30% ne nebandyk ,jei nori gali naudoti DVARO grietine ji virs 40 %( lyktai 45%,bet gerai nepamenu ),bet su grietinele 100 kartu skaniau .Dabar apie grietinele: ta didely indely supili i ne zemesni kaip 15cm. inda ,ipili 150/200g. cukraus ir citrinos ruksteles pagal skoni, labai tinka nutarkuota citrinos zievele ( kai kas praso kitokiu konditeriniu kvapu ) ir pradedi plakti su elektriniu mikseriu visu greiciu, kaip jau rasiau ji po truputi pradeda tirsteti ,plaki tol kol mikserio sluotele ja tiesiok pradeda tarsi pjauti ,sustabdzius mikseri ir ji istraukus matosi indo dugnas ,o grietunele taip ir stovi kaip bokstas net nepajuda is vietos ,isivaizduok - apverti ta inda aukstyn kojom ,o grietinele ne nebando isbekti , jokiu zelatinu . Taip issiplaka si grietinele, ant blyno dedi norima kieki grietineles ir ilgu peiliu islygini ,ant jo dedi sekanti blyna vel tepi grietinele ir taip visus sutepi, virsutini blyna kol kas netepk , su abiejais delnais is virsaus drasiai paspaudi visa torta ,kad kremas truputi islystu ,tuo kremu peiliu aptepi sonus ( jeigu per mazai kremo pasiimk is indo kureme plakei ), dabar gali aptepti ir virsu, bet zinok ,kad taip aptepta torta beze kremu nepapuosi , ji gali puosti tik trafaretu ( ivairiu atspalviu rastais is trupinuku ,kuriu liko apipjovus iskeptus blynus, arba tokia pat plakta grietinele.Kaip puosti su beze as pamokysiu ,kai rasysiu jo recepta. Tiesa grietinele turi buti laaaaaabai gerai atsaldyta, kitaip ismusi sviesta
Papildyta:
Soda butinai nugesinti ipylus i ja pora saukstu acto,ir supilti ja i karsta tesla( smarkiai suputos )
Tas didelis tortas berniuko krikstynom ( 3kg. ) 60lt + dezute nemokamai. Bet us sita kaina gali buti ir dvieju aukstu - atitinkamai mazesnis apatinis o ant jo antras aukstas .
Na as ne konditere tik megeja , kazkada tai buvo mano pragyvenimo saltinis.Dabar darau tik saviskems ,ir draugams, kaimynams
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 31, 21:56)
30% ne nebandyk ,jei nori gali naudoti DVARO grietine ji virs 40 %( lyktai 45%,bet gerai nepamenu ),bet su grietinele 100 kartu skaniau .Dabar apie grietinele: ta didely indely supili i ne zemesni kaip 15cm. inda ,ipili 150/200g. cukraus ir citrinos ruksteles pagal skoni, labai tinka nutarkuota citrinos zievele ( kai kas praso kitokiu konditeriniu kvapu ) ir pradedi plakti su elektriniu mikseriu visu greiciu, kaip jau rasiau ji po truputi pradeda tirsteti ,plaki tol kol mikserio sluotele ja tiesiok pradeda tarsi pjauti ,sustabdzius mikseri ir ji istraukus matosi indo dugnas ,o grietunele taip ir stovi kaip bokstas net nepajuda is vietos ,isivaizduok - apverti ta inda aukstyn kojom ,o grietinele ne nebando isbekti , jokiu zelatinu . Taip issiplaka si grietinele, ant blyno dedi norima kieki grietineles ir ilgu peiliu islygini ,ant jo dedi sekanti blyna vel tepi grietinele ir taip visus sutepi, virsutini blyna kol kas netepk , su abiejais delnais is virsaus drasiai paspaudi visa torta ,kad kremas truputi islystu ,tuo kremu peiliu aptepi sonus ( jeigu per mazai kremo pasiimk is indo kureme plakei ), dabar gali aptepti ir virsu, bet zinok ,kad taip aptepta torta beze kremu nepapuosi , ji gali puosti tik trafaretu ( ivairiu atspalviu rastais is trupinuku ,kuriu liko apipjovus iskeptus blynus, arba tokia pat plakta grietinele.Kaip puosti su beze as pamokysiu ,kai rasysiu jo recepta. Tiesa grietinele turi buti laaaaaabai gerai atsaldyta, kitaip ismusi sviesta
O torto kaip supratau paslegt nereikia ir iskart det i saldytuva, ar leist truputi pabut kambario temperaturoj?
Na jus tikra specialiste tortu kepime As kazkada kai dar buvau kokiu 14 metu, tai pradejau vesti receptu sasiuvinius, israsinejau is visokiu zurnalu, klijavau, ir veliau galvodavau kam as ta darau, juk nemoku nieko daryt. O pasirodo dabar as tuos sasiuvinius issitraukiau mano mama turi virejos specialybe, ji kepdavo medaus tortus seniai seniai...dabar sako tu kepsi tortus tai va, tikiuosi su laiku vis tobulesiu
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 31, 22:18)
Nereikia jo slegti ,jis puikiai ir taip susigers ,o i saldytuva padeti reikia kaip ir visus kitus tortus ,kai tik pagamini
As Napoleono iskart nedejau i saldytuva, bet sita tada desiu. Bet medaus torta darysiu veliau, kai proga kokia bus, tik blynus anksciau issikepsiu pagal jusu patarima
B E Z E :
Vienam normalaus dydzio kiausinio baltymui imama 120g. cukraus( nei daudiau nei naziau ) .
Pirniausia mikseris ir tas indas kureme plaksite baltyma ,turi buti be galo sausi ir neriebaluoti!!!!! Paimame nedideli bliudeli ( emaliuta ar metalini ) ipilamei ji cukru ir uspilame 3 dideliais saukstais vandens ,statome ant plyteles ir verdame ( jokiu budu nemaisyti) isivaizduokite ,kad tas vanduo kuri uspylete visas turi isgaruoti beverdant. Kol sirupas verda aukstokame inde imusame kiausinio baltyma (jei papuls trynio ,galite mesti lauk ir vel imti kita kiausini ), su el. mikseriu isplakame iki super standziu putu. Grystame prie sirupo : jus negalite atsitraukti nuo virykles ,ir turite stebeti ,kad jis neparuduotu( galite mesti i siukslynajei parudo),sirupas bus tinkamas kada jis lyg suletintai ,sunkiai prades kunkuliuoti. Nukeliame nuo virykles ir tuoj pat labai plona srovele pilame i isplaktus baltymus ,pilant taikome i ta vieta kur sukasi plakimo sluoteles, plakant ipilame citrinos ruksties( puse arbatinio saukstelio ) ir jei patinka kokiu nors kvapu. Vis plakant istatome i inda su saltu vandeniu (pasiruosti is anksto ), na plakti reikia koki desimt min. kol beze praaus. Jeigu su konditeriniu maiseliu pro karpyta antgaly isspaudus gelyte po1 min. jibus tokia pat -karpytais krasteliais ,o nepasileidusi ,reiskesi beze gavosi. Patariu nedaryti daugiau nei is 3 kiausinio baltimu( labai ikaista mikseris). Su siuo kremu torta reikia puosti is karto. Taip pat ji galima daryti ivairiu spalvu idedant valgomu dazu , i kita indely atsidedi norima kieki bezo isidedi dazu ir paplaki kol vienodai nusispalvins
Prisipazinsiu ,kol padariau gera beze ir atradau proporcijas ,sugadinau ne viena padekla kiausiniu, jums dabar turetu buti nesunku ji pasigaminti
Su beze galika puosti tokius tortus kuriu kreme nera zelatinos,ji didziause jo priese ( tinka kremai is plaktos grietineles be zelatino ,sviestiniai ) ,paprasciausia beze negali liestis su zele nes tuoj pat pavandenyja.
Na ka , linkiu sekmes tom kurios nebijo rizikuoti ir megsta isbandyti ka nors naujo
Papildyta:
Kai kepsi blynus geriau juos apipjauk iskepusius ir dar karstus ,tade kai tepsi tortas bus super lygiais krastais ,ir dar ,apipjauta blyneli irgi dar karsta nors truputi paslek ( vos vos ) ,uzdek ant jo kad ir ta tortines dugnely pagal kury apipjausi , nes buna ,kad kepant iskyla keleta pusleliu ( subadymas su sakute nieko negelbsti ), tada kai jau tortas bus suteptas ir pjaustomas labai graziai atrodys pjuvis tokie matysis lygus lygus blyneliai , ir stenkis vienodai detigrietineles kai pertepinesi.
Vienam normalaus dydzio kiausinio baltymui imama 120g. cukraus( nei daudiau nei naziau ) .
Pirniausia mikseris ir tas indas kureme plaksite baltyma ,turi buti be galo sausi ir neriebaluoti!!!!! Paimame nedideli bliudeli ( emaliuta ar metalini ) ipilamei ji cukru ir uspilame 3 dideliais saukstais vandens ,statome ant plyteles ir verdame ( jokiu budu nemaisyti) isivaizduokite ,kad tas vanduo kuri uspylete visas turi isgaruoti beverdant. Kol sirupas verda aukstokame inde imusame kiausinio baltyma (jei papuls trynio ,galite mesti lauk ir vel imti kita kiausini ), su el. mikseriu isplakame iki super standziu putu. Grystame prie sirupo : jus negalite atsitraukti nuo virykles ,ir turite stebeti ,kad jis neparuduotu( galite mesti i siukslynajei parudo),sirupas bus tinkamas kada jis lyg suletintai ,sunkiai prades kunkuliuoti. Nukeliame nuo virykles ir tuoj pat labai plona srovele pilame i isplaktus baltymus ,pilant taikome i ta vieta kur sukasi plakimo sluoteles, plakant ipilame citrinos ruksties( puse arbatinio saukstelio ) ir jei patinka kokiu nors kvapu. Vis plakant istatome i inda su saltu vandeniu (pasiruosti is anksto ), na plakti reikia koki desimt min. kol beze praaus. Jeigu su konditeriniu maiseliu pro karpyta antgaly isspaudus gelyte po1 min. jibus tokia pat -karpytais krasteliais ,o nepasileidusi ,reiskesi beze gavosi. Patariu nedaryti daugiau nei is 3 kiausinio baltimu( labai ikaista mikseris). Su siuo kremu torta reikia puosti is karto. Taip pat ji galima daryti ivairiu spalvu idedant valgomu dazu , i kita indely atsidedi norima kieki bezo isidedi dazu ir paplaki kol vienodai nusispalvins
Prisipazinsiu ,kol padariau gera beze ir atradau proporcijas ,sugadinau ne viena padekla kiausiniu, jums dabar turetu buti nesunku ji pasigaminti
Su beze galika puosti tokius tortus kuriu kreme nera zelatinos,ji didziause jo priese ( tinka kremai is plaktos grietineles be zelatino ,sviestiniai ) ,paprasciausia beze negali liestis su zele nes tuoj pat pavandenyja.
Na ka , linkiu sekmes tom kurios nebijo rizikuoti ir megsta isbandyti ka nors naujo
Papildyta:
Kai kepsi blynus geriau juos apipjauk iskepusius ir dar karstus ,tade kai tepsi tortas bus super lygiais krastais ,ir dar ,apipjauta blyneli irgi dar karsta nors truputi paslek ( vos vos ) ,uzdek ant jo kad ir ta tortines dugnely pagal kury apipjausi , nes buna ,kad kepant iskyla keleta pusleliu ( subadymas su sakute nieko negelbsti ), tada kai jau tortas bus suteptas ir pjaustomas labai graziai atrodys pjuvis tokie matysis lygus lygus blyneliai , ir stenkis vienodai detigrietineles kai pertepinesi.
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 31, 23:29)
B E Z E :
Vienam normalaus dydzio kiausinio baltymui imama 120g. cukraus( nei daudiau nei naziau ) .
Pirniausia mikseris ir tas indas kureme plaksite baltyma ,turi buti be galo sausi ir neriebaluoti!!!!! Paimame nedideli bliudeli ( emaliuta ar metalini ) ipilamei ji cukru ir uspilame 3 dideliais saukstais vandens ,statome ant plyteles ir verdame ( jokiu budu nemaisyti) isivaizduokite ,kad tas vanduo kuri uspylete visas turi isgaruoti beverdant. Kol sirupas verda aukstokame inde imusame kiausinio baltyma (jei papuls trynio ,galite mesti lauk ir vel imti kita kiausini ), su el. mikseriu isplakame iki super standziu putu. Grystame prie sirupo : jus negalite atsitraukti nuo virykles ,ir turite stebeti ,kad jis neparuduotu( galite mesti i siukslynajei parudo),sirupas bus tinkamas kada jis lyg suletintai ,sunkiai prades kunkuliuoti. Nukeliame nuo virykles ir tuoj pat labai plona srovele pilame i isplaktus baltymus ,pilant taikome i ta vieta kur sukasi plakimo sluoteles, plakant ipilame citrinos ruksties( puse arbatinio saukstelio ) ir jei patinka kokiu nors kvapu. Vis plakant istatome i inda su saltu vandeniu (pasiruosti is anksto ), na plakti reikia koki desimt min. kol beze praaus. Jeigu su konditeriniu maiseliu pro karpyta antgaly isspaudus gelyte po1 min. jibus tokia pat -karpytais krasteliais ,o nepasileidusi ,reiskesi beze gavosi. Patariu nedaryti daugiau nei is 3 kiausinio baltimu( labai ikaista mikseris). Su siuo kremu torta reikia puosti is karto. Taip pat ji galima daryti ivairiu spalvu idedant valgomu dazu , i kita indely atsidedi norima kieki bezo isidedi dazu ir paplaki kol vienodai nusispalvins
Prisipazinsiu ,kol padariau gera beze ir atradau proporcijas ,sugadinau ne viena padekla kiausiniu, jums dabar turetu buti nesunku ji pasigaminti
Su beze galika puosti tokius tortus kuriu kreme nera zelatinos,ji didziause jo priese ( tinka kremai is plaktos grietineles be zelatino ,sviestiniai ) ,paprasciausia beze negali liestis su zele nes tuoj pat pavandenyja.
Na ka , linkiu sekmes tom kurios nebijo rizikuoti ir megsta isbandyti ka nors naujo
Papildyta:
Kai kepsi blynus geriau juos apipjauk iskepusius ir dar karstus ,tade kai tepsi tortas bus super lygiais krastais ,ir dar ,apipjauta blyneli irgi dar karsta nors truputi paslek ( vos vos ) ,uzdek ant jo kad ir ta tortines dugnely pagal kury apipjausi , nes buna ,kad kepant iskyla keleta pusleliu ( subadymas su sakute nieko negelbsti ), tada kai jau tortas bus suteptas ir pjaustomas labai graziai atrodys pjuvis tokie matysis lygus lygus blyneliai , ir stenkis vienodai detigrietineles kai pertepinesi.
Vienam normalaus dydzio kiausinio baltymui imama 120g. cukraus( nei daudiau nei naziau ) .
Pirniausia mikseris ir tas indas kureme plaksite baltyma ,turi buti be galo sausi ir neriebaluoti!!!!! Paimame nedideli bliudeli ( emaliuta ar metalini ) ipilamei ji cukru ir uspilame 3 dideliais saukstais vandens ,statome ant plyteles ir verdame ( jokiu budu nemaisyti) isivaizduokite ,kad tas vanduo kuri uspylete visas turi isgaruoti beverdant. Kol sirupas verda aukstokame inde imusame kiausinio baltyma (jei papuls trynio ,galite mesti lauk ir vel imti kita kiausini ), su el. mikseriu isplakame iki super standziu putu. Grystame prie sirupo : jus negalite atsitraukti nuo virykles ,ir turite stebeti ,kad jis neparuduotu( galite mesti i siukslynajei parudo),sirupas bus tinkamas kada jis lyg suletintai ,sunkiai prades kunkuliuoti. Nukeliame nuo virykles ir tuoj pat labai plona srovele pilame i isplaktus baltymus ,pilant taikome i ta vieta kur sukasi plakimo sluoteles, plakant ipilame citrinos ruksties( puse arbatinio saukstelio ) ir jei patinka kokiu nors kvapu. Vis plakant istatome i inda su saltu vandeniu (pasiruosti is anksto ), na plakti reikia koki desimt min. kol beze praaus. Jeigu su konditeriniu maiseliu pro karpyta antgaly isspaudus gelyte po1 min. jibus tokia pat -karpytais krasteliais ,o nepasileidusi ,reiskesi beze gavosi. Patariu nedaryti daugiau nei is 3 kiausinio baltimu( labai ikaista mikseris). Su siuo kremu torta reikia puosti is karto. Taip pat ji galima daryti ivairiu spalvu idedant valgomu dazu , i kita indely atsidedi norima kieki bezo isidedi dazu ir paplaki kol vienodai nusispalvins
Prisipazinsiu ,kol padariau gera beze ir atradau proporcijas ,sugadinau ne viena padekla kiausiniu, jums dabar turetu buti nesunku ji pasigaminti
Su beze galika puosti tokius tortus kuriu kreme nera zelatinos,ji didziause jo priese ( tinka kremai is plaktos grietineles be zelatino ,sviestiniai ) ,paprasciausia beze negali liestis su zele nes tuoj pat pavandenyja.
Na ka , linkiu sekmes tom kurios nebijo rizikuoti ir megsta isbandyti ka nors naujo
Papildyta:
Kai kepsi blynus geriau juos apipjauk iskepusius ir dar karstus ,tade kai tepsi tortas bus super lygiais krastais ,ir dar ,apipjauta blyneli irgi dar karsta nors truputi paslek ( vos vos ) ,uzdek ant jo kad ir ta tortines dugnely pagal kury apipjausi , nes buna ,kad kepant iskyla keleta pusleliu ( subadymas su sakute nieko negelbsti ), tada kai jau tortas bus suteptas ir pjaustomas labai graziai atrodys pjuvis tokie matysis lygus lygus blyneliai , ir stenkis vienodai detigrietineles kai pertepinesi.
Aciu uz patarimus dar klausimas. Ar galima det dirbtini medu? ir jei vietoj citrinos zieveles ar citrinos rugsties desiu citrinos isspaustas sultis?
Isduosiu paslapty su dirptinu dauk geriau ir skaniau gaunasi, kai ir su margarinu geriau negu su sviestu.Zieveles gali nedeti ,tik zinok ,kad nuo jos visas aromatas ir buna , citrina aisku gali spausti sveikiau negu dirptine rukstis ( o tu cia apie krema kalbi ???), nes i beze reikia deti tik citrinos rukstele!!!
QUOTE(cipciukas @ 2008 09 01, 12:12)
Isduosiu paslapty su dirptinu dauk geriau ir skaniau gaunasi, kai ir su margarinu geriau negu su sviestu.Zieveles gali nedeti ,tik zinok ,kad nuo jos visas aromatas ir buna , citrina aisku gali spausti sveikiau negu dirptine rukstis ( o tu cia apie krema kalbi ???), nes i beze reikia deti tik citrinos rukstele!!!
Aha, as apie krema tortui kalbu. Na tada paklausysiu ir darysiu pagal nurodymus su zievele. As jumis labai pasitikiu
O blynus kociot kuo ploniau? Na ir dar tikiuosi jau paskutinis klausimas Kazkur cia skaiciau, kad norint kad tamsesni butu lakstai, tai dali cukraus pakaitint ant keptuves, ar galima tai daryti, ar nebutina? Ar taip tie lakstai pakankamai rudi gaunasi?
Blynu storis 3/4mm. paskui jie pasipus kepdami , sodos 3 nubraukti sauksteliai.Na tie lakstai aukso ( gal truputi tamsesni )spalvos ,taip kiti degina cukru , bet zinok jausis deginto cukraus ( degesiu ) skonis , man ir taip ir taip skanu ,bet kai darau uzsakymus - nedeginu .Tu tuos blynelius truputi ilgiau pakepk ,tik atmink, kad jie kepa labai greitai -koki pora minuciu ,nesudegink
QUOTE(cipciukas @ 2008 09 01, 13:31)
Blynu storis 3/4mm. paskui jie pasipus kepdami , sodos 3 nubraukti sauksteliai.Na tie lakstai aukso ( gal truputi tamsesni )spalvos ,taip kiti degina cukru , bet zinok jausis deginto cukraus ( degesiu ) skonis , man ir taip ir taip skanu ,bet kai darau uzsakymus - nedeginu .Tu tuos blynelius truputi ilgiau pakepk ,tik atmink, kad jie kepa labai greitai -koki pora minuciu ,nesudegink
Supratau manau kad nei progos nelaukus ji kepsiu kas cia man per manija uzejo
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 31, 23:29)
Su siuo kremu torta reikia puosti is karto.
ka reiskia? pries patiekiant i stala? kiek laiko galima laikyt? ir kur laikyt papuosta - saldytuve?