Ar gerai suprantu jūsų vaiko amžių? Maždaug 2-3 metukai?
Jei taip, tuomet turėtumėt džiaugtis, kad jūsų vaikas auga, iš kūdikio priklausomo nuo mamos, tampa atskiru žmogumi, su savo nuomone, reikalavimais ir norais. Jis gi nežino kaip tuos norus išreikšti tai reiškia tokiais būdais, į kuriuos jūs reaguojate. Paskaitykite, ką pati rašote:
QUOTE(vaidukas.vd @ 2013 05 15, 22:55)
* Siandien pietu neguldziau, nes net i kalbas nejo. Sako : aciu ne ir viskas. Gerai, galvoju, negerai, nes rezimas issimusa is veziu, bet jau taip bijojau to jo verkimo, kad nusprendziau nemigdyti.
Visa diena prabuvom lauke, puikus oras, privalumu yra. Bet va kur prasideda bedos. Prabuvom lauke pora valandu, sakau :einam mazyli i kambariuka, nusiplausim rankytes, atsigersim ir t.t. Jis net girdeti nenori ir matau, jei vesiu per jega, vel bus asaru kruva ir isterijos. Taip praleidom diena
** Vaziuojant namo (apie 20val), pradejo visiskai luzti. Kai kelem is kedutes - isterijos, klykimai, draskymaisi. Va ir tik dabar, po beveik 3 valandu siaubingu uzsikukciojimu (o per ta laika visaip graziai taremes, siuliau valgyt, siuliau arbateles, ejom i vonia), uzmigo.
*** Suprantat, kas man sunkiausia? Kad tokie dalykai prasidejo tik daugiau kaip pries savaite. Iki tol jokiu bedu neturejom.
* Jūs pasakote vaikui, kad dabar bus taip ir taip, bet paskui pati bijodama savo vaiko rėkimo, imate ir nusileidžiate. TAi, vaikutis ramiai ir lipa jam ant galvos. Kai nepadės rėkimai, tada isterikuos. Nepadės isterija, - mušis. Žodžiu, jis žino, kad jūs nusileidžiat, tai, bet kokiais būdais sieks savo tikslo. Va, jeigu bent porą kartų, jūs tos isterijos neišsigąstumėt, vaikas migom suprastų, gali dangus griūti, bet bus taip, kaip mama pasakė ir nėra čia ko ardytis.
** Vėlgi, dėmesys neigiamam elgesiui. Ir, dar jį patys provokuojat, siūlydami arbatėles ir pasikalbėti. Turi būti tiesiog pasakyta, kad reikia nusiraminti, o tada... bus taip ir taip. Kai vaikas nusiramins, tada ir kalbėkitės ir arbatėles siūlykit, ir nepamirškit pagirti jo daug, daug kartų už tai, kad nusiramino.
*** Sunkiausia dar tik ateityje
Jūsų vaikas auga ir tiek.
Kad būtų jums lengviau suprasti, nurašau ką masto 2-4 metų vaikas, vaiko požiūris koncentruotas tik į save, tai ko aš noriu, tas ir yra sąžininga, teisinga.
Tėvai privalo mokyti vaikus, kad yra taisyklės, ir tų taisyklių reikia laikytis.
1. Sąžininga- tai kai aš gaunu tai ko man reikia.
2. Mato daiktus ir įvykius, tik iš savo pozicijos.
3. Nori visko tik sau.
4. Manipuliuoja, gali meluoti, apgauti, - kad tik gautų tai ko nori. Nesupranta, kad toks elgesys yra nederamas.
5. Laužo taisykles, nes tiesiog eksperimentuoja su pasauliu.
6. Sutinka su taisyklėmis ir kartu dirba, jeigu tik jos sutampa su tuo ką jis nori daryti.
7. Supranta aiškiai nusakytas ir apibrėžtas taisykles ir priežastis, tačiau tokių dalykų patys sukurti dar negali.
Patarimai tėvams:
1. Tiesiog eikite su srove, ir supraskite, kad šiuo metu vaiko požiūris - aš pats sau.
2. Duokit vaikui pasirinkimą.
3. Duokite daug teigiamo dėmesio ir apdovanokit, už tai, kad laikosi jūsų taisyklių.
4. Leiskit daug smagaus (fun) laiko su vaiku.
Jei norite pereiti į kitą lygį:
1. Paaiškinkit vaikams nustatytas taisykles, ir jų pastoviai laikykitės.
2. Paprašykite vaiko, kad jums paaiškintų "kodėl", arba tiesiog nurodytų priežastį, kai jie nors nori.
3. Duokit vaikui darbų, kad jie pradėtų jausti atsakomybę šeimoje, pvz. sutvarkyti žaislus, valyti dantukus, išvalyti išpiltą gėrimą, pasikabinti paltuką, nusinešti savo lėkštę, padėtų siurbti ir valyti dulkes ir t.t. ir pan.
5. Skatinkit vaiką bendrauti su kitais, kad jie pradėtų suprasti kitų žmonių požiūrį.
6. Žaiskit paprastus žaidimus, kuriuose vaikas mokomas laikytis taisyklių.
Versta iš anglų kalbos, iš knygos "Raising good Children", Lickona T. 1985