QUOTE(Pupeliukas @ 2008 01 28, 15:42)
Ir aš nepataikau
regėjimas neturi nieko bendra su autofokusu, su manual dar galėtum teisintis, o auto pats sufokusuoja iki tinkamo dydžio, jauč čia gal daro aparato sudrebėjimas ir ne maksimalus fokuso atitaikymas, jei aš irgi žinočiau kame bėda, pas mane šios problemos nebūtų
ieškant nesufokusavimo priežasčių svarbu suprasti, kaip dirba autofokusas. past buvau nustebęs, kai sužinojau, jog ne visi fokusavimo taškai (na tie kvadratėliai, matomi pro ieškiklį/displejuje, kuriuos galima pasirinkti fotografuojant ir ties kur turi susivesti ryškumas) veikia vienodai. autofokusas "kabinasi" už tokių, paviršių, kurie yra kontrastingi, kitaip sakant juose yra aiškesnė šviesos/tamsos riba, o dar aiškiau - linijos. linijos gali eiti visom kryptim, bet autofokusavimo sistemai aktualios vertikalios ir horizintalios. kitų jis "nemato"
taigi, priklausomai nuo modelio, tik dalis fokusavimo taškų turi abu - horizontalų ir vertikalų - jutiklius. pvz. canon 30 d tai tik centrinis taškas. kiti paeiliui turi tik vertikalų arba tik horizontalų jutiklį. kad būtų aiškiau atlikite eksperimentą:
1. pabandykit susifokusuoti į baltą lapą
2. ant lapo užbrėžkite ploną juodą brūkšnį
3. lapą padėkite taip, kad jis būtų vertikalus aparato atžvilgiu (ieškiklyje eitu nuo viršaus iki apačios).
4. nustatykite centrinį tašką ir susifokusuokite - pagavo?
5. keiskite taškus ir bandykite susifokusuoti - pastebėsite, kad ne visi taškai pagauna fokusą. jei toks taškas nepagavo - pakreipkite brūkšnį 90 laipsniu kampu. kaip dabar?
gamtoje nėra vien vertikaliu ir vien horizontaliu linijų, todėl dažnai objekto tekstūros pakanka autofokuso sistemai. tačiau jei netinkamu jutikliu bandome susifokusuoti į jam "svetima" objekto zoną - rezultatas akivaizdus - nefokusas....
p.s. atsiprašau, kad pamokslauju ir nekomentuoju nuotraukų, tačiau tam yra kelios priežastys: vos spėju sekti temą ir nespėčiau, jei komentuočiau (ir kiti tai daro geriau); be to kažkuris fotografo taisyklių sąvadas skelbia - aiškindamas kitiems mokaisi pats. vat tai ir bandau įgyvendinti.