Įkraunama...
Įkraunama...

Mokomės fotografuoti

QUOTE(sillwio @ 2008 01 31, 09:43)
Ar tai labai keicia esme?

šiuo konkrečiu atveju manau, kad keičia, nes bent jau aš tą nuotrauką visai kitokiam, ne naujokų kontekste, o visai dėl kitos anksčiau vykusios diskusijos įžvelgiau.. be abejo, savo motyvus gali paaiškinti tik pati Desiree. 4u.gif

dėl naujokų. aš pati vis dar stipriai naujokė, todėl suprantu, kaip jiems norisi būti žaibiškai priimtiems, gauti ten tuos ND slaptažodžius (čia turbūt didžiausias lašinio gabalas katinui..biggrin.gif), stebuklingai greitai visko išmokti ir gauti pagyrimų. ir palaikau tokius jų siekius..smile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Desiree @ 2008 01 31, 09:47)
o aš mąsčiau, kad vakar vis tik parodėm, kad mes naujokus ir pradedančiuosius mylim ir jų laukiam. Anksčiau nuotraukos, kaip vakar įkeltos būdavo praignoruojamos, arba pasakoma o kas tau ten gražaus?
O vakar ne vienas ir ne du pasitelkę kantrybę žarstėm patarimus ką kaip ir kodėl reiktų daryti, kaip gerinti ir t.t. Kur skaityti, kur informacijos gauti, į ką dėmesį kreipti...

Dziugu girdet.
Atsakyti
QUOTE(Getter @ 2008 01 31, 03:40)
WOW  blink.gif  labai patiko j/b ir spindinčios akytės  wub.gif  galiu gal paklausti nustatymų ir dėl apšvietimo, blykstė čia ar visgi ne? Pati spėčiau, kad ne  ax.gif

na, gerai įsižiūrėjus į akis (netgi labai įsižiūrėti nereikia - tokios jos didelės, kaip ežerai smile.gif ) matosi langas ir fotografuojančiojo siluetas.

ech kad jau giriate (o vyrai tai laaabai mėgsta) tai dar kiek žinių, kam žinomu, kam ne, bet patikėkit, aiškindamas sisteminu krūvas informacijos, kurios prisiskaičiau per kelis pastaruosius metus ir tiesiog atėjo laikas ją sisteminti, konkretizuoti, nes kitaip jaučiu, kad tam chaose paskesiu. o dalim išleisdamas tą informacija jaučiuosi geriau. o ir praktika aiškiai dėstyti mintis raštu yra geras dalykas.

taigi, prie žinių. kuom blogai blykstė? juk duoda šviesą, kai jos trūksta. atrodo didelis pliusas.... bet visi aplinkui sako, kad blykstė blogai, naudok natūralų apšvietimą. kur tiesa? o ji kažkur anapus.... oi, ne, čia iš kito serialo biggrin.gif . tiesa per vidurį. blykstė iš esmės yra taškinis labai ryškios šviesos šaltinis. iš čia ir kyla visos neigiamos pasekmės: netolygus ploto apšvietimas tiek į šonus, tiek į gylį, ryškus šešėlio kontūras, jei kažkas yra tos šviesos kelyje, o jei objektas per arti - tai jis per daug apšviečiamas, dėl to atrodo plokčias. ir dar - kam patinka vamyrų akys? o paslaptis paprasta - blykstės šviea atsispindi akių dugne. kadangi blykstė naudojama tamsoje, natūralu, kad vyzdžiai pas žmones išsiplėtę ir tas dugnas aiškiausiai matomas. ir kuo blykstė arčiau optinės ašies (mažesnis kampas tarp objektyvo optinės ašies ir blykstės šviesos srauto) tuo dažniau tas efektas pasireiškia. dėl to su muilinėm, kur blykstė ir objektyvas šalia vienas kito, raudonos akys būna veik 100 proc. su išorinėmis blykstėmis tai priklauso nuo atstumo. jei žmogus arti (optines ašis skiria didesnis kampas) raudonų akių nebūna. tačiau jei žmogus už 10 metrų ir spokso į objektyvą - būkit tikri, kad jis vampyras...

jau aptarėme blykstės neigiamas savybes. kai jas žinome - lengviau su jomis kovoti. koks gi yra antonimas blykstei? - išsklaidyta šviesa. tai tokia šviesa, kuri neduoda šešėlių. apniūkusią dieną ar matote šešėlį? ne. nes šviesa praeina debesų filtrą, daug kartų atsispindi nuo žemės ir debesų, kol viską apšviečia lygia šviesa.
saulė irgi yra taškinis šviesos šaltinis (tik kiek didesnis už blykstę ir jos šviesa kažkiek atsispindi nuo atmosferos, bet jos šviesos šešėlis yra aiškių kontūrų).

vat tai ir bus atsparos taškas tolimesniam dėstymui. tam, kad gautume gražų apšvietimą reikia stengtis imituoti išsklaidytą šviesą. tačiau ji ne tokia įdomi ir jai reik šiek tiek "prieskonio" - t.y. padaryti ją kryptinga. pikus pvz. yra langas, bet tik tuomet, kai saulė šviečia ne tiesisi į jį. pro langa į kambarį patenka išsklaidyta šviesa (anksčiau, kai nebuvo studijinės šviesos, fotostudijas dėstydavo taip, kad jose būtų vienas langas, išeinantis į šiaurę. kodėl? o todėl, kad saulė nešviečia iš šiaurinės pusės ir visuomet pro langą kris išsklaidyta šviesa). langas - pigiausia studijinė šviesa, kokią tik galima rasti. antras šviesos šaltinis šiuo atveju būtų bet koks baltas paviršius, nuo kurio šviesa atsispindi ir ją galima nukreipti nirimu kampu (paklodė, vatmano lapas, putplasčio gabalas ar firminis light diskas).

grįžtam prie blyksčių. matėte filmuose ar žurnaluose dideles dėžes, kabančias nuo lubų ar stovinčias ant trikojų. jos taip ir vadinasi light box (šviesdėže). iš esmės ji imituoja langą. joje yra blykstė, kurios šviesa daug kartų atsispindi nuo blizgančių dėžės sienelių ir išeina pro balto audėklo pusę lygia, išsklaidyta šviesa. ir dar kryptinga, nes galima reguliuoti jos kryptį (lango juk nepasukiosi ir reiki sukioti modelį).

ant išorinės aparatų blykstės irgi yra sukurta visokių priedų (bounčerių, mini softboksu ir pan) kurių tikslas - sklaidyti šviesą. bet jie ne tokie efektyvus, kadangi šviesos paviršius vis viena mažas, palyginus su langu ar šviesdėže. kodėl toks svarbus šviesos paviršius? ogi labai paprastai - kuo didesnis šviesos paviršius objekto atžvilgiu - tuo tolygiau jį apšvies ir tuo švelnesni bus šešėliai. eksperimentas: paimkite prožektorių, lapą ir vienos rankos pirštą (pirštą galima pakeisti bet kokia nedidele figūrėle ar objektu, kurį galima pastatyti ant paviršiaus). tamsiame kambaryje pastatykite pirštą ant lapo ir švieskite prožektoriumi. pamatysite ryškų šešėlį ir iš vienos pusės apšviestą pirštą su ryškia šviesos šešėlio zona. dabar tarp piršto ir prožektoriaus pastatykite lapą popieriaus taip, kad šviesa, einanti į pirštą, turėtų pereiti lapą. rezultatas akivaizdus: lapo paviršius didesnis už pirštą, todėl nuo jo einanti šviesa "aplenkia" pirštą iš vienos ir iš kitos pusės, sušvelnindama šešėlį.

na ir prirašiau....

reziume:
1. fotografuojant konkrečius objektus (žmones, natiurmortus ir pan.) naudoti išsklaidytos šviesos šaltinius.
2. pagal galimybes naudoti du šviesos šaltinius (apie paišančią ir užpildančią šviesą nesiplėsiu, tai atskira tema), antras gali būti atšvaitas. eksperimentiniu būdu pamatysite, ką jis duoda.
3. naudojant išorinę blykstę patalpoje nekalti ja "tiesisi į kaktą", o išnaudoti atspindinčius paviršius, nuo kurių atsispindėjusi šviesa užpildys patalpą (matėt, kap fotografai nukreipia blykstes į lubas? lubos baltos, puikiai atspindi šviesą ir šviesa užpildo patalpą; nelieka ant sienų galvos kontūro. o kad panosuje nebūtų šešėlio ir paakiai neatrodytų kaip po savaitės išgertuvių dalį šviesos jie nukriepia į priekį. tam naudoja už gumytės užkištas korteles, dažnai vizitines. patikrintas laiku ir praktika būdas).

uf...norėjau trumpai, bet dėl laiko stokos neišėjo verysad.gif tikiuosi neprivėliau daug klaidų ir nesuvėliau minties. jei kas neaišku ar ne taip - rašykite.
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2008 01 31, 10:55)
dėl naujokų. aš pati vis dar stipriai naujokė, todėl suprantu, kaip jiems norisi būti žaibiškai priimtiems, gauti ten tuos ND slaptažodžius (čia turbūt didžiausias lašinio gabalas katinui..biggrin.gif), stebuklingai greitai visko išmokti ir gauti pagyrimų. ir palaikau tokius jų siekius..smile.gif 4u.gif

Manau, labiausiai norisi palaikymo ax.gif aš pvz labai savikritiška ir dėdama savo dvi pirmąsias foto buvau pasiruošusi dideliai kritikai, bet labai nustebau tiek pagyrimų sulaukusi 4u.gif aišku dabar turbūt nebesirodysiu, kol neperskaitysiu kiek įmanoma daugiau teorijos ir nepradėsiu rimtai dirbti...Ir ne slaptažody esmė, bent jau man ax.gif
Atsakyti
Jei ka - as ir taip zinau, kad man slaptazodi gauti dar smarkiai per anksti.
Paklausiu, jei pajusiu, kad galiu i tai pretenduot.
O del naujoku bendrai - nera taip jau lengva prisijungti. As pvz, skaiciau labai ilgai, kol isvis pradejau ka rasyt. Pirmos nuotraukos, kurias keliau, man asmeniskai labai patiko, ir vis dar yra man labai brangios; taciau... Objektyviai ziurint jos nera nei geros, nei stiprios. Cia maciau gausybe tikrai puikiu nuotrauku, kurias laikau sektinais pavyzdziais, bet kiek as bandau, man taip neiseina - jau gal simtaji karta pakartosiu - nu nezinau kaip CaGirl gauna tokias spalvas (gal ju pirkti buna? wink.gif ) Fotografuoju ne pirmus metus, padariau tukstancius nuotrauku, bet perdaug apie kokybe negalvojau - gal kokios 5 ir butu ko vertos. Dabar suprantu, kad noriu jog ir mano snap-shotai butu bent jau ziurimi...Tai va, pakeiciau aparata, bandau kazka daryt, ir laukiu komentaru. o tada vel reiks bandyt, bandyt, bandyt smile.gif
Atsakyti
Labas rytas 4u.gif

Mes cia greitai i rasytoju skyreli pavirsim smile.gif Turiu viena pasiulyma. Lai vienas is naujoku paskelbia tema "techniniams" namu darbams. Tarkim, kad ir Anasko. Terminas - viena savaite.

Californiagirl, aciu uz komentara. Apginsiu savo nuotrauka biggrin.gif Gal siek tiek pakausio ir truksta, bet daugiau karpyti tikrai nereikia, nes tuomer nuotraukos proporcijos dingsta.

Wyshniuk, nesergu jokiom ligom dar lotuliukas.gif I j/b versti niekaio neismokstu. blush2.gif O kvadratas kazkaip siai nuotraukai labiausiai tiko smile.gif

Mindoozai, man patiko tavoi serija. Tokia apleista ir pamirtsa. Pati panoramu nedariau, todel man viskas grazu smile.gif

Andriusa, dekui uz tokius taiklius ir racionalius paaiskinimus mums jausmingoms moterelems 4u.gif

Gaziulka, pasakyta viskas jau apie tavaja nuotraukyte.
Atsakyti
QUOTE(Stikline @ 2008 01 31, 10:11)
Manau, labiausiai norisi palaikymo  ax.gif  aš pvz labai savikritiška ir dėdama savo dvi pirmąsias foto buvau pasiruošusi dideliai kritikai, bet labai nustebau tiek pagyrimų sulaukusi  4u.gif aišku dabar turbūt nebesirodysiu, kol neperskaitysiu kiek įmanoma daugiau teorijos ir nepradėsiu rimtai dirbti...Ir ne slaptažody esmė, bent jau man  ax.gif

Matai, visi mes žmonės.. visi turim šeimas, daugelis - vaikus, kai kurie didelius namus, kuriuos reikia tvarkytis, darbus, komandiruotes, susitikimus, kitus užsiėmimus. todėl kartais įmeti nuotrauką, o tada - TYLA. brač, galvoji, tikriausiai nekas.. o tuo tarpu žmonės gramdo plyteles virtuvėj.. doh.gif supratai, ką noriu pasakyt? tai internetinio bendravimo trūkumas - kai gyvai nebendrauji su žmogum, tenka prisigalvoti visokių išvadų.. nors tas žmogus nieko panašaus negalvojo, nesakė, nedarė..biggrin.gif
kitas dalykas - palaikymas yra toks dalykas, kuris turi limitą, kvotą. vėlgi, visi turim šeimas, gal kažkas serga, gal kažkam nesiseka, kažkieno gal vyrą iš darbo išmetė, kitam gal pusbrolis ką tik ką nors ne taip pasakė, kitas pagriuvo eidamas iš parduotuvės ir visas užpakalis dabar šlapias ir skauda, dar kito vaikas vėmė arba kolegė kobra nušvilpė projektą. Jiems patiems gal reikia palaikymo! taigi, ne visada žmogus sugebi palaikyti kitus, nes tau ir pačiam jo reikia, tik apie tai niekas nežino ir vėlgi - pasidaro atitinkamas išvadas. klaidingas.smile.gif

uf, kiek moralų papyliau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2008 01 31, 11:18)
Matai, visi mes žmonės.. visi turim šeimas, daugelis - vaikus, kai kurie didelius namus, kuriuos reikia tvarkytis, darbus, komandiruotes, susitikimus, kitus užsiėmimus. todėl kartais įmeti nuotrauką, o tada - TYLA. brač, galvoji, tikriausiai nekas.. o tuo tarpu žmonės gramdo plyteles virtuvėj.. doh.gif supratai, ką noriu pasakyt? tai internetinio bendravimo trūkumas - kai gyvai nebendrauji su žmogum, tenka prisigalvoti visokių išvadų.. nors tas žmogus nieko panašaus negalvojo, nesakė, nedarė..biggrin.gif
kitas dalykas - palaikymas yra toks dalykas, kuris turi limitą, kvotą. vėlgi, visi turim šeimas, gal kažkas serga, gal kažkam nesiseka, kažkieno gal vyrą iš darbo išmetė, kitam gal pusbrolis ką tik ką nors ne taip pasakė, kitas pagriuvo eidamas iš parduotuvės ir visas užpakalis dabar šlapias ir skauda, dar kito vaikas vėmė arba kolegė kobra nušvilpė projektą. Jiems patiems gal reikia palaikymo! taigi, ne visada žmogus sugebi palaikyti kitus, nes tau ir pačiam jo reikia, tik apie tai niekas nežino ir vėlgi - pasidaro atitinkamas išvadas. klaidingas.smile.gif

uf, kiek moralų papyliau biggrin.gif

lotuliukas.gif Jaunoji literate thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Uzuolaida* @ 2008 01 31, 10:16)
Labas rytas 4u.gif

Mes cia greitai i rasytoju skyreli pavirsim smile.gif Turiu viena pasiulyma. Lai vienas is naujoku paskelbia tema "techniniams" namu darbams. Tarkim, kad ir Anasko. Terminas - viena savaite.

gera idėja dėl naujokų dalyvavimo skelbiant temas smile.gif

nemačiau Tavo nuotraukos.. išėmei ar pati išėjo? schmoll.gif

žinok, ar rašau beveik taip pat greitai, kaip kalbu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 31 sausio 2008 - 10:21
Sayonara, nuotrauka isejo. blush2.gif Sorry. Idesiu siandien gal kokia architekturine, kad ilgiau cia pagyventu.

Nagi nuojokai. Kas skaito? Pirmyn, skelbkit tema. Kas pirmesnis, tas gudresnis. Greitai...

Siandien as pikta. Srebiu birzas ir galvoju, ar pardavineti man akcijas, ar laukti. Parduociau, butu uzdirbti pinigeliai naujam objektyvui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Uzuolaida*: 31 sausio 2008 - 10:25
QUOTE(Uzuolaida* @ 2008 01 31, 10:24)
Sayonara, nuotrauka isejo.  blush2.gif  Sorry. Idesiu siandien gal kokia architekturine, kad ilgiau cia pagyventu.

Nagi nuojokai. Kas skaito? Pirmyn, skelbkit tema. Kas pirmesnis, tas gudresnis. Greitai...

Siandien as pikta. Srebiu birzas ir galvoju, ar pardavineti man akcijas, ar laukti. Parduociau, butu uzdirbti pinigeliai naujam objektyvui.

lauksim kitos ax.gif a tai vis nepamatau..sad.gif

biržos.. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Getter @ 2008 01 31, 03:40)
WOW  blink.gif  labai patiko j/b ir spindinčios akytės  wub.gif  galiu gal paklausti nustatymų ir dėl apšvietimo, blykstė čia ar visgi ne? Pati spėčiau, kad ne  ax.gif
Papildyta:
Latoyta jau pamačiau lango atspindį įsižiūrėjus į akytes  biggrin.gif  bet nustatymų visgi norėčiau  blush2.gif

aciu smile.gif tiesa sakant nelabai atsimenu nustatymu, namie paziuresiu per opanda, bet visada ant M rezimo fotkinu, jei vaikus tai f2,8, o islaikyma pagal apsvietima...be blykstes 4u.gif

del naujoku, tai oi kaip as dziaugiuosi kad prisijungiau seniai, kai dar nebuvo jokiu slaptazodziu ir skyrelis nebuvo toks grieztas...oi kai dabar atsimenu su kokiom nuotraukom as cia ilindau doh.gif blush2.gif ale buvot visi draugiski neatbaidet..aciu wub.gif
Atsakyti