Įkraunama...
Įkraunama...

Šeimyniniai/namudiniai "darželiai"

[COLOR=blue]Rainiuk, man susidare toks ispudis, kad kai kurios mamytes, besireiskiancios sioje diskusijoje, isivaizduoja toki "namu darzeli" su visais "navarotais": pedagoginis issilavinimas, transportas vaiku veziojimui, idealus lavinimas ir pan.
As pati vaiku neaukleju ir ju neturiu. Taciau turiu kaimyne dantu gydytoja JAV. Ji turi savo du mazamecius vaikucius, turi savo "stomatologijos" kabineta. Ji isisteige su savo drauge, banko kasininke tokia namudine vaiku grupele, kad buti su savo vaikais ir tuo paciu vis dar puse dienos abi galetu dirbti. Suprantu, lietuviskom ausim ir akim tai skamba neiprastai. As ir buvau issiziojus, kai suzinojau, kad ta mano kaimyne po antro gimdymo sumazino savo darbo valandu skaiciu del to "darzelio". Na ir ka? Ji viena savaite dirba po pietu, kita savaite dirba is ryto, pasikeisdama darbo grafiku su ta savo drauguze is banko. Ji visa svyti ir negali atsidziaugti tokia darbu kombinacija, nes jai lieka laiko ir sirdziai mielam darbui ir tuo paciu lekte lekia i savo kita darbuka, namu darzeli, nes tai ji gaivina savo seimynine atgaiva. Vnz, moteris svyti. mirksiukas.gif
Tevai is tu pedagogiskai nekvalifikuotu aukliu nereikalauja dideliu ugdymo ir su sveitimo istaigomis suderintu ugdymo programu. Tos dvi drauges uzsiima ir saugo tuos vaikus, tiek kiek uzsiimtu eiline mama budama namuose. Juk abejotina, kad kiekviena is jusu tapdama mama baigete pedagogini ir auklejate savo pypli,pasilikusios namuose, pagal LT svietimo ministerijos suderintas programas.
O didesnis uzmokestis mokamas ir JAV tokioms "mamytems-auklems" del a) kamerines atmosferos, 2) intimesnes prieziuros, 3) lanksciu darbo valandu. Mat sios mamytes-auklytes namu darzelis "dirba" gan lanksciai. daug lankciau nei bendruomenes darzeliai. Na ir zinoma, ligu ten zymiai maziau pasigausi.
Kas liecia draudima, tai tevai neprivalo, bet jiems tikrai yra patartina apdrausti savo vaikus nelaimes atveju ir apie tai informuoti mamyte-auklyte, kaip ir apie visokias alergijas ir galimas epilepsijas.
Na, ir kiek zinau, tokiu mamyciu-auklyciu ( bejokiu pedagononiu issilavinimu ir spec. ugdomuju programu) per visa JAV yra ne vienetai ir jau ne pirmas desimtmetis. O jos kazkaip veikia, gyvuoja, visuomeneje nera svetimkunis.
Tad manau, kad tokia naujove/alternatyva yra visai sveikintinas dalykas ir LT padangeje.
Kam netinka, ta/s renkasi valst. darzeli, aukle ar privatu darzeli, o kam tinka, ta susikuria vaiku "darzeli namuose" ar veda pas tokia mamye-auklyte savo vaikuti. O apie didesnes meiles-nemeiles priziurimam vaikui - man cia skamba kaip is veju operos, atsiprasau...
Na, bandziau pasidalinti mintimis ir pastebejimais apie tokius darzelius JAV. Savo "tiesu" primygtinai nekisu. Mano nuomone nebutinai turi sutapti su jusu nuomone.
O martyna.jolita, sveikintina ideja ir linkiu tau stiprybes bunant pioniere pristatant alternatyvia vaiku ugdymo/prieziuros formos naujove 4u.gif
Atsakyti
DAINELE------------SIRDINGAS ACIU UZ PALAIKYMA IR INFORMACIJOS SUTEIKIMA APIE TOKIUS DARZELIUS NAMUOSE JAV wub.gif wub.gif wub.gif
Pries ikurdama namuose darzeli,apie tokius net nezinojau.Is pradziu nusprendziau,kad kartu su savo dukryte priimsim i kompanija viena vaikuti,o poto..........sove mintis priimti daugiau,kad butu linksmiau,nes tikrai turejau ir turiu energijos,noro ir toks darbas man sirdziai mielas ir labai patinka ax.gif Tik poto forume perskaiciau(deja buvo labai mazai info),kad tokiu namuose ikurtu darzeliuku yra ir uzsienyje.Aisku pries priimant vaikucius,labai kruopsciai tam ruosiausi ir viska iki smulkmenu planavausi thumbup.gif norejau kuo geriau viska atlikti,kad butu patenkinti tiek teveliai, tiek svarbiausia patys vaikuciai.Niekados nestoviu vietoje vis kazka sugalvoju nauja ir idomaus vaikuciams.
Tikrai butu labai malonu pabendrauti su tokiomis mamomis--auklemis(deja bendrauju tik su viena),pasidalinti patirtimi,idejomis ir t.t.Butu labai idomu suzinoti,kaip yra kitose salyse,kokias ideja igyvendina ten,juk tikrai nebutume konkurentai,o tik kolegos,savo darbo myletojos wub.gif
Atsakyti

! 
Nukrypom nuo originalios diskusijos, tai šiek tiek pravaliau šią temą.
Kadangi kalbame apie namudinius/šeimyninius "darželius" Lietuvoje, turime atsižvelgti į mūsų šalies įstatymus ir reikalavimus tokiems "darželiams". Tai nėra įstaigos užsiimančios visapusišku vaikų ugdymu, lavinimu ir auklėjimu, tai mamos/auklės (kurioms Lietuvoje net nereikalingas išsilavinimas, kursai ar net pirmosios med. pagalbos žinios), prižiūrinčios kelis vaikus savo namuose (dažniausiai su savo vaiku/ais). Tokiems "darželiams" nekeliami jokie reikalavimai, jie neprivalo laikytis jokių normų, ir jų niekas netikrina. Ar vesti į tokį "darželį" savo vaikus, tai yra tik pačių tėvų LAISVAS apsisprendimas.
Taigi diskutuokim toliau - žinodami apie ką diskutuojam.

Moderatorė Getter
Atsakyti

GETTER----pagal salies istatymus galima issiimti verslo liudijima,vaiko iki 3 metu prieziurai ir dirbti legaliai tongue.gif lygiai toki pat koki issiima paparsciausia aukle,todel nieko nelegalaus cia nera.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Getter: 30 gegužės 2007 - 20:56
Mano nuomone ispejimas trumpai ir aiskiai sustate taskus ant i. Dabar daugoai aiskumo, kurio truko pradzioje. Juk kai kurie teveliai vesdami vaikus i tokius darzelius tikisi tokiu pat jo funkciju, kaip ir valstybiniuose darzeliuose. Isaiskejus, kad yra ne visai taip, lieka daug nusivylimo, gincu ir pykciu.
Ir nemanau, kad diskusija nutraukta biggrin.gif Prasom, diskutuokit. Tik dabarjau i tema-kas tie "darzeliai" yra, kas juose veikiama, kokie ju pliusai, minusai, dalinkites patirtimi ir svieskit visuomene 4u.gif Na o jeigu ir toliau figuruos tokie pasisakymai, kad "as neprivalau cia aiskintis, parasysiu visiems norintiems i az", tai uzdarykit nafig sita tema, kad nenervuotumet zmoniu doh.gif

P.S. gerb. Norako, jei jus nesuprantat, kas tokius darzelius turi tikrint, tai visai liudna verysad.gif Valstybines institucijos turi tikrint, jei jiems rupi visuomenes ateitis.

Ir is viso, jei darzelio atstoves atsakymai butu buve skaidresni, nuosirdesni, o daznai jei jie is viso butu buve, sio ispejimo manau is viso nebutu. Taigi pacios musat, pacios rekiat tongue.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rainiukas @ 2007 05 30, 13:47)
P.S. gerb. Norako, jei jus nesuprantat, kas tokius darzelius turi tikrint, tai visai liudna verysad.gif Valstybines institucijos turi tikrint, jei jiems rupi visuomenes ateitis.

Jums liūdna? ... neliūdėkit ... (juoba dėl mano "nesupratimo") biggrin.gif
Įdomi būtų kitų šalių patirtis, ar (ir tuomet kokios) valstybinės institucijos tikrina tokius darželius? (klausimas turbūt ne jums, veikiau Dainelei pvz (jei ji turėtų info 4u.gif ). Ačiū
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norako: 30 gegužės 2007 - 19:34
QUOTE(jolita.martyna @ 2007 05 30, 14:41)
Deja,kaip is mano zinuciu ir matosi,as ant nieko nerekiau ir atsakinejau toms

As cia ne apie rekima, cia patarle tokia yra: pats musa, pats rekia. blink.gif
Papildyta:
QUOTE(jolita.martyna @ 2007 05 30, 14:41)
Visi teveliai yra issilavine,protingi zmones ir jie suvokia kur savo vaikucius veda,kokias paslaugas gauna ir ko tikisi is tokiu namu ir aukliu mirksiukas.gif Viskas yra aptariama, nuodugniai kiekvienas issako savo reikalavimus,savo norus,viltis ir lukescius.Ir tikrai nei vieni teveliai kol kas dar nei nusivyle,nei buvo jokiu gincu,nei pykciu.Kaip tik atvirksciai,su teveliais palaikomi labai draugiski ir malonus santykiai,puikiai bendradarbiaujam auginant musu vaikucius.
Ir pasikartosiu,kad labai tikiuosi,kad sioje temoje dalinsimes naudingais patarimais,,geromis idejomis,norais,o ne pyksimes ir metysimes akmenimis drinks_cheers.gif

Per daug viskas idealu. Jei taip visiems butu viskas aisku, nebutu tokiu temu kaip juodasis aukliu/tevu sarasas mirksiukas.gif Viskas puiku iki pirmo nesusipratimo, iki pirmos vaiko asaros. O tevai, kurie prilaiko babkiu tikrai ne svelniausiais budais ima aiskintis situacija. Ir garantuoju, kad tuomet aiskinimasis prasides nuo jusu zodziu: bet mes buvom tai aptare, jus buvot perspet. Ir nuo tevu atsakymo: niekas mums to nesake. Arba atvirksciai.
Pavyzdi galiu pateikti is savo patirties su valstybiniu darzeliu: nezinojau, kad po ligos galiu nevesti vaiko i darza ir kad uz tai moketi netruriu. Nieks man to nepasake, susiduriau netycia. Kaip tokia situacija? Nepaklausiau-pati kalta? Atsakymas-ne viska imanoma aptarti. Tuo labiau kad zmoniu supratimo lygis labai skiriasi. Ir jei tevelis po jusu aiskinimu linkcioja galva, tai nereiskia kad jis viska suprato ir tam pritaria. Gali buti, kadjis net nesuprato, apie ka kalbama tongue.gif stupid.gif
Atsakyti

! 
Dar kartą kreipiuosi į visas čia diskutuojančias. Aš esu šio skyrelio moderatorė ir priimu sprendimus dėl temų, žinučių, off topic'ų, SPAM'o ir t.t. Jei kam iš jūsų mano sprendimai nepatinka - prašau į mane kreiptis AŽ ar e-mail'u, o jei ir tai netenkina yra administracija (kuri mane ir paskyrė prižiūrėti šį skyrelį). Aptarinėdami mano darbą, pareigas viešai forume jūs pažeidžiade forumo taisykles, kurių sutikote laikytis, kai jame užsiregistravote. Viena iš taisyklių kuri buvo pažeista šioje temoje:
10. Draudžiama Forume klausimo, komentaro, prašymo forma aptarinėti Administracijos veiksmus (tiek veiksmus pritaikytus konkrečiam asmeniui, tiek ir bendrus, reguliuojančius viso Forumo veiklą). Forume gali būti aptariama bendra globalinė politika specialiai tam skirtose temose, kurias atidaro pati Administracija. Jeigu Jūs norite kažką pasakyti ar paklausti apie administracijos veiksmus, klauskite asmeniškai (el.paštu ar asmenine žinute).
Už taisyklių pažeidimus kelioms skirti asmeniniai įspėjimai.

Diskusijai vietos tikrai nemažai palikta, apie šeimyninius "darželius". Reik tikėtis valstybė imsis rimčiau reguliuoti tokių "darželių" veiklą, gal ateity bus priimtos kažkokios nuostatos ir normos kurių savininkai privalės laikytis, o kol kas yra kaip yra, jie NELEGALŪS, NEOFICIALŪS ir neprivatūs darželiai.

Moderatorė Getter

Atsakyti
QUOTE(jolita.martyna @ 2007 05 30, 05:48)
GETTER----pagal salies istatymus galima issiimti verslo liudijima,vaiko iki 3 metu prieziurai ir dirbti legaliai tongue.gif lygiai toki pat koki issiima paparsciausia aukle,todel nieko nelegalaus cia nera.

Jei jus prižiūrėtumėt VIENĄ vaiką (ar du), jūs savo veiklos nevadintumėt "darželiu" tiesa? Kiek vaikų jums leidžiama prižiurėti pagal turimą patentą?
Nelegalu (mano nuomone) yra tai, kad jūsų darželis NEREGISTRUOTAS kaip darželis, kad jūs turite daugiau nei VIENĄ vaiką ( ir daugiau nei DU), ir tai, kad jūsų "darželio" (kaip jūs tai vadinate) niekas netikrina, jūs nesilaikote jokių nustatytų normų ir pan. kurių turėtumėt laikytis jei jūsų "darželis" būtų LEGALUS PRIVATUS darželis. Tiesiog susitaikykite su tuo, kad jus užsiimate kelių vaikų priežiūra namų sąlygomis ir nevadinkite to darželiu, nes tai nėra DARŽELIS. schmoll.gif
Atsakyti
Dėl pilnai legalizuotų darželių - tokių automatiškai kaina būtų gerokai aukštesnė. Įdomu, ar daug tėvų būtų patenkinti, jei reikėtų mokėti keliais šimtais daugiau vien dėl to, kad "visi popieriai tvarkoj"? rolleyes.gif
Beje, pvz., Rusijoje, norint įkurti namudinį legalų darželį, reikia laikytis daugybės reikalavimų ir dėl biurokratinių kliūčių tai padaryti tampa labai sunku, kai tuo tarpu Amerikoje tokį darželį gali kurti praktiškai kievkienas, nėra ten kažkokių ypatingų nuostatų ir normų smile.gif

Papildyta:
QUOTE(rainiukas @ 2007 05 29, 14:57)
Siaip tai pinigus skaiciuot pradejau del to, kad mano nuomone, kaina tokiuose darzeliuose neadekvati daugumos gaunamoms algoms.

Deja, taip. Bet ar pati sutiktum dirbti, kad ir labiausiai mėgiamą darbą, nuostolingai, vien iš idėjos ? rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo flight: 04 birželio 2007 - 08:28
QUOTE(flight @ 2007 06 04, 10:27)
Dėl pilnai legalizuotų darželių - tokių automatiškai kaina būtų gerokai aukštesnė. Įdomu, ar daug tėvų būtų patenkinti, jei reikėtų mokėti keliais šimtais daugiau vien dėl to, kad "visi popieriai tvarkoj"?  rolleyes.gif   
Beje, pvz., Rusijoje, norint įkurti namudinį legalų darželį, reikia laikytis daugybės reikalavimų ir dėl biurokratinių kliūčių tai padaryti tampa labai sunku, kai tuo tarpu Amerikoje tokį darželį gali kurti praktiškai kievkienas, nėra ten kažkokių ypatingų nuostatų ir normų  smile.gif
Papildyta:
Deja, taip. Bet ar pati sutiktum dirbti, kad ir labiausiai mėgiamą darbą, nuostolingai, vien iš idėjos ?  rolleyes.gif

taip, JAv nereikia daug kliūčių įveikti prieš įkuriant mokyklas, darželius, tai tiesa. Bet niekur daugiau pasaulyje nėra ir masiškai paplitęs vaikų smurtas, žudynės paauglių daromi nusikaltimai. mokyklose šaudomasi ten lygiai taip pat dažnai, kaip atsiranda neprofesionalų sukuriami darželiai, mokyklos ir kita.
Ir apskritai ne skiriamom lėšom reikia švietimo kokybę matuoti, o pedagogų profesionalumu.
Atsakyti
QUOTE(Ausrytukas @ 2007 06 04, 13:48)
taip, JAv nereikia daug kliūčių įveikti prieš įkuriant mokyklas, darželius, tai tiesa. Bet niekur daugiau pasaulyje nėra ir masiškai paplitęs vaikų smurtas, žudynės paauglių daromi nusikaltimai. mokyklose šaudomasi ten lygiai taip pat dažnai, kaip atsiranda neprofesionalų sukuriami darželiai, mokyklos ir kita. 

Nesupratau, kaip čia susiję galimybė įsteigti namudinį vaikų darželį ir nusikaltimai?
g.gif
Atsakyti