QUOTE(Kankoriezis @ 2011 01 30, 12:58)
Laba diena. Turim tokią situaciją dėl lengvatiniu būsto paskolų.
Pagal asmenų, galinčių gauti valstybės paramą, kategorijas, draugė gali gauti 20 % subsidiją.
Jos metinės pajamos teikiant prašymą savivaldybei (kai bus patvirtinta šių metų paskolų teikimo tvarka, nes dabar reikia teikti pajamas ne už praeitus metus, o už paskutinius 12 mėnesių) nebus didesnės, nei vienam asmeniui nustatytas limitas (27500).
Tačiau kaip žinia turbūt kils problemų su banku.
Čia ir būtų pirmas klausimas -
- jei draugė gaus pažymą iš savivaldybės, kad ji gali gauti subsidiją, o paskolos banke prašys man laiduojant (nes mano pajamos pakankamos), ar su mano laidavimu vis tiek ji gaus valstybės paramą - 20 %? (skaičiuojant mūsų abiejų pajamas jos bus didesnės nei nustatytos valstybės).
- kitas klausimas - ar galima imti didesnę nei 180000 paskolą vienam asmeniui (tikintis, kad valstybė kompensuos 20 % nuo 180000)? ar paskola jokiu atveju negali virsyti 180000?
- ar valstybės kompensuojama dalis gali būti panaudojama kaip pradinis įnašas? jei ne, tai kiek reikia turėti asmeninių lėšų?
Ačiū, jei kas galės pagelbėti.
O kur parašyta, kad pajamas žiūri paskutinių mėnesių
Aš randu tokią formuluotę:
7. Asmens (šeimos), kuriam teikiama valstybės parama būstui įsigyti, metinės (kalendorinių metų) pajamos ir turtas, apskaičiuoti pagal Asmens (šeimos) metinių pajamų ir turto apskaičiavimo teikiant valstybės paramą būstui įsigyti, savivaldybės socialiniam būstui išsinuomoti ar jo sąlygoms pagerinti tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės
Bankas žiūri paskutinių mėnesių, o valstybė - paskutinių kalendorinių.
Jei Jūsų draugė tvarkosi paskolą vienam asmeniui, tai bankas žiūrės jos vienos pajamų. Laiduotojo pajamų neįtrauks. Jei jos pajamos neleis gauti kredito, tai banko jo ir neduos. Ir laiduotojas ne prie ko.
Imti galima kiek norit, bet valstybė kompensuos tik tik, kiek nurodyta - nuo 180000 tūkst. 20 proc. O kas viršaus - mokėti be valstybės paramos.
Valstybė parama yra popierinė. Pvz. paimat paskolą 150000, valstybė kompensuoja 20 proc. Vadinasi, Jūs bankui skolingi ne 150000, o 120000. Pradinio įnašo dydis priklauso nuo banko. Kažkada draudžiant Būsto draudimu, bankas suteikdavo 95 proc. paskolos.
Būsto paskolos draudimas. Čia daugiau rasit informacijos.