QUOTE(Myja @ 2008 10 14, 16:17)
rimami, gal tu galesi prie viso sito kai mums įkelsi parodyti kas gavosi, parasyti jo recepta.. nes man su rusu kalba prastokai..
o atrodo jis tikrai viliojanciai
Na va, pagaliau iškepiau šį
keksiuką.
KAVOS-KAVOS KEKSAS (Coffee-coffee cake)
1 stiklinė 250 ml
1/3 st. cukraus,
2 v. š. tirpios kavos,
1 ½ a. š. malto cinamono
1 ½ st. miltų,
½ st. cukraus,
1 a. š. kepimo miltelių,
½ a. š. sodos,
1/8 a. š. druskos,
1 kiaušinis, lengvai išplakti,
1 st. paprasto jogurto,
3 v. š. nesūdyto sviesto, ištirpinti,
1 a. š. vanilės esencijos,
¼ st. kapotų riešutų.
2 a. š. tirpios kavos,
2 a. š. pieno,
1/3 st. cukraus pudros.
Įkaitinti orkaitę iki 170º C.
Formą patepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi.
Mažame puodelyje sumaišyti 1/3 st. cukraus + 2 v. š. kavos + cinamoną.
Kitame inde sumaišyti miltus, ½ st. cukraus, kepimo miltelius, sodą, druską.
Didesniame inde sumaišyti kiaušinį, jogurtą, ištirpintą sviestą, vanilės esenciją. Sumaišyti miltų mišinį su jogurtine mase ir gerai išmaišyti
(NEPERMAIŠYTI, tik kol susimaišys sausi miltai).
Į formą sudėti pusę tešlos, apibarstyti kavos-cinamono mišiniu ir ant viršaus supilti antrą pusę tešlos.
Kekso viršų apibarstyti riešutais ir kepti 30 min., kol medinis pagaliukas bus sausas.
Iškeptą keksą 5 min. aušinti formoje, o po to padėti ant grotelių, kol visiškai atauš.
Pasiruošiame kremą užpylimui: puodelyje sumaišyti pieną ir kavą, išmaišyti, kad kava visiškai ištirptų. Sudėti cukraus pudrą ir gerai išmaišyti. Padengti kremu keksą, bet tai nėra būtina.
Autorės patarimai
*Kepiau 24 cm paprastoje apvalioje formoje be skylės. Galima imti kvadratinę formą (bet tik nedidelę). Formos dugną aš visada iškloju kepimo popieriumi, o sieneles patepti sviestu keksas išsiimė be jokių problemų.
*Dėl kremo, tiesiog ne visi mėgsta karčią kavą, o kremas gaunasi nesaldus, mėgėjams. Man asmeniškai patiko.
Mano komentaras.
Šis keksas išskirtinai mėgstantiems kavą kepiniuose. Man tai labai skanus, užvažiavo netikėtai svečių, tai visi sakė, kad labai skanus. Dabar tokie pastebėjimai būtų. Vistik šį keksą geriau kepti formoje be skylės, tokią išvadą padariau todėl, kad kepiau keksą du kartus iš eilės. Pirmą kartą formoj su skyle (24 cm) - viskas buvo labai gerai, bet kas man nepatiko, kad gavosi labai žemas (nebent imti mažesnę formą, iškilo lygutėliai bet neįtrūko, kas keksui priklauso). Antrą kartą tešlą supyliau į standartinę nedidelę stačiakampę kekso formą - daug labiau patiko, puikiai iškilo, įtrūko viršuje
. Dar toks niuansiukas dėl riešutų ir dėl kekso iškėlimo - reikia iškart pagalvoti ar tas keksas bus išimamas taip kaip kepė, ar bus išverstas aukštyn kojom. Pirmuoju atveju riešutus užbarstyti prieš kepant , aš stačiakampę formą iš visų pusių išklojau kepimo popieriumi ir palikau ilgesnius popieriaus galus - tuomet už jų lengvai iškėliau. Jei žiedo formoj ir jei norėsim, kad kekso viršus būtų, kur kepant buvo dugnas - tai tuomet (kaip dariau ir aš) riešutų kepant visai nebarsčiau, juos pakepinau sausoj keptuvėj ir užtepus glazūrą juos apibarsčiau ant viršaus. Arba jei riešutai užbarstyti prieš kepant ir reikia išversti keksą, tai verskite ant plėvelės ar popieriaus, kad jei riešutai byrėtų, juos pagauti, o užliejus glazūrą tuos riešutus atgal apibarstyti. Tiesa, į glazūrą kavos dėkit pagal skonį, nes gali būti kartoka. Savo stačiakampį keksą apšlaksčiau šokoladu+truputis pieno man daaaug labiau patiko ir daug skaniau, skonis sodresnis, nei su kavos glazūra. Dar: vietoj jogurto pyliau kefyrą; kepti, tol kol pagaliukas bus sausas - stačiakampis keksas kepė beveik valandą, o žiede - apie 30 min.
Labuska, tavo keksai fainutėliai