Įkraunama...
Įkraunama...

Spalvų energetika

QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 02 26, 11:09)
Apie fiziką aš tau mažai ką galiu paaiškinti. O apie dailę - daug, nes iš to duoną valgau wink.gif

Norint gauti pirmos eilės išvestines spalvas, o tai yra žalia, violetinė ir oranžinė, reikia maišyti dvi spalvas:

geltona+mėlyna=žalia
geltona+raudona=oranžinė
mėlyna+raudona=violetinė.

Visos kitos spalvos bei atspalviai yra antros eilės išvestiniai, nes gaunami maišant tris ar daugiau spalvas, pvz:

ruda=raudona +žalia(t.y.geltona+mėlyna).
elektrinė(turkio): žalia (t.y. geltona+mėlyna) + žydra (mėlyna (labai svarbu pigmentas, pvz. indigo arba ultramarinas netinka, tinka kobalto mėlis +balta, t.y. šviesinta mėlyna)

Dėl spausdintuvo - juose naudojamas labai koncentruotas pigmentas, todėl tay taip atrodo.

o kodel butent tos pagrindines geltona, melyna ir raudona maisyt reikia? o jei man pagrindines bus kitos, va ka apie spausdintuvo spalvu sistema raso wikipedia:
spalvų maišymo sistema, kurioje naudojamos trys, plačią spektro juostą atitinkančios spalvos: ciano mėlis ©, purpurinė (M) ir geltona (Y). purpurines gal nepradesim vadint raudona? nes tikra raudona gausim purpurine sumaisius su geltona, ciana melis (zydra) sumaysius su purpurine gaunam melyna. tai pagal sia terorija kaip tik raudona ir melyna yra isvestines

cia CMY(pagal spalvu pavadinimus) sistema jei ka, kuria naudoja spaustuves, tai spauzdinimo standartas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Wallas: 26 vasario 2008 - 11:38
QUOTE(Wallas @ 2008 02 26, 12:35)
o kodel butent tos pagrindines geltona, melyna ir raudona maisyt reikia? o jei man pagrindines bus kitos, va ka apie spausdintuvo spalvu sistema raso wikipedia:
spalvų maišymo sistema, kurioje naudojamos trys, plačią spektro juostą atitinkančios spalvos: ciano mėlis ©, purpurinė (M) ir geltona (Y). purpurines gal nepradesim vadint raudona? nes tikra raudona gausim purpurine sumaisius su geltona,  ciana melis (zydra) sumaysius su purpurine gaunam melyna. tai pagal sia terorija kaip tik raudona ir melyna yra isvestines

Todėl, kad spaudyboje galioja truputį kiti principai. Imami labai tikslūs konkrečios spalvos parametrai (ciano mėlis yra iš mėlynos spalvos kategorijos), purpurinė yra iš raudonos spalvos kategorijos, t.y. šaltasis raudonos spalvos spektras). Manau, kad techniškai tai buvo optimaliausias variantas, todėl ir buvo tai pasirinkta, nes ten yra naudojami sintetiniai pigmentai, jie kitaip chemiškai reaguoja vienas su kitu. Tuo tarpu dailėje, tapyboje stengiamasi naudoti natūralius pigmentus, kurie yra, žinoma, kur kas brangesni. Aš tau dar kartą kartoju - nereikia išradinėti dviračio: nusipirk akvarelę ir pabandyk gauti mėlyną, maišydamas purpurinę ir žydrą. Pamatysi, kad nieko nesigaus.

Papildyta:
QUOTE(Wallas @ 2008 02 26, 12:35)

cia CMY(pagal spalvu pavadinimus)  sistema jei ka, kuria naudoja spaustuves, tai spauzdinimo standartas

Taip, žinau, nes ne tik tapau, bet ir kuriu knygų viršelius. Leidyboje yra labai svarbus tikslus spalvos kodas, tam yra naudojamos specialios paletės, kadangi kitaip gali gauti ne visai pageidautiną rezultatą. Meninę plotmę čia reguliuoja techniniai dalykai, kadangi tiksli spalva priklauso nuo daugelio techninių dalykų. Tuo tarpu tapyboje turi aiškią konkrečią spalvą čia ir dabar ir išsyk matai , ką iš jos gauni.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 02 26, 11:43)
Todėl, kad spaudyboje galioja truputį kiti principai. Imami labai tikslūs konkrečios spalvos parametrai (ciano mėlis yra iš mėlynos spalvos kategorijos), purpurinė yra iš raudonos spalvos kategorijos, t.y. šaltasis raudonos spalvos spektras). Manau, kad techniškai tai buvo optimaliausias variantas, todėl ir buvo tai pasirinkta, nes ten yra naudojami sintetiniai pigmentai, jie kitaip chemiškai reaguoja vienas su kitu. Tuo tarpu dailėje, tapyboje stengiamasi naudoti natūralius pigmentus, kurie yra, žinoma, kur kas brangesni. Aš tau dar kartą kartoju - nereikia išradinėti dviračio: nusipirk akvarelę ir pabandyk gauti mėlyną, maišydamas purpurinę ir žydrą. Pamatysi, kad nieko nesigaus.

kam man pirkt akvarele, jei jau kazkas yra bandes ir uztenka tik paskaityti. dazas ar spaudoja ar daileje yra dazas. o purpurine keik is raudonos tiek ir is melynos grupes. Na sakai, kad chemiskai reaguoja? vienas su kitu kai sumaisai? patikek jokiu ten cheminiu reakciju nera.
ir dar, kodel manai kad spalvos turi buti pagrintines (kazkuo isskirtines) butent pagal daile, o ne pagal spauda ar fizika?
Atsakyti
QUOTE(Wallas @ 2008 02 26, 12:57)
kam man pirkt akvarele, jei jau kazkas yra bandes ir uztenka tik paskaityti. dazas ar spaudoja ar daileje yra dazas. o purpurine keik is raudonos tiek ir is melynos grupes. Na sakai, kad chemiskai reaguoja? vienas su kitu kai sumaisai? patikek jokiu ten cheminiu reakciju nera.
ir dar, kodel manai kad spalvos turi buti pagrintines (kazkuo isskirtines) butent pagal daile, o ne pagal spauda ar fizika?

Na ir įdomus tu smile.gif Klausyk, šituose dalykuose aš turiu aukštąjį universitetinį išsilavinimą, ir su dažais praktiškai dirbu daugiau kaip dvidešimt metų. Taigi, šitą dalyką aš išmanau. Bet jei tu manaisi žinąs daugiau - tvarkoj. Paliksiu tribūną tau, bo man kaip tik daba vienas darbelis pradžiūti baigia - einu padirbėti toliau. Su spalvomis, apie kurias, pasak tavęs, nieko neišmanau, ale va vis kas nors gaunasi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 02 26, 10:10)
Tačiau imant konkrečias dailės šakas, tokias, kaip tapybą, mes pamatysime, kad grynų achromatinių spalvų joje nėra, jos nenaudojamos.

Čia todėl, kad teptukas apsimozoja kokia chromatine, ir jau paskui jį pamerkus į achromatinę, ta achromatinė gaunasi biskutuką išchromatiškuota... Ar taip? smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Wallas @ 2008 02 26, 12:57)
kam man pirkt akvarele, jei jau kazkas yra bandes ir uztenka tik paskaityti.

Kad paišyt galėtum, užuot ginčijęsis. Gi šikpopierių irgi jau daug kas yra pabandęs, tai negi dabar jo nepirkt???

Tu apie spalvų energetiką rašyk bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Noa @ 2008 02 26, 12:28)

Kad paišyt galėtum, užuot ginčijęsis. Gi šikpopierių irgi jau daug kas yra pabandęs, tai negi dabar jo nepirkt???

Tu apie spalvų energetiką rašyk bigsmile.gif

kaip su dazais paaiskint galeciau, ant ekrano papiest, ar cia filmus kurt pradet? ne is medzio gi9 esam iskrite, yra enciklopedijos, kiti saltiniai, siulai jais netiket?
o palyginimas tikrai tik sikpopierio, iki pilnos laimes man akvareles tikrai netruksta, skirtingai nei sikpopierio, zinoma galima ir su siaudais nusivalyt, bet esme yra ta kad tai darai su tuo kas geriausia, o kiekviena diena piest tikrai nera man gyvybes ir mirties klausimas.
o apie spalvu energetika rasiau, atydziau ziurek tema
Papildyta:
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 02 26, 12:08)
Na ir įdomus tu smile.gif Klausyk, šituose dalykuose aš turiu aukštąjį universitetinį išsilavinimą, ir su dažais praktiškai dirbu daugiau kaip dvidešimt metų. Taigi, šitą dalyką aš išmanau. Bet jei tu manaisi žinąs daugiau - tvarkoj. Paliksiu tribūną tau, bo man kaip tik daba vienas darbelis pradžiūti baigia - einu padirbėti toliau. Su spalvomis, apie kurias, pasak tavęs, nieko neišmanau, ale va vis kas nors gaunasi  biggrin.gif

nemanyk, kad tu man nesi juokinga. nesigirsiu del savo isilavinimo ir praktikos laiko (pastarasis ne toks ilgas, bet nemanau, kad po universiteto kazka labai daug apie spalvas suzinojai, ko nebuvai mokyta universitete), tik galiu pasakyt, kad su spalvom teko dirbt truputeli placiau nei dazu maisymas. Ir nereikia paranoisku cia teiginiu, jog matai as pasakiau, kad tamsta nieko nenusimanai. savo sryti tu zinai, bet dar nereiskia, kad tavo sritis apima viska, kas tik imanoma zinoti apie spalvas. As tik noreaju pasakyt, kad nera apsuliuciai pagrindiniu spalvu, nereikia to daliko apsoliutinti. tiesiog daileje taip patogiau aiskinti ir tiek, kitur patogiau kitaip. beje tavo daziuose tos "naturalios" spalvos yra zymiai maziau tikslios (ju spektras gerokai pasimetes) nei sakykim spaustuves dazu, taigi jei nori kazka apsoliuytinti, tai geriau naudot ir absoliuciai tikslias priemones.
Atsakyti
QUOTE(Wallas @ 2008 02 26, 14:13)

nemanyk, kad tu man nesi juokinga. nesigirsiu del savo isilavinimo ir praktikos laiko (pastarasis ne toks ilgas, bet nemanau, kad po universiteto kazka labai daug apie spalvas suzinojai, ko nebuvai mokyta universitete), tik galiu pasakyt, kad su spalvom teko dirbt truputeli placiau nei dazu maisymas. Ir nereikia paranoisku cia teiginiu, jog matai as pasakiau, kad tamsta nieko nenusimanai. savo sryti tu zinai, bet dar nereiskia, kad tavo sritis apima viska, kas tik imanoma zinoti apie spalvas. As tik noreaju pasakyt, kad nera apsuliuciai pagrindiniu spalvu, nereikia to daliko apsoliutinti. tiesiog daileje taip patogiau aiskinti ir tiek, kitur patogiau kitaip. beje tavo daziuose tos "naturalios" spalvos yra zymiai maziau tikslios (ju spektras gerokai pasimetes) nei sakykim spaustuves dazu, taigi jei nori kazka apsoliuytinti, tai geriau naudot ir absoliuciai tikslias priemones.

Labai smagu girdėti, kad tamstą prajuokinau, nes, kaip žinia, juokas ilgina gyvenimą wink.gif

Kalbant apie išsilavinimą ir praktiką - tai buvo faktai apie specialybę ir patirtį, o ne gyrimasis. Su tokia logika visi CV turėtų būti vertinami kaip odės sau biggrin.gif Jei būčiau sakiusi: "O, aš kiečiausia! O, aš gavau apdovanojimą už tą ir aną, taigi, aš - geriausia! " , tai būtų gyrimasis. Keista, kad būdamas toks protingas vyras, neskiriate tokių elementarių dalykų smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2008 02 25, 23:03)
Riūžava - docentas Pupkis sakė - nelietuviškai! O lietuviškai būtų ROŽINĖ. Tai jei rožinė, negalime pasakyti, kad ir geltona nėra rožinė

O gal galima? bigsmile.gif Būtų labai logiška bigsmile.gif

kaip sudirbo temytę... verysad.gif

o kad žmogus nežino, kad kitos spalvos išvedamos iš trijų pagrindinių visai nenuostabu..šitam skyrely laugh.gif

Papildyta:
QUOTE(vaižgantė @ 2008 02 25, 23:49)
Gal tie dailininkai, kurie man dėstė, spalvų nepažinojo?   g.gif

Tai tikriausiai...jei jau tikrai taip dėstė (kuom biški abejoju rolleyes.gif ). smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo feličitavas_tarakonas: 26 vasario 2008 - 14:39
QUOTE(feličitavas_tarakonas @ 2008 02 26, 14:38)
kaip sudirbo temytę...  verysad.gif

o kad žmogus nežino, kad kitos spalvos išvedamos iš trijų pagrindinių visai nenuostabu..šitam skyrely laugh.gif

Nu jo..o tai koks cia durnius nezino?
Atsakyti
QUOTE(Wallas @ 2008 02 26, 14:13)
iki pilnos laimes man akvareles tikrai netruksta, skirtingai nei sikpopierio,

Tai gali nusipirkt rolleyes.gif Kokios nori spalvos, kokio nori kvapo, kokios nori energetikos...
Atsakyti
[quote=Peliauckų Jadzė,2008 02 26, 10:10]
Sakykime taip, kalbant apie spalvos toną (t.y. nusakant spalvos pobūdį), galima teigti, kad juoda yra spalva taip, kaip šalia esanti yra raudona spalva. Ta prasme taip, spalvos yra dalijamos į dvi grupes: achromatines ir chromatines. Tačiau imant konkrečias dailės šakas, tokias, kaip tapybą, mes pamatysime, kad grynų achromatinių spalvų joje nėra, jos nenaudojamos. Tai, ką žmogaus akis suvokia kaip baltą arba juodą spalvą, yra chromatinių spalvų įvairūs atspalviai. Gryna balta, juoda ir įvairūs pilkos tonai yra naudojami grafikoje, kadangi pagrindinės grafikos raiškos priemonės yra linija, dėmė ir faktūra. Spalva grafikoje vaidina antraeilį vaidmenį (kalbama apie chromatines spalvas), todėl grafikoje ji yra naudojama minimalistiškai, lakoniškai, plakatiškai, be atspalvių ir gylio. Vaizdo gylio iliuziją grafikoje sukuria linijinė perspektyva (daiktai toldami mažėja, detalės "išplaukia") ir žaidimas šviesiais tamsiais tonais. Tapyboje atvirkščiai - pagrindinės raiškos priemonės yra spalva (chromatinės spalvos), dėmė ir potėpis. Vaizdo gylio iliuzija tapyboje yra kuriama per linijinę ir oro perspektyvą (artimi daiktai yra šiltų atspalvių bei sodresnių spalvų, tolimi - šaltų atspalvių blankesnių spalvų), aišku, kartais chromatinės spalvos yra šviesinamos arba tamsinamos, tada yra naudojama balta ir juoda, bet tai jau nebėra grynoji juoda ar balta (kaip grafikoje), nes jos turi chromatinių spalvų. Todėl tapyboje juoda, balta ir pilka nėra laikomos spalvomis, jei jau visai tiksliai išsireikšti. nes juoda- balta nusako šviesumą - tamsumą, bet ne spalvingumą.

Apie tai galite pasiskaityti:

J.Adomonis "Nuo taško iki sintezės. Taikomosios dailės kompozicijos pagrindai", Vilniaus dailės akademijos leidykla, 1994.

"Dailės žodynas", Vilniaus dailės akademijos leidykla, 1999.

"Universalus meno žodynas", Kaunas, "Šviesa" 1998.

aciu, kad nepatingejai parasyt ir paaiskint. As su daile, tapyba nieko bendro neturiu, o piest aplamai nemoku. schmoll.gif bet man juoda vistiek labiausia prie dusios ir nesvarbu ar tai spalva ar nespalva, koks skirtumas... o siaip dar patinka "riūžava" arba .... Vaizgantes kate...
Atsakyti
QUOTE(Saulute77 @ 2008 02 26, 17:23)
As su daile, tapyba nieko bendro neturiu, o piest aplamai nemoku.  schmoll.gif bet man juoda  vistiek labiausia prie dusios ir nesvarbu ar tai spalva ar nespalva, koks skirtumas... o siaip dar patinka "riūžava" arba .... Vaizgantes kate...

bis.gif
Katė reiškia padėką. aciuks.gif
Atsakyti