Aš pradėjau laikyti virš kriauklė kai grįžom iš ligoninės. Jis tuo metų daug miegojo, tai iš karto po miego, arba kai jaučiau ar girdėjau, kad vaikutis neramus, nešdavau į vonia, patikrinti, ar švarus. Jis labai dažnai tuštinosi, darė potrupūti, o šlapinosi rėčiau, ir kai nuimdavau pampesą, palaikydavau virš kriauklės, ir visada pasituštindavo ir pasišlapindavo į kriauklę. Dažneusiai pampersas taip ir likdavo sausas, tik trupūti pritipliotas kakučio (sunaudodavom vos ne 10 per dieną)
Kai šlapinosi prie manes (į puoda ar į kelnes), visada pasakydavau pss - taip jis išmokdavo, kaip šis reikalas vadinasi. Veliau, kai jau jis prie tokios tvarkos yra įpratęs, užtenka pasakyti tą patį garsą, kad jis suprastu, kad galima čia atlykti savo reikaliukus.
Veliau nusprendžiau vietoj pamperso pakišti mažą vystyklą - vis tiek mažą reikalą jis į kelnias atlikdavo retai. Taip tesėsi mūsų pirmą mėnesį. Tačiau, kai jis paaugo, mažiau miegojo, mes daug keliavom (nuvežėm jį pas mano vyro pusbrolį, į kitą miesta, skridom liektuvų namo į Lietuvą, Lietuvoje beveik iš karto pataikėm į ligoninę), tai iš ritmo gerokai išsimušėm, nes žinoma naudojom pampersus. Reikėjo pradėti viską iš naujo.
Rašo, kad kūdikis dažnai parodo, kad nori šlapintis. Gal ir taip, bet až tų "ženklų" ne labai pastebėdavau. Laikydavau virš puodo kai jaučiau kad yra įsitempęs, arba kai maniau, kad jau laikas - jis šlapinosi gana reguliariai, ir žinoma, po miego, kartais žindymo metų -tuo metų laikiau tarp kojų jo puoduką - turiu toki bliudeli, jis yra didelio puodelio-kedės dalis. Šiaip žinau, kad Nikitinai naudojo "tazika
", pas indus iš vis viskas paprasta
Dabar aš jį jau kartais pasodinu ant didelio puodo ir jį prilaikau. Beveik visada padaro. Gali gana ilgai būti sausasi, ypatingai kai aš esu arti jo ir jį stebiu, arba jis yra ant rankų. Kai palieku vieną, buna visokių dalykų.
Ypatingai iš ryto. Gaunasi taip - iš ryto jis yra geriausios nuotaikos, bet šlapinasi labai dažnai, nes beveik visą naktį kentėjo. Tai aš skubu padaryti savo darbelius, susišukuoti, pavalgyti, vaikus pamaitinti, o jis ramus guli, ir būtinai nesuspėju jo paimti ant puodo
Va dabar rašiau šia žinutę, o jis gulėjo ramiai lovytej. Sugebėjo nutempti šliaužinukus ir savo reikaliukus padaryti sau į veida
- vyresnis sūnelis pribega, sako - mama, Boriso veidas šlapias
Tarp mamos ir kūdikio yra daug stipresnis ryšys ir mamai mažylį yra daug lengviau pagauti, negu paaugusi vaiką, kuris turi daugybę savų interesų. Dvimetis mažylis yra jau išmokęs kokia yra jo dienos eiga, pripratės prie savo kasdienybės. Kai kaškas keičiasi, jam yra nesaugu, jis priešinosi, bijo. Musu pamprsinis vaikiukas bijos puodo, įpratęs eiti į puodą bijos pampersų. Be to, iki dvejų-pusantrų kūdikis gauna daug įgudžių, kurie dar pasunkina mokymasį. Pavyzdžiui, jam gaunasi tuštintis tik stovint. Arba tiesiog neišsivysto pojutis, kad šlapimo pūslė jau pilna - juk jei mes nekreipėm dėmesį į šį pojūtį, ir vaikas pradeda jį ignoruoti, vėliau jam bus sunkiau išmokti, ką reiškia tas keistas pojūtis pilvo apačioje
Jeigu įdomu, galima daugiau pasiskaityti čia
Rusų kalba
www.omama.ru
www.rojana.ru
anglų
http://www.timl.com/ipt/, čia yra paveikslėlių
Tinkamiausias google paješkos žodis anglų kalba - infant potty training