ne viska perskaiciau, nes tiesiog truksta kantrybes skaityti kai kuriuos pasisakymus, bet labai patiko Ragnez ir kiti protingi postai. Dziurginta, manau, nesupranta skirtumo vaiko auklejime be baimiu ir su, nes pati kitaip nera augusi. Juk labai daug, norime ar ne, perimame is tevu, niekam as cia naujo nepasakysiu. Tad nuolat grasinama dirzu, pirties kurenimu ir tt, pati mano, kad yra normalu, kai vaikas pagrasintas, pabaugintas, sutvarkytas. Kas cia isvis per zodis - "sutvarkytas"? Mano mama man taip sakydavo "greit busi sutvarkyta". Tai visada pyktis kildavo ir dariau atvirksciai, noredama parodyt jai, kokia jinai tvarkytoja. Nukrypau, bet esme tame, kad Dziurginta sako, kad as va nepaveikta jokiu bausmiu, jokiu baimiu ir tt, o pati ir nepastebi, kaip stipriai ji paveikta, nes tiesiog nepriima kito auklejimo modelio. Tai negi tikrai geriausias budas, kaip sake viena psichologe su vaikais kalbet grasinimais, bauginimais ir musimu? Taip lengviau tevams, na ka cia aiskint, rytoj pamirs jau, geriau duot i ausi, o gal pasakyt, kad miskan isvesiu, ar ne? Ir vaikas
sutvarkytas. Visai net nesigilinant, ka jaucia ta jo maza vaikiska sirdele, kai mama sako miskan vesiu. Na mamai taip lengviau, greiciau, o vaikui?

Man svarbiausia uz viska vaiko psichologine busena ir jei as per savo kvailuma pasakyciau, kad baubas paims, o vaikas ir igys tu baimiu, as paskui nezinosiu, kur detis, kad sveika vaika prigasdinau, pripyliau i ji nesveiku baimiu ir daviau tiket tuo, ko net nera!
Nepamenu, kur skaiciau psichologiniu straipsniu apie bausmes net ne bausmes, kurios turi buti susijusios, t.y turet aiskia pasekme. Manau, tai pats geriausias budas paaiskint vaikui, kas/kodel/kaip. Pvz:
jei vaikas meto i jus zaislus, tai paimate tuos zaislus ir dedate i deze savaitei pvz (na paslepiate), su jais zaist negalima, nes jis juos mete. Aisku vaikas reks, bet paskui nores savo masineliu ir tt ir daugiau nebemes, suprates, kad ilgai ju negaus. Jei nesitvarko daiktu, taip pat, paimate ir neduodate, juk jis ju nesusidejo, vadinas, jam ju nereikia.
Mano pazystamu vaikas(5m.) vydavo teva nuo kompo, nes jam reikia!!!! Neduoda, griuna ant zemes, klykia. Kad gaus veliau, nepadejo. Pasiuliau uz toki elgesi isvis paimt kompo laidus, kad pats neijungtu ir dar savaite negautu. Ka sau manot, kantrus, papraso, palaukia

o mama jau plaukus rove, leido viska, kad tik nerektu.
Tokiu susijusiu bausmeliu lb daug. Tik netinka tokios, kaipo jei nevalgysi, neziuresi Tv, nes kaip tas Tv susijes su maistu?
As saviskei taikau po truputi, maza ji dar, bet kol kas susitvarkom.
Issipleciau. Linkiu sekmes visom, gal kam naujo parasiau.