O kokias misraines ar salotas ant kuciu stato darote? Cia daugiausia misrainiu radau su pupelem, bet noretusi kazko lengvesnio, kad prie silkutes tiktu
o gal kas darote ką nors panašaus į kastinį tik kad butu su varške, prie karštų bulvyčių su lupena
QUOTE(Kozete @ 2007 12 20, 12:31)
Gal žinote kokį receptą bandelių su grybais, kurios verdamos aliejuje?
Ir kaip paruošti džiovintus grybus? Turiu, bet nežinau kaip paruošti juos įdarui?
Ir kaip paruošti džiovintus grybus? Turiu, bet nežinau kaip paruošti juos įdarui?
As darau tokias:
20g mieliu
1 arb. saukstelis druskos
1 arb. saukstelis cukraus
0.5 l pieno
miltu
Mieles reikia isleisti su cukrumi, berti druska, supilti pasildyta piena ir maisant deti miltus. Miltu reikia apie 20 kupinu saukstu (gal kiek daugiau). tesla turi gautis pakankamai nekieta (ne tokia, kuria galima kocioti, ja teks imti saukstu), virsu apibarstyti miltais ir palikti pakilti. Paskui ant stalo ar lenteles reikia pasiberti miltu, saukstu deti teslos, i vidu deti grybu idaro ir uzspausti krastus. Dar karta pabreziu, kad tesla buna skystoka ir labai lipni , uztat pyrageliai minkstuciai . Kepti ikaitintame aliejuje, as kepu fritiurineje.
Dziovintus grybus ismirkau vandenyje arba piene, apverdu, supjaustau ir pakepinu susvoguniukais, druska ir pipirais
Skanaus. Pabandykit ir patiks.
QUOTE(linak10 @ 2007 12 20, 11:54)
O kokias misraines ar salotas ant kuciu stato darote? Cia daugiausia misrainiu radau su pupelem, bet noretusi kazko lengvesnio, kad prie silkutes tiktu
Aš darau raudoną mišrainę su burokėliais (virti burokėliai, morka, bulvė, pupelės (naudoju raudonąsias), marinuoti agurkėliai viskas supjaustyta kubeliais ir užpilta aliejumi); ir žalias salotas (salotos, pomidorai, agurkai, paprika, saliero stiebas su aliejaus, citrinos, garstyčių, medaus padažu). jei yra raugintų kopūstų - tada ir raugintų kopūstų salotas.
QUOTE(vil @ 2007 12 20, 11:30)
As i vidu dedu pakepintu sutarkuotu morkyciu, svogunu ir dar razinu (jeigu kam nepatinka saldziarugstis skonis, tai tuomet tiks ir be ju), susmeigiu karpio pilva ilgu smeigtuku, dedu i kepimo maiseli ir kepu.
o kaip su kaulais? Zodziu aprasyk man jei gali visa procesa nuo... iki as kai niekuomet jo neidarinejus neisivaizduoju nuo ko pradet
QUOTE(Elemire @ 2007 12 20, 16:23)
O man va didžiausias klausimas ką tokio būtų galima ne mėsiško Kūčiom pasiruošt, kad nebūtų nei žuvis, nei grybai? MB nei žuvies nei silkės nei kita ko iš vandens kilusio nepripažįsta, o grybų tai čia tik šampinjonų būna.
galima apgauti ir gal krabu lazdelės teųloje praeitų komisijos recenziją, arba mano teta kepdavo lydekos kotletus, ežinotum ir neitartum kad žuvis
aš senai jau labai keppiau avižinių dribsnių kotletus - gerai išmirkai avižinius dribsnius, dedi prieskonių, pasirinkto sultinio kūbeli, kiaušinį ir kepi keptuvėj.
o daugiau tik saldus patiekalai arba gal kokie sausainukai su suriu,
prisiminiau kitos tetos išradimas, keptuvėj patroškina šviežius kopustus i koldunu tešlą ir aliejuj verda - KOLDŪNAI manau tiks kučių stalui
kiek skanumynu visokiu jus cia trurit prigalvoje...net seile tysta berasant receptukus malaciai mergaites jus...man irgi pirmos kucios,kada gaminsiu viska pati,tai pasirankioju ideju
mes verdame virtinukus su troskintais kopustais:
susipjaustai smulkiai kopusta, morkos tarkuotos, svogunai ir prieskoniai pagal skoni. troskini kol suminkstes ir kai atsala lipdai. o vietoj grietines pasikepinam daug svogunu ir jais uzpilame.
neisivaizduoju Kuciu be siu virtinuku. cia mano mociutes patiekalas.
susipjaustai smulkiai kopusta, morkos tarkuotos, svogunai ir prieskoniai pagal skoni. troskini kol suminkstes ir kai atsala lipdai. o vietoj grietines pasikepinam daug svogunu ir jais uzpilame.
neisivaizduoju Kuciu be siu virtinuku. cia mano mociutes patiekalas.
o kaip pagaminti gabaliukais farširuotą karpį drebučiuose? Mano senelė tokį gamina - labai skanu - bet ji toli - o sako gamina iš akies - gal kas žinot receptą.
o kaip pasigaminti tokių kūčiukų kaip Rimi - man jie irgi visada patys pačiausi buvo - traškūs, bet ne kieti
o kaip pasigaminti tokių kūčiukų kaip Rimi - man jie irgi visada patys pačiausi buvo - traškūs, bet ne kieti
kaip gi ten su tais daigintais kviečiais, nusiperki ir viskas, ar reikia kažkaip paruošt?
QUOTE(Raimonda36 @ 2007 12 20, 09:36)
Neperku parduotuviniu kuciuku, tik patys kepam ir smagu gaminti viesiems susiburis. Gaminame tryse, patys skaniausi, nes kepem ir lipdem patys
saunuoliai jus as irgi taip planuoju padaryt,gal receptuka parasytum.Papildyta:
o is viso ka galima ir ko negalima valgyti per kucias,truputi geda mociutei skambinti ir klausti,o prizadejau irgi koki patiekaliuka pagaminti ir atsinesti.p.s.as nei zuvies,nei silkes,nei kitu juros ar balos gerybiu nevalgau,iskyrus zuvies pirstelius,nes juose man nesijaucia zuvies skonis.gal patartumet kuo galeciau nustebinti savo artimuosius,ir pati skaniai pavakarieniauti prie kuciu stalo.aciu.
Kūčioms nuo seno gamindavo 12 ar 13 patiekalų. Tai turbūt simbolizavo 13-os ar 12-os mėnesių metus, skaičiuojamus pagal Mėnulį. Metus ėmus skaičiuoti pagal Saulę, Kūčioms imta gaminti 12 patiekalų, nors šiandien neretai šios tradicijos nebesilaikoma.
Kūčia gaminama iš javų (kviečių, miežių, žirnių, pupų, rugių ir kt.), sumaišytų su miešimu (medumi saldintu vandeniu). Kūčia buvo skirta prosenių vėlėms vaišinti. Pirmus kąsnius ir gurkšnius visada paaukodavo vėlėms bei derliaus dievybėms. Kūčia vaišintos bitės.
Avižinis kisielius aukotas dievams bei gamtos stichijoms, juo vaišintos vėlės. Verdant kisielių būdavo griebiamasi burtų.
Maltiniai gaminti iš apšutintų ir sumaltų avižinių miltų tešlos. Juos vėliau pakeitė plokščiai ir kukuliai (šližikai, arba kūčiukai). Apvalūs ragaišiai ir kt. simbolizavo sugrįžtančią Saulę.
Barščiai su grybais
Mėsa seniau ji taip pat būdavo valgoma per Kūčias, tačiau, katalikų religijos veikiama, ilgainiui išnyko nuo Kūčių stalo.
Žuvis pakeitė mėsą. Ypač mėgta lydeka vaisingumo simbolis.
Grucės košė miežinių kruopų košė, valgyta su aguonų pienu.
Ir dar kiekvienas iš tų valgių turi ypatingą simboliką.
Nežinau, kaip karpį ruošia Jūsų senelė, tačiau kūčioms skirtą karpio receptą turiu tokį:
Karpis drebučiuose
0,5 kg karpio
3 šaukštai aliejaus
1 citrina
2 skiltelės česnako
drusko, pipirų
1 l vandens
Paruošto karpio gabaliukai įtrinami prieskoniais su druska, susmulkintu česnaku ir pakepinami aliejuje, kol pagels. Po to sudedami į puodą, užpilami citrinos sultimis, parūgštintu karštu vandeniu, dedama citrinos žievelių ir verdama ant mažos ugnies apie 30 min.
Išvirto karpio gabaliukai sudedami į gilesnį pusdubenį, užpilami atšaldytu sultiniu ir paliekami sustingti. Norint gauti kietesnius drebučius - 1l sultinio dedama 20-30 g želatinos.
Kūčia gaminama iš javų (kviečių, miežių, žirnių, pupų, rugių ir kt.), sumaišytų su miešimu (medumi saldintu vandeniu). Kūčia buvo skirta prosenių vėlėms vaišinti. Pirmus kąsnius ir gurkšnius visada paaukodavo vėlėms bei derliaus dievybėms. Kūčia vaišintos bitės.
Avižinis kisielius aukotas dievams bei gamtos stichijoms, juo vaišintos vėlės. Verdant kisielių būdavo griebiamasi burtų.
Maltiniai gaminti iš apšutintų ir sumaltų avižinių miltų tešlos. Juos vėliau pakeitė plokščiai ir kukuliai (šližikai, arba kūčiukai). Apvalūs ragaišiai ir kt. simbolizavo sugrįžtančią Saulę.
Barščiai su grybais
Mėsa seniau ji taip pat būdavo valgoma per Kūčias, tačiau, katalikų religijos veikiama, ilgainiui išnyko nuo Kūčių stalo.
Žuvis pakeitė mėsą. Ypač mėgta lydeka vaisingumo simbolis.
Grucės košė miežinių kruopų košė, valgyta su aguonų pienu.
Ir dar kiekvienas iš tų valgių turi ypatingą simboliką.
QUOTE(editamm @ 2007 12 20, 20:44)
o kaip pagaminti gabaliukais farširuotą karpį drebučiuose? Mano senelė tokį gamina - labai skanu - bet ji toli - o sako gamina iš akies - gal kas žinot receptą.
Nežinau, kaip karpį ruošia Jūsų senelė, tačiau kūčioms skirtą karpio receptą turiu tokį:
Karpis drebučiuose
0,5 kg karpio
3 šaukštai aliejaus
1 citrina
2 skiltelės česnako
drusko, pipirų
1 l vandens
Paruošto karpio gabaliukai įtrinami prieskoniais su druska, susmulkintu česnaku ir pakepinami aliejuje, kol pagels. Po to sudedami į puodą, užpilami citrinos sultimis, parūgštintu karštu vandeniu, dedama citrinos žievelių ir verdama ant mažos ugnies apie 30 min.
Išvirto karpio gabaliukai sudedami į gilesnį pusdubenį, užpilami atšaldytu sultiniu ir paliekami sustingti. Norint gauti kietesnius drebučius - 1l sultinio dedama 20-30 g želatinos.