Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Gija* @ 2009 12 16, 21:31)
Koks dar regionas?  lotuliukas.gif  Nu, nepykit bet nejaugi is tikruju per kucias valgote piena, grietine, varske  g.gif
Nu idomiai cia jus tikrai  blink.gif

Na ir man dar neteko girdėti tokių dalykų doh.gif tikrai stebina... Ir regionas čia niekuo dėtas schmoll.gif Žinoma kai kurie papročiai skiriasi tarkim aukštaitijoj ir žemaitijoj, bet tikrai ne esminiai šios šventės dalykai schmoll.gif Nereikia iškreipti šios šventės gilių tradicijų, nežinojimas yra vienas dalykas, kuris irgi natūralus, nes tikrai ne visos šeimos laikėsi šių papročių nei šiais laikais, nei tuo labiau sovietmečiu ir dėl visai suprantamų priežasčių schmoll.gif Bet neteisingų dalykų teigimas, tai jau kitas reikalas. doh.gif Nėra nieko baisaus nežinoti, bet visada galima klausti, domėtis, ieškoti informacijos ir t.t. 4u.gif Juolab, kad dabar ypatingai daug informacijos pateikiama būtent apie senuosius lietuvių papročius per šią šventę mirksiukas.gif
Atsakyti
Žmonės tikrai ne visi žino ir domisi senosiomis kūčių tradicijomis. Mano giminėje per Kūčias naudoja majonezą ax.gif Vaikystėje mums darydavo žele mama, be to ant stalo dėdavo ir mandarinus, apelsinus, graikiškus riešutus. Laikai keičiasi, naujumo ir į kūčių stalą ateina. Na bet asmeniškai man norėtųsi laikytis tų tikrųjų senųjų papročių.
o jei į temą, kaip pagaminti avižinį kisielių? kažkada ragavau, tai toks tirštas buvo, kad vos ne pjaustyti buvo galima g.gif
Atsakyti
QUOTE(Gija* @ 2009 12 16, 19:31)
  Nu, nepykit bet nejaugi is tikruju per kucias valgote piena, grietine, varske  g.gif

as nesakau kad nezinau smile.gif bet ju nesilaikiau ir nesilaikysiu... taip ir valgau situos ingridientus biggrin.gif o kad jus cia viena diena kazko atsisakot tai nelabai suprantu tos esmes unsure.gif
viskas, uzdarau diskusija ...
Atsakyti
QUOTE(Belita @ 2009 12 16, 22:08)

o jei į temą, kaip pagaminti avižinį kisielių? kažkada ragavau, tai toks tirštas  buvo, kad vos ne pjaustyti buvo galima g.gif

Belita 4u.gif
Avižų kisielius{žiūrė} 4u.gif
400g. stambiai maltų avižinių miltų arba avižinių dribsnių,
1,5l.vandens,
druskos,
juodos duonos plutelės,
Miltai arba avižiniai dribsniai užpilami drugnu vandeniu,gerai išmaišomi,dėl skonio ,bei rūgimui pagerinti įdedama juodos duonos plutelė ir kelios medžio anglys{kartumui nuimti}
Apie parą laikoma kambario temperatūroje.
Po to masė perkošiama,miltai{dribsniai} perplaunami vandeniu,kad gautūsi vienas litras skysčio.
Skystuis supulamas į puodą,pasūdomas ir maišant virinama2-3 min,,kol masė pasidaro tirštoka.
Išvirės kisielius sukrečiamas į dubenį,
Valgomas šaltas su aguonų pienu,medumi,kuris sudedamas į kisieliuje padarytą duobutę,arba karštas su aliejujuje pakepintais svogūnais.

Šaltinis lietuvių apeigniai valgiai. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(anastasssija @ 2009 12 16, 16:02)
merginos , kurios gaminat kuciom virtinukus su grybais- kazi nieko jei as juos is anksto pasidarysiu ir saldykli laikysiu? nes su mazu vaikiuku tikrai nespesiu blush2.gif  ir kazi juos galima kept orkaitej? ar butina virt? g.gif



Aš virtinukus planuoju savitgalį pasidaryti ir į šaldiklį susidėti, nes darbo dieną nelabai yr kada virtuvėje užsibūti, o dar ir "padėjėjas" man puola padėt, tai ilgai užtrunka viskas smile.gif

Kepti orkatėje gal būtų nelabai kūčioms, nes kepant tai ant viršaus sūrio dedama, dar ko nors...na nebent be priedų..bet tuomet kietoki gautusi. Bent aš taip manau g.gif
Atsakyti
Čia senas receptukas,galima pritaikyti ir kūčių stalui,ypač tinka toms kas kepa duonelę namų sąlygomis.
Silkė užkepta duonos tešloje
Iš duonos tešlos padaryti apskritą nestorą paplotį.
Ant viršaus dėti išmirkytą ,išskrostą ,gerai nusausintą silkę,uždengti kitu tokiu papločiu ir užspausti kraštus.
Tokius paruoštus kepaliukus kepti orkaitėje{nes krosnių šiuo metu ne visi turi} Patiekalas valgomas šiltas.
Šaltinis labai sena knyga"Žemaičių valgiai"
Atsakyti
Sveikos merginos 4u.gif
Norejau paklausti gal kas darot ausytes su grybais obuoliais kurias verda aliejuje g.gif
Gal galit receptuka ax.gif
Aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Laivite @ 2009 12 17, 00:29)
Sveikos merginos  4u.gif
Norejau paklausti gal kas darot ausytes su grybais obuoliais kurias verda aliejuje  g.gif
Gal galit receptuka  ax.gif
Aciu  4u.gif

Laivite,aš,tik žinau ausytes su grybais,o obuoliai būna džiovinti?
Atsakyti
QUOTE(anastasssija @ 2009 12 16, 17:02)
merginos , kurios gaminat kuciom virtinukus su grybais- kazi nieko jei as juos is anksto pasidarysiu ir saldykli laikysiu? nes su mazu vaikiuku tikrai nespesiu blush2.gif  ir kazi juos galima kept orkaitej? ar butina virt? g.gif


as vakar pasigaminau su dziovintais grybais, su aguonom ir uzsaldziau ax.gif

tiesa, rasiau recepta apie salotas su vaisiais, morkom....cukriuko ten dar reikia siektiek, pamirsau parasyt ax.gif
Atsakyti
QUOTE(anastasssija @ 2009 12 16, 17:02)
merginos , kurios gaminat kuciom virtinukus su grybais- kazi nieko jei as juos is anksto pasidarysiu ir saldykli laikysiu? nes su mazu vaikiuku tikrai nespesiu blush2.gif  ir kazi juos galima kept orkaitej? ar butina virt? g.gif

Mačiau,kad jau atsakė-bet ir aš dar prisidėsiu biggrin.gif
Iš anksto padaryt galima-virimui,o kepimui-jei orkaitėje-reikalinga kitokia tešla.Tačiau gali tuos pačius virtinukus išsivirti nebūtinai vandenyje-kartą aš viriau aliejuje-visai puikiai gavosi.
Dėl pieniškų produktų ir tradicijų-taip tradicijos draudžia...tačiau vaikams ,seneliams ir ligoniams galima daryti išimtis per pasninką...O kaip kas tvarkosi-manau,kiekvieno reikalas-negali būti pas visus vienodas supratimas ir vertybės 4u.gif

Tai ar kas turit išbandytą įdaryto karpio receptą,aaa? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2009 12 16, 22:11)
Belita  4u.gif
Avižų kisielius{žiūrė} 4u.gif
400g. stambiai maltų avižinių miltų arba avižinių dribsnių,
1,5l.vandens,
druskos,
juodos duonos plutelės,
Miltai arba avižiniai dribsniai užpilami drugnu vandeniu,gerai išmaišomi,dėl skonio ,bei rūgimui pagerinti įdedama juodos duonos plutelė ir kelios medžio anglys{kartumui nuimti}
Apie parą laikoma kambario temperatūroje.
Po to masė perkošiama,miltai{dribsniai} perplaunami vandeniu,kad gautūsi vienas litras skysčio.
Skystuis supulamas į puodą,pasūdomas ir maišant virinama2-3 min,,kol masė pasidaro tirštoka.
Išvirės kisielius sukrečiamas į dubenį,
Valgomas šaltas su aguonų pienu,medumi,kuris sudedamas į kisieliuje padarytą duobutę,arba karštas su aliejujuje pakepintais svogūnais.

Šaltinis lietuvių apeigniai valgiai. 4u.gif


Mano vyro mociute kadaise ji dare besisveciuodama pas mus namuose. Negaliu neperspeti ,kad tas rugstanciu aviciu kvapas, (o gal jau verdamo kisieliaus g.gif ) buvo svelniai tariant ziaurus, na bent jau man su vyru. Nepadejo nei smilkalai ,nei atidaryti langai doh.gif Tiesa sakant, taip ir neprisiverciau jo paragauti blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2009 12 16, 22:37)
Čia senas receptukas,galima pritaikyti ir kūčių stalui,ypač tinka toms kas kepa duonelę namų sąlygomis.
Silkė užkepta duonos tešloje
Iš duonos tešlos padaryti apskritą nestorą paplotį.
Ant viršaus dėti išmirkytą ,išskrostą ,gerai nusausintą silkę,uždengti kitu tokiu papločiu ir užspausti kraštus.
Tokius paruoštus kepaliukus kepti orkaitėje{nes krosnių šiuo metu ne visi turi} Patiekalas valgomas šiltas.
Šaltinis labai sena knyga"Žemaičių valgiai"

O duonos tešla turite minty ruginę ar kvietinę?
Atsakyti