gif doh.gif Senokai nebendravau su skirtingais daktarais apylinkes poliklinikoje tiek daug schmoll.gif
3 savaiciu laikotarpiu atsius sprendima su komisijos isvada ir tada tvarkysiu SODRoje.

Gabija., sekmes tolimesniame gydyme.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo romantikė: 06 gegužės 2008 - 11:44
Sveikutes,
turiu toki klausima - koks vaistas yra geresnis gydant kiausidziu vezi Cisplatina ar Karboplatina? Stadija 2. Paskaicius aprasymus Cisplatina turi daugiau pasaliniu reiskiniu, bet yra kompensuojama, Karboplatina turi maziau pasaliniu reiskiniu, bet vieni is labiausiai nerima kelianciu tai yra poveikis kaulu ciulpams ir inkstu funkcijai, sie vaistai nekompensuojami.

As kazkodel tai manau, kad karboplatina yra geriau, tas gerumas mano supratimu tai galvoju, kad efektyviau naikina piktasias lasteles ir mazina atsikartojimo galimybe, taciau dideli nerima kelia tas poveikis kaulu ciulpams ir inkstams. Gal kas esat vartoje Karboplatinos, kaip pasireiskia tas poveikis i ciulpus, kas darosi? ir ar jie paskui atsistato? dabar mes naudojam Cisplatina, bet nuo jos mamyte taip vemia, kad baisu, jokie Zofranai nestabdo, na stabdo, bet silpnai, leidzia arklines dozes, pati gydytoja issigandusi ziurejo kaip mama tasesi baisiai, aj ka cia kalbeti...

dar kita mano "geniali: mintis doh.gif yra, o kodel pradinese stadijose tarkime 1,2 -oje negalima kiausidziu vezio gydymui is karto skirti Topotekano, kodel reikia laukti kol liga recidyvuoja, isplinta ir tik tada jau ja musti Topotekanu? tai gal is karto ji reikia taikyti? Musti ta ka reikia is visu jegu, kad daugiau neatsikeltu ..... Nu nezinau ar cia kas nors mane suprato blush2.gif ko as cia noriu blush2.gif . Kaip galvojat? Rytoj jau reikia apsispresti del tos Karboplatinos, pinigai nemazi, o ko tiketis tai nezinia. Tie gydytojai tai irgi nieko jie ten normaliai nekalba, ar duok i kisene, ar neduok jokio skirtumo. Man tai is vis nesuprantama kaip is tokiu ligoniu galima dar "imti"?.... Kaip jie Dievo nebijo?...Pelnosi is zmoniu, kurie is paskutiniuju kabinasi i gyvenima, negaliu kaip pykstu ant ju. Aisku ne visi tokie, bet dauguma. Ir kishi visiem - daktaram, sesutem, kad tik atkreiptu demesi i tave, kad tik isigilintu. Ir dar sako, kad sveikatos apsauga pas mus yra nemokama.... bet yra kaip yra. Aciu mergaites , kad isklauset, gal kas kokia minty turit apie tuos vaistukus 4u.gif . Atleiskit, kad pratrukau matyt nuovargis daro savo... saunuoles Jus visos 4u.gif Stiprybes visoms
Atsakyti
QUOTE(harley @ 2008 05 06, 16:17)
Sveikutes,
turiu toki klausima - koks vaistas yra geresnis gydant kiausidziu vezi Cisplatina ar Karboplatina? Stadija 2. Paskaicius aprasymus Cisplatina turi daugiau pasaliniu reiskiniu, bet yra kompensuojama, Karboplatina turi maziau pasaliniu reiskiniu, bet vieni is labiausiai nerima kelianciu tai yra poveikis kaulu ciulpams ir inkstu funkcijai, sie vaistai nekompensuojami.

As kazkodel tai manau, kad karboplatina yra geriau, tas gerumas mano supratimu tai galvoju, kad efektyviau naikina piktasias lasteles ir mazina atsikartojimo galimybe, taciau dideli nerima kelia tas poveikis kaulu ciulpams ir inkstams. Gal kas esat vartoje Karboplatinos, kaip pasireiskia tas poveikis i ciulpus, kas darosi? ir ar jie paskui atsistato?  dabar mes naudojam Cisplatina, bet nuo jos mamyte taip vemia, kad baisu, jokie Zofranai nestabdo, na stabdo, bet silpnai, leidzia arklines dozes, pati gydytoja issigandusi ziurejo kaip mama tasesi baisiai, aj ka cia kalbeti...

dar kita mano "geniali: mintis  doh.gif yra, o kodel pradinese stadijose tarkime 1,2 -oje negalima kiausidziu vezio gydymui is karto skirti Topotekano, kodel reikia laukti kol liga recidyvuoja, isplinta ir tik tada jau ja musti Topotekanu? tai gal is karto ji reikia taikyti? Musti ta ka reikia is visu jegu, kad daugiau neatsikeltu ..... Nu nezinau ar cia kas nors mane suprato  blush2.gif  ko as cia noriu  blush2.gif . Kaip galvojat? Rytoj jau reikia apsispresti del tos Karboplatinos, pinigai nemazi, o ko tiketis tai nezinia. Tie gydytojai tai irgi nieko jie ten normaliai nekalba, ar duok i kisene, ar neduok jokio skirtumo. Man tai is vis nesuprantama kaip is tokiu ligoniu galima dar "imti"?.... Kaip jie Dievo nebijo?...Pelnosi is zmoniu, kurie is paskutiniuju kabinasi i gyvenima, negaliu kaip pykstu ant ju. Aisku ne visi tokie, bet dauguma. Ir kishi visiem - daktaram, sesutem, kad tik atkreiptu demesi i tave, kad tik isigilintu. Ir dar sako, kad sveikatos apsauga pas mus yra nemokama....  bet yra kaip yra. Aciu mergaites , kad isklauset, gal kas kokia minty turit  apie tuos vaistukus  4u.gif . Atleiskit, kad pratrukau matyt nuovargis daro savo... saunuoles Jus visos  4u.gif Stiprybes visoms

Aš praėjau šiuos pragaro ratus, kaip supranti viskas remiasi į ligonių kasų finansavimą,Karboplatinos kompleksas antrą gydymą vienam kartui kainavo , bet buvo kompensuojama apie 3800Lt x6 kartų viso apie 23000Lt.
Todėl valstybė taupo ir pirmam gydymui gavau kompleksą su cis platina , vienas kartas apie 1800x6 viso apie 11000.Vėmiau kaip gyvulys , bet buvo tam kartui "sutaupyta" apie 12000 Lt, kadangi po metų atsirado metastazių , tai jau skyrė karboplatiną.
Su karboplatina nebuvo net ryškaus pykinimo, bet bent 4 dienas skaudėdavo kojas, nuo skausmo gėriau ir ketanovą ir nuo sąnarių dichlofenakus ir mygdomųjų, nes daugiausiai skaudėdavo vakare.Ir dviračiu -treniruokliu naktimis važiuodavau, bet tai buvo atostogos palyginus su pirmu kartu.Nežinau kiek paveikė kaulų čiulpus , bet kraujo rodikliai nenukrito iki kritinės ribos, pasimankštinus ilgainiui ir sąnariai aprimo, bet skausmelius jutau gal 4 mėnesius.
Aišku pirmam ciklui net žinodama apie tokį ligonių kasų finansavimą , vargu ar būčiau gavusi banko paskolą, nes juodai dienai tokios sumos nėra.
Dabar pradedu trečią gydymą su topotekanu.Dar tik pirma diena.
Dar ypatingų pojūčių nejuntu.Plempiu vandenį, sultis, arbatas, pamstu kaip balionėlis nuo skysčių.Bus naktį ką veikti .Nors šeip jau chemo veiklos požymių yra.Išėjau su Džinka į kasdienę trasą, tai taip pavargau, net galva nori svaigti.Rašau ir žiūriu raidės prasileidžia.
O šiandien juoką pasidariau, galima sakyti šalutinis poveikis.Sustojom priešais vaistinės duris.Išeinu dėliodama korteles , darau dureles ir jau noriu klausti , kam vyras žiebtuvėlį pirko , nes etiketę lupa, įsėdu, pakeliu akis, o ten jaunas vyrukas su akim ant kaktos išlipusiom blink.gif .Na ką aš prašau , atsiprašau.Žvengė jis iš manęs , aš iš savęs.Sava mašina tai greta stovėjo.Net spalvos nepanašios. doh.gif Na bet vistiek nedurnai - vyrukas jaunas ir grąžus biggrin.gif .
Ryt vėl į "darbą" , antros dozės. drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gabija.: 06 gegužės 2008 - 17:07
Išsprūsdavo ir man raidelės. smile.gif Kol viską sutvarkydavau tekdavo redaguoti ne vieną kartą. Parašau, įkeliu, žiūriu vien klaidos, vėl taisau.

O Jūs Gabija, gerai klinikose laiką leidžiat. smile.gif Dar vyriokus kibinat. ax.gif Sakot nėra prieš ką puoštis. ax.gif doh.gif

O šiaip, noriu palinkėti sėkmingos gydymo eigos, kad kuo sklandžiau viskas eitųsi, be jokių ten pašalinių, šalutinių ir visokių kitokių nukrypimų.

harley

P. s. Pas mus jau taip, kad gautum geresnį gydymą turi pereiti pragaro ratus. Nuo I-II stadijos nusivaryti iki III-IV. Taip yra su HERCEPTINU, GLIVEKU, TOPOTEKANU, AVASTINU, TARCEVA. Kitais šiuolaikinias medikamentais.
III kartos preparatai Lietuvos net nepasiekia.
Dar amžius ligonio svarbu, jei vyrėlesnis, nelabai kas skiria.

Atsakyti
QUOTE(adis @ 2008 05 06, 18:51)
Nuo I-II stadijos nusivaryti iki III-IV. Taip yra su HERCEPTINU, GLIVEKU, TOPOTEKANU, AVASTINU, TARCEVA. Kitais šiuolaikinias medikamentais.
III kartos preparatai Lietuvos net nepasiekia.
Dar amžius ligonio svarbu, jei vyrėlesnis, nelabai kas skiria.

Na, tada man belieka pasidziaugti, kad amzium ir stadija tinku. Juodas jumoras cia gaunasi.... mirksiukas.gif
Ketvirtadieni gausiu jau 4-a doze paklitakselio. Kol kas galiu tik pasidziaugti - galima sakyti jokio nemalonaus salutinio poveikio, malonaus - aisku irgi jokio. Kas jauciasi tik smulkmeneles, po 3-os isvis nieko nepajutau. Gal todel, kad daug judu, nesedziu namie. Tiesa, vakar baisiai susinervinau, isploviau galva ir saujoj liko gal 10 ilgu plauku verysad.gif Siaubas!!!! Zinau, kas laukia, bet vistiek baisu..... doh.gif
Sekmes visoms ir kuo geresnes nuotaikos!!!
Atsakyti
QUOTE(ifauru @ 2008 04 30, 16:05)
verysad.gif
Ir vel nelabai linksma darosi...Nors sitam skyrely zmones tikrai optimistai, bet mes dar sunkiai prie to pratinames...
Buvo sese pas Kriauciuna konsultacijai....Tai kaip rasete vi_, schemos...  verysad.gif Kadangi nerado (nemate?) kepenyse, tada III stadija, ir tegali vaistus tokiai stadijai skirti. Nors pagal agresyvuma, buvima limfmazgiuose greciausiai yra ir nematomu MS kepenyse....Ir vel uzburtas ratas....
Atsisakyti tokiu atveju chemo? Neaisku, kas geriau...... verysad.gif

Chemoterapinis gydymas yra būtinas. Kiek jis efektyvus, čia jau kitas klausimas, į kurį šiuo metu niekas neturi atsakymo. Laikas parodys... Tiek III, tiek IV žarnyno vėžio stadijų gydymo schemos, kiek skaičiau „užsienio spaudoje“, yra vienodos. Tik prie IV stadijos dar Avastino pasiūlo. Standartinės gydymo schemos jokiu būdu nėra absoliutus blogis – prie standartinės situacijos jos turi didžiausią statistinę tikimybę standartiškai gerai suveikti. Nestandartinėms schemoms reikia pinigų ir, deja, labai daug. Tam reikalingas genetinis tyrimas, kokio pas mus nedaro, o daro kitur už baisius pinigus. Jis irgi tik dalį tiesos parodytų. Vėlgi „užsienio spaudoje“ skaičiau, kad toks tyrimas, pvz., tiksliai parodo, ar būtų efektyvus 5FU gydymas. Nekuriems iš mūsų jis visiškai nieko neduotų, o taiko visiems I-II žarnyno vėžiu sergantiems. Individualus gydymas, nusižeminus (ar pakilus?) iki genetinės analizės, kol kas ne tik pas mus, bet ir kitur yra, iš vienos pusės, prabangos, o iš kitos, dar ne iki galo išmoktas dalykas. Po kokių 5 metų bus jau kita šneka.

Individualus gydymas, kokį suprantame mes paprasti žmogučiai, yra dažnai mūsų diletantiškumo vaisius. Aš irgi taip seniau galvojau – geriau išsyk napalmu (stipriausia chemija) viską išdeginti, kad neliktų kam ateityje atželti. Kažkada šitaip primokytą savo brangiausią į pirmą pasimatymą su chemoterapeute pasiunčiau. Gydytoja perkalbėjo švelnesniam karui... smile.gif Dabar šalta galva manau kiek kitaip. I-II stadijų panaikinti augliai palieka organizme tik pavienes auglio ląsteles bei neturinčias peno (nesusiformavusias į auglį, turintį savo kraujotaką) šių ląstelių kolonijas. Joms nudusinti pakanka 5FU. Ką tokioje situacijoje veiktų, pvz., prabangusis ir daugelio išsvajotas Avastinas? Gydytų mūsų pinigines nuo pinigų bei demonstruotų kitus savo šalutinius poveikius. Stiprioji chemija, šiuo atveju oksalioplatina (arba koks irinotekanas), yra orientuota į jau susiformavusio auglio dusinimą. Jei tokio nėra, jai darbelio kaip ir nėra. Abejoju, ar ji terliotųsi su pavienėmis auglio ląstelėmis. Gal... Bet galvoti tenka ir apie ateitį, kuri mūsų atveju, deja, ne rožėmis klota – anksčiau ar vėliau JIS sugrįš, ir sugrįš jau matomame pavidale. Kuom tada JĮ dobsime? Veiksmingiausi šiuo atveju ginklai (oksalioplatina arba koks irinotecan) jau bus išnaudoti (neveiksmingi), tad beliks tenkintis belekuo, įgalinčiu sulaikyti mus šioje žemėje kelioms papildomoms savaitėms, ne ilgiau. Juolab, kad žarnyno vėžio gydymo vaistų arsenalas nėra didelis: 5FU, oksalioplatina, irinotekanas, erbitux, xeloda ir eksperimentiniai vaistai, kurių efektyvumą dar tik tiria (pvz., Tomudex).

Paskaičiau ta proga, kas naujo žarnyno vėžio gydyme. Pasirodo, kad Erbitux‘ą yra geriau naudoti kartu su Irinotecan‘u, nei pastarąjį vieną – išgyveni 10,7 vs 10 mėn. Jau išties...

O ką jie jums siūlo? Nors šiaip patarimas toks – nesukite sau dėl to galvos. Juk niekas šiuo metu nežino, kuris iš aukščiau išvardintų vaistų yra jūsų atveju efektyviausias. Genai, metabolizmas (dalykai nuo kurių priklauso reakcija į vaistus), tai taip individualu. Palikim tai gydytojams ir Dievui.

Atsakyti
QUOTE(Ryke @ 2008 05 06, 19:19)
Na, tada man belieka pasidziaugti, kad amzium ir stadija tinku. Juodas jumoras cia gaunasi....
Tiesa, vakar baisiai susinervinau, isploviau galva ir saujoj liko gal 10 ilgu plauku verysad.gif Siaubas!!!! Zinau, kas laukia, bet vistiek baisu..... 

Šiandien išdrįsau išlįsti iš peruko ir į darbą nueiti be jo bigsmile.gif Per šventes "repetavau" sode, pratinau savo plikutę prie gryno oro. Gabija, jei dabar būtų stiliaus konkursas, tai aš jus gal ir pralenkčiau smile.gif Jei jūs nebūtumėt jame sudalyvavusi, vargu ar jau šiandien būčiau išdrįsusi ir aš išeiti sava galva į visuomenę. Tik šešėlis nelabai gražus - ausys labai matosi blush2.gif

Prieš chemoterapiją mano kirpėja labai tinkamai mane apkirpo. Net ir labai išretėjus plaukams, šukuosena laikėsi ir vis dar galėjau rodytis žmonėse be peruko. Bet vieną rytą teko jį užsidėti - lygiai po 3 savaičių po pirmos chemijos, kaip gydytoja ir sakė.

Išgirdusi diagnozės patvirtinimą, pirmą kartą norėjau būti kokį 20 metų senesne - tuomet pakaktų tų "siūlomų" 10 metų. Chemoterapija mane pasendino tais 20 metų. Na, bet dabar jaučiuosi jau 5 metus atkovojusi. Gal pavyks po truputį dar kiek išplėšti.

Stiprėkit, mielosios 4u.gif
Atsakyti
Aciu Gabija uz atsakyma. Tikrai padejot. Tai supratau teisingai, kad Karboplatina vis tik geriau, na tas geriau tai turiu uomeny vemimo atzvilgiu. Bet piniginiu....Dieve, Dieve kokie pinigai!

Dar norejau paklausti tokio dalyko budamos KMUK kartu su mama girdejom toki dalyka, kad pradinems stadijoms gydyti yra veiksmingi vaistai, taciau Lt tokiu nera jie naudojami Kanadoje, bet kokie tai vaistai paklausti nepavyko, nes ta moteriske pakviete gydytoja, o mes paskui taip ir daugiau nesusitikom. Sakau, gal Jus ka nors apie tai zinot apie ka cia kalbama, galbut ju yra ne tik Kandoje, galbut galima ju isigyti kokioje kitoje uzsienio salyje? Beje ar galeciau Jums parasyti asmeniskai? Labai noreciau pabendrauti , nes kaip suprantu Jusu ir mano mamytes liga yra ta pati arba bent labai panasi. Kaip suprantu Jus gydotes Kauno Klinikose mano mamyte taip pat. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(harley @ 2008 05 06, 22:33)
Aciu Gabija uz atsakyma. Tikrai padejot. Tai supratau teisingai, kad Karboplatina vis tik geriau, na tas geriau tai turiu uomeny vemimo atzvilgiu. Bet piniginiu....Dieve, Dieve kokie pinigai!

Dar norejau paklausti tokio dalyko budamos KMUK kartu su mama girdejom toki dalyka, kad pradinems stadijoms gydyti yra veiksmingi vaistai, taciau Lt tokiu nera jie naudojami Kanadoje, bet kokie tai vaistai paklausti nepavyko, nes ta moteriske pakviete gydytoja, o mes paskui taip ir daugiau nesusitikom.  Sakau, gal Jus ka nors apie tai zinot apie ka cia kalbama, galbut ju yra ne tik Kandoje, galbut galima ju isigyti kokioje kitoje uzsienio salyje? Beje ar galeciau Jums parasyti asmeniskai? Labai noreciau pabendrauti , nes kaip suprantu Jusu ir mano mamytes liga yra ta pati arba bent labai panasi. Kaip suprantu Jus gydotes Kauno Klinikose mano mamyte taip pat.  4u.gif

Aš gydausi Klinikose Kaune, bet apie vaistus nenusimanau, ką paskiria, tuo ir gydausi. Pasitikiu, kad mano onkologė skiria tai kas priklauso.
Dėl karbo platinos aš rašiau apie man suformuoto komplekto kainą , gal jūsų atveju būtų kažkas kitaip. paštas raisinta@gmail.com
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2008 05 06, 22:04)
Ką tokioje situacijoje veiktų, pvz., prabangusis ir daugelio išsvajotas Avastinas?

Kraujotaką pradeda formuoti 2-3mm navikas.
Atsakyti

„Užsienio spaudoje“ išskaičiau kiek rimtesnę naujieną vėžio (žarnyno) gydymo srityje. Gražiai parašyta apie Avastiną. Šiaip jau tai angiogenezę stabdantis preparatas, kas lėtina auglio plitimą, bet, deja, nepakankamai prilėtina, kad būtų kuo ypatingai džiaugtis. Amerikiečiai pilotinės studijos metu atrado jo kitokią, be to, netikėtą naudą. Chemoterapijos ir radioterapijos metu yra pažeidžiamos auglio kraujagyslės, ir tai patampa kliūtimi vaistams patekti į auglį, t.y. nėra pro kur. Taigi gaunasi, jog chemoterapija sumažina savo pačios efektyvumą. Studijos atradimas toks: Avastinas naudojamas kartu su chemo/radio-terapijomis, paskatina pažeistų auglio kraujagyslių atsistatymą (kaip suprantu, auglys negalėdamas prisikurti naujų kapiliarų, atsiremontuoja senus), ir tokiu būdu padidina chemoterapijos efektyvumą. Efektyvumo padidėjimą liudijantys skaičiukai tiesiog stebina – 91% pacientų pasiekė 3-metų išgyvenamumą be ligos atsinaujinimo. Čia tai jau šis tas. Tiesa, straipsniuke nieko neparašyta apie ligos stadijas (nors, bandymams paprastai ima tik vėlyvesnių stadijų ligonius). Be to, tyrimo autoriai dar norėtų viską patikrinti ir pertikrinti... Lai tikrina. Tačiau apie tyrimo rezultatus jie pranešė ne belekur, o at the American Association for Cancer Research annual meeting, in San Diego.

Atsakyti