Merida
as galiu sau leisti vaikui samdyti aukle. Ir i privatu darzeli leisti galeciau, jei tai butu reikalinga. As su dukra namuose pati buvau iki metu, nuo 1 iki 2 m. ja priziurejo jauna 21 m aukle (ir kitam vaikui rinkciausi butent jauna - tame iziuriu daug privalumu pries vyresne), o nuo 2 m dukra tvarkingai isejo i darzeli. Taip, sutinku, darzelio pigumas (palyginus su aukles paslaugomis) yra didis privalumas. Bet nemanau, kad jei staiga visi galetu leisti sau aukles, darzeliai uzsidarytu. Ir ne tame esme, kad vaikas namie neismoks bendrauti ar uzaugs koks 'odinochka'. Tiesiog as vaiko laikyme iki 6-7 m namuose tik su suaugusiais zmonemis laikau skriauda vaiko atzvilgiu - cia iziuriu ne tik nauda, bet ir malonuma: bendravimas, kolektyviniai zaidimai su bendraamziais, kolektyvine veikla, sveika konkurencija, sokiai, vaidinimai, pasirodymai, mokymasis dalintis, uzjausti, pakovoti uz save, taip pat nusileisti, rezimas, drausme, na galeciau testi be galo...
Sutinku, kad tie, kas nelanko darzeliu paprastai lanko spec mokykleles. Bet tai tera 3-4 h per savaite. Taip pat nesiginciju, kad darzelis turi ir savu minusu - kaip kir kievienas reiskinys musu gyvenime - tobulybiu nera
Nu gali but, kad darzeliai turi tuos visus privalumus. Nebuvau, nezinau. Mano mama mane augino su visom dainom, pasakom, zaidimais, kieme pazaisdavau su vaikais. O ji saunuole spedavo ir susitvarkyt namus ir valgyt isvirt. As jauciu nespeciau taip:)Aplinkiniai mane, kad man mokslai nesiseks, bet iki 8 klases buvau pirmune. Tiesa, pvz. obuolio atsikast as kitam vaikui neduodavau, man atrode nehigieniska, ledu nusipirk pirmoj klasej drovejausi. Bet paskui pripratau prie panasiu dalyku. Ir bendrabuty gyvenau sekmingai jau studijuodama. Zodziu, as nepajutau, kad man kazkokia zala padaryta buvo pirmaisiais gyvenimo metais, kad nelankiau darzelio. Daugiau matau privalumu.
Juk ir kaime gyvenantys vaikai nevisada mato tu darzeliu. Ir apseina be ju.
As vistiek manau, kad esant galimybems didesne nauda butu vaika iki 6 metu augint namie, ir jam uztektu bendravimo su bendraamziais kieme arba su draugu vaikais.
Juk ir kaime gyvenantys vaikai nevisada mato tu darzeliu. Ir apseina be ju.
As vistiek manau, kad esant galimybems didesne nauda butu vaika iki 6 metu augint namie, ir jam uztektu bendravimo su bendraamziais kieme arba su draugu vaikais.
QUOTE (Merida @ 2004 02 09, 14:38) |
As vistiek manau, kad esant galimybems didesne nauda butu vaika iki 6 metu augint namie, ir jam uztektu bendravimo su bendraamziais kieme arba su draugu vaikais. |
Va paskaiciau tavo pastarasias mintis ir prisimiau mano vaikystes kiema ir siuolaikini kiema (sorry uz offtipic Pamenu, buriai vaiku lakstydavo, visokiu strateginiu zaidimu tarp kiemu susiorganziuodavom, ziema bunkerius po sniegus kasdavom iki nakties, vasara netildavo triuksmai uz lango iki vidurnakcio. O dabar? Dabar didele naujiena pamatyti vaikus kieme bezaidziancius (turiu omenyje vyresnius nuo 6 m). Vienas kitas koks slampineja, neber nei aiksteliu, nei masiniu zaidimu. Kur jie visi dingo? Sedi kompiuterinese arba namuose prie pc, prie teliku, prie playstation'u, suriete stuburus i nagines ir zlibom akim...
Man labai gaila to kiemo ir draugu kuriuos turejau as, nes mano dukra tikrai to netures...
na, as uzaugau vienturte ir stengsiuos, kad mano dukra nebutu vienturte... oj, kazkaip ne i tema Is tiesu, as manau, kad kolektyvinis bendravimas vaikui yra reikalingas, kaip ugdymo dalis. Bent jau mano vaikui o kadangi, i lopseli musu neprioima (ten kur norim - dar per maza ir is viso neaisku ar bus vietu) del to as labai noreciau savo dukra leisti i mini darzeli, tiksliau pas aukle, priziurincia bent 2 vaikus. Mazesnis kolektyvas - palankesnis tokiam mazam pypliui, nei 15 vaiku darzely. Po mazesnio kolektyvo, nuo 2-3 metu drasiu keliautu i didesni, t.y. i tikra darzeli.
Bet va, niekur nerandu tokios aukles, kur atitiktu pageidavimus (t.y., kad vezt butu netoli arba bent pakeliui i darba ir kaina mazesne nei i namus ateinancios individualios aukles ... Ieskom toliau
Bet va, niekur nerandu tokios aukles, kur atitiktu pageidavimus (t.y., kad vezt butu netoli arba bent pakeliui i darba ir kaina mazesne nei i namus ateinancios individualios aukles ... Ieskom toliau
QUOTE (Jurga @ 2004 02 05, 14:27) |
[as irgi zinau viena privatu darzeli Jeruzalej. Bet ten labai daug grupej vaiku - 25-30. Kaip privaciam - tikrai nemazai. Kainuoja atrodo 500 (o gal 400 ) Ir dar: aukletojos ten kelioms savaitems kas sezona isvaziuoja i kursus, tai gi darzelis tuo metu nedirba - reik sugalvot, kas priziuretu vaika... |
kitam yra 1 grupe i kuria nepriima daugiau nei 14 vaiku.
2 aukletojos ir 1 sheiminikele (tvarkymai ir maisto gamyba)
Kainuoja 300 Lt menesiui.
beje siame darzhelyje irgi yra vasaros atostogos.
Kitas darzelis kiek zinau yra Valdorfines pakraipos ir tikrai daug vaiku.. Matyt vasara aukletojos ir vaziuoja i spec.kursus
QUOTE (vija @ 2004 02 09, 17:09) |
Va paskaiciau tavo pastarasias mintis ir prisimiau mano vaikystes kiema ir siuolaikini kiema (sorry uz offtipic Pamenu, buriai vaiku lakstydavo, visokiu strateginiu zaidimu tarp kiemu susiorganziuodavom, ziema bunkerius po sniegus kasdavom iki nakties, vasara netildavo triuksmai uz lango iki vidurnakcio. O dabar? Dabar didele naujiena pamatyti vaikus kieme bezaidziancius (turiu omenyje vyresnius nuo 6 m). Vienas kitas koks slampineja, neber nei aiksteliu, nei masiniu zaidimu. Kur jie visi dingo? Sedi kompiuterinese arba namuose prie pc, prie teliku, prie playstation'u, suriete stuburus i nagines ir zlibom akim... Man labai gaila to kiemo ir draugu kuriuos turejau as, nes mano dukra tikrai to netures... |
Sis pastebejimas ir man super patiko! Smagu buvo purvinits kieme ziema -vasara. Namo grizdavau nusiplukus! o dar buvo " gumos "manija" iki penktuko...
Ar dabar mergaites kieme dar sokineja guma??
As ir galvoju, kur tie vaikai dingsta, kai jiems tampa 6m. Aciu Vija, kad informavai, nesusimasciau, kur jie savo kupras lenkia ir akis pragano: jokio savarankisko judrumo: gaudynes, bunkeriai, "palka - vyrucalka" arba kvadratas. ..
nevisai noreciau sutikti, kad visi vaikai prie kompo ir teliko praleidzia laisvalaiki.
Uzmirsot, kad gimstamumas sumazejes.
Galiu pasakyti, kad musu laiptineje dabar yra pasilike tik keli tokie vaikai virs 6m - visi kiti jau zymiai vyresni studentai arba mazi vaikai ( nuo keliu men iki keliu metu - ju kas be ko daugiau). Pvz pastebejau, kad ant kalniuko tai auganti karta susirenka su teveliais paciuozineti - tai gal po keliu metu ir bus kieme daugiau vaiku.
Uzmirsot, kad gimstamumas sumazejes.
Galiu pasakyti, kad musu laiptineje dabar yra pasilike tik keli tokie vaikai virs 6m - visi kiti jau zymiai vyresni studentai arba mazi vaikai ( nuo keliu men iki keliu metu - ju kas be ko daugiau). Pvz pastebejau, kad ant kalniuko tai auganti karta susirenka su teveliais paciuozineti - tai gal po keliu metu ir bus kieme daugiau vaiku.
QUOTE (Silvute @ 2004 02 11, 05:56) |
Pvz pastebejau, kad ant kalniuko tai auganti karta susirenka su teveliais paciuozineti - tai gal po keliu metu ir bus kieme daugiau vaiku. |
Va va , ant kalniuko dar susirenka nemazai, bet pastarosiomis dienomis zymiai su mazejo - atsikando tos ziemos visi, o pirmas dienas vos ne eile reikejo stoveti norint nusileisti rogutem.
Sutinku, kad gimstamumas sumazejo, bet ne tiek kad neliko vaiku. Vaiku yra sociai, mokyklos uzgruzintos keliom pamainom dirba, tik po pamoku jie kita veikla uzsiima. Sutinku, kad zaisti strategini zaidima kompiuteriu zymiai idomiau nei gainioti kamuoli lauke. Beje, uzsuk kada i kompiuterines paziureti - idomu is ko jos veisiasi ant kievieno kampo ir kaip issilaiko?
Dar viena priežastis, kodėl mažiau vaikų kiemuose - šiais laikais tėvai bijo išleisti vienų į kiemą. Patys žinot, kiek vaikų pavagiama, kiek vaikų nukenčia nuo įvairių pedofilų ir kt.
Mūsų laikais aš tikriausia nuo 4 metų variau viena į lauką, įmokyklą nuo pirmos klasės eidavom patys - niekas niekur neveždavo. O dabar - į mokyklą nuveža, paiima, į lauką irgi tikriausiai vienus nuo 6 metų išleidžia.
Taigi, nebe tie laikai.................
Mūsų laikais aš tikriausia nuo 4 metų variau viena į lauką, įmokyklą nuo pirmos klasės eidavom patys - niekas niekur neveždavo. O dabar - į mokyklą nuveža, paiima, į lauką irgi tikriausiai vienus nuo 6 metų išleidžia.
Taigi, nebe tie laikai.................
QUOTE (Lisa @ 2004 02 11, 08:12) |
Dar viena priežastis, kodėl mažiau vaikų kiemuose - šiais laikais tėvai bijo išleisti vienų į kiemą. Patys žinot, kiek vaikų pavagiama, kiek vaikų nukenčia nuo įvairių pedofilų ir kt. Mūsų laikais aš tikriausia nuo 4 metų variau viena į lauką, įmokyklą nuo pirmos klasės eidavom patys - niekas niekur neveždavo. O dabar - į mokyklą nuveža, paiima, į lauką irgi tikriausiai vienus nuo 6 metų išleidžia. Taigi, nebe tie laikai................. |
Na mes ir kalbam ne apie keturmecius pyplius, o mokyklinukus. Idomu, kaip atrodytu jei kokiam 10meciui pasakytum: "as tave neleisiu i kiema, nes bijau kad taves nepagrobtu".
O 4meti paleisti viena mano galva yra dar nesaugu (nebent privaciam kieme)
Vija, tai ir rasiau, kad butent tokiu "desimtmeciu" musu name dabar yra tik keli. O maziuku kelis kart daugiau. Tikiuosi, kad auga nauja karta, kuri atgaivins kiema.
Beje, vienas is privaciu darzeliu Jeruzalej, (apie kuriuos rase Gudra), is tiesu ir yra toks "mini darzelis", kuriame kelios aukles priziuri keleta vaiku. Siryt ten buvau Tai mazdaug per puse pigiau, nei samdytios aukle i namus, o ir vaikas pabendrauja su nedideliu vaiku kolektyvu
Atrodo, radau, ko ieskojau
Atrodo, radau, ko ieskojau