Žuvies paštetas
reikės:
1kg. lydekos,
400g. lašišos,
150g marinuotų grybų,
galite dėti100-150g. krevečių,
kiaušinio baltymas
400ml.grietinėlės,
šaukštas sviesto,
baltų jų pipirų,
šaukštelis druskos,
melisos ir krapų,
Lašišą supjaustykite 5mm.juostelėmis ,skaninkite krapais,citrina,sūdykite.
Pusvalandį palikite šaltai.
Lydekos mėsą nuimkite nuo kaulų,sumalkite.
Baltymą išplakite iki standžių putų ir išmaišykite su malta mėsa{lydekos}ir įdėkite15min.į šaldymo kamerą.
Tada įmaišykite labai šaltą grietinėlę,dėkite smulkintus grybus,krevetes,sūdykite ,skaninkite pipirais,vėl laikykite šaltai.
Siaurą kepimo formą ištepkite sviestu.
Forma išdenkite kepimo popieriumi,dėkite lydekos masės,tieskite lašišos juosteles,dėkite likusią masę.
Formą uždenkite kepimo popieriumi,paskui dangčiu,
įstatykite į dubenį sukarštu vandeniu.
Dekite į 200C orkaitę val. garinkite .
Pries pateikdamos laikykite šaltai.
Šį receptą aš ,esu gavusi iš žemaitijos.
Esu valgiusi,man patiko pati neesu ruošusi.
QUOTE(-Mylia- @ 2009 11 27, 12:57)
O tavo receptai su silke tai super.Tikrai išbandysiu.
skanaus
ziuriu yra dar viena tema tokiu pavadinimu atidaryta, reiketu gal sujungti
tai nukopinsiu savo receptelius is ten cia
SILKE SU SAULEGRAZOMIS
silke supjaustom gabaliukais. saulegrazu branduolius pakepiname sausoje keptuveje kol apskrus ir prades "sokinet" supilame i dubeni. i ikaitinta alieju sudedame pjaustyta svoguna (nemazai, priklausomai nuo silkes ir nuo valgytoju skaiciaus ) pakepiname, iberiame pipiriuko, druskytes nedaug. supilame viska ant saulegrazu, ismaisome ir sudedame prie silkes arba ant jos
SILKE SU ZEMES RIESUTAIS
silke supjaustome gabaliukais. paskrudiname zemes riesutus. paskui pakepiname svoguna. sumaisome riesutus ir svogunus su pomidoru padazu ir suverciame viska ant silkes.
man cia pacios skaniausios silkes
dar mama darydavo:
zemaiciu blynus su dziovintais grybais
virtinukus su aguonom, su dziovintais grybais
grybu kotletus
krabu lazdeles tesloje kepdavo
kazi ar galima majoneza per kucias
jei galima, tai labai skanu pakepinti saulegrazas, sumaisyti su tarkuotom zaliom morkom ir majonezu
pas drauge dar valgiau skania misraine. krabu lazdeles, poras, ikrai baltyminiai ir majonezas.
tai nukopinsiu savo receptelius is ten cia
SILKE SU SAULEGRAZOMIS
silke supjaustom gabaliukais. saulegrazu branduolius pakepiname sausoje keptuveje kol apskrus ir prades "sokinet" supilame i dubeni. i ikaitinta alieju sudedame pjaustyta svoguna (nemazai, priklausomai nuo silkes ir nuo valgytoju skaiciaus ) pakepiname, iberiame pipiriuko, druskytes nedaug. supilame viska ant saulegrazu, ismaisome ir sudedame prie silkes arba ant jos
SILKE SU ZEMES RIESUTAIS
silke supjaustome gabaliukais. paskrudiname zemes riesutus. paskui pakepiname svoguna. sumaisome riesutus ir svogunus su pomidoru padazu ir suverciame viska ant silkes.
man cia pacios skaniausios silkes
dar mama darydavo:
zemaiciu blynus su dziovintais grybais
virtinukus su aguonom, su dziovintais grybais
grybu kotletus
krabu lazdeles tesloje kepdavo
kazi ar galima majoneza per kucias
jei galima, tai labai skanu pakepinti saulegrazas, sumaisyti su tarkuotom zaliom morkom ir majonezu
pas drauge dar valgiau skania misraine. krabu lazdeles, poras, ikrai baltyminiai ir majonezas.
Kas liecia lietinius ,sluoksniuotus pyragelius,tai jie visiskai netinka kuciu stalui.Tikras Kuciu stalas ruosiamas be gyvulines kilmes riebalu,kiausiniu,majonezu ir t.t.Reiketu geriau susipazinti su Kuciu vakarienes tradicijomis.Jei patiekalai paruosti be mesos,tai dar nereiskia,kad jie tinka Kuciai.
QUOTE(*AMRI* @ 2009 11 28, 14:26)
Kas liecia lietinius ,sluoksniuotus pyragelius,tai jie visiskai netinka kuciu stalui.Tikras Kuciu stalas ruosiamas be gyvulines kilmes riebalu,kiausiniu,majonezu ir t.t.Reiketu geriau susipazinti su Kuciu vakarienes tradicijomis.Jei patiekalai paruosti be mesos,tai dar nereiskia,kad jie tinka Kuciai.
Tai ir sakiau, kad skirtinguose kraštuose - skirtingai. Man vien duona su druska - jokia vakarienė. O kiti taip Kūčias ruošia visą gyvenimą.
QUOTE(-Mylia- @ 2009 11 30, 10:28)
Tai ir sakiau, kad skirtinguose kraštuose - skirtingai. Man vien duona su druska - jokia vakarienė. O kiti taip Kūčias ruošia visą gyvenimą.
Kodel tik duona ir druska.Yra labai daug patiekalu nenukrypstant nuo kuciu vakarienes tradiciju.Nemanau,kad jus gyvenat pasaulio pakrasty,kad jau taip smarkiai skirtusi tradicijos.O be to kas liecia blynelius,tai nebent jus juos kepat tik is miltu ir vandens,na tada sutinku,kad tinka siai vakarienei(cia turiu mintyse tik blyneli,o ne idara).O siaip tai jusu siulomi blyneliai tai labai jau
Silke,kiausini ir dali rugstaus obuolio sumalame mesmale.Mano senele nuolat gamindavo toki uztepa Kūčioms,l.skanu
QUOTE(*AMRI* @ 2009 11 30, 11:42)
Kodel tik duona ir druska.Yra labai daug patiekalu nenukrypstant nuo kuciu vakarienes tradiciju.Nemanau,kad jus gyvenat pasaulio pakrasty,kad jau taip smarkiai skirtusi tradicijos.O be to kas liecia blynelius,tai nebent jus juos kepat tik is miltu ir vandens,na tada sutinku,kad tinka siai vakarienei(cia turiu mintyse tik blyneli,o ne idara).O siaip tai jusu siulomi blyneliai tai labai jau
Ne, aš esu iš pietų Lietuvos, o mano vyras - iš šiaurės Lietuvos.Va ir tradicijos Kūčioms skiriasi.Mūsų krašte valgoma ir majonezas, ir blyneliai su pienu gaminami. O va vyro krašte - jokių tokių. Tradicijos tikriausiai modifikuojamos pagal žmones ir laikmetį. Aš kiek pamenu, mano močiutė ir promočiutė tas Kūčių vakarienes būtent taip gamino. Nors visa giminė giliai tikintys ir į bažnyčią vaikštantys žmonės.Net patys kunigai skirtingai interpretuoja galimus ir negalimus patiekalus Kūčioms. Teko su jais susidurti savu laiku, tai užtat ir sakau, kad tradicijos modifikuojamos.
Silkė ananase
* Silkė Silkė, silpnai sūdyta, filė, 200 gramų
* Ananasai Ananasai, konservuoti, truputį
* Svogūnai Svogūnai, 1 vienetas
* Morkos Morkos, 1 vienetas
* Prieskoniai Prieskoniai, pagal skonį
Morkas išverdame pasūdytame vandenyje ir supjautome kubeliais. Svogūnus supjaustome taip pat smulkiais kubeliais, pakepame su sviestu, ir suberiame jau išvirtas ir supjaustytas morkas. Truputį pakepiname, įberime prieskonių. Silkę supjaustome gabalėliais ir sumaišome su svogūnais ir morkomis. Paruoštą masę dedame ant ananaso gręžinėlio [prieš tai uždengiame agurku ananaso šulinėlį], papuošiame alyvuoge ir agurko "lapeliu". Paprasta bet pikantiška Skanaus!
Grybai kepti tešloje
200-300 g. marinuotų grybų galvučių, aliejaus, petražolių lapelių.
Tešla: 1 stiklinė miltų, 1 stiklinė alaus, 3-4 šaukštai aliejaus, druskos.
Miltai, alus, druska ir aliejus išmaišomi, gautoje skystoje tešloje išmirkomi grybai ir kepami įkaitintame aliejuje, kol iškeps ir iš visų pusių paraus.
Valgoma patiekalui atvėsus.
Kalėdų seniai
Kalėdų Senelio komentaras:
Jei nėra galimybės išsikviesti į namus, mane galite pasigaminti patys! Ir net ne vieną, o kelis . Taigi, Kalėdų senių receptas -
500 g miltų
1 pakelis sausų mielių
85 g cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
1 šaukštelis druskos
85 g tirpinto sviesto
250 ml šilto pieno
2 šaukštai kondensuoto pieno
10 razinų
20 valytų migdolų
10 cukraus sirupe konservuotų vyšnių
1 cukraus sirupe konservuota ir sukapota citrina
Dubenyje gerai išmaišykite miltus ir mieles. Suberkite 75 g cukraus, vanilinį cukrų, druską, supilkite tirpintą sviestą ir šiltą pieną. Elektriniu maišytuvu su antgaliu mielinei tešlai iš pradžių mažiausiu, paskui vidutiniu greičiu tešlą maišykite 5 minutes. Tešlą pastatykite šiltai, kol jos tūris padvigubės ir atsiras burbuliukų. Ant lentos tešlą dar kartą išminkykite rankomis.
Tešlą padalinkite į keturias lygias dalis. Iškočiokite ovalios formos lakštus ir, uždėję kartoninį trafaretą, išpjaukite figurėles.
Kalėdų senius sudėkite į dvi sviestu pateptas skardas ir aptepkite kondensuotu pienu. Paistelkę fantaziją, papuoškite razinomis, migdolais, vyšniomis ir citrinos gabaliukais. Leiskite 20 min. tešlai pakilti. Pašaukite į 200-225 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 15-20 min. Iš likusių 10 g cukraus ir trupučio vandens pagaminkite glajų ir juo patepkite ką tik iš orkaitės ištrauktus senius.
* Silkė Silkė, silpnai sūdyta, filė, 200 gramų
* Ananasai Ananasai, konservuoti, truputį
* Svogūnai Svogūnai, 1 vienetas
* Morkos Morkos, 1 vienetas
* Prieskoniai Prieskoniai, pagal skonį
Morkas išverdame pasūdytame vandenyje ir supjautome kubeliais. Svogūnus supjaustome taip pat smulkiais kubeliais, pakepame su sviestu, ir suberiame jau išvirtas ir supjaustytas morkas. Truputį pakepiname, įberime prieskonių. Silkę supjaustome gabalėliais ir sumaišome su svogūnais ir morkomis. Paruoštą masę dedame ant ananaso gręžinėlio [prieš tai uždengiame agurku ananaso šulinėlį], papuošiame alyvuoge ir agurko "lapeliu". Paprasta bet pikantiška Skanaus!
Grybai kepti tešloje
200-300 g. marinuotų grybų galvučių, aliejaus, petražolių lapelių.
Tešla: 1 stiklinė miltų, 1 stiklinė alaus, 3-4 šaukštai aliejaus, druskos.
Miltai, alus, druska ir aliejus išmaišomi, gautoje skystoje tešloje išmirkomi grybai ir kepami įkaitintame aliejuje, kol iškeps ir iš visų pusių paraus.
Valgoma patiekalui atvėsus.
Kalėdų seniai
Kalėdų Senelio komentaras:
Jei nėra galimybės išsikviesti į namus, mane galite pasigaminti patys! Ir net ne vieną, o kelis . Taigi, Kalėdų senių receptas -
500 g miltų
1 pakelis sausų mielių
85 g cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
1 šaukštelis druskos
85 g tirpinto sviesto
250 ml šilto pieno
2 šaukštai kondensuoto pieno
10 razinų
20 valytų migdolų
10 cukraus sirupe konservuotų vyšnių
1 cukraus sirupe konservuota ir sukapota citrina
Dubenyje gerai išmaišykite miltus ir mieles. Suberkite 75 g cukraus, vanilinį cukrų, druską, supilkite tirpintą sviestą ir šiltą pieną. Elektriniu maišytuvu su antgaliu mielinei tešlai iš pradžių mažiausiu, paskui vidutiniu greičiu tešlą maišykite 5 minutes. Tešlą pastatykite šiltai, kol jos tūris padvigubės ir atsiras burbuliukų. Ant lentos tešlą dar kartą išminkykite rankomis.
Tešlą padalinkite į keturias lygias dalis. Iškočiokite ovalios formos lakštus ir, uždėję kartoninį trafaretą, išpjaukite figurėles.
Kalėdų senius sudėkite į dvi sviestu pateptas skardas ir aptepkite kondensuotu pienu. Paistelkę fantaziją, papuoškite razinomis, migdolais, vyšniomis ir citrinos gabaliukais. Leiskite 20 min. tešlai pakilti. Pašaukite į 200-225 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 15-20 min. Iš likusių 10 g cukraus ir trupučio vandens pagaminkite glajų ir juo patepkite ką tik iš orkaitės ištrauktus senius.
NEI PIETU ,NEI SIAURES LIETUVOJE NEVALGOMA SU MAJONEZU AR KIAUSINIAIS CIA DABARTINIU LIETUVIU ISMYSLAS . Taip stalas ta dien grynai vegetariskas pagerbiant apastalus zvejus ir baltu gentys dvalge grynai augalini maista pagerbiant deive Zemyna ;
Mano seimos stalas ta dien yra ;plotkele, silkesu darzovemis , kepta zuvis , burokeliu misraine su aliejumi , virtinukai su dziovintais grybais (padazelis -aliejuje pakepinu smulkiai pjaustyta svoguneli ,tada dedu smulkiai supjaustytus isvirtus dziovintus grybus dar apkepinu trupuciuka pipiriuko druskytes keleta saukstu ipilu grybu nuoviro ir uzpilu ant isvirusiu nusunktu virtinuku) seis metais neturiu dziovintu grybu tai virsiu bulvytes dazysim semenyse ir valgysim su raugintais kopusteliais kuciukai, vaisiai, riesutai , aguonpienis ir spanguoliu kisielius .
Mano seimos stalas ta dien yra ;plotkele, silkesu darzovemis , kepta zuvis , burokeliu misraine su aliejumi , virtinukai su dziovintais grybais (padazelis -aliejuje pakepinu smulkiai pjaustyta svoguneli ,tada dedu smulkiai supjaustytus isvirtus dziovintus grybus dar apkepinu trupuciuka pipiriuko druskytes keleta saukstu ipilu grybu nuoviro ir uzpilu ant isvirusiu nusunktu virtinuku) seis metais neturiu dziovintu grybu tai virsiu bulvytes dazysim semenyse ir valgysim su raugintais kopusteliais kuciukai, vaisiai, riesutai , aguonpienis ir spanguoliu kisielius .
QUOTE(Kudle @ 2009 12 01, 00:43)
NEI PIETU ,NEI SIAURES LIETUVOJE NEVALGOMA SU MAJONEZU AR KIAUSINIAIS CIA DABARTINIU LIETUVIU ISMYSLAS . Taip stalas ta dien grynai vegetariskas
Na, mano prosenelė tikrai nebuvo dabartinė. Ko čia rietis, kas kur kaip. Jei aš darau taip, tai neliepiu ir kitiems taip daryti.
Iš paminėtų man patiko silkė su kepintais žemės riešutais.
Šiaip tai mūsų šeimos kūčių stalas daugiau tradicinis-pamenu,močiutė kepdavo silkę mielinėje tešloje.Skanu,tik silkutę reikdavo numirkyt,nes pakepus druska "atsigauna"...
Kas kepsit-tešla turi būti tirštoka,grietinės konsistensijos.
O iš kūčių stalo tradicinių desertų man skaniausias mešimas su kviečiais :
aguonas išvirti ir permalti mėsmale 3-4 kartus,maišant su cukrum.Gerai permaltos aguonos turi būti baltame skystyje.Masę užpilti virintu vandeniu ir pridėti virtų kviečių.MMMMmmmm...
Šiaip tai mūsų šeimos kūčių stalas daugiau tradicinis-pamenu,močiutė kepdavo silkę mielinėje tešloje.Skanu,tik silkutę reikdavo numirkyt,nes pakepus druska "atsigauna"...
Kas kepsit-tešla turi būti tirštoka,grietinės konsistensijos.
O iš kūčių stalo tradicinių desertų man skaniausias mešimas su kviečiais :
aguonas išvirti ir permalti mėsmale 3-4 kartus,maišant su cukrum.Gerai permaltos aguonos turi būti baltame skystyje.Masę užpilti virintu vandeniu ir pridėti virtų kviečių.MMMMmmmm...