Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip tramdot "ožiukus"? 2 dalis

QUOTE(ragnez @ 2011 07 13, 16:14)
na, iseina taip, kad pats klausimas "ar reikia pagalbos?" is tikruju reiskia "matau, kad tu pati nesusitvarkysi, todel noriu tau padeti". vaikas, aisku, to nesuvokia, bet instinktyviai reaguoja i isikisima.

Čia, žinokite, sunkus reikalas yra apskritai - jei aš išvis nieko neklausiu, tada dar blogiau būna. Užtat apsidraudimui paklausiu, ar reikia jai pagalbos. Žodžiu, ir taip blogai, ir taip negerai.

QUOTE(Keli Mutu @ 2011 07 14, 10:26)
Bet jūs nesusiklaidinkit - įvardinti emocijas ir jas atpažinti galima mokyti vaikus jau nuo vienerių metų (o gal net ir nuo kūdykystės kiti pasakytų). Aš tą pradėjau daryti, kai mano vaikui buvo 1 metai. 1,5 metukų jis jau sugebėdavo įvardinti savo ir kitų emocijas - sakydavo „aš piktas“ ir „aš liūdnas“, dažnai man pasakydavo „tu pikta“. Paskui pamažu žodynas ir atpažinimas plėtėsi - atsirado man linksma, man gera, tu gera dabar?, aš pavargęs, man silpna ir t.t.t. Svarbiausias dalykas - išmokius atpažinti tiek teigiamas tiek neigiamas emocijs - neparodyti, kad už neigiamas emocijas yra smerkiamas ir atstumiamas.

Žinoma, kad mokinam įvardinti ir atpažinti emocija, kaip gi kitaip wink.gif Ir mūsų mergaitė vieną jau pati įvardina - sako "Aš piktas" (su giminėmis truputį sunku kol kas dar biggrin.gif ). Arba sako "Mama, nepyksi?". Nežinau, kodėl būtent piktumas jai taip įstrigęs yra, nes namie jo tikrai nesureikšminame. Gal darželyje dažnai girdi? O gal jai iš knygelių skaitymo tas žodis įstrigęs yra, nes jei jau kokiame paveikslėlyje pamato vilką, tai visada storu ir "baisiu" balsu sako "Piiiiiktas vilkas!" biggrin.gif .

Atsakyti
QUOTE(HappyAngel @ 2011 07 14, 10:42)
Čia, žinokite, sunkus reikalas yra apskritai - jei aš išvis nieko neklausiu, tada dar blogiau būna. Užtat apsidraudimui paklausiu, ar reikia jai pagalbos. Žodžiu, ir taip blogai, ir taip negerai.

yra dar vienas pasakymo budas: "uzsisegti sagas gali buti sunku", "kartais buteliuko dangteli atsukti reikia daug jegu", "is sauso smelio statoma pilis daznai sugriuna" ir panasiai.

tai ne pagalbos siulymas, o situacijos "aprasymas" ir "pateisinimas" - kad is tiesu kai kuriuos dalykus buna sunku padaryti, ne viskas pavyksta is pirmo karto (net oir ne is antro ar trecio).
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 07 14, 10:48)
yra dar vienas pasakymo budas: "uzsisegti sagas gali buti sunku", "kartais buteliuko dangteli atsukti reikia daug jegu", "is sauso smelio statoma pilis daznai sugriuna" ir panasiai.

tai ne pagalbos siulymas, o situacijos "aprasymas" ir "pateisinimas" - kad is tiesu kai kuriuos dalykus buna sunku padaryti, ne viskas pavyksta is pirmo karto (net oir ne is antro ar trecio).

Bandysiu taip, ačiū už patarimą drinks_cheers.gif
Nors šiaip mano mergaitė laaaabai užsispyrusi ir visiškai nenori klausyti, ką sakom, jei jau užsiožiuoja. Tada galim kalbėti kad ir apie Berlyno sienos griovimą - jai tas pats biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(HappyAngel @ 2011 07 14, 12:47)
Nors šiaip mano mergaitė laaaabai užsispyrusi ir visiškai nenori klausyti, ką sakom, jei jau užsiožiuoja. Tada galim kalbėti kad ir apie Berlyno sienos griovimą - jai tas pats biggrin.gif

verysad.gif
Ne tas pats

Apskritai va čia tavo ir problema, kad tu taip rašai, vadinasi ir galvoji.
Atsakyti
QUOTE(Keli Mutu @ 2011 07 14, 12:00)
verysad.gif
Ne tas pats

Apskritai va čia tavo ir problema, kad tu taip rašai, vadinasi ir galvoji.

Taigi aš nesakiau, kad mes apie Berlyno sienos griovimą ir kalbam laugh.gif Nepriimkit visko pažodžiui.
Atsakyti
QUOTE(HappyAngel @ 2011 07 14, 11:47)
Nors šiaip mano mergaitė laaaabai užsispyrusi ir visiškai nenori klausyti, ką sakom, jei jau užsiožiuoja.

na, juk tai normalu: ar tu pati esi pasiruosusi kalbetis ir klausytis paaiskinimu, kai smarkiai pyksti?
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 07 14, 12:12)
na, juk tai normalu: ar tu pati esi pasiruosusi kalbetis ir klausytis paaiskinimu, kai smarkiai pyksti?

Žinau, kad normalu smile.gif

Matau, nesupratot manęs - viską aš puikiai suprantu ir nesistebiu. Normalus tas mano vaikas su savo ožiukais ir piktumais, nieko kito ir nesitikėjau. Kalbam su ja, aiškinamės, aptarinėjam. Taip pat ir ožiukų atakos metu, net jei ir rodosi, kad ji nesiklauso.

Žodžiu, ačiū už pasidalinimą mintimis, sėkmės visoms smile.gif
Atsakyti
Pasinaudosiu siuo sakiniu - o skirta visiems skaitantiems, ne tik HappyAngel smile.gif cia kad nebutu nesusipratimu smile.gif

QUOTE(HappyAngel @ 2011 07 14, 12:17)
Kalbam su ja, aiškinamės, aptarinėjam. Taip pat ir ožiukų atakos metu, net jei ir rodosi, kad ji nesiklauso.

labai svarbu, ko tevai tikisi is to kalbejimosi. kai tikimasi, kad "teisingai" kalbinamas vaikas liausis "oziavesis", tenka nusivilti - nes kalbejimasis nera mygtukas, kuri paspaudus galima isjungti emocijas ir perkelti "diskusija" i intelektualaus pokalbio lygmeni...

is tiesu, kalbejimosi tikslas - islaikyti kontakta su vaiku, perteikti jam zinia, kad net ir visiskai suisterikaves, jis tevams islieka toks pat svarbus ir mylimas, tevai jam yra atrama ir ramybes sala, kur galima prisiglausti per audra...
Atsakyti
QUOTE(HappyAngel @ 2011 07 14, 13:02)
Taigi aš nesakiau, kad mes apie Berlyno sienos griovimą ir kalbam laugh.gif Nepriimkit visko pažodžiui.

Aš ne apie tai, deja ax.gif Kai žmonės perpranta šią sistemą, jų žodyne nebelieka kai kurių pasisakymų, pagal tai atskiriu mirksiukas.gif

QUOTE(ragnez @ 2011 07 14, 13:24)
is tiesu, kalbejimosi tikslas - islaikyti kontakta su vaiku, perteikti jam zinia, kad net ir visiskai suisterikaves, jis tevams islieka toks pat svarbus ir mylimas, tevai jam yra atrama

thumbup.gif
Atsakyti
mano mergyte 1.1men pradejo stiprius oziukus rodyt jau .. ir nezinau kaip y tai reguot gal padesit ? taigi situacija tokia kad jinai nori kur nors eit ar lipt o ten negalima ir as jai neleidziu , paimu ja uz rankos ir noriu nuvesti kur nors nuo ten tai ji verkt , cypt pradeda ir lenkias riecias prie zemes kad paleisciau , jai paimu y rankas tai taip issiriecia ir stumiasi stipriai . nezinau ka daryt , o zmones taip ziuri blink.gif ir turbut mano kad nesusitvarkau su ja visiskai doh.gif
Atsakyti
QUOTE(deimanteS @ 2011 07 18, 23:19)
mano mergyte 1.1men pradejo stiprius oziukus rodyt jau .. ir nezinau kaip y tai reguot gal padesit ? taigi situacija tokia kad jinai nori kur nors eit ar lipt o ten negalima ir as jai neleidziu , paimu ja uz rankos ir noriu nuvesti kur nors nuo ten tai ji verkt , cypt pradeda ir lenkias riecias prie zemes kad paleisciau , jai paimu y rankas tai taip issiriecia ir stumiasi stipriai . nezinau ka daryt , o zmones taip ziuri blink.gif  ir turbut mano kad nesusitvarkau su ja visiskai  doh.gif

O, jums svarbiau kas: ką kiti žmonės mano ar jūsų vaikas? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2011 07 23, 14:13)
O, jums svarbiau kas: ką kiti žmonės mano ar jūsų vaikas?  g.gif

drinks_cheers.gif

Vaikas rekia, todel kad nesupranta, kodel jam negalima. Aiskinkite, aiskinkite. GAl dabar nesupras visko, bet greitai supras. KAlbekite, nereika tiesiog tempti vaiko, nes dar labiau priesinsis. Ir cia ne oziukai, smalsumas, charakteris.

Atsakyti