Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip išlaikyti nesupelijusią uogienę kambario temp

Sveikos šeimininkės- rašau pačiu netinkamiausiu laiku kalboms apie uogienių virimą, ,nes dabar ankstyvas pavasaris, ir uogų bus dar negreit. Tačiau kai staiga prisireikia virti- jau būna ne iki knaisiojimosi po netą, ir kažkaip viskas gaunasi atmestinai, ir istorija kasmet kartojasi. Gal ir juokinga, bet naudojuosi laisvu laiku (kurio vasarą, kai prireiks, galiu nebeturėti), ir vadovaujuosi posakiu ruošk roges vasarą- arba uogienių virimo gudrybes- žiemą (pavasarį) lotuliukas.gif Ir tikiuosi, kad laikui atėjus, temelė bus prikelta 4u.gif

Taigi- mums nuolat iškyla problemų su uogienių pelijimu- nors ir šaldytuve visas laikome, ir kaitiname stiklainius bei dangtelius, ir stengiamės laikytis sterilumo- ir cukraus dedame kilą ant kilo, ir verdame ilgai, dauguma uogienių neįpusėjus nė metams, dažniausiai pasidengia storu, žaliai pilku pelėsių sluoksniu wacko.gif wacko.gif Ir po grandiozinio virimo ir ilgo elektros deginimo viskas galiausiai atsiduria šiukšlių konteineryje verysad.gif

Tiesa, mes uogienių mažai valgome- todėl kartais joms tenka pastovėti daugiau nei metelius, kartais net virš dviejų.

Labiausiai užknisantis dalykas- yra tomis uogienėmis užgriozdintas visas šaldytuvas- užima lb daug vietos, o dar kai supelija visos blink.gif - tai iš viso pikta darosi...

Sąlygų laikyti šaltai- mes neturime- tik butas ir balkonas- rūsys šiltas, ir kasmet plėšiamas, tai nieko ten nelaikome.

Taigi, kviečiu pasidalinti gudrybėmis, ką daryti, kad uogienė nepelytų ir nerūgtų.

Sodo kaimynė- bobulytė tokia, kažką minėjo, kad jos vaikai, kai suka dangtelius ant uogienių ir obuolienių, prieš užsukdami juos, stiklainį uždengia kažkokia ūkinėse prekėse perkama plėvele, ją, lygtais pritvirtina gumele, ar virvele, ir tik tada ant viršaus suka dangtelį- na kažkas panašaus. Dabar man lyg iš atminties kyla, jog tai buvo agroplėvelė - tačiau tiksliai neprisimenu, nes tada dar apskritai nežinojau kas tai, ir nebuvau jos mačiusi, o dabar man lyg vaidenasi, jog ji minėjo agroplėvelę, bet nesu tikra. Su ja nelabai yra galimybė dabar pakalbėti.


Ta kaimynė minėjo, kad taip užvekuotą uogienę, kol stiklainis nepraimtas, galima be problemų laikyti virtuvinėje spintelėje ar kambary labai ilgą laiką blink.gif

Taigi, ar nėra tarp jūsų žinančių ką nors detalesnio apie šį būdą, ar apie kitus apsaugojimo nuo pelėsio būdus?

Manau, ne aš viena susiduriu su panašiomis problemomis, tai gal žinote kokių gudrybių?

Atsakyti
stai, beieskodama patarimo kaip islaikyti uogiene nepelijancia, radau dar keleta naudingu patarimu, nors ir ne i tema:

Kad praimtam stiklainyje uogienė nepradėtų pelyti, paviršių apibarstom miltiniu cukrumi ir pridengti plėvele, pamirkyta spirite.

citrinos liks šviežios, jei laikysim moliniame inde, pripiltam šalto vandens. Vandenį keičiame kasdieną.

kai ima kisti majonezo konsistencija, jį dar galima pataisyti\; įdedam šiek tiek garstyčių ir išmaišom.


kiaušiniai ilgiau išsilaikys švieži, jei juos aptrinsime lašiniu gabalėliu.

Jei persūdysite sriubą, pavirkite joje porą sutarkuotų bulvių, įrištu į marlę.

Stiprus žuvies kvapas išnyks, o žuvis bus balta, švelnaus skonio, jei verdama piene su vandeniu.

Petražoles smulkiai supjaustom, sudedam į stiklainį su dangteliu ir dedam į šaldytuvą.

Atsakyti
Šiaip aš kai darau uogiene žiemai,tai dedu cukraus daug,kiek uogų kg tiek cukraus.Ir verdu beveik valandą.Ir niekad nepelyja,kad ir daugiau nei metai stovi. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 03 05, 13:44)
Taigi- mums nuolat iškyla problemų su uogienių pelijimu- nors ir šaldytuve visas laikome, ir kaitiname stiklainius bei dangtelius, ir stengiamės laikytis sterilumo- ir cukraus dedame kilą ant kilo, ir verdame ilgai


Jei viskas sterilu, tai vienintele salyga mikrobams veistis ir susidaryti pelesiui, tai yra oras, kuris kontaktuoja su jusu uogienemis, tai kaip ir nesandariai butu uzdaromi dangteliai.Vienais metais as kazkokiu brokuotu dangteliu turejau, tai ko ne viskas man supelijo doh.gif Dabar daugiausia viska saldau, mums skaniau ir vitaminu daugiau islieka.Pav. braskes, melynes, avietes, vysnias tik vos aptrinu su cukrumi, i vienkartinius indelius ir i saldikli.Ir cukraus mazai reikia ir vargo jokio ir nauda didesne. mirksiukas.gif
Atsakyti
Pasikaičiau apie tas agroplėveles ir prisiminiau, iš vaikystės, mes naudodavome tokį skaidrų čežantį popierių (panašus, kaip puokštes vynioja parduotuvėje, bet ten maistinis būdavo, o kur jo gauti dabar nežinau) Ir tuos iškirptus skritulėlius patepdavome spiritu ax.gif (viskas tam sterilumui smile.gif ) Ir to pelėsio nebūdavo 4u.gif
Atsakyti
kazkaip mums niekada nebuvo bedu su uogieniu pelijimu nors cukraus tikrai dedam zymiai maziau nei uogu. gautus gal ant dvieju kg uogu kilogramas cukraus o buna net maziau nes labai saldziai nemegstam.. blush2.gif
Atsakyti
Aš visą laiką ant uogienės viršaus stiklainiuke užpilu po arbatinį šaukštelį spirito, ir dangtelius nuvalau spiritu. Nepelyja. schmoll.gif
Atsakyti
nu aš tai mažai cukraus naudoju bet nepelyja.o kai ant uogieniu užpili s[pirito arba dangtelius iš vidaus patepi,tai veliau nepakinta uogienių skonis ir kvapas? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(asarele54 @ 2008 06 11, 18:47)
nu aš tai mažai cukraus naudoju bet nepelyja.o kai ant uogieniu užpili s[pirito arba dangtelius iš vidaus patepi,tai veliau nepakinta uogienių skonis ir kvapas? blush2.gif


Kad tas spiritas išgaruoja, nepastebėjau jokio kvapo, nei pakitusio skonio schmoll.gif
Atsakyti
ar ant isvirtu uogieniu karstu pilat spirita,nesupratau?
Atsakyti
Nu vat, radau visai gerų patarimų biggrin.gif - ačiū komentavusiom 4u.gif 4u.gif

Uogas mes irgi labiau mėgstam šaldyti, nes saldžiai nemėgėjai esame- bet vat obuolienę tai pabandysiu šiemet iš antaninių išsivirti, ir pasinaudoti čia esančiais patarimais ax.gif Nes labai nesinori persaldinti- bet net ir labai saldžią padarius- ji dažnai pelija, ką jau kalbėti apie netokią saldžią ax.gif

O kokį spiritą jūs naudojate?- ar tinka koks salicilo, ar reikia jau čia per pžįstamus ieškoti tikro spirito, arba receptą kokį iš gyd. išgauti lotuliukas.gif

O gal degtinė irgi tinka?

-bandysiu obuolienę šiemet kokia paspirituota plėvele padengti- labai noriu, kad nepraimtų indų nereiktų laikyti šaldytuve, nes baisiai vietos daug užima doh.gif
Atsakyti
Mums ta pati problema,uoginiu virsus apipelijes.Siemet nupirkau naujus plastmasinius dangtelius ir pries uzdengiant pavaliau paprasciausiu šnapsu doh.gif Nezinau ar gerai,gal spirito reikejo g.gif Tiesa karsta nedengiau uogiene,palaukiau kol praveso ir uzsidejo tokia plevele. ax.gif
Atsakyti