Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas

QUOTE(egis_klp @ 2011 06 30, 21:17)
Siandien buvau vienoje firmoje, kurie uzsiima zidiniais. Ir ka paprasiau, kad suprojektuotu sildymo sistema nuo zidinio, ortakiais. Ir ka jus galvojate, jie primygtinai bande atkalbeti mane nuo tokios sistemos...

Jei prisimenate, aš jums tą prieš mėnesį jums aiškinau tą patį. Kiek nuomonių dar norėsite išgirsti, kad patikėtumėte kad tai tiesa?
Užsispyrimas tai geras dalykas, tačiau jei jis naudojamas tinkamoje vietoje. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(salkda @ 2011 07 13, 17:19)
Labai prasau pasidalinti patirtimi, kaip sprendziate ventiliavimo klausimus.
rekuperacine sistema man per brangi:((
Na nejaugi nera alternatyvu? Primityvesniu, bet taip stipriai finansiskia nesuskausminanciu.
Aisku, apie vedinima atidarius langus, nekalbu.

O be reikalo jus ne norite kalbėti apie atidaromus langus. Visai neblogas būdas vėdinti patalpas. Čia aš rimtai, be jokios ironijos. Ne vieną šimtą metų žmonės gyveno būtent taip. Aišku, yra tam tikrų nepatogumų, reikės gerokai brangiau mokėti už šildymą, tačiau pagrindinio privalumo neatimsi - nereikia jokių investicijų, jokių papildomų rūpesčių statybos metų.

Nesuprantu jūsų noro leisti pinigus kažkokioms "primityvintoms sistemoms", įrenginėti kažkokius ortakius, orlaides ir t.t. Aš antrą dešimtį metų įrenginėju vėdinimo sistemas ir niekaip negaliu suvokti:
1) kam varstomame lange įrenginėti plyšinė orlaidę, jei galima langą palikti mikroventiliacijos režime? Abiejose atvejuose į kambarį patenka dulkės ir triukšmas. Mikroventiliacijos režime oro patenka pakankamai tik jei yra ne silpnas vėjas mikroventiliacijos režimas palaikomas languose, esančiuose priešinguose namo sienose (arba kai lauke yra labai šalta). Kitose atvejuose oro apykaita nesiekia normos ir reikia papildomai laikas nuo laiko atidarinėti langus pravėdinti kambarius. Plyšinė orlaidė veikia lygiai taip pat kaip ir plyšys, kuris paliekamas tarp lango ir rėmo mikroventiliacijos režime ... tik oro patenka ~3 kartus mažiau.
Vienu žodžiu - gryna apgaulė.
2) Kam vedžioti 100 mm skersmens ortakius (atsieit, tam kad ištraukti orą iš kambarių), jei oras, 250 kartų mieliau, nukeliaus per duris (arba per 2 sm plyšį apačioje) ir išeis į lauką per langų nesandarumus priešingoje namo sienoje?
3) Kam natūralų vėdinimo kanalą vonioje pertverti ventiliatoriumi, jei įjungiant pastarąjį, neretai trauka padidėja vos 10-20%? O šis burzgalas dažniausia dirba vos po 3 minutes, 3-4 kartus per parą (1/120 paros laiko)! Maža to! Nors ventiliatorius ir taip užtveria 2/3 kanalo, kai kurie veikėjai dar sugalvoja pasirinkti ventiliatorių su sklendę, kuri užsidaro kai ventiliatorius sustoja!

Vienu žodžiu, patarimas toks: įvertinkite kiek procentais investiciją į vėdinimą sudarytu jūsų busto statybose, palyginkite su vandentiekio arba šildymo sistemų kaina ir nuspręskite ar reikia jums normalaus vėdinimo, ar posenoviai darinėsite langus! O leisti pinigus kažkokiems tarpinėms variantams - bergždžias reikalas.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 07 14, 16:47)
Jei prisimenate, aš jums tą prieš mėnesį jums aiškinau tą patį. Kiek nuomonių dar norėsite išgirsti, kad patikėtumėte kad tai tiesa?
Užsispyrimas tai geras dalykas, tačiau jei jis naudojamas tinkamoje vietoje. smile.gif

Na jus aplamai pries sildyma zidiniu ortakiu pagalba esate nusistates. O mano atveju neracionalu irenginet tokia sistema, nes tolimiausias kambarys gaunasi apie 17 m nuo silumos saltinio..Sistema gali nefunkcionuoti, net ir yrengus pagrindini ventiliatoriu ir papildoma ventiliatoriu ant ortakio ismetimo...Tiek to, palikim zidini ramybeje, gal zidinio ir nebebus del tos pacios priezasties, tuomet pakaks ir krosneles..
Dar del rekuperatoriu modeliu, jus man siulete statyti REGO 400PE, klausimas kodel ne REGO 400VE-EC su ekonomiskais 2x70w ventiliatoriais? Suprantu, kad vienas palubinis, kitas montuojamas prie sienos, bet jei montavimo viena nesvarbi..?
Atsakyti
QUOTE(emilka @ 2008 02 09, 09:02)
Ir tai irgi tiesa .O siaip kas nors bande kveput oru is rekuperatoriaus, kuriam kokie 3-4 metai? As bandziau  biggrin.gif , tas pats kaip prie dulkiu siurblio "audra" stoveti. Ir garsas ir kvapas tas pats  blink.gif  Filtru keitimas nepadeda, o vamzdyna kas3 metai nekeisi. Iseina, geriausiais rekuperatorius - langai  rolleyes.gif

Sveiki, as taipogi rengiuosi statyti sau namuka ir dabar esu namo projektavimo stadijoje. SM radau tikrai idomiu temu apie namu projektavima ir daznai cia pasiskaitineju... smile.gif
As pats dirbu jau desimti metu su vedinimu ir rekuperatoriniais vedinimo irenginiais, todel apie tai galiu siek tiek papasakoti, nereklamuojant jokios firmos:
- del blogo kvapo naudojant rekuperacines sistemas, taip tai gali buti ir bus, jei laiku nebus keiciami filtrai. Jei ilga laika nebuvo keisti oro filtrai, o sistema vis tiek naudojama nepaisant uzsitersusiu filtru, veliau uzsitersia dulkemis visas vamzdynas, kuri issivalyti buna labai sunku. Renkantis rekuperatoriu, ziurekit, kad butu numatyta filtru uzsitersimo indikacija.
QUOTE(Vyckaju @ 2008 02 11, 11:31)
...Paaiskinkit tada kodel ten kur yra oro padavimo angos lubose aplink jas lubos pajuosta nuo nesvarumu (na ne taip ziauriai, bet patamseja). ir labai daug kur esu taip mates. Taigi kaip ten su tais vamzdziais kuriuose dulkiu nera mirksiukas.gif .

Susidares dulkiu ziedas aplink padavimo difuzoriu - yra pirmas pozymis, kad yra uzsitersia filtrai.
QUOTE(Vyckaju @ 2008 02 11, 14:41)
Filtras yra toks dalykas, kad priemaisa per ji arba telpa arba ne, jei uzsikisa tai uzsikisa, o ne taip, kad priemaisos pradeda lysti per uzsikisusi filtra vidun? kaip ten yra g.gif .

Filtrai yra skirtingu valymo klasiu, kuo ji aukstesne tuo smulkesnes daleles jis sulaiko. Dazniausiai yra naudojami F5 arba F7 klases filtrai, bet kuo klase aukstesne, tuo sunkiau yra ventiliatoriui ji prapusti. Uzsiterses filtras, dar kuri laika sulaiko dulkes, bet veliau jis yra "pramusamas" ir smulkiosios daleles praeina pro ji.
Papildyta:
QUOTE(egis_klp @ 2011 07 14, 20:31)
Na jus aplamai pries sildyma zidiniu ortakiu pagalba esate nusistates. O mano atveju neracionalu irenginet tokia sistema, nes tolimiausias kambarys gaunasi apie 17 m nuo silumos saltinio..Sistema gali nefunkcionuoti, net ir yrengus pagrindini ventiliatoriu ir papildoma ventiliatoriu ant ortakio ismetimo...Tiek to, palikim zidini ramybeje, gal zidinio ir nebebus del tos pacios priezasties, tuomet pakaks ir krosneles..
Dar del rekuperatoriu modeliu, jus man siulete statyti REGO 400PE, klausimas kodel ne REGO 400VE-EC su ekonomiskais 2x70w ventiliatoriais? Suprantu, kad vienas palubinis, kitas montuojamas prie sienos, bet jei montavimo viena nesvarbi..?

Tai jei REGO-400PE renkates su EC varikliais, tai didelio skirtumo sio ir REGO-400VE-EC irenginio nelabai yra.
Tiesa REGO-400PE-EC yra oro nasumas siek didesnis, bet triuksmingesnis lyginant su REGO-400VE-EC.

Del zidinio pajungimo i rekuperacine sistema:
Zidinio siluma galima pajungti i rekuperacine sistema, bet reikia gerai pagalvoti, kaip ir kur isvedzioti ortakius, kad esant reikalui oro srautus galima butu atskirti, arba nepaduoti per karsto oro i pati rekuperatoriu. Zidinio pajungimas turetu buti uz rekuperatoriaus, o ne pries ji.

Atsakyti
Na jus aplamai pries sildyma zidiniu ortakiu pagalba esate nusistates. O mano atveju neracionalu irenginet tokia sistema, nes ...
Dar del rekuperatoriu modeliu, jus man siulete statyti REGO 400PE, klausimas kodel ne REGO 400VE-EC su ekonomiskais 2x70w ventiliatoriais?

Gal neteisingai mane supratote. Aš tik tvirtinu kad šildimas židinių neturi reikšmingos vertės, be to jūsų atveju reikalauja nemažų investicijų ir kelia nemenkus nepatogumus, todėl neapsimoka leisti nemažus pinigus tam kad porą kartų per metus? kai kurensite židinį vos-vos pagerinti šilumos pasiskirstymą name.

Yra ir palubinis modelis su EC varikliais, tačiau jo el. sanaudos vos keliais % mažesnės nei su AC varikliais, o kaina visą tūkstantį didesnė. Norite mokėti 1000 Lt tam kad sutaupyti 40 wt/val. ? Aš nieko prieš. To labiau, kad po 6.5 metų šį investicija atsipirks.
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2011 07 14, 23:02)
As pats dirbu jau desimti metu su vedinimu ir rekuperatoriniais vedinimo irenginiais, todel apie tai galiu siek tiek papasakoti, nereklamuojant jokios firmos:
- del blogo kvapo naudojant rekuperacines sistemas, taip tai gali buti ir bus, jei laiku nebus keiciami filtrai. ...
...Uzsiterses filtras, dar kuri laika sulaiko dulkes, bet veliau jis yra "pramusamas" ir smulkiosios daleles praeina pro ji.

Labai keista skelbdamas kad net 10 metų dirbate su vėdinimu nenutuokėte kaip dirba filtrai! Ko labiau užterštas filtras, tuo jis yra tankesnis ir sulaiko DAUGIAU dulkių. Kitas reikalas kad tuo metu jis praleidžia gerokai mažiau oro (gali būti kad dvigubai mažiau), tačiau svaičiojimai apie "po kurio laiko pramušamą" filtrą neturi jokio pagrindo.

Antra. Jei žmogus skundžiasi, kad yra blogas kvapas - tai ne filtrų kaltė (to labiau kad parašyta kad filtrų keitimas nepadeda). Čia reikia rimtai panagrinėti kame reikalas, nes aš, pavyzdžiui, tokią istoriją girdžiu pirmą kartą. Gal būt kaltas yra pelėsis, kuris spėjo užsiveisti kai vedinimo sistema ilga laiką nebuvo eksploatuojama, bet greičiausia priežastis yra kita. Reikia aiškintis.

Papildyta:

P.S. O REGO400VE vietoje numatytų 450 m3/h duoda tik 300m3/h, be to užima naudingą plotą patalpoje ir jo skleidžiamas triukšmas ne bus izoliuotas virš pakabinamu lubų, o laisvai sklis po patalpas.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 07 15, 01:54)
Labai keista skelbdamas kad net 10 metų dirbate su vėdinimu nenutuokėte kaip dirba filtrai! Ko labiau užterštas filtras, tuo jis yra tankesnis ir sulaiko DAUGIAU dulkių. Kitas reikalas kad tuo metu jis praleidžia gerokai mažiau oro (gali būti kad dvigubai mažiau), tačiau svaičiojimai apie "po kurio laiko pramušamą" filtrą neturi jokio pagrindo.

Antra. Jei žmogus skundžiasi, kad yra blogas kvapas - tai ne filtrų kaltė (to labiau kad parašyta kad filtrų keitimas nepadeda). Čia reikia rimtai panagrinėti kame reikalas, nes aš, pavyzdžiui, tokią istoriją girdžiu pirmą kartą. Gal būt kaltas yra pelėsis, kuris spėjo užsiveisti kai vedinimo sistema ilga laiką nebuvo eksploatuojama, bet greičiausia priežastis yra kita. Reikia aiškintis.
Papildyta:

P.S. O REGO400VE vietoje numatytų 450 m3/h duoda tik 300m3/h, be to užima naudingą plotą patalpoje ir jo skleidžiamas triukšmas ne bus izoliuotas virš pakabinamu lubų, o laisvai sklis po patalpas.

Na jei paimsi gerokai uzsitersusi filtra pamatysi, kad jis dulkem uzsiterses is abieju pusiu, nesvarbu kokia kryptim tekejo oro srautas, taip pat uz filtro, irenginio viduje gali buti like dulkiu, kurias butina isvalyt keiciant filtrus naujais. Kad vidutinio uzterstumo filtras sulaiko geriau dulkes - pritariu, bet isnaudojus filtro resursa ir toliau ji eksploatuoti, nera gera mintis....
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2011 07 15, 10:35)
...  Kad vidutinio uzterstumo filtras sulaiko geriau dulkes - pritariu, bet isnaudojus filtro resursa ir toliau ji eksploatuoti, nera gera mintis....

Ne. Žmogau, filtras sulaiko dulkės bet kurio atveju. Kai filtras švarus dulkės prilimpa prie medžiagos plaukelių, ... kitos dulkės prilimpa prie jau užstrigusiu dulkių, ... prie jų prilimpą dar ir t.t. Tokių būdu bendras paviršiaus plotas prie kurio "limpa" dulkės pastoviai auga. Filtro efektyvumas didėja.
Dėl didelio dulkių kiekio jokio "pramušimo" nebūna. (Aišku, jei pradėsite daužyti ir kratyti įrenginį tai dalis prilipusiu dulkių gali atsikabinti, tuomet pamatysite dulkių debesėlį išskrendanti iš padavimo difuzorių, tačiau po poros sekundžių oro srautas pravalys kanalus.)

Iš kitos pusės, nei vienas filtras nesulaiko 100% nešvarumų. Kalbant apie buitinius rekuperatorius pro naują filtrą praeina ~40% dulkių (te kurie yra mažesni). Užsiteršus filtrui jis "sugaudo" ir dalį smulkesnių dulkių, tačiau vis vien dalis praeina pro medžiagos pluoštą. (Tą tu gali pamatyti plika akimi, atidarius rekuperatorių po keliu mėnesių darbo).

Filtrus, be abejo, reikia valyti ko dažniau, kitaip labai stipriai sumažėja praleidžiamo oro kiekis. Bet nereikia gąsdinti žmones kad sumažėja filtravimo kokybė.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 07 15, 03:54)

Mano atveju manau 300 kubu optimalus variantas. Kadangi rekupas bus garaze, del garso nereiketu labai jaudintis..
Atsakyti
galvoju apie rekuperacine sistema.

siandiena buvau pas mano kaimyna kuris irgi projektuojasinama, tai jis man pasake taip, kad pazysta kokia 10 zmoniu kurie turi tas sistemas ir nepatenkinti. Pas kaikuriuos atsiranda sloga, alergija o isjungus sia sistema viskas pagereja.

Kaip cia taip? nebuvau girdejes dar apie tai.
Atsakyti
QUOTE(froxas @ 2011 07 24, 22:23)
galvoju apie rekuperacine sistema.

siandiena buvau pas mano kaimyna kuris irgi projektuojasinama, tai jis man pasake taip, kad pazysta kokia 10 zmoniu kurie turi tas sistemas ir nepatenkinti. Pas kaikuriuos atsiranda sloga, alergija o isjungus sia sistema viskas pagereja.

Kaip cia taip? nebuvau girdejes dar apie tai.

Na cia visi dabar jums pasakys, kad visi tie 10 zmoniu nekeite filtru smile.gif
Atsakyti
QUOTE(egis_klp @ 2011 07 24, 22:06)
Na cia visi dabar jums pasakys, kad visi tie 10 zmoniu nekeite filtru smile.gif

Jus kaip visada linksminate savo užsispyrimu. Pažiūrėkite porą postų atgal! Ar kalbama kad kalti filtrai, ar atvirkščiai?

froxas, jei vėdinimo sistema sumontuota netinkamai, tai neturi jokios įtakos koks joje yra vėdinimo įrenginys: rekuperatorius, ventiliatorius ar vėjo turbina. Pats rekuperatorius negali gaminti nei priemaišų kurie suteikia orui blogą kvapą, nei alergenų. Net dulkės negali pagaminti!

Tačiau tai nereiškia, kad nebūna taip, kad iš vėdinimo sistemos sklinda dulkės. Labai dažnai yra nesirūpinama, kad statybos metu ortakiai viduje išliktu švarus... Tikriausia, kiekvienas žino, kaip sunku yra išvalyti patalpas po statybų. O ortakius retai kas prapučia, o apie rimtesnį valymą nėra net kalbos. Rekuperatoriaus paduodamas oro srautas ortakiuose juda labai nedideliu greičiu. Praeis daugybė metų, kol ortakiai prasivalys tiek, kad tekantis oras nekels jose likusiu dulkių.

Paminėjau vieną, labiausia paplitusią klaidą. Kita - pusti paduodamą orą ne ten kur reikia, o kur pakliuvo. Ir, ištraukimą - montuoti ne kur geriausia, o kur patogu pravesti ortakius. Daug visokių "čiudų" teko pamatyti reanimuojant netinkamai padarytas vėdinimo sistemas.

O būna, ir kitaip: žmogus pagailėjąs pinigų, kad įrengti normalų vėdinimą, sugalvoja nebūtas istorijas tik kad pateisinti savo poziciją. smile.gif
Atsakyti