Įkraunama...
Įkraunama...

Nekalbiuku klubas ... - 2

QUOTE(Nanuk @ 2009 01 23, 15:42)
daug skaityti vaikui.

o jei tas vaikas nesiklauso g.gif
Atsakyti
QUOTE(ERUGĖ @ 2009 01 23, 17:55)
o jei tas vaikas nesiklauso g.gif

Nu vat ir pas mus tokia beda. Lekia, bega vis lotuliukas.gif ir neklauso, sunku ji sudomint kazkuo, pritraukti demesi. As sunkiai sugebu ir su ta smulkia motorika dirbti, nes irgi nenori sedet ir dirbti pirstukais, vis durnuoja, meto viska.
Siandien va sugalvojau toki zaidima: paemem plastilina, pupeliu, grikiu ir sulauzytu spageciu ir kaisioti bandem i plastilino rutuliukus, bet neilgai zaidimas truko, pabodo vaikui zaibiskai greitai, tai dar mete tas pupas po visa buta puse vakaro, po to sugalvojau, kad reik krauti tas pupas i masinas (sunkvezimukus) ir kadangi vaikas megsta masinas tai kuri laika dejom tuos grudus, labai dziaugiausi, nes tai buvo pazanga su mano nenuorama tiek laiko uzsiiminet smile.gif, po to liepiau man i sauja det, tai va biski pagudravus gavosi pamokele.
Na, ka as galiu psasakyti, reik stengtis, as vos ne alpstu vakare tokia pavargus bunu, nes visa diena uzsiimineju su vaiku, aisku ne istisai, bet tikrai daug. verysad.gif

P.S. del skaitymo, maniskis irgi neklauso, bet as toookia opera pradedu, kad zvengti pradeda vaikas. Pvz, skaitau knygute ne paprastai, bet su savo papildymais. Pvz., skaitau: eina peliukas..... ir garsiai susunku: pipipipi (to knygoje nera), tokiu budu atkreipiu jo demesi, tada toliau skaitau sakini, arba pati ka ismastau ta sakau ir intensyviai rodau paveikslelius pirstu, pvz sakau: namukas ir tuoj pat baksteliu kelis kartus i ji, peliukas ... irgi parodau, toliau ten zuikelis ateina pvz., tai sakau zuikelis "niam niam kopusteli valgo", ta niamniam tai israiskingai garsiai, juokingai sakau, nors to knygoje nera, va taip ir kariaujame.
Tiesa, dar galima vaikui teatra rodyti. Pati nebandziau dar, bet man regis turetu patikt. wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nanuk: 23 sausio 2009 - 22:27
as jau is savo patirties (ir sunaus spec. darzelio "kolegu"...) zinau, kokiu ivairiu ir visom prasmem skirtingu buna vaiku su autizmo polinkiu (neivardinu tiesiai - "autizmu", cia kad savo angelio neisgasdinciau, tikiu, kad jis pades mums su visom deagnozem ir itarimais isgyventi ir net ju atsikratyti...).
deja, letumas, nei judrumas, nei demesio sukaupimas, nei jo trukumas, nei baimes, nei beribe drasa (kai vaikas nebijo visai svetimu zmoniu, gali bet ka uz rankoves patraukes pagalbos "paprasyt") negali buti garantas, kad autizmo nera. vienas pozymis, vienas "keistumas" - niekai. bet ju derinys.... net nesvarbu kokiu tu pozymiu derinys. esme - nenoras (ar nesugebejimas) komunikuoti su pasauliu, kalbos, kaip bendravimo irankio nenaudojimas (ar net nesuvokimas, kam ji is viso reikalinga...). o visi "per daug" (judrus - letas; susikaupes, atsijunges savy - nenustygstantis, nesukaupiantis demesio, valgus - nevalgus, bailiukas - be savisaugos ir t.t.) - yra neraminantys signalai. todel siulau netempti gumos, jei jau pacios pastebite, kad jusu vaikai gali buti "per daug keisti", bekit ieskoti pagalbos. kuo ilgiau klausysit pasaku apie velai pradejusius kalbeti genijus, tuo ilgiau uztruks jusu vunderkindu grazinimas i si pasauli. remiuosi, beje (ir deja...) savo skaudzia patirtim. 2-2,5 -pati pastebimu keistumu pradzia, visose chrestomatijose rasit: iki 5 metu - sunkus laikotarpis, vienas pozymis keicia kita, net jei bukle vystosi i gera puse, butinai atsiranda ir nepageidaujamu elgesio detaliu... ir tas tiesa.... pvz. pries metus as ne nezinojau, kas tos stereotipijos (pasikartojantys betiksliai judesiai), dabar jau zinau... jie reteja, blesta, bet as jau su nerimu laukiu, kuo tai bus pakeista.

p.s. VRC psichologe pasakojo apie "plesytoju sutramdyma" (musiskis tokiu maniju neturi, turi kitokiu...). reikia vaika pasodinti salia kruvos senu laikrasciu / zurnalu / ismetamu knygu (idealu) ir leisti plesyti i valias. o kai jau bus prisipleses iki soties ir bandys ieskoti kitos veiklos, svelniai bet ryztingai "pasiulyti" dar padraskyti bent pora psl. ... psichologe tvirtino, kad beveik visais atvejais sitas persisotinimas padeda.... nebandziau, bet jei kam aktualu, isbandykit ir parasykit, ar veikia...

p.p.s. komplikuoti puoduko reikalai irgi gali rodyti saves ir savo kuno nepilna suvokima. panasiai, kaip ir zemas tonusas kojose ar rankose, silpnas sauksto ar piestuko laikymas, sunkus, nesavarankiskas batu avimasis, slepsinti eisena, pasyvus voliojimasis ant grindu ir apskritai, kazkoks sunkiai nusakomas atsakomybes uz savo kuna delegavimas kitiems, lyg nuo jo niekas nepriklausytu...

o kaip uzmiega / miega jusu zuikiai? turit cia problemu? o kaip su ritmu (plojimu, trepsejimu, sokinejimu) ? kaip su maisto pasirinkimu?
Atsakyti
Severina, sutinku su viskuo, ką parašei. Akivaizdžių faktų neigimas gali tik pabloginti situaciją. Panikuoti aišku neverta, bet laukti kad vaikas pradės kalbėti pats ir iš karto sudetingom frazėm- naivu (et, kiek aš tokių raminančių pasakojimų prisiklausiau).
Dėl miego- kaip bebūtų keista, problemų neturim (beldžiu į medį, kad neprisiklabėčiau). Naktį be pertraukų ir dieną porą valandų. Kiek apsunkina reikalus atopinis dermatitas- paryčiais pradeda kasyti rankeles, bet patepu ir miega toliau.
Maisto pasirinkimas pas mus ribotas- vėl gi, dėl dermatito. Jokių saldumynų nuo bendro stalo, jokių dešrų, sūrių, sintetinio maisto ar gėrimų. Bet apetitu nesiskundžia, valgo ir dietinį maistą. Kai išalksta, pasiima savo lėkštę ir pradeda mykti, tempia mane už rankos į virtuvę biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(severina @ 2009 01 24, 02:06)
p.s. VRC psichologe pasakojo apie "plesytoju sutramdyma" (musiskis tokiu maniju neturi, turi kitokiu...). reikia vaika pasodinti salia kruvos senu laikrasciu / zurnalu / ismetamu knygu (idealu) ir leisti plesyti i valias. o kai jau bus prisipleses iki soties ir bandys ieskoti kitos veiklos, svelniai bet ryztingai "pasiulyti" dar padraskyti bent pora psl. ...          psichologe tvirtino, kad beveik visais atvejais sitas persisotinimas padeda....  nebandziau, bet jei kam aktualu, isbandykit ir parasykit, ar veikia...

Aha, šitą išbandėm. Deje- ir seni lakraščiai suplėšyti, bet iki šiol neabejinga popieriui. Vakar, pvz., nukentėjo mano po ranka pakliuvę konspektai....

o kaip su ritmu (plojimu, trepsejimu, sokinejimu) ?

Vat net ir nežinau...linguoja...Kai Yamachoje išgirsta aštunkojo dainelę, atrodo iš kelnių iššoks iš džiaugsmo- linguoja ir ploja į taktą. Bet jeigu aštunkojis pasisveikins ne su ja pirma- praranda susidomėjimą. Ir panašiai su visom dainelėm- greit įsijaučia, gret pabosta.
Atsakyti
Nenoriu nieko teigti ar neigti, bet mano tevas pvz iki 2 metu tik myke, o po to is karto sakiniais prabilo, buvo nerealiai ramus vaikas, sedejo smelio dezeje po 5 valandas vienoje vietoje. Normalus zmogus, joks ne autistas. smile.gif
Siaip, susimastykite, kiek aplinkui butu vaiku autistu jei kiekvienam lengva ranka vien del kazkokio charakterio ypatumo diagnozuotu autizma. blink.gif
Na, nzn, gal buna atveju kai tai akivaizdu, bet as nenoriu net apie tai galvot. unsure.gif
Nenoriu pasakyti, kad reikuzsimerkti ir nieko nematyti, bet prisigalvoti irgi nereik manau. unsure.gif

Del puoduko: maniskis nedaro ant puodo. Cia autizmo pozymis? blink.gif

Del ritmo: mano sunus gal ne i ritma, bet soka isgirdes muzika, tripcioja. Kai per laidas per TV girdi kad ploja, irgi ploti pradeda. Cia normalu ar turi butinai i takta pataikyti? jam juk tik metai ir 11 men. blink.gif

Del miego: miega ivairiai, kartais su prabudimais ir verksmu. Uzmiega normaliai, bet ilgai (nors as guldau anksti, tai dar gal ir nenori miegot doh.gif ), nusiramint reik laiko. O pas jus?

Tiesa, sian maniskis pamates Teletabius pasake "pizi" thumbup.gif (as sakau "puziki")
nzn, gal sutapimas, ziuresim. rolleyes.gif

Siandien buvome vaiku zaidimu kambary Akropoly, mano sunus elgisasi kaip kiti vaikai, net sakyciau linksmesnis. Kiti maziau sypsosi ir emociju neturi palyginus. thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nanuk: 24 sausio 2009 - 17:24
QUOTE(ERUGĖ @ 2009 01 23, 16:15)
įprastą,apie spec.nei minties nebuvo,nes jokių įtarimų lyg ir nėra,va tik dėl to kalbėjimo g.gif
čia truputį nuramino bigsmile.gif

o mūsiškė jau 9 mėn. vaikščiojo,aš kaip tik vis girdžiu,jog tie kurie anksti pradeda vaikščioti,vėlai kalba unsure.gif

na mes tai vaika ir vedem i spec del kalbos kitos problemos pradejo rysketi veliau as jum siulyciau i logopedini tik tik ten aisku visi nuo trieju ir didesni smile.gif
Atsakyti
as jau is savo patirties (ir sunaus spec. darzelio "kolegu"...) zinau, kokiu ivairiu ir visom prasmem skirtingu buna vaiku su autizmo polinkiu (neivardinu tiesiai - "autizmu", cia kad savo angelio neisgasdinciau, tikiu, kad jis pades mums su visom deagnozem ir itarimais isgyventi ir net ju atsikratyti...).
deja, letumas, nei judrumas, nei demesio sukaupimas, nei jo trukumas, nei baimes, nei beribe drasa (kai vaikas nebijo visai svetimu zmoniu, gali bet ka uz rankoves patraukes pagalbos "paprasyt") negali buti garantas, kad autizmo nera. vienas pozymis, vienas "keistumas" - niekai. bet ju derinys....  net nesvarbu kokiu tu pozymiu derinys. esme - nenoras (ar nesugebejimas) komunikuoti su pasauliu, kalbos, kaip bendravimo irankio nenaudojimas (ar net nesuvokimas, kam ji is viso reikalinga...). o visi "per daug" (judrus - letas; susikaupes, atsijunges savy - nenustygstantis, nesukaupiantis demesio, valgus - nevalgus, bailiukas - be savisaugos ir t.t.) - yra neraminantys signalai. todel siulau netempti gumos, jei jau pacios pastebite, kad jusu vaikai gali buti "per daug keisti", bekit ieskoti pagalbos. kuo ilgiau klausysit pasaku apie velai pradejusius kalbeti genijus, tuo ilgiau uztruks jusu vunderkindu grazinimas i si pasauli. remiuosi, beje (ir deja...) savo skaudzia patirtim. 2-2,5 -pati pastebimu keistumu pradzia, visose chrestomatijose rasit: iki 5 metu - sunkus laikotarpis, vienas pozymis keicia kita, net jei bukle vystosi i gera puse, butinai atsiranda ir nepageidaujamu elgesio detaliu...  ir tas tiesa....  pvz. pries metus as ne nezinojau, kas tos stereotipijos (pasikartojantys betiksliai judesiai), dabar jau zinau...  jie reteja, blesta, bet as jau su nerimu laukiu, kuo tai bus pakeista.

p.s. VRC psichologe pasakojo apie "plesytoju sutramdyma" (musiskis tokiu maniju neturi, turi kitokiu...). reikia vaika pasodinti salia kruvos senu laikrasciu / zurnalu / ismetamu knygu (idealu) ir leisti plesyti i valias. o kai jau bus prisipleses iki soties ir bandys ieskoti kitos veiklos, svelniai bet ryztingai "pasiulyti" dar padraskyti bent pora psl. ...          psichologe tvirtino, kad beveik visais atvejais sitas persisotinimas padeda....  nebandziau, bet jei kam aktualu, isbandykit ir parasykit, ar veikia...

p.p.s. komplikuoti puoduko reikalai irgi gali rodyti saves ir savo kuno nepilna suvokima. panasiai, kaip ir zemas tonusas kojose ar rankose, silpnas sauksto ar piestuko laikymas, sunkus, nesavarankiskas batu avimasis, slepsinti eisena, pasyvus voliojimasis ant grindu ir apskritai, kazkoks sunkiai nusakomas atsakomybes uz savo kuna delegavimas kitiems, lyg nuo jo niekas nepriklausytu...

o kaip uzmiega / miega jusu zuikiai? turit cia problemu?  o kaip su ritmu (plojimu, trepsejimu, sokinejimu) ? kaip su maisto pasirinkimu?

na idomiai ciai pasiskaityti nezinau mano sunui galima sakyti 2,10m
puoduku nesinaudoja ir nesik nera nieko padares cia tragiski reikalai
iki 2m buvo kosmariskos naktys nes nemiegojo isvis dabar baigia susitvarkyti
pats nesirengia tik labai retai nusimauna kojines(1kart per savaite) ir trenigiuka su uztrauktuku jei pasiseka uztrauktuka suciupineti (1 kart per men) batu nenusiauna apie apsie apsimovima nera nekalbos iskyrus isspiriamas tapkes
begalo valgu ir labai nori bendrauti megsta vienodus zaislus ir juos deti eilemis
ant manes supykes lauke jei kitas pasnekina gali nueitu su svetimu zmogumi
valgo gerai su saukstu sokineti nemoka, muzika isgirdes visad nori judeti kalba pauksciu kalba lauke manes nenori klausyti kur eiti o jei einam kur reikia o ne kur jis nori tada prasideda isterijos blink.gif
kuno daliu napazysta iskyrus retais atvejais porodo kas kur ir tik kojite iir akyte
Bet as nemanau kad jam autizmas nor daktarai labai nori jam pripaisyti , darzelio logopede sako dabar jau adaptavosi ir pradejo kalbeti darzelyje savo kalba nors jo niekas nesupranta,tai geras zenklas, ji man taip sake . Jos manymu kolkas nereiktu nurasyti jo prie kitokiu nes vaikas tokio amziaus nesuprasi jo, kad reikia laukti iki4m tada jau tiksliai matysis,mano manimu mano berniukas tik letai vystosi irkokiu 3-4 m pasivys visus o aplinkinius5m net aplenks 4u.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(gobsiukas @ 2009 01 24, 19:38)
na idomiai ciai pasiskaityti nezinau mano sunui galima sakyti  2,10m
puoduku nesinaudoja ir nesik nera nieko padares cia tragiski reikalai
iki 2m buvo kosmariskos naktys nes nemiegojo isvis dabar baigia susitvarkyti
pats nesirengia tik labai retai nusimauna kojines(1kart per savaite) ir trenigiuka su uztrauktuku jei pasiseka uztrauktuka suciupineti (1 kart per men) batu nenusiauna apie apsie apsimovima nera nekalbos iskyrus isspiriamas tapkes
begalo valgu ir labai nori bendrauti megsta vienodus zaislus ir juos deti eilemis
ant manes supykes lauke jei kitas pasnekina gali nueitu su svetimu zmogumi
valgo gerai su saukstu sokineti nemoka, muzika isgirdes visad nori judeti  kalba pauksciu kalba lauke manes nenori klausyti kur eiti o jei einam kur reikia o ne kur jis nori tada prasideda isterijos  blink.gif
kuno daliu napazysta iskyrus retais atvejais porodo kas kur ir tik kojite iir akyte
Bet as nemanau kad jam autizmas nor daktarai labai nori jam pripaisyti , darzelio logopede sako dabar jau adaptavosi ir pradejo kalbeti darzelyje savo kalba nors jo niekas nesupranta,tai geras zenklas, ji man taip sake . Jos manymu kolkas nereiktu nurasyti jo prie kitokiu nes vaikas tokio amziaus nesuprasi jo,  kad reikia laukti iki4m tada jau tiksliai matysis,mano manimu mano berniukas tik letai vystosi irkokiu 3-4 m pasivys visus o aplinkinius5m  net aplenks 4u.gif  biggrin.gif

Del puodo papasakosiu jums istorija is gyvenimo: mano vyro pussesere turi berniuka. Kai jam buvo 2 metai, jis dar nekalbejo, bet 2.5 pradejo labai staigiai ir 3 metu jau sake tokius sudetingus zodziu kaip HALOGENAI ir snekejo ilgais sakiniais. Bet ant puodo niekaip nenorejo eiti. Jau mamai net geda buvo. Kadangi kitos priemones nesuveike mama emesi drastisku. Kadangi berniukas labai nemego plauti galvos ji jam pasake, Domantai, jei nedarysi ant puodo (jam buvo jau virs 3 metu) tai plausiu galva. kaip tare taip ir padare. Plove kas karta kai dare i kelnes. Zinokit 5 kartu pakako. thumbup.gif Tiesa, pazistu ir stebiu sita berniuka, visiskai normalus vaikas. Nors irgi va kokie velavimai buvo pas juos...

As irgi niekaip su puodu nesupazindinu savo grazuolio, bet matau kad jis dar nepasirenges, jis dar ne labai supranta. Man kazkodel atrodo, kad puodo reikalai susije su kalba. Nzn is kur pas mane toks isitikinimas. Kai vaikas pradeda kalbeti tai ir puodas bus draugas.
Del pasivijimo tai tiesa, jei vaikas tiesiog yra atsilikes nuo bendraamziu, jis butinai pasivys. smile.gif O daznai ir aplenkia. drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nanuk: 24 sausio 2009 - 18:53
kiekvienas vaikas skirtingas.maniškė daro ant puodo,bet jau kelios dienos sumastė-ras kokį bliudelį ar lėkštelę manasi kelnes,sisioja ir neša išpilt doh.gif turiu viska kavot.o šiaip tai laqbai neverčiau aš jos ant to puodo-savaimę pradėjo prašytis.
man tai keista kad ji filmukų nemėgsta-ji žiūri kaip dainuoja kas,tada šoka.taip ir ne,o filmukai schmoll.gif nei jokie teletabiai.
kas gerai kad labai knygutes mėgsta,ir po viena ir kartu vartom. thumbup.gif
brolis mūsų tik 3 pradėjo kalbėt,prisimenu kaip dabarėjom į darželį-sako mama,koks didelis namas bigsmile.gif apšalaqu net.iki tol buvo tik patys paprasčiausi žodžiai.
tai ir laukiu,ir logopėdė sakė iki vasaros laukt-jei neatsiras žodelių tada bus užsiėmimai.
Atsakyti
QUOTE(adriu @ 2009 01 24, 20:21)
... logopėdė sakė iki vasaros laukt-jei neatsiras žodelių tada bus užsiėmimai.

O kiek jums dabar laiko?
Idomu iki kada mums laukt reiktu? g.gif
Maniskiui vasario 20 bus 2 metai.
Atsakyti
QUOTE(adriu @ 2009 01 24, 20:21)
kiekvienas vaikas skirtingas.maniškė daro ant puodo,bet jau kelios dienos sumastė-ras kokį bliudelį ar lėkštelę manasi kelnes,sisioja ir neša išpilt doh.gif turiu viska kavot.o šiaip tai laqbai neverčiau aš jos ant to puodo-savaimę pradėjo prašytis.
man tai keista kad ji filmukų nemėgsta-ji žiūri kaip dainuoja kas,tada šoka.taip ir ne,o filmukai schmoll.gif nei jokie teletabiai.
kas gerai kad labai knygutes mėgsta,ir po viena ir kartu vartom. thumbup.gif
brolis mūsų tik 3 pradėjo kalbėt,prisimenu kaip dabarėjom į darželį-sako mama,koks didelis namas bigsmile.gif apšalaqu net.iki tol buvo tik patys paprasčiausi žodžiai.
tai ir laukiu,ir logopėdė sakė iki vasaros laukt-jei neatsiras žodelių tada bus užsiėmimai.

mano bahuras ir nemegsta filmuku jei brolis musu ispraso kad mes jam ijungtume o mazajam karaliui prasideda isterijos nes nori isiungti jei koks koncertas labai patinka

P.S zinot jusu vaikiukai dar tik dvieju ar mazesni o maniski jau beveik 3 ir man su puodu tai kosmaras pvz vyresneliui buvo mazdaug 2,6 sumane kakokt i kelnes kaip sumane taip ir padare doh.gif as pradzioj pasakiau jei dar karta tu pakosi i kelnes o ne i poduka tu pats plausis sikniuka jis tik lotuliukas.gif juokesi nes jam buvo linksma kaip as ploviau , aisku jis ir dar syki pakakojo i kelnes, doh.gif as saltu veidu paemiau nunesiau i vonia pastaciau ir pasakiau ponaitis nusimauni kelnes ir pats plaunies kol nenusiplausi neleisiu lipt is vonios ax.gif ir zinot jis reke oi kaip reke ir man buvo begalo gaila po pusvalandzio jis nusiplove bet tai pasikartojo du sik ir daugiau nekart nebande kakot tongue.gif
o mazikui as tapati bandziau o ka jus manot jis padare pradejo valgyt kakius blush2.gif bandziau ir taip sakiau pasisok ipuoda duosiu saldaini nes jis begalo juos megsta o jis ziuri i mane ir nesupranta ko as noriu va cia ir beda kad labai daznai nesupranta ko as jo prasau ax.gif kartais labai liudna man buna kad su mazuoju negaliu susikalbeti verysad.gif

Papildyta:
Nanuk as norejau kad jis pradetu kalbet nuo 2,5 bet taip neistolo nepanasu jei as sukaiciavau jo zinomus ir suprantamus zodeliu buvo 40 bet tie zodziai tai butu tokie va se ne ki li ma as aisku tuos 40 zodziu suprantu darzelio aukletoja ir logopede supranta 4zodzius mama tete mania kuku g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nanuk @ 2009 01 24, 20:52)
O kiek jums dabar laiko?
Idomu iki kada mums laukt reiktu?  g.gif
Maniskiui vasario 20 bus 2 metai.

maniškė didesnė ax.gif bet mano kai buvo maža tai neguguodavo kaip kiti vaikai g.gif
Atsakyti