QUOTE(Sun1 @ 2012 09 21, 14:22)
Ar galėtų man kas nors vis dėl to paaiškinti.
Išvažiuoju 5 mėn dirbti į užsienį. Kaip suprantu išvykimo iš Lietuvos deklaruoti tokiu atveju negaliu. Ten būsiu apdrausta ir priregistruota. Kaip bus Lietuvoje su PSD? Ar man jį reiks mokėti? Bijau, kad Sodra man pradės savavališkai nurašinėti pinigus nuo mano sąskaitos. Ką man reikia daryti?
Ir apskritai kur man reikėtų kreiptis dėl tos deklaracijos (į seniūniją ar kur nors kitur?)?
Taip, dėl gyvenamosios vietos deklaravimo reikėtų kreiptis į seniūniją, pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.
Dabar apie patį išvykimą iš LR. Prievolė deklaruoti išvykimą, atsiranda kai išvykstat ilgesniam nei 6 mėn laikotarpiui, - kitaip tariant tada privalote pateikti išvykimo deklaraciją, TAČIAU niekas Jums nedraudžia, tą išvykimą deklaruoti jei išvykstat ir trumpesniam laikotarpiui.
Kadangi PSD turi tiesioginį ryšį su gyv. vietos deklaravimu, tai nuo išvykimo deklaracijos pateikimo datos PSD prievolė nebeskaičiuojama. Būtent dėl to, pastaruoju metu, tenka pastebėt, kad išvykimus deklaruoja ir 1 ar 2 mėnesiams besiruošiantys išvykti žmonės. Gryžus, vėl prisideklaruojama pri adreso ,kur buvo prieš išvykimą, pagal teisės aktų nustatytą tvarką.
Dabar kitas momentukas.
Kaip minėjote, jog išvykstat tik 5 mėnesiams, išvykimo galite ir nedeklaruoti. (kaip minėjau, prievolė atsiranda tik nuo 6 ir daugiau mėnesių), tačiau rekomenduotina, gryžtant po šių 5 mėnesių į LR, parsivežti ir dokumentus, kad laikotarpiu nuo ... iki ... (šie 5 mėnesiai) Jūs buvote drausta užsienio valstybėje. Šiuos dokumentus pateikus VMI , už tą laikotarpį turėtų Lietuvoje priskaičiuotą PSD anuliuoti, ir dvigubo PSD apmokestinimo neturėtų būti. Kokios įstaigos išduotas ir kokios formos tai dokumentas turėtų būti (dėl Jūsų draudimo mokėjimo) iš užsienio valstybės, reikėtų pasiteirauti VMI, nes ne visose valstybėse ten būna vienodai..