Pasidalinsiu aš šiokia tokia patirtimi. Iki šių metų nesidomėjau gyvenime filtrais, kokie jie ir kam jie. Bet teko pabūti vienoje parodoje ir dalyvauti bendrame produktų pristatyme, tame tarpe ir vandens filtrų, kurie manęs neliečia, bet visgi gavau pilną paketą informacijos, norėjau to ar ne.
Grįžes namo pradėjau kitaip žiūrėti į šį reikalą ir po kelių mėnesių pasikeičiau savo seną pirminį filtrą nuo stambesnių dalelių į plieninį. Kodėl taip padariau, ogi todėl, kad tie sušik..i šniūriniai filtrai tampa didesniu brudu, nei nevalytas vanduo, pas mane jie per 2-3 savaites užsineša ris juos reikia dažnai keisti, o kai tingisi, tai ir keiti kas du mėnesius tuos šniūrinius. Bet be viso to, kai šniūrinis filtras užsikemša nešvarumais, jis nelabai sustabdo nefiltruotą vandenį, o leidžioa jam tekėti per nesandarius tokio tipo filtrų kraštus ir vistiek tu gauni nefiltruotą vandenį. Be to tie šniūriniai užsikimšę filtrai linkę rūgti, todėl jei tinginiausi ir retai keisi, gali ir prastą skonį gauti

Grįžęs pasiskaičiavau, kad jei keičiant tuos šniūrinius filtrus du kart per mėnesį, kaip ir priklauso, per 10 metų man tai kainuos 1680Lt plius važinėjimas ir jų pirkaliojimas senuokuose per pus tiek. Žodžiu už 2500Lt turiu salyginai šūdiną filtrą ir dar turiu jam tarnauti.
Nusipirkau Judo firmos pirminį filtrą su plieniniu filtru ir paprasto išsivalymo sistema per 2min sukant rankeną ir nešvarumus nuplaunant į kanalizaciją. Tarnavimo laikos šio filtro 10 metų minimaliai ir kainavo su nuolaida 450Lt.
Štai kiek per nežinojimą gali žmogus prarasti.
Dabar artėja antras etapas pirkti vandenį minkštinantį filtrą ir va čia prasideda patys įdomiausi variantai :
1- Osmozė - daro distiliuotą vandenį, švaru gražu atrodytų. Deje čia yra visiška reklama ir nesamonė jei kas siūlo osmosinį filtrą geriamam vandeniui. Išvalytas vanduo osmozės būdu tampa agresyvus ir jis kenksmingas sveikatai, papildoma rūgštis skrandžiui ir gerai traukia visus mineralus iš organizmo. Statyti osmozinį filtrą skalbimui ir prausimuisi kaip variantą gal ir galima bet klausimas ar nėra geresnių variantų?
Tada išeina, kad man geriamam vandeniui reikia statyti atskirą filtrą, o tai dar papildomi pinigai ir užimama vieta namuose.
2- Druskiniai filtrai - reikia papildomo aptarnavimo papildant druska pačius filtrus ir taip pat gėrimui netinkamas vanduo, tik skalbimui ir prausimuisi. Gėrimui netinka dėl to, kad prisotina vandenį Natriu iš druskos, kas nėra gerai.
3- Elektromagnetiniai filtrai kurie nusodina kalkes ir geležį, bet palieka naudingus mineralus. Va čia mane užkabino, tik kaina gan nemaža ir reikia pasitaupti ilgiau(apie 6000Lt). Be to jų nereikia pildyti ir jie patys išsivalo į kanalizaciją.
Gal ekspertai ir labiau patyrę pasidalins savo pamastymais, ką jie dėtų į savo geriamo vandens sistemą? Bet be reklamos, o tik argumentuotai ir kokia vidutinė samata.