Įkraunama...
Įkraunama...

Ar gimdyti ketvirtą vaikelį?

Šiaip jei jau tiems trims vaikams vertybių pakako ir laiko, sveikatos, energijos paduota, tai gal jau nereikėtų tiek teisti dėl to ketvirtojo, kad būtent jam nesiryžta. Nes taip, kai nebelieka laiko sau, tai po to nereikia stebėtis, kad moteris panaši į nuskalbtą mazgotę, kuri tik ir tenkina kitų poreikius, laksto paskui kitus, o pati taip ir lieka be nieko. Darbo kažkur ar kažkam neskaitau kaip laiko sau, toli gražu. Visa būsena, visuma yra žymiai platesnė sąvoka. Žmogus turi būti patenkintas savo gyvenimu, ir jei jis pagaliau renkasi tą būseną, jis jos nori, tai jo pasirinkimo reikalas.
Papildyta:
QUOTE(RitaRazi @ 2015 05 28, 09:32)
o taip - kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad "negalėsiu sau leisti" daugiau vaikų - tiesiog ne dėl to, kad nematau vaikuose prasmės ar matau blogį, o tiesiog dėl to, kad mane tai sužlugdytų kaip asmenybę.. Vis tik pradeda groti ir kitos natos - laisvalaikis, esamų vaikų gerovė, laikas sau, laikas vyrui, savirealizacija, psichinė sveikata ir pan...

drinks_cheers.gif tai apie tai ir kalba. Mamutas kažkaip suvulgarina ir pripaišo egoizmą, kitokius negatyvus. Lyg ir pamiršta, kad egoizmas ir meilė sau su gausesniu vaikų skaičiumi ir daugiau nei vienu bei apskritai vaikais net nepakeliui.
Atsakyti
QUOTE(mamutas @ 2015 05 28, 09:21)

Tik kažkodėl gyvenimo saulėlydyje paprastai gailimasi, kad nepagimdytas dar vienas vaikas, o ne kad nepagyventa sau.

Kiek saulėlydžių jau sulaukėte, jog pateikiate tokią abejotiną hipotezę kaip aksiomą?
Atsakyti
QUOTE(Bitės šešėlis @ 2015 05 28, 09:42)
Kiek saulėlydžių jau sulaukėte, jog pateikiate tokią abejotiną hipotezę kaip aksiomą?

nei vieno dar nesulaukiau biggrin.gif

Mamos draugė turi tik vieną vaiką ir dažnai pašneka, kad durna buvau, reikėjo gimdyti dar vieną. Mamos pusseserė turi sūnų, kuris nelabai vykęs, tai irgi vis sako mamai, kaip gerai, kad turi dukrą, o mano mama atšauna - gi galėjai pati pasigimdyti. Sutinka, kad galėjo, deja... O kita mamos draugė turi tris, sovietmečiu tai buvo labai neįprastas variantas emancipuotai vilnietei, ji pati pasakojo, kaip laukdamasi trečiojo Palangoje pamačiusi mano mamą perėjo į kitą gatvės pusę, kad nesutiktų, nes gėda buvo doh.gif , o dabar ji yra labai laiminga ir džiaugiasi, didžiuojasi savo trimis vaikais. wub.gif

Iš artimos mano aplinkos nei vienas žmogus nepasakė, kaip blogai, kad pagimdžiau dar vieną vaiką ar pagranduką. Atvirkščiai, kai vaikai jau paaugę, namie pasiilgstama mažo kūdikėlio, jis įneša daug džiaugsmo, o ir auginti lengviau - yra vyresni vaikai (nebūtina jiems užkrauti auginimo, tiesiog spontaniškai jiems norisi pasidžiaugti mažyliu, o kartu tai didelis palengvinimas mamai, vien didesnių vaikų buvimas kartu daug ką reiškia, mažiukui vyresni broliai ar seserys tarsi dievai wub.gif ), mama karjerą padariusi, atsipalaidavusi, suvokia, kad metai šen ar ten jos karjeroje esminių pakyčių nepadarys, o vaikutį susilaukti turi paskutinę galimybę. wub.gif O 'pagyventi sau' gi dar visi dešimtmečiai prieš akis, nors ir su vaiku gi galima gyventi sau, labai trumpai gi jis būna mažas, keli meteliai ir jau žiūrėk užaugo.

bet suprantu, kad tikrai būna kitokių variantų, ir du vaikus užauginti yra nelengva, visos mamytės vertos pagarbos ir pagalbos wub.gif
Atsakyti
Kiek klaidingas tas įsitikinimas, kad visi tie vaikai bus puikūs, šaunūs, paguoda senatvėje ir t.t.. O gi kaip neretai pasitaiko, kad iš dviejų, iš vieno, iš trijų būna ir nei šaunūs, nei puikūs, o probleminiai, nuolatinės nesibaigiančios problemos, tikras galvos skausmas. O juk iš vieno lizdo, vienodai auklėti, maitinti, popinti, lavinti. Niekas nežino koks kieno kelias ar šunkelis laukia, tad galima svajoti, strateguoti, o kaip ten susiklostys tai vienas D težino.
Atsakyti
QUOTE(mamutas @ 2015 05 28, 09:48)
Mamos draugė turi tik vieną vaiką ir dažnai pašneka, kad durna buvau, reikėjo gimdyti dar vieną.

Hipotetiškai padejuoti mėgstama, dar ir įsivaizduojama, kad tas nepadarytas pasirinkimas būtų buvęs idealus. Pvz.,nepagimdytas vaikas tai jau būtiniausiai būtų buvęs geras, gražus, garsus, talentingas ir visaip kaip ypatingas . Ir žinoma, pageidaujamos lyties. O jei būtų gimęs ligotas, antras bernas vietoje lauktos mergytės, sudėtingas gimdymas su pasekmėmis visam gyvenimui, vaikas itin sudėtingo charakterio, etc - ar tikrai pasiruošusi ir tokiam scenarijui ?

Žiūriu, Subjektyvi tą patį parašė drinks_cheers.gif
Papildyta:
QUOTE(mamutas @ 2015 05 28, 09:48)
Atvirkščiai, kai vaikai jau paaugę, namie pasiilgstama mažo kūdikėlio, jis įneša daug džiaugsmo, o ir auginti lengviau - yra vyresni vaikai (nebūtina jiems užkrauti auginimo, tiesiog spontaniškai jiems norisi pasidžiaugti mažyliu, o kartu tai didelis palengvinimas mamai, vien didesnių vaikų buvimas kartu daug ką reiškia, mažiukui vyresni broliai ar seserys tarsi dievai  wub.gif ), mama karjerą padariusi, atsipalaidavusi, suvokia, kad metai šen ar ten jos karjeroje esminių pakyčių nepadarys, o vaikutį susilaukti turi paskutinę galimybę.  wub.gif

Su šia dalimi sutinku. Mažas vaikas namams išties įneša žavesio ir džiaugsmo visai šeimai, vyresnėliai turi galimybę pasirūpinti kitu (auklėm nedirba, bet kartkartėmis, natūraliai), nebūti pasaulio bambomis. Dėl karjeros kaip kam, čia jau labai individualu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo FLight: 28 gegužės 2015 - 10:12
QUOTE(Bitės šešėlis @ 2015 05 28, 09:42)

Mano tėvų draugai, lygiai kaip mamuto paminėti, turėjo po du vaikus ir lygiai taip pat senatvėje su pavydu kalbėjo, kaip maniškiams gerai, kad užaugino daugiau ir kaip gaila, kad jie nesiryžo. Tetos, dėdės (dabar jau a.a., taigi tikrai po saulėlydžio, kada daromos viso gyvenimo išvados) labiau mylimi ir prižiūrimi buvo tie, kurie turėjo daugiau negu du vaikus (beje, vaikams irgi lengviau buvo našta dalintis), o dvivaikiai lyg tyčia dar po vieną vaiką prarado dėl nelaimingų atsitikimų, o su likusiuoju daugiau vargo ir patys rėmė, nei pagalbos sulaukė. Kiekvienas turim savo gyvenimo patirtį, juk nesam negyvenamoj saloj, galim darytis išvadas iš to, ką matom aplink, kaip tame posakyje: protingi mokosi iš svetimų klaidų, kvaili - iš savų (nors man atrodo, kad yra ir tokių, kurie niekada nepasimoko, nei iš savų, nei iš svetimų klaidų g.gif )
Atsakyti
QUOTE(_una_ @ 2015 05 28, 11:27)
Mano tėvų draugai, lygiai kaip mamuto paminėti, turėjo po du vaikus ir lygiai taip pat senatvėje su pavydu kalbėjo, kaip maniškiams gerai, kad užaugino daugiau ir kaip gaila, kad jie nesiryžo. Tetos, dėdės (dabar jau a.a., taigi tikrai po saulėlydžio, kada daromos viso gyvenimo išvados) labiau mylimi ir prižiūrimi buvo tie, kurie turėjo daugiau negu du vaikus (beje, vaikams irgi lengviau buvo našta dalintis), o dvivaikiai lyg tyčia dar po vieną vaiką prarado dėl nelaimingų atsitikimų, o su likusiuoju daugiau vargo ir patys rėmė, nei pagalbos sulaukė. Kiekvienas turim savo gyvenimo patirtį, juk nesam negyvenamoj saloj, galim darytis išvadas iš to, ką matom aplink, kaip tame posakyje: protingi mokosi iš svetimų klaidų, kvaili - iš savų (nors man atrodo, kad yra ir tokių, kurie niekada nepasimoko, nei iš savų, nei iš svetimų klaidų g.gif )

O aš turiu gyvų kitokių pavyzdžių. Mano a.a. močiutė ne kartą kartojo, kaip gerai šiais laikais, kad moterys gali pagyventi sau, kad gali dirbti, kad gali turėti vaikų, kiek nori. Ir ta nuoskauda - kad va ji visą gyvenimą vargelį vargo su vaikais, ir pasakymai "O, kad vėl jauna būčiau... Tik jūs neskubėkit su vystyklais..."

Kiekvienas esame skirtingas. Tie, kam visas gyvenimo džiaugsmas vaikuose - laimingi žmonės, atradę pašaukimą. Tie, kam džiaugsmas kituose dalykuose - irgi ne mažiau laimingi. Ir nė vieni iš jų nėra nė trupinėlio geresni (kad ir kaip dėl beįsižeistų laimingosios mamos).

Blogiausia, kai nenorintys vaikų juos gimdosi, o norintys - ne.
Atsakyti
Tokie pasvarstymai man primena lindimus į dūšią aborto temose, kai prasideda sapailionės: "oi nežudyk, gal tas vaikelis genijus, vunderkindas bus", o gal bus serijinis žudikas, narkomanas ir sėdės kalėjime. Ką gali žinoti. Kai prasideda tos hipotetinės skiedalionės, apie negimusius nežemiškus talentus, tai nėra ką ir sakyti doh.gif
Atsakyti
Nei vienas nesame apsaugotas nuo 'blogo vaiko'. Jeigu ir gimė sveikas, neduokdie kokia nelaimė ir liks invalidas, 'blogas vaikas'. Turint daugiau vaikų didesnė tikimybė, kad ne visi iš jų bus 'blogi vaikai', kad nors kuris ar kurie bus 'geri vaikai'. Tai paprasčiausia matematinė tikimybių teorija. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mamutas @ 2015 05 28, 11:47)
Nei vienas nesame apsaugotas nuo 'blogo vaiko'. Jeigu ir gimė sveikas, neduokdie kokia nelaimė ir liks invalidas, 'blogas vaikas'. Turint daugiau vaikų didesnė tikimybė, kad ne visi iš jų bus 'blogi vaikai', kad nors kuris ar kurie bus 'geri vaikai'. Tai paprasčiausia matematinė tikimybių teorija.  smile.gif

Kaip ten sako "šaukštas deguto ir medaus statinę pagadina".
Atsakyti
QUOTE(Nura @ 2015 05 28, 11:42)
Tokie pasvarstymai man primena lindimus į dūšią aborto temose, kai prasideda sapailionės: "oi nežudyk, gal tas vaikelis genijus, vunderkindas bus", o gal bus serijinis žudikas, narkomanas ir sėdės kalėjime. Ką gali žinoti. Kai prasideda tos hipotetinės skiedalionės, apie negimusius nežemiškus talentus, tai nėra ką ir sakyti doh.gif

tik jau susimildamos neperneškim čionai viso to pokalbio tono iš tos temos - man pati baisiausia tema visoje SM unsure.gif . Šitiek blogo viena apie kitą ten pasakyta, kad toks jausmas, kad tiesiog savo nuomonę išsakęs esi paskandinamas š... mariose doh.gif

Tokios temos a priori yra "lindimas į dūšią" - bet į ją dažniausiai lenda ne kiti, o mes pačios, atsiversdamos šias temas.. O paskui tik ieškome sau atspindžio. O drabstytis purvais, epitetais ir kitokiomis "malonybėmis" - tai jau gal nereikia..

Vis tik mes čia apie gyvybę kalbam (4 vaikelis ir pan.) ir tokio tipo pasisakymams kaip paryškinau tekstą jūsų poste - na, nepuošia eterio, tikrai.. Na, tikrai.

Atsiprašau už off-top, bet... man priimtinos visų pozicijos (daug vaikų, vienas vaikas, du vaikai etc) - kiekvienam savo, juk galima be asmeniškumų, įkandimo, kartais net paniekinamų pasisakymų. Mums ne po 20 metukų čia. Negi turim tokį norą ir tikslą pakeisti kito nuomonę?
Atsakyti
QUOTE(mamutas @ 2015 05 28, 10:48)
O 'pagyventi sau' gi dar visi dešimtmečiai prieš akis, nors ir su vaiku gi galima gyventi sau, labai trumpai gi jis būna mažas, keli meteliai ir jau žiūrėk užaugo.

Kad vaikas uzaugo galima sakyti nebent tada kai jisai pradeda savarankiska gyvenima. Ir tai toli grazu nera keli meteliai.
Atsakyti