QUOTE(ambre @ 2012 02 01, 09:03)
Sveiki.
Ar reikalingas virtuveje garu surinkejas, jei bus rekuperatorius? aciu
Abstrakčiai šnekant, ar virtuvėje būtinas garų surinkėjas ne priklauso nuo rekuperatoriaus. Reikia spręsti pagal tai ką darysite toje virtuvėje ir kaip dažnai.
Jei tik ruošite arbatą bei retkarčiais gaminsite sveiką maistą (nenaudojant riebalų) - tai gartraukis visai nebūtinas.
Stebint kaip dirba buitiniai gartraukiai, galiu pasakyti kad daugiau negu pusė garų praeina pro šalį. Dažniausia oro išmetimo kanalo skersmuo ne neviršija 125mm. Per tokį kanalą neįmanoma praleisti didelį oro kiekį, todėl net turint galingą (bei triukšmingą) variklį gartraukis ištraukia labai mažą oro kiekį. Siurbimo paviršius yra didelis. Traukiant mažą oro kiekį per didelį plotą, oro greitis yra labai mažas.
Net jei gartraukis sugebės ištraukti 300m3/h (dažniausia yra per pus mažiau), o oras siurbiamas per 500x500mm filtrą - oro greitis bus tik 0.3m/s. O garai kyla, turint greitį 0.5-1m/s. To pasėkoje dalis garų tiesiog atsimuša nuo filtro ir praslenka pro šoną.
Ar jums reikia burzgiklio, kad retkarčiais (kai be dangčio kepate bulves fri) sugaudytu pusę garuojančių taukų - spręskite patys.
Įrenginėjant vėdinimą vertėtu pasirūpinti tuo, kad virtuvėje būtu galingas ištraukimas, kad oras iš visų švarių patalpų keliautu į virtuvė, o ne atvirkščiai (ir ten būtu ištraukiamas per difuzorius lubose). Siedint svetainėje, jums nebus jokio skirtumo, ar viryklės garai ištraukiami per difuzorius lubose, ar dalis jų pagaus gartraukis.
Turint rekuperatorių, aš nepatarčiau įrenginėti gartraukį su variklių dėl dvejų priežasčių:
- triukšmas
- tuomet kai įjungsite gartraukį pro langų plyšius pradės skverbtis lauko oras. Kiek oro gartraukis ištrauk - tiek pat į patalpas pateks iš lauko.
Priešingai nei jums aiškino Vilienė, šiuolaikiniuose rekuperatoriuose yra numatytas specialus kanalas virtuvinio gaubto pajungimui. Schema yra labai paprasta: paspaudžius mygtuką, atsidaro gartraukio kanalo sklendė ir rekuperatoriaus ventiliatorius dalį oro pradeda siurbti ne per vėdinimo sistemą, savo filtrus bei šilumokaitį - o tiesiai iš virtuvinio gaubto.
- virtuvėje nėra triukšmo;
- bendras, ištraukiamas iš namo, oro kiekis išlieka toks pat kiek paduoda rekuperatorius;
Jei pasirinksite gaubtą ne su uždengta apatine anga o klasikinės formos - viduje šitos formos turėsite didelį tūrį, kuriame galės kauptis kylantis garai ir iš ten bus šalinami per rekuperatoriaus išmetimo kanalą. Nebus to efekto kai pusė garų atsimuša nuo gartraukio apatinės plokštumos ir skraido po visą virtuvę.
Vienu žodžiu, vietoje gartraukio dėkite gilų virtuvinį gaubtą be variklio ir prijunkite prie rekuperatoriaus.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2012 02 01, 20:09)
Tai standartiniai garų surinkėjai kurie atrodo
taip, neturi į ventiliaciją
einančio vamzdžio. Viską ką apačioje ištraukė išmeta prafiltravus aukštyn į tą pačią patalpą.
90-ais turėjau tokį "šiuolaikinį", tik gerokai tylesnį.
Po poros savaičių efektas = 0.
"Senukai" - tik tikriems technikos ekspertams!